15 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να τον κατονομάσει ούτε μια φορά - ξεκίνησε την ομιλία του για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αλλά την χώρα και το μέλλον της, είπε. Ξεχωριστά δώρα ζωής με ένα απλό κλικ προτείνουν για το Πάσχα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν, μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης, να διαλέξουν το εικονικό δώρο που επιθυμούν και να προσφέρουν αγάπη και ζωή σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη. Περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες, όσοι έμειναν άνεργοι μέσα στο 2014, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών εντάσσονται στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά την απολογία τους, ακόμη δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια Σερρών για τον θάνατο του βαρυποινίτη, Ίλι Καρέλι. Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τη Μεγάλη Τετάρτη, και από τα βορειοδυτικά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Κόσμος: Οι σοροί 40 βρεφών ανακαλύφθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές σε δημόσιο νοσοκομείο του Ρίο ντε Ζανέιρο. Τα βρέφη είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια στη διάρκεια του τοκετού ή λίγο μετά τη γέννησή τους και είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους. Μερικές από τις σορούς παρέμεναν επί τέσσερα χρόνια στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Δεκαπέντε δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αρχική καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τετραετή φυλάκιση μετατράπηκε σε κοινωφελή εργασία, με απόφαση δικαστηρίου του Μιλάνου. Ο Μπερλουσκόνι θα προσφέρει για ένα χρόνο κοινωφελή εργασία σε ίδρυμα περίθαλψης ηλικιωμένων. Η εργασία που καλείται να προσφέρει δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες την εβδομάδα, οι οποίες, όμως, επιβάλλεται να είναι συνεχόμενες

 Οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας, αναφέρεται σε έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εκτιμάται ευρέως» πως οι ρωσόφωνοι δεν αποτέλεσαν στόχο απειλών, τονίζει η έκθεση στην οποία αναλύονται τα γεγονότα ώς τις 2 Απριλίου. Την «σταδιακή έναρξη» της επιχείρησης εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολ. Τουρτσίνοφ, λέγοντας πως η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Η Ρωσία βλέπει τη χώρα «στα πρόθυρα του εμφυλίου», ο Τουρτσίνοφ τόνισε πως η επιχείρηση «θα γίνει προσεκτικά» ενώ οι ανταποκριτές ξένων δικτύων δεν βλέπουν σημάδια έντασης γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια. Θύμα απαγωγής έπεσε ο πρέσβης της Ιορδανίας στη Λιβύη, όπως επιβεβαίωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρέσβης απήχθη στην Τρίπολη μετά από επίθεση στο αυτοκίνητό του, κατά την οποία τραυματίστηκε ο οδηγός του.

Οικονομία: To ΤΧΣ έλαβε προσφορές από βασικούς επενδυτές, όπως η καναδική Fairfax και η York Capital, για την απόκτηση σημαντικού μέρους της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 2,86 δισ. ευρώ, ανέφεραν υψηλόβαθμοι τραπεζίτες κοντά στην διαδικασία, σημειώνει το Reuters. «Οι προσφορές από βασικούς επενδυτές διαμορφώθηκαν εντός του στόχου των 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ που έθεσε το ΤΧΣ», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ.
   
«Κατά 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Η μείωση αναμένεται να δημιουργήσει περιθώρια για τη δημιουργία περισσότερων από 30.000 θέσεων εργασίας» και να επιφέρει μικρές αυξήσεις στους μισθούς από 5 έως 20 ευρώ τόνισε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα ήδη εύθραστα Ταμεία.
   
Σημαντική αποκλιμάκωση απόδοσης παρατηρήθηκε κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη, κατά την οποία αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,45% έναντι 3,10% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων θα υποχωρούσαν σημαντικά.

Αθλητισμός: H Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των φακέλων που έχουν καταθέσει οι ΠΑΕ για να πάρουν το πράσινο φως της αδειοδοτησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της επιτροπής είναι θετική για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, αντίθετα ερωτηματικά υπάρχουν για τις ΠΑΕ Πλατανιάς, Εργοτέλης, Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανιώνιος. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάλεσε τους οπαδούς να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τη ρεβάνς με τον ΟΦΗ και να μην προβούν σε ενέργειες που θα σταματήσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση ζήτησε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και προστασία της έδρας, αφού ακολουθούν και τα παιχνίδια που θα δοθούν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στο πλαίσιο των πλέι οφ. Ο Χοσέ Χολέμπας δεν κατάφερε να ξεπεράσει εγκαίρως τον τραυματισμό του κι έτσι δεν συμπεριελήφθηκε στην αποστολή του Ολυμπιακού για τον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1912: Ο «Τιτανικός» προσκρούει σε παγόβουνο και βυθίζεται στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. 1.595 οι επιβάτες που χάνονται στην θάλασσα.

1955: Ένας πλασιέ ανοίγει το πρώτο κατάστημα McDonald’s στο De Plaines του Illinois.

1989: Η τραγωδία του Hillsborough. Λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Liverpool και την Nottingham κατέρρευσε η εξέδρα του γηπέδου λόγω των υπεράριθμων θεατών. Τραγικός ο απολογισμός με 96 νεκρούς και 250 τραυματίες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1452: Leonardo Da Vinci, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και επιστήμονας.

1748: Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1896: Γεώργιος Βιζυηνός, ποιητής και πεζογράφος.

1980: Jean Paul Sartre, Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964.


Δεν υπάρχουν σχόλια: