03 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια εξερράγη το πρωί της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Μιχαλακοπούλου 27.  Δύο γυναίκες που έμεναν στην πολυκατοικία και βγήκαν να δουν τι συμβαίνει εισέπνευσαν καπνούς και μεταφέρθηκαν με δύσπνοια στο νοσοκομείο. Εκρήξεις αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών σημειώθηκαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας σε υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και στο ΙΟΒΕ στην Αθήνα. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Ουρές για ακόμη μια ημέρα σχηματίζονται έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ήδη την Παρασκευή εξυπηρετήθηκαν 12.500 συνταξιούχοι, ενώ τονίζει ότι εντός της ημέρας θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα τακτοποιηθεί το σύνολο των συνταξιούχων. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, που βρίσκεται από το Σάββατο στην Αθήνα. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί για το Άγιο Όρος. Ελληνικές, τουρκικές και κουρδικές αριστερές οργανώσεις πραγματοποιούν στις 5:30 το απόγευμα της Δευτέρας συγκέντρωση αλληλεγγύης στους τούρκους διαδηλωτές στην τουρκική πρεσβεία, στην συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.

Κόσμος

Πυρκαγιά σε μονάδα πουλερικών στην Κίνα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 61 άτομα, εγκλωβίζοντας εργαζομένους στα ερείπια. Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από τρεις εκρήξεις που αποδίδονται σε βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της μονάδας. Η πυροσβεστική αναφέρει πως υπήρξε επίσης διαρροή αμμωνίας. Μόνο με το ξημέρωμα καταλιάγασαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την καρδιά των επεισοδίων να χτυπά στην Κωνσταντινούπολη και την οργή να μένει αμείωτη σε Σμύρνη και Άγκυρα. Μάχες στο Μπεσικτάς με τις δυνάμεις ασφαλείας, μολότοφ έκαψαν μέρος των γραφείων του κόμματος του Ερντογάν στη Σμύρνη. Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Επί ποδός για τις καταστροφικές πλημμύρες σε διάφορα μέρη της Γερμανίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας βρίσκονται συνεργεία της πυροσβεστικής και δυνάμεις του στρατού, καθώς οι ισχυρότατες και διαρκείς βροχές έχουν προκαλέσει υπερχειλίσεις ποταμών και έχουν βυθίσει μεγάλες περιοχές στην κεντρική Ευρώπη. Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στην Τσεχία: Τουλάχιστον τρία άτομα πνίγηκαν, ενώ η άμεση απειλή για την Πράγα έχει οδηγήσει στο προληπτικό κλείσιμο σταθμών του μετρό και στην εκκένωση ενός νοσοκομείου.Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δυνάμεις ασφαλείας στην έκκλησή του για «ηρεμία» ενώπιον της ανεξέλεγκτης κατάστασης. 

Αρκετά υψηλότεροι τόνοι από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μιλά για «επαίσχυντη αστυνομική βία» και διαπιστώνει ανοικτά πως στόχος της σκληρής αστυνομικής επέμβασης δεν είναι η αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων αλλά ο εκφοβισμός των διαδηλωτών ώστε να μην βγαίνουν στους δρόμους.Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ναμπλούς, Ράμι Χαμντάλα, σε αντικατάσταση του Σαλάμ Φαγιάντ. Ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται πολιτικά ανεξάρτητος.

Οικονομία

Στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα βρίσκεται σήμερα Δευτέρα η εξέδρα της Noble Energy, η οποία θα αναλάβει το έργο της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Σήμερα θα επιχειρηθεί η σταθεροποίηση της πλατφόρμας, υπό την ονομασία ENSCO 5006, η οποία το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Τις προτάσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται να στείλει σήμερα, Δευτέρα, στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα εξεταστεί την Τρίτη στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Ξεκινά αύριο, Τρίτη ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα για να εγκριθεί η εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Στα βασικά προαπαιτούμενα για τη λήψη της δόσης περιλαμβάνονται ο διορισμός εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας στα πλαίσια των συστάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η αναθεώρηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η θέσπιση προγράμματος διευκόλυνσης της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών.

Αθλητισμός

Η σεζόν για την Σούπερ Λιγκ ολοκληρώθηκε και επίσημα, μετά την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League, ενώ οι Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα θα συμμετάσχουν στα προκριματικά του Europa League. Μία εκ των Λιόν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Αϊντχόφεν, Μέταλιστ και Φενέρμπαχτσε θα είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε, έστω και την ύστατη ώρα, το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ξέσπασε μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στρεφόμενος ευθέως κατά μερίδας οπαδών της ομάδας του. «Δεν έχουμε ποδοσφαιρική παιδεία στην Ελλάδα.

Είμαστε χρόνια πίσω. Φέτος ένιωσα πως είμαι στη ζούγκλα και δεν είμαι ποδοσφαιριστής. Τα παιδιά από το εξωτερικό ήταν φοβισμένα με όσα έβλεπαν. Αυτές δεν είναι συνθήκες να παίξεις ποδόσφαιρο, ανά πάσα στιγμή νιώθεις πως θα έρθει κάποιος να σε σκοτώσει», δήλωσε ο διεθνής επιθετικός στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού.Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο Εμίρ Μπαϊράμι, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό. Ο Σουηδός μεσοεπιθετικός αναμένεται να περάσει την Δευτέρα από ιατρικές εξετάσεις και, εκτός απροόπτου, να υπογράψει συμβόλαιο με τους «πράσινους», που έτσι θα ολοκληρώσουν την πρώτη τους μεταγραφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: