15 Απριλίου, 2014

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ


Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν παραδέχτηκε ότι διενεργούνται μυστικές συνομιλίες με μια σειρά Αραβικών κρατών για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι επιθετικές δυνατότητες των Ιρανών και των τζιχαντιστών παγκοσμίως. Είναι η πρώτη διεθνώς παραδοχή από υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.
         
Από μέρους τους κανένα από τα αραβικά κράτη δεν αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς. Να σημειωθεί ότι μόνο η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Ο υπουργός τόνισε ότι σε ένα με ενάμιση χρόνο από τώρα θα αποκαλυφθούν οι συνομιλίες. Οι συνομιλίες διεξάγονται με την συνδρομή και ίσως και την πίεση των αμερικανών για τη δημιουργία αντί-σϊιτηκού σχηματισμού και γι αυτό πιέζουν για την πτώση του προέδρου Άσσαντ στη Συρία και την ακύρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι Αμερικανοί βέβαια εκτός αυτών ενδιαφέρονται στο να αποκόψουν την κάθοδο της Ρωσίας στο περσικό κόλπο μέσω της αποκοπής του Ιράν και της Συρίας από την σφαίρα επιρροής της. Αναλυτές τονίζουν όμως ότι το κόστος από το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας στο Ισραήλ ειδικά αυτή τη περίοδο που η αραβική «άνοιξη» δεν έχει κοπάσει ποιο πολύ θα έβλαπτε παρά θα βοηθούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: