09 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ένταση επικρατεί το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου από νωρίς το πρωί βρίσκονται συγκεντρωμένοι σχολικοί φύλακες από ολόκληρη την Ελλάδα. Στην προσπάθειά τους να αποκλείσουν την Βασ. Σοφίας, η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. Οι σχολικοί φύλακες ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Κυρ.Μητσοτάκη, καθώς το Μάρτιο ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απόλυση. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στην Ευελπίδων και παναττική στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου έχει κηρύξει για σήμερα, Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναίτια, όπως αναφέρει, σύλληψη του μέλους της, Παύλου Αντωνόπουλου, «γιατί συμμετείχε σε απαγορευμένη από την αστυνομία συγκέντρωση και για αντίσταση κατά της αρχής».

«Εξαιρετικά σκληρά μέτρα επιβλήθηκαν ως όρος προς την Κύπρο προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη» διαπιστώνει ο εκ των εισηγητών της έκθεσης, που ετοιμάζει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, Λιέμ Χόανγκ Νγκοκ. Ανάλογες θέσεις διατυπώνει με δηλώσεις στον «Φιλελεύθερο» και ο έτερος εισηγητής της Ευρωβουλής Ότμαρ Κάρας, ο οποίος υποδεικνύει πως «το πρόβλημα είναι ότι η τρόικα και κάποια άλλα εργαλεία αποτελούν προσωρινές λύσεις και δεν βασίζονται στο κοινοτικό δίκαιο».

Ως ένα ακόμη βήμα προσέγγισης της Θεοδώρας Τζάκρη με τον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται από πολλούς η τοποθέτησή της για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στην επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. «Ο κ. Τσίπρας με τη συμβολική του αυτή κίνηση διέσωσε το κύρος του προοδευτικού χώρου, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η χώρα, όπως και παλαιότερα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρέπει να παλέψει για να κερδίσει τα εθνικά της δίκαια και να διασφαλίσει τα ειδικά της συμφέροντα εντός της ΕΕ» τονίζει. Επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα πραγματοποιεί το απόγευμα της Πέμπτης ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «δείγμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό» την επίσκεψή του, δηλώνοντας: «Πιστεύουμε στην επιτυχία σας».

Κόσμος

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, σε έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στην κεντρική Ιαπωνία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Η μονάδα βρίσκεται στο Γιοκαΐτσι και ανήκει στον όμιλο της Mitsubishi. Συνεχή κάμψη παρουσιάζει η υποστήριξη των νέων στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα του λεγόμενου Νότου, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ανεργία ειδικά σε αυτήν την ομάδα εκτοξεύεται. Η υποστήριξη στις Βρυξέλλες μειώνεται μεν στο σύνολο των πολιτών, αλλά η βουτιά στις νεότερες ηλικίες - που είναι παραδοσιακά οι πιο θετικά διακείμενοι στην ΕΕ - δείχνει ανησυχητικά τον κίνδυνο διαβρωτικών συνεπειών της κρίσης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Εμπρησμό βλέπει, στο αρχικό στάδιο της έρευνας, η γερμανική αστυνομία σε πυρκαγιά που έκαψε καταφύγιο στο Γκέρμερινγκ, έξω από το Μόναχο, όπου έμεναν συνολικά 60 μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο. Η αστυνομία αναζητεί έναν 30χρονο που φαίνεται ότι βρισκόταν στο σημείο λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά και εξαφανίστηκε όταν έγινε αντιληπτός. Ο επικεφαλής της βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανέφερε ότι όσοι αστυνομικοί οπλοφορούν θα «φορούν» βιντεοκάμερες, ώστε η δραστηριότητά τους να είναι «πιο ανοικτή». Η αστυνομική διοίκηση υπογραμμίζει τη σημασία του μέτρου για ενίσχυση της «εμπιστοσύνης του κοινού» την ώρα που προσπαθεί να προλάβει ισχυρές αντιδράσεις μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε ότι ο άοπλος Μαρκ Ντάγκαν είχε «σκοτωθεί νόμιμα» το 2011, απόφαση που έχει ηλεκτρίσει το κλίμα στο Τότεναμ.

Ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζε τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας μπλόκαρε η Ρωσία. Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος είχε συνταχθεί από τη Βρετανία και στηλίτευε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αντικαθεστωτικών που είχαν καταλήξει και στο θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Οικονομία

Διευκρινίσεις για την υποβολής της δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα παρέσχε με εγκύκλιο του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για την απόδοση του παρακρατούμενου φόρου, το αργότερο τρεις ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής, θα έχουν όσοι παρακρατούν φόρο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Ο Γενικός Γραμματέας δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε μέσω twitter πως η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης θα πιστωθεί μέσα σε λίγες μέρες τους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αθλητισμός

Oλοκληρώνεται σήμερα το πρώτο μέρος των αγώνων της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις 17:30 ο Ολυμπιακός Βόλου προβάλει ως φαβορί στον αγώνα με τον Αστέρα Μαγούρας, στις 20:00 διεξάγεται ένα ντέρμπι από τα παλαιά ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται με το ένα πόδι στους «8» του Κυπέλλου Ισπανίας, αφού επικράτησε με 4-0 στο πρώτο ματς της Χετάφε στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και πλέον η ρεβάνς στις 15/1 μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία. «Μπαστούνια» για τον Ερνέστο Βαλβέρδε αφού η Αθλέτικ Μπιλμπάο ηττήθηκε στην έδρα τής Μπέτις με 1-0, ενώ και η Εσπανιόλ ηττήθηκε με 1-0 από την Αλκορκόν. Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Σανταντέρ και Αλμερία.

Μετά τη Γιουβέντους, η Φιορεντίνα έγινε η δεύτερη ομάδα που εξασφαλίζει την πρόκριση στους «8» του κυπέλλου Ιταλίας. Με σκόρερ τους Χοακίν (30΄), Ρέμπιτς (+45΄) οι "βιόλα" επικράτησαν 2-0 της Κιέβο στο "Αρτέμιο Φράνκι" και πέρασαν στους προημιτελικούς. Αποβλήθηκε από τους φιλοξενούμενους ο Σάρντο στο 68΄, ενώ τον ακολούθησε ο Μάσιμο Αμπροζίνι της Φιορεντίνα στο 84΄.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1349: 700 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στην Βασιλεία της Ελβετίας επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που έπληξε την πόλη.

1861: Ξεκινά ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος με το πρώτο θερμό επεισόδιο μεταξύ Βορείων και Νοτίων.

1905: Η εκδοχή της Αγίας Πετρούπολης για την «Ματωμένη Κυριακή». Εκατοντάδες νεκροί διαδηλωτές μετά από επίθεση της τσαρικής αστυνομίας στην κυρίως μάζα της πορείας. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας η πολιτική που ακολουθούσε ο τότε τσάρος της Ρωσίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1908: Simone de Beauvoir, Γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Jean Paul Sartre.

1944: Jimmy Page, Άγγλος κιθαρίστας των Yardbirds και των Led Zeppelin. Ο πρώτος μουσικός που εισήγαγε το δοξάρι σαν εναλλακτικό μέσο παιξίματος της κιθάρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: