01 Μαρτίου, 2014

HANDELSBLATT: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ Η ΕΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Καθόλου καλά δεν είναι τα σημάδια που δείχνει η Ελλάδα, παρά την προσδοκώμενη βελτίωση, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Αφενός η ανεργία θα κινηθεί το 2014 στο 26% και θα παραμείνει υψηλή και το 2015, παρά τη μείωσή της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, αφετέρου η υπερχρέωση θα παραμείνει προβληματική με 172% του ΑΕΠ του χρόνου και 177% φέτος, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πρόκειται για καθόλου θετικά σημάδια, που κάνουν τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Κλάους-Πέτερ Βιλς να πιστεύει ότι «και στο απώτερο μέλλον η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων της στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον Βιλς, η Ελλάδα συνεχίζει να στερείται οικονομική προοπτική, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι, παρά τη βοήθεια των 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα για να μην πτωχεύσει, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι πληρωμές δεν θα πρέπει να διακοπούν, με το φόβο μήπως και εκλεγούν στην Ελλάδα εξτρεμιστικά κόμματα.

Εξίσου σκεπτικιστής, όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται και ο βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ, για τον οποίο «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που δεν επιτρέπει στη χώρα να απαλλαγεί από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Το γεγονός αυτό αγνοήθηκε μέχρι τώρα συστηματικά και έτσι απερρίφθη οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους».




Δεν υπάρχουν σχόλια: