12 Ιουλίου, 2013

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ (Από 11 Ιουλίου εώς 2 Αυγούστου 2013)


Συγκινητική πραγματικά ήταν η ατμόσφαιρα νωρίς εχθές το πρωί όταν ο Σταυρός του Πολιούχου και Προστάτη των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα εξήλθε του νέου ιερού ναού. Η μεταφορά γίνεται κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και συνεννοήσεως με την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το ιερό κειμήλιο μεταφέρεται στη Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία επί τη συμπληρώσει των 1025 ετών εκχριστιανισμού των Ρώς από το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου με υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Σταυρός, επί του οποίου μαρτύρησε ο Άγιος Απόστολος,  φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών και είναι από τα μεγαλύτερα ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης

Ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα έχει τοποθετηθεί σε νέα ειδική ξύλινη θήκη που κατασκευάστηκε με αφορμή το ταξίδι του Σταυρού στην Ρωσία, μετέφεραν στρατιώτες και το τοποθέτησαν στη συνέχεια σε κλειστό στρατιωτικό τζιπ με προορισμό το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου απ’ όπου στις 10 το πρωί αναχώρησε με ειδική πτήση, μαζί με εκκλησιαστική και πολιτική συνοδεία με προορισμό την Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ). Είναι η 1η φορά στα 33 χρόνια (από το 1980) που ο Σταυρός επέστρεψε από την Μασσαλία στην Πάτρα, που εξέρχεται της πόλεως αλλά και της χώρας για ιερό προσκύνημα.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που έχει τεθεί επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής που μεταβαίνει στη Ρωσία όπου και θα παραμείνει έως και τις 2 Αυγούστου (ο Σταυρός μετεφέρθη για προσκύνημα σε 3 χώρες και 4 πόλεις, συγκεκριμένα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία και τις πόλεις Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Κίεβο και Μινσκ). Από την Πάτρα στη Ρωσία ταξίδεψαν συνολικά 14 άτομα, ανάμεσα τους οι αρχιμανδρίτες Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Θεοδόσιος Τσιτσιβός και Αρτέμιος Αργυρόπουλος, οι δύο διάκονοι Παίσιος και Ιωακείμ και οι π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης και π. Δημήτριος Παπαγεωργίου από το νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν και άτομα από την Αθήνα ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι μαζί με τον Μητροπολίτη Πατρών στα Ρωσικά Ομόδοξα εδάφη μεταβαίνει και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος. Αρκετοί ήσαν οι πιστοί που ξύπνησαν νωρίς εχθές το πρωί και παρέστησαν ευλαβικά στη Θεία λειτουργία αλλά και κατά τη στιγμή της αναχωρήσεως του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, γύρω στις 7.15 το πρωί. Όλοι προσκύνησαν με σεβασμό το Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα για να λάβουν δύναμη και ευλογία.

Από επισήμους ήσαν παρόντες η Δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πολίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Πατρινός στην καταγωγή Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο εκπαιδευτικός, πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαίας Ανδρέας Παναγόπουλος, κ.α.. Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς ήρθε μεν στο προαύλιο του ναού του Αγίου Ανδρέα αλλά λίγο καθυστερημένος καθώς η αποστολή είχε φύγει λίγα μόλις λεπτά πριν.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου το βράδυ στο ξενοδοχείο Patras Palace δείπνησαν περίπου 50 άτομα, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Άγιος Ανδρέας της Μόσχας καθώς και Πρόεδρος του Οργανισμού Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν που ήρθε με ομάδα Ρώσων εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου για να παραλάβουν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα.

Μέσα και έξω από τον ιερό ναό την ώρα της αναχώρησης ήταν 3 τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφοι από τη Ρωσία που κάλυπταν δημοσιογραφικά το γεγονός. Επίσης να αναφέρουμε ότι όπως τόνισε ο κ. Γιακούνιν, τα έσοδα από το προσκύνημα των Ρώσων στο ιερό κειμήλιο του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, αναμένεται να δοθούν στην Ελλαδική Εκκλησία, η οποία με τη σειρά της θα τα διαθέσει για τις ανάγκες του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας (για εργασίες ανακαίνισης στο μέλλον και της ολοκλήρωσης της αγιογράφησης του).

Τέλος η πτήση για την Αγία Πετρούπολη διήρκεσε 4 περίπου ώρες. Η μεταφορά του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα υποστηρίζεται από το Ταμείο «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδος και την εταιρεία Pommel Holdings Inc.

Το Πρόγραμμα
 της μεταφοράς του Σταυρού
του Αγίου Ανδρέου στη Ρωσία έχει ως εξής :

11-15 Ιουλίου - Αγία Πετρούπολη

16-19 Ιουλίου - Περιφέρεια της Μόσχας

19-25 Ιουλίου - Μόσχα

26-28 Ιουλίου - Κίεβο

29 Ιουλίου - 2 Αυγούστου - Μίνσκ

Η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στις ως άνω πόλεις τονίζει το γεγονός ότι η πνευματική παράδοση των λαών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας έχει την ίδια αφετηρία και ευλογία του Αγίου, την οποία έδωσε κατά την μακρινή του περιοδεία στη Ρωσία, και την ίδια πηγή η οποία είναι η κοινή κολυμβήθρα του Δνείπερου το 988.

Τον Σταυρό αναμένεται να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί από τη Ρωσία μιας και η Ρωσική Εκκλησία, ετοίμασε λαμπρή υποδοχή. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που «φεύγει» ο Σταυρός από την Πάτρα από την μέρα που επέστρεψε από τη Γαλλία στις 19 Ιανουαρίου 1980.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1980

Ο Άγιος Ανδρέας, πολιούχος της πόλης των Πατρών, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πόλη, αφού στον ομώνυμο Ιερό Ναό βρίσκεται ο τάφος, τα Ιερά Λείψανα του, η Τίμια Κάρα και ο Σταυρός πάνω στον οποίο μαρτύρησε. Η ιστορία του Σταυρού του Αγίου, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Που φυλασσόταν μέχρι να μεταφερθεί μόνιμα στην Πάτρα, από τι υλικό ήταν κατασκευασμένος και αν ο Απόστολος Ανδρέας άφησε όντως την τελευταία του πνοή πάνω στο συγκεκριμένο Σταυρό.

Από την ημέρα της σταύρωσης του Αποστόλου έως και την εποχή της Φραγκοκρατίας όπου και αρπάχθηκε , ο Σταυρός βρισκόταν στην Πάτρα. Η εποχή εκείνη χαρακτηρίζεται σκοτεινή γιατί πολλά κειμήλια της Εκκλησίας αρπάχτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ένα από αυτά ήταν δυστυχώς και ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Δουκάτου της Βουργουνδίας, ο Σταυρός αρχικά τοποθετήθηκε στη Μονή Weaume στη Μασσαλία, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στη Μονή του Αγίου Βίκτωρος της ίδιας πόλης. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση επιχείρησαν να κλέψουν τον Σταυρό πράγμα που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Τα τμήματα του, διασώθηκαν και τοποθετήθηκαν σε θήκη σχήματος κανονικού Σταυρού.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στις 9 Οκτωβρίου 1979 ο τότε Μητροπολίτης Πατρών κυρός Νικόδημος συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Ιεραρχίας και ολόκληρης της Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας της Δυτικής Ευρώπης, Καρδινάλιο και Roger Etchegaray στη Μασσαλία, για να συζητήσουν το θέμα της επιστροφής του Σταυρού στη Πάτρα.

Αφού έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, ο Καρδινάλιος είπε στον Μητροπολίτη Πατρών «εφ όσον εκ Πατρών εκομίσθη ενταυθα ο Σταυρός, ανήκει εις Πάτρας».Σύντομα άρχισαν οι επαφές και οι συζητήσεις των δυο πλευρών για την επιστροφή του Σταυρού στην Πάτρα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενημερώθηκαν για το θέμα .

Στις 18 Ιανουαρίου 1980 αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, αναχώρησε για τη Γαλλία για την παραλαβή και τη μεταφορά του Σταυρού στην Πάτρα. Αφού μετέβησαν στη Μασσαλία, παραδόθηκε ο Σταυρός στην ελληνική αντιπροσωπεία, μέσω μιας «άτυπης» τελετής.

Την επόμενη μέρα 19 Ιανουαρίου , αφίχθη στο αεροδρόμιο του Άραξου το αεροπλάνο που μετέφερε το σταυρό, και τις δυο αντιπροσωπείες, των Ορθόδοξων και των Ρωμαιοκαθολικών, και στη συνέχεια και έγινε η επίσημη υποδοχή.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ

Όσον αφορά το είδος του ξύλου του Σταυρού, υπάρχουν διαφορετικές αναφορές. Ο Ιππόλυτος Ρώμης αναφέρει για ξύλο ελιάς, ο Επιφάνιος μιλάει για σταυρό χωρίς να προσδιορίσει το ξύλο, ο Αρσένιος Κέρκυρας αναφέρεται σε ένα φυτό το οποίο δεν προσδιορίζει, ενώ ο ιστορικός Στέφανος Θωμόπουλος μιλά επίσης για δέντρο ελιάς. Σε μελέτες που έχουν γίνει πάντως έχει αποδειχθεί πως πρόκειται πράγματι για ξύλο ελιάς και χρονολογείται στον πρώτο αιώνα.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ

Για τον τρόπο σταύρωσης δεν υπάρχει ομοφωνία. Υπάρχουν αναφορές περί «προσηλώσεως» και όχι περί «προσδέσεως». Στο δεξί πέλμα του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει ουλή από το καρφί το οποίο καρφώθηκε στο ξύλο πάνω στο οποίο πέθανε. Οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μιλούν για «προσήλωσιν επί Σταυρού» ενώ παλαιοχριστιανικά έγγραφα μιλούν περί «πρόσδέσεως του Αποστόλου επι του Σταυρού»

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το σχήμα του Σταυρού. Αγιογραφίες και φορητές εικόνες σε Ναούς, απεικονίζουν τον Απόστολο Ανδρέα πάνω στο Σταυρό με κάθετα τα δύο ξύλα του ενώ άλλες τον απεικονίζουν πάνω στο σταυρό με το κεφάλι προς τα κάτω. Ωστόσο η επικρατέστερη άποψη είναι εκείνη που λέει ότι ο Σταυρός ήταν σε σχήμα Χ.

Η άποψη αυτή είναι τόσο διαδεδομένη έτσι ώστε συνηθίζεται πλέον τους Σταυρούς σε σχήμα Χ να τους χαρακτηρίζουν ως «Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου». Κατά τη μεταφορά του στην Πάτρα, το 1980, ήταν τοποθετημένος σε θήκη σχήματος κανονικού Σταυρού αλλά αντικαταστάθηκε από μεγαλύτερη και πιο επιβλητική θήκη, αυτή τη φορά σε σχήμα Χ.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα είναι το γεγονός πως το Χ, από το σχήμα του είναι το σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας το οποίο έχει τον Απόστολο Ανδρέα προστάτη του.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

"ΤΟ 2020 ΣΤΟ 47,5% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ"!


Σε «ουδέτερη» θέση από «πρόταση για αγορά», υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα η Morgan Stanley, καθώς θεωρεί πως το πολιτικό ρίσκο δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ τα ερωτηματικά σχετικά με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος διάσωσης αυξάνουν. Από την άλλη πλευρά ενώ η μεταβλητότητα  στις διεθνείς αγορές αυξάνει, στο εσωτερικό της Ελλάδας η θετική δυναμική (momentum) της οικονομίας έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Για την αμερικανική τράπεζα πάντως, για να υπάρξει μεσοπρόθεσμα αξία των ελληνικών ομολόγων θα απαιτηθεί βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναβαθμίσεις  από τους οίκους αξιολόγησης και αύξηση της ζήτησης από τους επενδυτές για τους ελληνικούς τίτλους. Έτσι αναθεωρεί προς τα κάτω  την δίκαιοι τιμή των ελληνικών ομολόγων στο 47,5% από 52,5% της ονομαστικής τους αξίας.

"Φέξε μου και γλίστρησα", δηλαδή...

Χωρίς αναδιάρθρωση αλλά με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους ώστε να κινηθεί στο 120% του ΑΕΠ η δίκαιη τιμή για τα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται μόλις στο 47,5% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή το 2020 ή το 2022 που υποτίθεται θα μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν αξία μόλις το 47,5% της αξίας τους Αντίθετα  με βάση τρία σενάρια η "δίκαιη" τιμή τους κατά την Morgan Stanley εκτιμάται ως εξής:

1.(πιθανότητες 70%). Αναδιάρθρωση μέσω «κουρέματος»  μόνο των δανείων του επίσημου τομέα κατά 53,5% η δίκαιοι τιμή των ελληνικών τίτλων εκτιμάται στο 51,25%.

2. (πιθανότητες 20%):   Κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα κατά 53,5% αλλά και των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών ώστε το χρέος να πέσει στο 90% του ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση η δίκαιη τιμή υπολογίζεται  στο 37,2% της ονομαστικής τους αξίας.

3. (πιθανότητες 10%):  Ίδιες απώλειες τόσο για τον ιδιωτικό τομέα  όσο και τον επίσημο, ώστε το χρέος να πέσει στο 90%. Οι απώλειες για τους ιδιώτες θα φθάσουν στο 60%, ενώ η  δίκαιη τιμή για τα ελληνικά ομόλογα υποχωρεί  στο 25,25% της ονομαστικής τους αξίας.

Συμπερασματικά: Όχι απλώς δεν υπάρχει succes story, αλλά ακόμα και να φτάσουμε στο 120% το χρέος τα ελληνικά ομόλογα που αντικατοπρίζουν την πραγματική κατάσταση και προοπτική μιας οικονομίας θα αξίζουν λιγότερο από το μισό της αξίας τους! Αυτό σημαίνει ότι ανάκαμψη για την οικονομία πολύ δύσκολα θα έρθει ακόμα και το 2020...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δήμαρχοι της χώρας έναντι της διαθεσιμότητας, με τους δήμους να προαναγγέλλουν ο ένας μετά τον άλλο κινητοποιήσεις. Με πρόταση για υποβολή ομαδικών παραιτήσεων κατεβαίνουν στην κρίσιμη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) πολλοί δήμαρχοι. Την παραίτησή τους υπέβαλαν ήδη ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Λουκέτο βάζει ο Δήμος Αθηναίων τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Ως ωρομίσθιοι αναμένεται να επιστρέψουν στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές τον Σεπτέμβριο αρκετοί καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα, καθώς οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ συνδικάτων και δήμων με την κυβέρνηση εξελίσσεται το πρόγραμμα απολύσεων - κινητικότητας στο Δημόσιο. Το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου αυτήν την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες. Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή έχει προγραμματίσει για αργότερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ· κινητοποίηση και από τους εκπαιδευτικούς το μεσημέρι. Σε δύο προσαγωγές προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία για την υπόθεση της αποστολής παγιδευμένου δέματος στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δημήτρη Χωριανόπουλο πριν από μία εβδομάδα. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη το πρωί της Παρασκευής.

Στο προσκήνιο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η πολεμική για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, με τον τόνο να δίνεται από την ομιλία Γλέζου, που προκάλεσε αίσθηση χθες, Πέμπτη. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο συνεχίζονται πυρετωδώς οι διεργασίες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο, Σάββατο, για τη διακήρυξη και το καταστατικό του κόμματος, καθώς και για την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Κόσμος

Προσπαθώντας να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο προσεκτική στάση απέναντι στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση του Καΐρου σχετικά με τις συλλήψεις κορυφαίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων. Παράλληλα, η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη φαίνεται πως πρόκειται να ερευνήσει την απόδραση του Μοχάμεντ Μόρσι από τη φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ για το εάν ενεπλάκη η Χαμάς -κάτι που θα συνιστούσε «έξωθεν επέμβαση», και άρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατηγορίες προδοσίας. Ψάρι που αλιεύτηκε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Φουκουσίμα είχε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού υλικού, ενισχύοντας τις «ισχυρές υποψίες» που εξέφρασαν οι ιαπωνικές αρχές για διαρροή ραδιενεργού υλικού από την πυρηνική μονάδα στον ωκεανό.

Μετά από μία δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση στην ιρλανδική Βουλή, ο νόμος που επιτρέπει υπό αυστηρούς όρους τις αμβλώσεις υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα θέτοντας τέλος σε μία πολύμηνη, θυελλώδη διαμάχη. Η καθολική Εκκλησία είναι τόσο εξοργισμένη όσο και οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων, που πιστεύουν ότι ο νόμος δεν φτάνει αρκετά μακριά, ενώ το ζήτημα στοίχισε περισσότερους βουλευτές στο κυβερνών κόμμα από όσους τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει νέα στοιχεία από έγγραφα που του παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και φέρονται να δείχνουν το εύρος των παρακολουθήσεων των διαδικτυακων επικοινωνιών από την αμερικανική NSA. Η υπηρεσία φέρεται να είχε πρόσβαση μέχρι στην κωδικοποίηση της Microsoft για mail και επικοινωνία σε ζωντανό χρόνο, ενώ οι πράκτορες της NSA συνεργάζονταν συστηματικά με το FBI και τη CIA. «Τηρούμε τις νομικές μας υποχρεώσεις» λέει η εταιρεία, οι επιχειρήσεις γίνονται «υπό αυστηρή δικαστική εποπτεία» απαντά η NSA.

Στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων στη Βραζιλία, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στην κήρυξη της πρώτης γενικής απεργίας εδώ και 22 χρόνια, βγαίνοντας στους δρόμους για να ζητήσουν καλύτερους εργασιακούς όρους και βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών. Ειρηνικές ως επί το πλείστον οι διαμαρτυρίες, χωρίς όμως να λείπουν οι συγκρούσεις με την αστυνομία στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Οικονομία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αποκλείουν το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο λένε ότι θεωρούν πιθανή περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ΓΓΠΣ θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται τα ηλεκτρονικά παράβολα, καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό στον φορέα είσπραξης με γνωστοποίηση σε αυτόν ενός μοναδικού ψηφιακού κωδικού. Με το e-Παράβολο, στόχος είναι να αντικατασταθεί πλήρως η έντυπη μορφή των παραβόλων του Δημοσίου και των αποδεικτικών είσπραξης, ώστε να περιορισθεί η γραφειοκρατία και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η φοροδιαφυγή.
Σήμερα, Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του ΤΤ και της Proton Bank. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη προσεχή Δευτέρα. Ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν εκδηλώσει οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Γενική Τράπεζα. Για την Proton εκδιαφέρον εκδήλωσε η Eurobank και το fund Oaktree Capital.

Αθλητισμός

Στην Ιταλία βρίσκεται ο μάνατζερ του Ορέστη Καρνέζη προκειμένου να συζητήσει με την Ουντινέζε το ενδεχόμενο μεταγραφής τού διεθνούς γκολκίπερ στον Ιταλικό σύλλογο. Η ομάδα του Ούντινε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Live Sport», έχει καταθέσει πρόταση 800.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό και 350.000 ευρώ ετησίως στον παίκτη για τετραετές συμβόλαιο, ενώ του έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν υπογράψει, τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του θα αγωνιστεί ως δανεικός στην Ισπανική Γρανάδα που τον υπολογίζει για βασικό.

Ο Λίαμ Λόρενς χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο για τον ΠΑΟΚ να κατακτήσει φέτος έναν τίτλο, αφού «έχουν έρθει πολλοί καλοί παίκτες στην ομάδα, διαθέτουμε πιστεύω μία πιο δυνατή ομάδα σε σχέση με πέρυσι». Παράλληλα ο Ισλανδός μέσος μίλησε για το Champions League, τους νέους παίκτες του ΠΑΟΚ αλλά και για την εξωγηπεδική ζωή του.

Από μία (τουλάχιστον) μεταγραφή σε κάθε γραμμή θέλει ο Μίτσελ για να «κλείσει» το ρόστερ του Ολυμπιακού, όπως τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Ισπανός τεχνικός τόνισε ότι οι εισηγήσεις του για τις μεταγραφές έχουν γίνει από τον Απρίλιο, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο το μπαλάκι στη διοίκηση... Επίσης, μίλησε για τον Βλαχοδήμο και τον Τζιμπούρ και ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μείνει. Μόνο η ομάδα υπάρχει...».


Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


Το «δόγμα του σοκ», όπως το έχει περιγράψει η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, συνεχίζει να εφαρμόζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στην πατρίδα μας. Η τρόικα «παίζει» σαν τη γάτα με το ποντίκι την κοινωνία. Τρομοκρατεί, εμπαίζει, «νουθετεί» και απαιτεί ολοένα και περισσότερες θυσίες από τον λαό. Το μαύρο φάσμα της απόλυσης, της ανεργίας, της ανέχειας σκεπάζει τα νοικοκυριά, και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σ' ένα αληθινά οριακό σημείο, εκεί όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές και οι ανοχές όλων.

Η αντίδραση από την πλευρά των άμεσα θιγομένων δεν είναι απλά δικαιολογημένη. Επιβάλλεται! Οι Έλληνες δεν είναι επιτρεπτό να καθίσουν αναπαυτικά στους καναπέδες τους περιμένοντας το μοιραίο. Λύση στο πρόβλημα της χώρας δεν είναι να διαβούν οι βάρβαροι. Ποτέ δεν ήταν λύση η υποτέλεια, η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η φτωχοποίηση του λαού και η αδράνεια την ώρα που έπρεπε να δοθούν μάχες για την ελευθερία.

Ωστόσο, επειδή σε όλα τα πολιτικά ζητήματα δεν υφίσταται αυτό που λέμε «καθαρή λύση» ή «άσπρο και μαύρο». Όλα κινούνται στην περιοχή του γκρίζου. Το ξεπέρασμα των ορίων αυτής της περιοχής ενίοτε είναι επικίνδυνο - έως ολέθριο. Καταστροφή θα ήταν για την πατρίδα μας το πέρασμα από την αντίδραση στην αιματοχυσία.

Ένα «ατύχημα», μια προβοκάτσια, ένας άστοχος χειρισμός σε ώρα αναταραχής, θα μπορούσε εύκολα να μετατρέψει μια ειρηνική και δυναμική διαδήλωση σε σπινθήρα που θα τινάξει στον αέρα την πυριτιδαποθήκη της λαϊκής δυσφορίας και της σωρευμένης, δίκαιης οργής του λαού μας.

Ειδικά αυτήν την περίοδο πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία, σύνεση και πνεύμα εθνικής ενότητας. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλη καταστροφή, άλλον διχασμό κι άλλες θλιβερές ιστορίες για να αφηγούνται οι σημερινοί στις επόμενες γενεές. Η τρόικα, θέλοντας και μη, κάποια στιγμή θα φύγει από την πατρίδα μας. Το ζήτημα είναι την ημέρα της αποχώρησης ή του κλοτσηδόν διωγμού της να είμαστε όλοι ζωντανοί και ενωμένοι.

"ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Μια προσπάθεια δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας η οποία πάντως βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τα αληθινά γεγονότα καταγράφεται από την κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ. Μόνο τα ξένα ΜΜΕ που σίγουρα δεν μπορεί κανείς να τα κατηγορήσει για αντικυβερνητική προπαγάνδα προσεγγίζουν τα πραγματικά γεγονότα και καταγράφουν δυσοίωνες εξελίξεις. Πρακτικά καταγράφεται μία κατάσταση όπως σε χώρες που κυβερνώνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία στο εσωτερικό περνούν μια εικόνα του τύπου "Όλα καλά" και εκτός χώρας οργιάζει ο ξένος τύπος.

Βέβαια ακόμα και τα ξένα ΜΜΕ στην συντριπτική τους πλειοψηφία ελέγχονται από συμφέροντα. Το ερώτημα είναι γιατί ξεκίνησαν να πριονίζουν ξαφνικά την κυβέρνηση Σαμαρά. Μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι "ισχυρή" με "μπετόν" πλειοψηφία στην Βουλή και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να ...ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και να φτάνει το 8%! Ενώ την ΔΗΜΑΡ την "τιμωρούν" οι ψηφοφόροι επειδή αποχώρησε από την κυβέρνηση και είναι στο όριο εισόδου στην Βουλή!

Σημαίνει ότι από το εξωτερικό "τραβάνε το χαλί" για λόγους που έχουν να κάνουν με δικούς τους σχεδιασμούς που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση ή πλέον δεν μπορούν να υποστηρίξουν το succes story και άρχισαν οι ομοβροντίες.«Αν ρίξεις ένα βάτραχο σε νερό που βράζει, θα πηδήξει αμέσως έξω. Αν όμως ζεστάνεις το νερό σιγά-σιγά, τότε ο βάτραχος θα περιμένει υπομονετικά να βράσει μέχρι θανάτου». Με αυτά τα λόγια η αμερικανική εφημερίδα New York Times περιγράφει την κατάσταση που την Ελλάδα στη εποχή του Μνημονίου. Για όποιον δεν κατάλαβε, ο βάτρχος είμαστε όλοι εμείς που δεν αντιδράσαμε στην αρχή και τώρα έχουμε απλά να περιμένουμε τον θάνατό μας...

Σύμφωνα με τους NYT η ελληνική δημοκρατία είναι σαν το βάτραχο που βράζει, εξαιρετικά αποδυναμωμένη από τις πελατειακές σχέσεις και την κατάχρηση εξουσίας, πληγωμένη από τα πέντε χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας και πλέον... σε μεγάλο κίνδυνο.Την ίδια στιγμή οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit διαπιστώνουν ένα σκηνικό πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, «με δεδομένη την κατακερματισμένη πολιτική σκηνή, τις συχνές κοινωνικές ταραχές και τις οικονομικές δυσκολίες εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας».

Η έκθεση εκτιμά ότι ο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πιο «ομοιογενής» και άρα είναι μικρότερες οι πιθανότητες «κοινοβουλευτικής ανταρσίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική», αλλά πλέον παραδέχονται αυτό που είναι κοινό μυστικό στο πολιτικό παρασκήνιο: Η διενέργεια πρόωρων εκλογών εντός του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπου βλέπουν νίκη ... ΣΥΡΙΖΑ! «Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα πυροδοτεί την οικονομική ύφεση και την υψηλή ανεργία, οπότε οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στο Κοινοβούλιο -ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που στις δημοσκοπήσεις είναι στήθος με στήθος με τη ΝΔ- θα εξακολουθήσουν να καρπώνονται το αίσθημα κατά της λιτότας» αναφέρει η έκθεση.

Η εκτίμηση των αναλυτών του Economist είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές. Θεωρούν, όμως, ότι θα εξακολουθήσει να κυβερνά η ΝΔ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να βρει κυβερνητικούς εταίρους. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι «υπάρχει ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια από τη διαφθορά, τον νεποτισμό και τα συμφέροντα που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». Μην απορούμε λοιπόν που έρχονται τέτοιες δημοσκοπήσεις στην δημοσιότητα όπως αυτή της Public Issue.

Ίσως όμως το πιο σημαντικό δημοσίευμα της ημέρας (όλα παρουσιάστηκαν στο defencenet.gr στην ροή των ειδήσεων σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους τους στο εξωτερικό) έρχεται από το πρακτορείο Reuters, καθώς, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται ότι γλίτωσε από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά, αυτή η "ευφορία όμως μάλλον θα είναι προσωρινή"... "Η κατάσταση θα γίνει σίγουρα σκληρότερη και οικονομικά και πολιτικά" υποστηρίζει ο Φρέντρικ Έρικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτηρίζει «ουτοπικό» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «σταθεί» στις απαιτήσεις που τις ζητούνται, «τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα».

«Κλωτσάνε το πρόβλημα στο μέλλον εδώ και μήνες. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την παρωδία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης...» καταλήγει. Επί της ουσίας τι μέλλει γενέσθαι: Η κατάσταση, απλά δεν μπορεί να τραβήξει άλλο. Τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης για να κερδίσει τις εκλογές (θα γίνουν σίγουρα πρόωρες εθνικές εκλογές μέσα στο 2014) τα δύο κόμματα, δηλαδή να συγκεντρώσουν πάνω από 151 βουλευτές, είναι το "τυράκι" της διαγραφής χρέους. Μα αυτό θα πάνε στις εκλογές, πιθανότητα τον Μάϊο του 2014 και με αυτό περιμένουν ότι θα τις κερδίσουν.

Δεν έχουν κάποιο πλάνο "Β", όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Πρόκειται για το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης τους. Έτσι ή αλλιώς η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το τούνελ πριν περάσουν αρκετά χρόνια. Και στο τούνελ την έβαλαν αυτά τα δύο κόμματα και βέβαια όσοι εξακολούθησαν να τα ψηφίζουν.Η αριθμητική είναι αμείλικτη: Ανάπτυξη δεν προβλέπεται πριν από το 2016, οκτώ χρόνια μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2008 που πυροδότησε τα γεγονότα στην Ελλάδα και άλλαξε τις ισορροπίες.

Και τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή; Ανάλογη με αυτή που ξεκίνησε το 1950 μετά από μια δεκαετία ισοπέδωσης της χώρας από πολέμους και από τον εμφύλιο. Πέρασαν 15 χρόνια πριν γίνει αισθητή στον απλό λαό περί τα μέσα της δεκαετίας του '60. Εδώ δεν έχουμε ισοπέδωση στον βαθμό που είχαμε το 1950, αλλά δεν έχουμε και αυτό που είχαμε το 1950: Σχέδιο Μάρσαλ και δωρεάν κεφάλαια ανασυγκρότησης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1836: Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, με κωμωδία του Μολιέρου.
                            
Γεννήσεις

1884: Amedeo Modigliani, Ιταλός ζωγράφος.

1904: Pablo Neruda, Χιλιανός ποιητής που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1971.

1937: Bill Cosby, Αμερικανός κωμικός ηθοποιός.

Θάνατοι


2003: Benny Carter, Αμερικανός σαξοφωνίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.