01 Μαρτίου, 2014

1/3/2014 - ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΔΗΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΓΙΑ (ΔΗΘΕΝ) ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ



Διαζύγιο από την κυπριακή κυβέρνηση πήρε οριστικά το ΔΗ.ΚΟ., πυροδοτώντας νέα κυβερνητική κρίση σε μια χρονικά καθοριστική συγκυρία για τη Λευκωσία, τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, επικύρωσε την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη με το σκεπτικό ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη συμφωνία του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗ.ΚΟ.» για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Από τα 178 παρόντα μέλη, υπέρ της αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα τάχθηκαν τα 97 μέλη (ποσοστό 54,5%) και εναντίον τα 81 μέλη (ποσοστό 45,5%). Οι τέσσερις υπουργοί του ΔΗ.ΚΟ. - Γιώργος Λακκοτρύπης, Πέτρος Πετρίδης, Φώτης Φωτίου και Κυριάκος Κενεβέζος και οι πρόεδροι των ημικρατικών οργανισμών που προέρχονται από τις τάξεις του ΔΗ.ΚΟ. (ΑΗΚ, ΚΟΤ και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης) κλήθηκαν να παραιτηθούν. «Είναι μία ξεκάθαρη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία δίνει βεβαίως και το στίγμα των ενεργειών και των βημάτων που θα κάνουμε στο μέλλον» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Τα μέλη θα ψήφιζαν μεταξύ δύο προτάσεων: Αυτής του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου και του Εκτελεστικού Γραφείου για άμεση αποχώρηση από την κυβέρνηση και αυτή του αναπληρωτή προέδρου Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης υποστήριξε: «Το ΔΗ.ΚΟ. θα έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση υπό όρους τους οποίους θα έθετε στον Νίκο Αναστασιάδη».

Η ψηφοφορία ήταν μυστική παρότι με βάση το καταστατικό του ΔΗ.ΚΟ. οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία, εκτός εάν μέλη ζητήσουν η ψηφοφορία να είναι μυστική. «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά οποιουδήποτε κόμματος… ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει την κυβερνητική σταθερότητα» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: