03 Ιουνίου, 2013

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Η «συμπρωτεύουσα» είναι ο δεύτερος σταθμός του επίσημου ταξιδιού του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ρωσίας στη χώρα μας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος έφθασε μετά τις 6 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Μακεδονία όπου έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Στη συνέχεια χοροστάτησε σε δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αγ. Γρ. Παλαμά και μετά από τη σύντομη ανάπαυλα ξεναγήθηκε σε 2 ναούς της πόλης (Αγία Σοφία – Άγιο Δημήτριο).

Πλήθος πιστών βρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά για να υποδεχθεί τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο. Για λόγους ασφαλείας, η αστυνομική παρουσία εντός κι εκτός Ιερού Ναού, ήταν έντονη. H δοξολογία πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων επίσημων προσκεκλημένων. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Στις 20:30 παραχωρήθηκε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη. Την Τρίτη το πρωί, ο Πατριάρχης Μόσχας θα φτάσει στην Ουρανούπολη συνοδεία του Μητροπολίτη Άνθιμου.

Από εκεί θα περάσει με το καραβάκι στην Αθωνική Πολιτεία, όπου και θα παραμείνει τρεις μέρες. Aντιπρόσωποι των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και μέλη της Ιεράς Κοινότητας και της Ιεράς Επιστασίας θα υποδεχτούν τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας με κωδωνοκρουσίες και ψαλμούς, ενώ αμέσως μετά θα τελεστεί δοξολογία, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε εγκάρδια τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας και στην τριαντάλεπτη συνάντησή τους απασχόλησε έντονα το θέμα της απαγωγής των δύο Μητροπολιτών από τη Συρία και η έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που έχει αντίκτυπο και τραγικές επιπτώσεις στους απλούς πολίτες.

Η απαγωγή των δύο Μητροπολιτών από τη Συρία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν, στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν πριν λίγο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και ο Πατριάρχης συζήτησαν και θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής τους.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος όπου παρασημοφορήθηκε από τον κ. Κάρολο Παπούλια με τον μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

O προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμητική διάκριση εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και αναφέρθηκε στους κοινούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας που, όπως είπε ανάγονται στην εποχή των Κυρίλλου και Μεθοδίου. «Είμαστε αδελφοί λαοί με κοινά στοιχεία. 

Ακλόνητο θεμέλιό μας είναι η ορθοδοξία, που αποτελεί τον τρόπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δυο λαών» είπε ο Πατριάρχης Μόσχας λαμβάνοντας το παράσημο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους παράλληλους δρόμους της Ελλάδας και της Ρωσίας, αλλά και στη διαχρονική βοήθεια του ρωσικού έθνους στους ελληνικούς εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Χαρακτήρισε εγκάρδιες τις σχέσεις των δυο χωρών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον θρησκευτικό τουρισμό επισημαίνοντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας για ανάπτυξη του από κοινού με τη Ρωσία.

Τον Πατριάρχη Μόσχας στο προεδρικό μέγαρο και στο μέγαρο Μαξίμου συνόδευσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στις 9.30, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υποδέχθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεραρχίας, τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο και την Τιμία Συνοδεία του. Ακολούθησε Πανηγυρική Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία επεδόθη στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί την ύψιστη Τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια υπό την Προεδρία των δύο Προκαθημένων, πραγματοποιήθηκε κοινή Συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν τα Μέλη της Συνοδείας του Πατριάρχου Μόσχας, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι και τα Μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην κοινή αυτή Σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος.

Εξεφράσθη η αγωνία για την τύχη του Χριστιανισμού στις Χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και τον ρόλο και την θέση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αναφορικά με την σχέση που αυτή έχει με την Εκκλησία και τις διάφορες Χριστιανικές Ομολογίες στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Τονίσθηκε ακόμη η ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη των δύο απαχθέντων στον Λίβανο και αγνοουμένων ακόμη Αρχιερέων και αποφασίσθηκε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, στο οποίο θα εκφράζεται η έντονη ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη τους. Επίσης αποφασίσθηκε να συγκληθεί Συνέδριο για την μελέτη του θέματος του αποχριστιανισμού της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Αποφασίσθηκε ακόμη η κοινή αντιμετώπιση επί ζητημάτων πρακτικής φύσεως και για θέματα ενίσχυσης του κοινωνικού - φιλανθρωπικού έργου των Εκκλησιών, για την στήριξη των υπό της οικονομικής κρίσεως μαστιζομένων πιστών, ως και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού και για την αποδοτικώτερη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στον τομέα των Θεολογικών μελετών καθώς και της ανταλλαγής υποτροφιών σε φοιτητές.

Η όλη Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία της Ελλάδος εστέφθη από πλήρη επιτυχία, χαροποίησε τα πληρώματα αμφοτέρων των Εκκλησιών και είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη στις αδελφικές τους σχέσεις.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στην Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη και στο Συνοδικό Μέγαρο βρίσκεται από τις 9 το πρωί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος. Ο Πατριάρχης, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Αττική, μαζί με τα μέλη της Συνοδείας του βρέθηκαν το πρωί στην Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη όπου έγιναν δεκτοί από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θαυμακού Ιάκωβο, Ηγούμενο της Ι. Μονής και τα μέλη της Αδελφότητος. Τον Πατριάρχη Κύριλλο υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής ο Καθηγούμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Ο Πατριάρχης μαζί με τα μέλη της Συνοδείας του βρέθηκαν στο Καθολικό της Ι. Μονής Ασωμάτων Πετράκη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα συνεδριάσεων της Ι. Συνόδου όπου θα έχουν συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώπιον Μελών της Ιεράς Συνόδου τίμησε τον Πατριάρχη Κύριλλο, με την ανώτατη διάκριση του Αποστόλου Παύλου.

''Εκ βαθέων καρδίας ευχαριστώ διά την υψηλή τιμητική διάκριση το παράσημο του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Το εκλαμβάνω ως δείγμα αγάπης και σεβασμού προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και ως επιβεβαίωση των στενών φιλικών σχέσεων μεταξύ των αδελφών μας Εκκλησιών'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κύριλλος.

Επίσης τόνισε: ''Συγκινείται και αγαλλιά η ψυχή μας τόσο εμού προσωπικά όσο και των συνοδών μου καθώς επισκεπτόμεθα την γη της αρχαίας Ελλάδος. Άλλωστε εδώ είναι όπου ευρίσκονται οι πόλεις Φιλίππων, Θεσσαλονίκης, Βεροίας και Κορίνθου, μέρη γνωστά σε κάθε χριστιανό από τις Πράξεις των Αποστόλων. Εδώ, στον Άρειο Πάγο εκφώνησε το περίφημο κήρυγμά του ο Απόστολος Παύλος, εδώ είναι όπου αγωνίσθησαν και δραστηριοποιήθησαν οι μεγάλοι πατέρες και διδάσκαλοί της Εκκλησίας.''

''Από εδώ ξεκίνησαν διά να κομίσουν στις μακρινές Σλαβικές χώρες το φως του Χριστού οι μεγάλοι αγωνιστές του φωτισμού οι Άγιοι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Όσιος Μάξιμος ο Γραικός, οι κατά σάρκα αδελφοί Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος Λειχούδη. Εδώ είναι όπου είναι τεθησαυρισμένα τα τιμία λείψανα του συμπατριώτη μας Οσίου Ιωάννου του Ρώσου'', πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι ''οι Εκκλησίες μας πάντα ζούσαν τις ανάγκες του λαού, διαμορφώνοντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών μας και στηρίζοντας αυτούς σε εποχές των χαλεπών ιστορικών ταραχών. Και αυτή η δυσχερής εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση.''

''Κατά την χαλεπή διά τον Ελληνικό λαό περίοδο η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί καταφύγιο και φάρος διά πολλούς αναξιοπαθούντες συμπολίτες με την παροχή της πνευματικής και οικονομικής βοήθειας. Ακολουθώντας την έκκληση του Αποστόλου αλλήλων τα βάρη βαστάζετε, και ούτως αναπληρώσατε τον νόμον του Χριστού (Γαλ. 6. 2), τα τέκνα της κατά Ρωσσίαν Εκκλησίας έρχονται πρόθυμοι να στηρίξουν και ήδη στηρίζουν κατά δύναμιν τους ομοδόξους αδελφούς τους'', υπογράμμισε ο κ. Κύριλλος.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τονίζοντας: ''Θέλω να ευχαριστήσω την Υμετέρα Μακαριώτητα και την περί Υμάς τιμία Ιεραρχία διά την θερμή φιλοξενία, διά της οποίας μας περιεβάλατε. Πέρυσι μετ΄αγάπης υποδεχθήκαμε την υψηλή αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής την Υμετέρα Μακαριώτητα ενώ τώρα, όταν ελέω Θεού, έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω την ειρηνική επίσκεψη, η οποία, πιστεύω, θα είναι προς την περαιτέρω ενίσχυση της ενότητός μας.''

''Η χρονική εγγύτητα αυτών των ειρηνικών επισκέψεων καταδεικνύει την ένταση των επαφών μεταξύ των αδελφών μας Εκκλησιών. Αναπτύσσεται η συνεργασία στον τομέα προσκυνηματικών περιηγήσεων και στο θέμα φοιτητικών ανταλλαγών, επί τακτικής βάσεως μεταβαίνουν οι αντιπροσωπείες των Εκκλησιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της κανονικής ευθύνης του Πατριαρχείου Μόσχας, κυκλοφορούν και είναι περιζήτητα τα βιβλία σχετικά με την ιστορία και τους Αγίους και των δυο Εκκλησιών. Ο Θεός να δώσει η συνεργασία μας τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο διορθόδοξο να αναπτύσσεται και να διευρύνεται έτι περαιτέρω'', πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης.

Στις 12.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Μόσχας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και στη μία με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Συνέρχεται, σήμερα Δευτέρα 3 έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 156ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Στις 09.00 σήμερα το πρωΐ θα επισκεφθεί την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος. Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα γίνει παρασημοφόρησις αυτού.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Κοινή Σύσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και του Προέδρου και των Μελών της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων μετά του Πατριάρχου Μόσχας και των Μελών της Τιμίας Συνοδείας Του.

Επίσης στις 12.30 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθούν τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Στις 13.00 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνιο Σαμαρά.

Το απόγευμα της ο Πατριάρχης και η Συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια εξερράγη το πρωί της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Μιχαλακοπούλου 27.  Δύο γυναίκες που έμεναν στην πολυκατοικία και βγήκαν να δουν τι συμβαίνει εισέπνευσαν καπνούς και μεταφέρθηκαν με δύσπνοια στο νοσοκομείο. Εκρήξεις αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών σημειώθηκαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας σε υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και στο ΙΟΒΕ στην Αθήνα. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Ουρές για ακόμη μια ημέρα σχηματίζονται έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ήδη την Παρασκευή εξυπηρετήθηκαν 12.500 συνταξιούχοι, ενώ τονίζει ότι εντός της ημέρας θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα τακτοποιηθεί το σύνολο των συνταξιούχων. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, που βρίσκεται από το Σάββατο στην Αθήνα. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί για το Άγιο Όρος. Ελληνικές, τουρκικές και κουρδικές αριστερές οργανώσεις πραγματοποιούν στις 5:30 το απόγευμα της Δευτέρας συγκέντρωση αλληλεγγύης στους τούρκους διαδηλωτές στην τουρκική πρεσβεία, στην συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.

Κόσμος

Πυρκαγιά σε μονάδα πουλερικών στην Κίνα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 61 άτομα, εγκλωβίζοντας εργαζομένους στα ερείπια. Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από τρεις εκρήξεις που αποδίδονται σε βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της μονάδας. Η πυροσβεστική αναφέρει πως υπήρξε επίσης διαρροή αμμωνίας. Μόνο με το ξημέρωμα καταλιάγασαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την καρδιά των επεισοδίων να χτυπά στην Κωνσταντινούπολη και την οργή να μένει αμείωτη σε Σμύρνη και Άγκυρα. Μάχες στο Μπεσικτάς με τις δυνάμεις ασφαλείας, μολότοφ έκαψαν μέρος των γραφείων του κόμματος του Ερντογάν στη Σμύρνη. Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Επί ποδός για τις καταστροφικές πλημμύρες σε διάφορα μέρη της Γερμανίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας βρίσκονται συνεργεία της πυροσβεστικής και δυνάμεις του στρατού, καθώς οι ισχυρότατες και διαρκείς βροχές έχουν προκαλέσει υπερχειλίσεις ποταμών και έχουν βυθίσει μεγάλες περιοχές στην κεντρική Ευρώπη. Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στην Τσεχία: Τουλάχιστον τρία άτομα πνίγηκαν, ενώ η άμεση απειλή για την Πράγα έχει οδηγήσει στο προληπτικό κλείσιμο σταθμών του μετρό και στην εκκένωση ενός νοσοκομείου.Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δυνάμεις ασφαλείας στην έκκλησή του για «ηρεμία» ενώπιον της ανεξέλεγκτης κατάστασης. 

Αρκετά υψηλότεροι τόνοι από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μιλά για «επαίσχυντη αστυνομική βία» και διαπιστώνει ανοικτά πως στόχος της σκληρής αστυνομικής επέμβασης δεν είναι η αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων αλλά ο εκφοβισμός των διαδηλωτών ώστε να μην βγαίνουν στους δρόμους.Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ναμπλούς, Ράμι Χαμντάλα, σε αντικατάσταση του Σαλάμ Φαγιάντ. Ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται πολιτικά ανεξάρτητος.

Οικονομία

Στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα βρίσκεται σήμερα Δευτέρα η εξέδρα της Noble Energy, η οποία θα αναλάβει το έργο της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Σήμερα θα επιχειρηθεί η σταθεροποίηση της πλατφόρμας, υπό την ονομασία ENSCO 5006, η οποία το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Τις προτάσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται να στείλει σήμερα, Δευτέρα, στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα εξεταστεί την Τρίτη στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Ξεκινά αύριο, Τρίτη ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα για να εγκριθεί η εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Στα βασικά προαπαιτούμενα για τη λήψη της δόσης περιλαμβάνονται ο διορισμός εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας στα πλαίσια των συστάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η αναθεώρηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η θέσπιση προγράμματος διευκόλυνσης της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών.

Αθλητισμός

Η σεζόν για την Σούπερ Λιγκ ολοκληρώθηκε και επίσημα, μετά την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League, ενώ οι Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα θα συμμετάσχουν στα προκριματικά του Europa League. Μία εκ των Λιόν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Αϊντχόφεν, Μέταλιστ και Φενέρμπαχτσε θα είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε, έστω και την ύστατη ώρα, το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ξέσπασε μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στρεφόμενος ευθέως κατά μερίδας οπαδών της ομάδας του. «Δεν έχουμε ποδοσφαιρική παιδεία στην Ελλάδα.

Είμαστε χρόνια πίσω. Φέτος ένιωσα πως είμαι στη ζούγκλα και δεν είμαι ποδοσφαιριστής. Τα παιδιά από το εξωτερικό ήταν φοβισμένα με όσα έβλεπαν. Αυτές δεν είναι συνθήκες να παίξεις ποδόσφαιρο, ανά πάσα στιγμή νιώθεις πως θα έρθει κάποιος να σε σκοτώσει», δήλωσε ο διεθνής επιθετικός στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού.Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο Εμίρ Μπαϊράμι, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό. Ο Σουηδός μεσοεπιθετικός αναμένεται να περάσει την Δευτέρα από ιατρικές εξετάσεις και, εκτός απροόπτου, να υπογράψει συμβόλαιο με τους «πράσινους», που έτσι θα ολοκληρώσουν την πρώτη τους μεταγραφή.


ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

H εξελισσόμενη οικονομική κρίση επιδρά κατά τρόπο μοναδικό στην Ελλάδα. Οι συνέπειές της είναι βαριές και οι ανακατατάξεις που προκαλεί πρωτοφανείς. Ο πολιτικός χρόνος υπήρξε εξαιρετικά πυκνός από το 2009 και εντεύθεν. Βεβαιότητες μιας ζωής κλονίσθηκαν, ήθη και πρότυπα κατέρρευσαν, προστατευτικά και άλλα καθεστώτα που είχαν επικρατήσει επί δεκαετίες ξεθεμελιώθηκαν, κόμματα και δυνάμεις συρρικνώθηκαν και άλλες ανυψώθηκαν, αλλά και αρχές παλιές επιβεβαίωσαν την αντοχή τους στο χρόνο.

Η κρίση, χωρίς αμφιβολία, συγκλονίζει την Ελλάδα. Ωστόσο, πέραν των βαρύτατων συνεπειών, επέδρασε καθοριστικά στην κοινωνική συμπεριφορά και στάση και βεβαίως προσέφερε την αφορμή επαναθεμελίωσης βασικών αρχών και κανόνων γύρω από την οικονομία και την πολιτική. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει πολίτης που να μην έχει αναγνωρίσει και επαναξιολογήσει την αξία και τη σημασία των οικογενειακών δεσμών.

Όπως επίσης δεν υπάρχει πολίτης που να μην επανεκτίμησε και να μην ένιωσε την ανάγκη εκδηλώσεων αλληλεγγύης. Σήμερα ακόμη ουδείς αμφιβάλλει ότι τα υπερβολικά ελλείμματα επιφυλάσσουν δεινά και ότι ο ισοσκελισμός ενός προϋπολογισμού, νοικοκυριού ή κράτους συνιστά προϋπόθεση ομαλής πορείας, χωρίς την οποία επαπειλούνται προσωπικές και εθνικές καταστροφές.

Σήμερα επίσης ουδείς αμφιβάλλει ότι η υπερχρέωση είναι προβληματική και μη διατηρήσιμη κατάσταση. Ακόμη σήμερα όλοι αποδέχονται ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Τώρα επίσης όλοι αποδέχονται ότι δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα υπερτροφικό κράτος. Ούτε να συντηρούμε αυτό το κράτος για να επιβιώνουν φαύλα κόμματα και ακόμη πιο φαύλες ηγεσίες. Συγκροτούν τα παραπάνω νέες συνειδητοποιήσεις, αποτέλεσμα της κατανόησης των αιτίων που γέννησαν τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Είναι οι αλήθειες - παλιές όσο και ο κόσμος - που είχαμε ξεχάσει και η κρίση ανέδειξε. Αυτές τις παλιές - νέες αρχές κανείς στο μέλλον δεν θα μπορεί να αρνηθεί ή να υπερβεί, προκειμένου να εξουσιάσει παραπλανώντας τους πολίτες. Και αν το επιχειρήσει οφείλει να γνωρίζει ότι θα υψωθεί απέναντί του ισχυρός αντίλογος από τους ίδιους τους πολίτες.

«ΧΙΛΙΑΡΜΕΝΟ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πλήρη κινητοποίηση των επιχειρησιακών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και των λοιπών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) θα σημάνει η έναρξη της άσκησης «Καταιγίς 13» την επόμενη Τρίτη 4 Ιουνίου. Η άσκηση θα διεξαχθεί έως τις 8 Ιουνίου στην περιοχή του Αιγαίου και θα πάρουν μέρος το σύνολο των πολεμικών πλοίων σε ενέργεια.

Οι αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης είναι η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, μέσω της διεξαγωγής τεχνικών αντικειμένων και σεναρίων πολλαπλής απειλής. Επίσης, η συνεργασία με τους έτερους κλάδους των ΕΕΔ, την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς για τη βελτιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας σε ένα πρωτοτυπικό διακλαδικό θέατρο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο, καθώς και η δοκιμή Σχεδίων Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα στην άσκηση τα πληρώματα θα εξασκηθούν σε όλες τις μορφές Ναυτικού Πολέμου με την εκτέλεση μεμονωμένων τεχνικών αντικειμένων (ασκήσεις επιφανείας, Αντιαεροπορικού και Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, πυρών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Ασύμμετρης Απειλής) καθώς και την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (επιφανείας, αέρος, υποβρύχια). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σύνολο των πολεμικών πλοίων θα συμμετάσχουν στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 13» (ΗΝΧ-1) της Πολεμικής Αεροπορίας,ενώ θα εκτελεστούν αντικείμενα συνεργασίας με τις ειδικές δυνάμεις και με έτερες μονάδες του Στρατού Ξηράς.



ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΚΡΙΣΗ

Η οικονομική κρίση, κάπως και κάποτε, θα περάσει. Εφόσον υπάρχουν λαός και τόπος και παράγεται έργο, θα δημιουργείται πλούτος. Όταν αυτός ο πλούτος θα τύχει λελογισμένης και έξυπνης διαχείρισης, τότε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα θα λυθεί. Η ίδια η δυναμική των πραγμάτων οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Ούτως ή άλλως, η Ελλάς έχει περάσει περιόδους ακμής και ύφεσης. Ευμάρειας και στέρησης. Ετσι είναι τα γυρίσματα του χρόνου. Η ύλη δεν χάνεται. Ανακυκλώνεται και αλλάζει νομείς και πρόσκαιρους κατόχους.


Ωστόσο, το μείζον ζήτημα για το Γένος μας δεν άπτεται της ύλης, των χρημάτων και των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Είναι πρωτίστως πνευματικό. Έχει να κάνει με τη μεγάλη στέρηση και υστέρηση στον τομέα της Παιδείας - όχι μόνο του συστήματος της κρατικής εκπαίδευσης. Τα κενά ξεκινούν από την οικογένεια, μεγαλώνουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, διαχέονται στην κοινωνία και τελικά τα αντιλαμβάνονται τα εγχώρια και διεθνή αρπακτικά, όπως τα πεινασμένα αγρίμια μυρίζουν το αίμα που τρέχει από τις πληγές των θυμάτων τους.

Τα κρούσματα εφηβικής εγκληματικότητας, οι αυτοχειρίες νέων που δεν μπορούν να διαχειριστούν την πίεση των εξετάσεων και τις αφόρητες πιέσεις του περιβάλλοντός τους, οι εθελούσιες «αποδράσεις» μικρών παιδιών που πείθονται από τις διαδικτυακές ανοησίες εγκληματικών στοιχείων δεν είναι τυχαία περιστατικά. Μαρτυρούν κάτι ευρύ και απειλητικό, που πλήττει τον κορμό του έθνους. Ο «φωτισμός» του λαού μας, τον οποίον επιδίωκαν οι οραματιστές της Εθνεγερσίας του 1821, όχι μόνο δεν έχει... συμβεί ακόμα, αλλά δείχνει να απομακρύνεται. 

Η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι το αίτιο της απομάκρυνσης του φωτός αλλά το αποτέλεσμά της. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια και καλή τούτη την ανοιχτή πληγή, πρέπει να επικεντρωθούμε στο βασικό: στη σωστή καθοδήγηση των νέων. Η Παιδεία που προσφέρεται στη νεολαία, η ιεράρχηση των αξιών, τα ηθικά πρότυπα που προβάλλουν οι μηχανισμοί «ενημέρωσης» και η κατεστημένη ιδεολογία είναι κεφάλαια του ελληνικού δράματος που πρέπει να αναγνωστούν και να αναλυθούν τάχιστα.

Διαθέτουμε ένα σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης που δεν δίνει δεκάρα για την κριτική σκέψη, αλλά δοξάζει την παπαγαλία. Συντηρούμε ένα μιντιακό σύστημα που λειτουργεί ως ντελάλης της οθωμανικής κατοχής και του χυδαίου υλισμού, με ημιμαθείς ή αστοιχείωτους επαγγελματίες, που συστήνονται ως «δημοσιογράφοι». Εκλέγουμε αντιπροσώπους σε μεγάλα αξιώματα, οι οποίοι υπερηφανεύονται για το ετερόφωτο των σπουδών τους και δυσκολεύονται να συνεννοηθούν στα ελληνικά. Οι περισσότεροι «επιφανείς» ασχολούνται με τους νέους, όταν ψάχνουν για αφισοκολλητές, αγγαρειομάχους ή φρέσκια σάρκα για αγορασμένες ηδονές. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η καταστροφή επήλθε φυσιολογικά...






ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1996: Εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Στέλιου Παναγή, από τα στρατεύματα κατοχής στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.

Γεννήσεις

1922: Alain Resnais, Γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της nouvelle vague.

1926: Allen Ginsberg, Αμερικανός ποιητής που ανήκε στην γενιά των beatnicks.

Θάνατοι


1924: Franz Kafka, γερμανόφωνος Τσέχος συγγραφέας.