24 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η γερμανική κυβέρνηση απαντά σε κοινοβουλευτική επερώτηση για την αντιμετώπιση των προσφύγων στην ΕΕ και προπαντός από τις ελληνικές αρχές. Μετά από οργανωμένη επέμβαση της ΕΚΑΜ συνελήφθη ένας ένοπλος που έπειτα από διάρρηξη σε κατάστημα στο Περιστέρι, τα ξημερώματα της Παρασκευής, είχε οχυρωθεί σε ένα άδειο σπίτι στο Αιγάλεω. Την αντίθεσή του στην απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας προς το - συναρμόδιο για το θέμα - υπουργείο Ανάπτυξης ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση χρειάζεται και τη δική του υπογραφή

Τη θέση ότι η κρατική μηχανή επέδειξε χαλαρότητα στην τρομοκρατία εξέφρασε την Παρασκευή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι διχαστικές λογικές είναι καταστροφικές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε η ΝΔ είναι κόμμα χουντικών, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατών».Ένας νεαρός, που υποστηρίζει ότι έχει στην τσέπη του μία χειροβομβίδα, απειλεί να ανατιναχθεί μπροστά στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη. Επί τόπου έχουν σπεύσει διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μιλούν μαζί του.

Κόσμος: Συνεχίζονται στο ελβετικό Μοντρέ οι διαβουλεύσεις για τον συριακό εμφύλιο, με εξαιρετικά δειλές ενδείξεις πως η Γενεύη ΙΙ υπάρχει τουλάχιστον πιθανότητα να μην καταλήξει πλήρες ναυάγιο: Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι συναντάται εκ νέου ξεχωριστά με τις δύο πλευρές. Καθεστώς και αντιπολίτευση δεν είναι ωστόσο ακόμη έτοιμες να συναντηθούν απευθείας. Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει το Κάιρο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για βαθύτερη περιδίνηση της χώρας στην κρίση: Τρεις ξεχωριστές εκρήξεις, με διαφορά ωρών, έπληξαν σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με στόχους τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι επιθέσεις γίνονται την παραμονή της τρίτης επετείου της εξέγερσης που είχε καταλήξει στην πτώση του Μουμπάρακ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να καλέσει τον ουκρανό πρέσβη στο Παρίσι για τα βίαια γεγονότα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει την βαθιά ανησυχία με την οποία παρακολουθεί την κρίση στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο κυρώσεων. Με άδεια χέρια βγήκαν οι αρχηγοί της ουκρανικής αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς, που εμφανίστηκαν στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας λέγοντας πως χρειάζεται συνέχιση της «παύσης πυρός» με την αστυνομία μέχρι να πιεστεί η κυβέρνηση σε υποχώρηση -έκκληση που προκάλεσε φωνές και γιουχαρίσματα. Η αντιπολίτευση κάλεσε τους διαδηλωτές να επεκτείνουν τους χώρους των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων, χωρίς να κρύβει το φόβο αιματηρών συγκρούσεων. Ένταση και εκτός της πρωτεύουσας. Ανοικτή επιστολή συμφιλίωσης έστειλε το καθεστώς της Βορείου Κορέας στην κυβέρνηση της Σεούλ, καλώντας την να εργαστούν από κοινού για να μπει τέλος σε όλες τις «εχθρικές στρατιωτικές δράσεις». Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε άμεσα από τη Νότιο Κορέα με τη λογική ότι υπάρχουν «άλλα κίνητρα».

Οικονομία: Οριακά ανοδικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής. Συνεχή και σκληρή χαρακτήρισε σήμερα, Παρασκευή, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που θα απασχολήσουν την απογευματινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Η τρόικα δεν ζητεί νέα μέτρα», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και πρόσεθεσε: «Βρισκόμαστε προς το τέλος του προγράμματος· δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Μεγάλες πιέσεις δέχονται τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να μη «στηρίξει» την πτώση του πέσο. Ωστόσο, ο βασικός λόγος των υποτιμήσεων είναι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κλείσει τη στρόφιγγα του φτηνού χρήματος και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων.

Αθλητισμός: Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος του συνδέσμου Τρικάλων θα διευθύνει τον κυριακάτικο αγώνα της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 21ης ημέρας για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά θα σφυρίξει ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος από τα Δωδεκάνησα, ενώ το Ατρόμητος - ΠΑΣ ο Γιώργος Δασκαλόπουλος του συνδέσμου Κορινθίας. Η Φιορεντίνα επικράτησε με 2-1 της Σιένα στο τοπικό ντέρμπι της Τοσκάνης και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ιταλίας όπου και θα αντιμετωπίσει την Ουντινέζε.

Ισχνό προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας απέκτησε μετά το 1-0 της Μαδρίτης επί της Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε η Ατλέτικο. Σε ένα ματς, όπου δεν είχε ρυθμό, η Ατλέτικο ευτύχησε να προηγηθεί στο 41' με κεφαλιά - γκολ του Ντιέγκο Γοδίν με τους Βάσκους να' χουν και αυτοί κάποιες ευκαιρίες, όμως χωρίς να καταφέρουν να σκοράρουν. Ετσι το 1-0 έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει της ρεβάνς.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1920: Amedeo Modigliani, Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης με ιδιαίτερη αδυναμία στις γυναικείες μορφές.




Δεν υπάρχουν σχόλια: