06 Ιανουαρίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ


"Η άνωθεν Σοφία θα μας βοηθήσει να ξαναφέρουμε την αξία του προσώπου στην θέση που πρέπει", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Παντοβασιλίσσης Ραφήνας, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως είναι ιστορική μέρα η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Μητρόπολη. "Στα 80 χρόνια δεν αξιωθήκαμε της ευλογίας να βρεθεί ανάμεσά μας, ο Αρχιεπίσκοπος, και είναι η πρώτη φορά που έρχεται και μάλιστα τέτοια ημέρα που είναι μεγάλη εορτή, η εορτή των Φώτων" τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και πρoσέθεσε πως "υπάρχει μεγάλη ανάγκη της Εκκλησίας, μεγάλη ελπίδα και μεγάλη προσδοκία, η οποία επικεντρώνεται και στο δικό σας πρόσωπο, σε μια εποχή που η Εκκλησία και περιθωριοποιείται και προσβάλλεται με πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, υβρίζεται και φαίνεται πως η ασέβεια και η αθεϊα επεκτείνεται".

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επισήμανε "Καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή σας είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύ μεγάλη. Δεν είναι να αγιάζεται και να φωτίζεται τα ήσυχα νερά του λιμανιού της Ραφήνας, αλλά να αγιάζετε και να φωτίζετε τον πολυτρικυμιώδη και ταραγμένο ωκεανό της συγχρόνου εποχής". Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στη σημερινή εορτή λέγοντας πως "είναι η φανέρωση του Θεού, ο οποίος κατεβαίνει στη Γη και γίνεται άνθρωπος για να μπορεί ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν Θεός.

Καλούμαστε από τη σημερινή ακολουθία να πάρουμε Σοφία, την Σοφία του κόσμου, τις εμπειρίες, τις γνώσεις, αλλά αν μείνουμε μόνο σε αυτήν γινόμαστε επικίνδυνοι, χρειαζόμαστε και την άνωθεν Σοφία και εκεί όπου συναντώνται αυτά τα δύο είδη Σοφίας γίνεται ο χαρισματικός άνθρωπος. Όταν υπάρχει μόνο η κοσμική Σοφία ευτελίζεται και αποϊεροποιείται το πρόσωπο και περιφρονείται. 

Αυτό, εξάλλου, είναι και το πρόβλημα της εποχής μας, η άνωθεν Σοφία θα μας βοηθήσει να ξαναφέρουμε την αξία του προσώπου στην θέση που πρέπει". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κατευθύνθηκε στον Κεντρικό Λιμένα Ραφήνας, όπου τέλεσε τον Καθαγιασμό των υδάτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: