27 Σεπτεμβρίου, 2014

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ «40» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Μετά από πολλές προσπάθειες και παρασκηνιακές επαφές, ο κ. Σαμαράς πέτυχε να δώσουν το «παρών» στα 40α γενέθλια του κόμματος τόσο ο Κώστας Καραμανλής, η στάση του οποίου ήταν άλλωστε και το μέγα ζητούμενο, όσο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μαζί με τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, το παρόν θα δώσουν πολλά εκ των ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όπως οι Πέτρος Μολιβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας αλλά και ο, κατά τα λοιπά, αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, που επί μακρόν απείχε των κομματικών δρώμενων.

Καλά όλα αυτά και η επιρροή τους στο ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας θα φανεί προσεχώς. Άλλωστε, δεν είναι τόσο οι κοινές φωτογραφίες που θα τραβηχτούν σε Χαλκιδική και Αθήνα όσο οι πολιτικές που ασκήθηκαν και αυτές που θα ασκηθούν εφεξής που θα κάνουν τους πολίτες να επιστρέψουν ή όχι στη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς, οι συμβολισμοί στην πολιτική – ακόμη κι όταν προσωποποιούνται – είναι σημαντικοί. Όμως, δεν μπορούν να μεταβάλλουν αποφασιστικά τα δεδομένα.

Εν αναμονή, λοιπόν, της επιρροής που θα έχουν τα διπλά γενέθλια της Ν.Δ., εγώ, ως γνήσια κόρη της συντηρητικής παράταξης, δεν μπορώ παρά να έχω μερικές απορίες.Εν προκειμένω όταν θα γίνει ο απολογισμός των 40 ετών, ο νυν Πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί μία σειρά από δύσκολες καταστάσεις. Και καλά, όλοι μιλούν διθυραμβικά για τον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή. Καλά λόγια μπορούν να ειπωθούν για τον Γεώργιο Ράλλη ή τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Ωστόσο, τί θα πει ο νυν Πρωθυπουργός για την περίοδο 1985 – 1993. Πώς θα αξιολογήσει την περίοδο Μητσοτάκη και την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ.; Και, προφανώς, το τέλος αυτής της περιόδου; Αντιστοίχως, τί θα ειπωθεί για το Μιλτιάδη Έβερτ, τα όνειρα του οποίου για την πρωθυπουργία «κάηκαν» στην εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας; Τα ερωτήματα είναι ενδιαφέροντα αλλά νομίζω μόνον για την κομματική ιστορία και τους πρωταγωνιστές της που ζητούν, ο καθένας για λογαριασμό του, δικαίωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπώς, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την 40χρονη ιστορία της Ν.Δ., σημαντικό μέρος της οποίας είναι και ιστορία της Ελλάδας, και φυσικά με τον απολογισμό και της δικής του πρωταγωνιστικής πορείας στο χώρο της κεντροδεξιάς. Ας μη γελιόμαστε, όμως. Οι πραγματικές έγνοιες του Πρωθυπουργού είναι άλλες και πολύ σημαντικότερες. Και αφορούν την ιστορία που γράφεται αυτή τη στιγμή...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: