12 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δήμαρχοι της χώρας έναντι της διαθεσιμότητας, με τους δήμους να προαναγγέλλουν ο ένας μετά τον άλλο κινητοποιήσεις. Με πρόταση για υποβολή ομαδικών παραιτήσεων κατεβαίνουν στην κρίσιμη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) πολλοί δήμαρχοι. Την παραίτησή τους υπέβαλαν ήδη ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Λουκέτο βάζει ο Δήμος Αθηναίων τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Ως ωρομίσθιοι αναμένεται να επιστρέψουν στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές τον Σεπτέμβριο αρκετοί καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα, καθώς οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ συνδικάτων και δήμων με την κυβέρνηση εξελίσσεται το πρόγραμμα απολύσεων - κινητικότητας στο Δημόσιο. Το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου αυτήν την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες. Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή έχει προγραμματίσει για αργότερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ· κινητοποίηση και από τους εκπαιδευτικούς το μεσημέρι. Σε δύο προσαγωγές προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία για την υπόθεση της αποστολής παγιδευμένου δέματος στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δημήτρη Χωριανόπουλο πριν από μία εβδομάδα. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη το πρωί της Παρασκευής.

Στο προσκήνιο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η πολεμική για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, με τον τόνο να δίνεται από την ομιλία Γλέζου, που προκάλεσε αίσθηση χθες, Πέμπτη. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο συνεχίζονται πυρετωδώς οι διεργασίες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο, Σάββατο, για τη διακήρυξη και το καταστατικό του κόμματος, καθώς και για την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Κόσμος

Προσπαθώντας να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο προσεκτική στάση απέναντι στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση του Καΐρου σχετικά με τις συλλήψεις κορυφαίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων. Παράλληλα, η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη φαίνεται πως πρόκειται να ερευνήσει την απόδραση του Μοχάμεντ Μόρσι από τη φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ για το εάν ενεπλάκη η Χαμάς -κάτι που θα συνιστούσε «έξωθεν επέμβαση», και άρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατηγορίες προδοσίας. Ψάρι που αλιεύτηκε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Φουκουσίμα είχε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού υλικού, ενισχύοντας τις «ισχυρές υποψίες» που εξέφρασαν οι ιαπωνικές αρχές για διαρροή ραδιενεργού υλικού από την πυρηνική μονάδα στον ωκεανό.

Μετά από μία δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση στην ιρλανδική Βουλή, ο νόμος που επιτρέπει υπό αυστηρούς όρους τις αμβλώσεις υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα θέτοντας τέλος σε μία πολύμηνη, θυελλώδη διαμάχη. Η καθολική Εκκλησία είναι τόσο εξοργισμένη όσο και οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων, που πιστεύουν ότι ο νόμος δεν φτάνει αρκετά μακριά, ενώ το ζήτημα στοίχισε περισσότερους βουλευτές στο κυβερνών κόμμα από όσους τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει νέα στοιχεία από έγγραφα που του παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και φέρονται να δείχνουν το εύρος των παρακολουθήσεων των διαδικτυακων επικοινωνιών από την αμερικανική NSA. Η υπηρεσία φέρεται να είχε πρόσβαση μέχρι στην κωδικοποίηση της Microsoft για mail και επικοινωνία σε ζωντανό χρόνο, ενώ οι πράκτορες της NSA συνεργάζονταν συστηματικά με το FBI και τη CIA. «Τηρούμε τις νομικές μας υποχρεώσεις» λέει η εταιρεία, οι επιχειρήσεις γίνονται «υπό αυστηρή δικαστική εποπτεία» απαντά η NSA.

Στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων στη Βραζιλία, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στην κήρυξη της πρώτης γενικής απεργίας εδώ και 22 χρόνια, βγαίνοντας στους δρόμους για να ζητήσουν καλύτερους εργασιακούς όρους και βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών. Ειρηνικές ως επί το πλείστον οι διαμαρτυρίες, χωρίς όμως να λείπουν οι συγκρούσεις με την αστυνομία στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Οικονομία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αποκλείουν το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο λένε ότι θεωρούν πιθανή περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ΓΓΠΣ θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται τα ηλεκτρονικά παράβολα, καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό στον φορέα είσπραξης με γνωστοποίηση σε αυτόν ενός μοναδικού ψηφιακού κωδικού. Με το e-Παράβολο, στόχος είναι να αντικατασταθεί πλήρως η έντυπη μορφή των παραβόλων του Δημοσίου και των αποδεικτικών είσπραξης, ώστε να περιορισθεί η γραφειοκρατία και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η φοροδιαφυγή.
Σήμερα, Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του ΤΤ και της Proton Bank. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη προσεχή Δευτέρα. Ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν εκδηλώσει οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Γενική Τράπεζα. Για την Proton εκδιαφέρον εκδήλωσε η Eurobank και το fund Oaktree Capital.

Αθλητισμός

Στην Ιταλία βρίσκεται ο μάνατζερ του Ορέστη Καρνέζη προκειμένου να συζητήσει με την Ουντινέζε το ενδεχόμενο μεταγραφής τού διεθνούς γκολκίπερ στον Ιταλικό σύλλογο. Η ομάδα του Ούντινε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Live Sport», έχει καταθέσει πρόταση 800.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό και 350.000 ευρώ ετησίως στον παίκτη για τετραετές συμβόλαιο, ενώ του έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν υπογράψει, τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του θα αγωνιστεί ως δανεικός στην Ισπανική Γρανάδα που τον υπολογίζει για βασικό.

Ο Λίαμ Λόρενς χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο για τον ΠΑΟΚ να κατακτήσει φέτος έναν τίτλο, αφού «έχουν έρθει πολλοί καλοί παίκτες στην ομάδα, διαθέτουμε πιστεύω μία πιο δυνατή ομάδα σε σχέση με πέρυσι». Παράλληλα ο Ισλανδός μέσος μίλησε για το Champions League, τους νέους παίκτες του ΠΑΟΚ αλλά και για την εξωγηπεδική ζωή του.

Από μία (τουλάχιστον) μεταγραφή σε κάθε γραμμή θέλει ο Μίτσελ για να «κλείσει» το ρόστερ του Ολυμπιακού, όπως τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Ισπανός τεχνικός τόνισε ότι οι εισηγήσεις του για τις μεταγραφές έχουν γίνει από τον Απρίλιο, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο το μπαλάκι στη διοίκηση... Επίσης, μίλησε για τον Βλαχοδήμο και τον Τζιμπούρ και ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μείνει. Μόνο η ομάδα υπάρχει...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: