23 Ιανουαρίου, 2014

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ


Τον νέο Πρεσβευτή του Πακιστάν στην Ελλάδα Δρα Saeed Khan Mohmand δέχτηκε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Αφορμή για τη συζήτηση των δύο ανδρών στάθηκε το φωτογραφικό λεύκωμα που πρόσφερε ο επικεφαλής της Πακιστανικής Πρεσβείας στον Αρχιεπίσκοπο, με θέμα τις Εκκλησίες του Πακιστάν.

Αν και ο αριθμός των Χριστιανών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν δεν ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, έναντι 180 εκατομμυρίων μουσουλμάνων, που αποτελούν το 95% του πληθυσμού της χώρας, οι χριστιανοί είχαν μεγάλη επιρροή, ιδίως στην εκπαίδευση. Πολλοί από τους εξέχοντες ηγέτες του Πακιστάν, όπως εξήγησε ο Δρ Mohmand, φοίτησαν σε χριστιανικά σχολεία, ενώ Χριστιανοί ήταν και οι δάσκαλοι του πατέρα του Πακιστανικού έθνους Μοχάμετ Αλί Τζινάχ (Muhammad Ali Jinnah), που ίδρυσε το κράτος του Πακιστάν το 1947. Το σύνταγμα της χώρας εγγυάται ίσα δικαιώματα στους χριστιανούς, αλλά υπάρχουν μεμονωμένες επιθέσεις κατά των χριστιανών, που τις υλοποιούν κατά κανόνα ακραίες θρησκευτικές ομάδες.

Η περίπτωση μιας εντεκάχρονης χριστιανής που κατηγορήθηκε πως έκαψε σελίδες από το Κοράνιο στο Ισλαμαμπάντ προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας. Τέτοιες ιστορίες χρησιμοποιούνται απ’ όλους όσοι εναντιώνονται στην αμερικανική πολιτική στο Πακιστάν ή πιστεύουν πως το Ισλάμ βρίσκεται υπό πολιορκία από τη δύση. Η Πακιστανική κοινότητα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδος-Πακιστάν Σαγιέντ Τζαμίλ ανέρχεται στους 80.000 περίπου. Οι Πακιστανοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία (80% περίπου) είναι Σουνίτες ενώ υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός Σιιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: