01 Μαρτίου, 2014

ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ERICSSON ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ


Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο προφυλακισμένος, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας. Αυτή τη φορά η δίωξη αφορά μίζα που φέρεται να δόθηκε για σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία ERICSSON και ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145. Πρόκειται για την εταιρία από την οποία, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, έχει γίνει και η προμήθεια του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της βραζιλιάνικης εταιρίας EMBRAER. Ο  επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, έφτασε στην άκρη του νήματος μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ομολόγησε ότι πήρε μίζα και από το επίμαχο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Κάντας ισχυρίστηκε ότι τον είχε πλησιάσει ο απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας Χρήστος Τούμπας που εκπροσωπούσε την EMBRAER και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα «δεν θα με ξεχάσει». Στη συνέχεια ο Κάντας παραδέχτηκε πως πήρε 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Γενεύη και άλλες 100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο εμπλοκής της εταιρίας ERICSSON έχει μπει στο μικροσκόπιο και των Σουηδικών αρχών. Οι Σουηδοί εισαγγελείς ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες,  αναμένεται να υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου η φερόμενη δωροδοκία να ερευνηθεί και από τους Σουηδούς. Την υπόθεση θα χειριστεί η νέα ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία αναμένεται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες και των εκπροσώπων της ERICSSON.

Και όσο η δικαστική έρευνα προχωρά τόσο τα στόματα ανοίγουν και νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κατηγορούμενου  αντιπρόσωπου της εταιρίας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η εισαγγελία της Βρέμης του υπέβαλε σειρά ερωτήσεων για την υπόθεση των εξοπλιστικών εκείνος επιχείρησε να τους παραπλανήσει λέγοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα για μίζες και ύποπτες συναλλαγές.

Όταν, όμως, ο Αντώνης Κάντας τον κατονόμασε ως πρόσωπο κλειδί στη υπόθεση των εξοπλιστικών ο Παναγιώτης Ευσταθίου αναθεώρησε τη στάση του. Άλλωστε, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τότε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, άλλαξε ρότα και ομολόγησε ότι έδινε μίζες ακόμα και μετά το 2005 ενώ πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε  συμπληρωματικό υπόμνημα  δίνοντας περισσότερα στοιχεία στην ανάκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: