07 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η τοποθέτηση του δικηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού -ο οποίος αναζητείται μετά την παραβίαση του όρου της καθημερινής παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα στη διάρκεια της άδειας του- Φρ.Ραγκούση, που έκανε λόγο για «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του». Για «ανατριχιαστική δήλωση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί κρατουμενοι».

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία, καθώς ο καταδικασμένος για τη 17Νοέμβρη Χριστόδουλος Ξηρός δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, χθες Δευτέρα, ενώ βρίσκεται σε 9ημερη άδεια. Για «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του», έκανε λόγο ο δικηγόρος του Φρ.Ραγκούσης. Παράλληλα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε σήμερα τα ξημερώματα, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ο Σάββας Ξηρός.

Εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς, του προέδρου της Ευρωβουλής, ανέφερε ότι η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης του «ελεγκτή» της τρόικας ελήφθη από τον ίδιο «χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού». Η απόφαση της αναβολής της προγραμματισμένης επίσκεψης για την Τετάρτη και την Πέμπτη ελήφθη, σύμφωνα με τον ίδιο, σε διαβούλευση με τους εισηγητές της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής.

Τους χώρους και τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της τελετής για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο, επιθεωρεί σήμερα, Τρίτη, το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την ανάληψη της προεδρίας, ενώ για την ίδια ημέρα οργανώνεται διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Την πρώτη συνάντηση για το 2014 θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη πραγματοποιείται εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 15 του μηνός, με αποτέλεσμα η ατζέντα είναι γεμάτη καυτά ζητήματα (δημοσιονομικό κενό, απολύσεις). Ωστόσο, τη συζήτηση αναμένεται να απασχολήσει και η κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργού Υγείας για το 25ευρω.

Κόσμος

Η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε 350 αστυνομικούς, κυρίως στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει τη χώρα, σύμφωνα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ορίστηκαν οι αντικαταστάτες των αστυνομικών που απομακρύνθηκαν με μεταθέσεις προέλευσης κυρίως εκτός της τουρκικής πρωτεύουσας.

Το Ιράν δεν πήρε προσκλητήριο να παραστεί στις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον συριακό εμφύλιο στο τέλος του μήνα στην Ελβετία, στις οποίες θα στείλουν αντιπροσωπείες περίπου 20 χώρες. Τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν προσκλήθηκε, ανέφεραν ότι η λίστα των συμμετεχόντων τελούσε υπό την έγκριση των χωρών που είχαν την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσίας.

Καθηλώνοντας πτήσεις, αδειάζοντας τις εθνικές οδούς και κλείνοντας τους Αμερικανούς στα σπίτια τους κινείται στα κεντρικά και τα νότια η «πολική δίνη» που έχει καλύψει τις ΗΠΑ. Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών καταγράφεται από πολιτεία σε πολιτεία, με τους μετεωρολόγους να περιμένουν το κύμα ψύχους να έχει εξασθενήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας -χωρίς πάντως να αφήσει αλώβητο ακόμη και τον συνήθως θερμό αμερικανικό Νότο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών έχει πέσει η θερμοκρασία στις μεσοδυτικές και βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που βρίσκονται αντιμέτωπες με το πολικό ψύχος. Οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι πολύ πιθανό να πάθουν κρυοπαγήματα. Πάντως οι μετεωρολόγοι καθησυχάζουν λέγοντας πως το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να εξασθενεί και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο υδράργυρος θα κινείται σε μέτρια επίπεδα.

Τη λεκάνη της ράγισε η Άνγκελα Μέρκελ σε ατύχημα κάνοντας σκι κατά τις χειμερινές της διακοπές στην Ελβετία. H καγκελάριος θα χρειαστεί να ακυρώσει συναντήσεις και ταξίδια της το αμέσως επόμενο διάστημα και θα εργάζεται κυρίως από την κατοικία της. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του ατυχήματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να οφείλεται στα πέδιλα του σκι που χρησιμοποιούσε η κ. Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παλιά και τα είχε αγοράσει προ δεκαετίας.

Οικονομία

Κανονικά θα διαπραγματεύεται από σήμερα η μετοχή της Κρι-Κρι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αποφασίσθηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρείας προς το επενδυτικό κοινό για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 24 Δεκεμβρίου 2013 στο εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών της εταιρείας στις Σέρρες.

Εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στις Ομοσπονδίες μέλη της και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Στις περιπτώσεις στις οποίες το Δημόσιο θα δεσμεύει το 50% των καταθέσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα για τη διασφάλισή των συμφερόντων του αναφέρεται εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Αθλητισμός

Την απολογία της ΑΕΚ ετοιμάζει το νομικό επιτελείο της «Ενωσης» για τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν στον αγώνα με το Αιγάλεω. Το φύλλο αγώνα αλλά και η έκθεση της Αστυνομίας βαραίνουν τις δύο ομάδες. Τα διαδικαστικά για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Μλάντεν Πέτριτς στον Παναθηναϊκό ξεκινούν από σήμερα Τρίτη. 

Ο Κροάτης περάσει από ιατρικές εξετάσεις, θα ξεναγηθεί στο προπονητικό κέντρο των «πρασίνων» στο Κορωπί και αν όλα πάνε καλά θα υπογράψει το συμβόλαιό του στο «τριφύλλι», κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέχρι την Τετάρτη. Εννέα άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, έξω από το γήπεδο "Κ. Βικελίδης" στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Άρη- Απόλλωνα Αθηνών.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, από τον βασιλιά Γεώργιο Β’.

1959: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα τη νέα κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1934: Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1904: Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος και συγγραφέας.

1943: Nikola Tesla, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: