08 Ιανουαρίου, 2014

ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την ΕΕ.

Γι’ αυτόν το λόγο οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν τον δρόμο, θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής, τόνισε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: Στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση με τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση.

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016»

"Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί" δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης. "Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη.

Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους.  

Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, και για τα παιδιά τους" τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΟΖΟ

Αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες με οικονομικούς όρους, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά από το Ζάππειο. Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε την Ελλάδα έμπειρο πιλότο, καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία. Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφέτος βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι, και η Ελλάδα, θα βγει εφέτος από την ύφεση προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως σημείωσε, το 2013 ήταν ο χρόνος που η ευρωπαϊκή οικονομία έκανε μία στροφή. Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα στην Αθήνα και γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή προεδρία δείχνει ότι βγήκαν λάθος οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Μπαρόζο.  

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ


Σε μια ιστορική συγκυρία για τον τόπο, όπως τη χαρακτήρισαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι δύο άνδρες έδωσαν το παρών στην επίσημη τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν ξεχνάμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση [...] η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ: μια Ένωση με αρχές και αξίες, όπου κάθε λαός χωρίς να χάνει την ταυτότητά του μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από ότι από μόνος του».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε ένα χορευτικό ταξίδι στον κινηματογραφικό κόσμο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με την Ορχήστρα και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική της επί χρόνια συνεργάτιδος του κορυφαίου έλληνα σκηνοθέτη, της Ελένης Καραΐνδρου. Στο δεύτερο μέρος οι θεατές απόλαυσαν τον Μανώλη Μητσιά και τη Μαρία Φαραντούρη σε ένα μουσικό αφιέρωμα με τις συνθέσεις των μεγάλων μας Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: