31 Μαΐου, 2013

Ο ΕΣΑΚΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 


Στο πλευρό του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συντάσσεται ο ΕΣΑΚΕ, στηρίζοντας την προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιώργο Χαλβατζάκη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου υπεγράφη το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.   

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΕΣΑΚΕ είχαν την τιμή να γίνουν δεκτά από τον ίδιο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’. H Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, που απαρτίζονταν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιώργο Χαλβατζάκη, τον γενικό γραμματέα κ. Γεώργιο Μαμαλάκη και τον Ταμία κ. Ανδρέα Μολφέτα επισκέφθηκαν το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο και παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Φιλανθρωπικής Εταιρίας "Αποστολή" κ. Κωστή Δήμτσα τον ενημέρωσαν για τις κοινές δράσεις με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού έργου.   

Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στο σημαντικό έργο της Αρχιεπισκοπής" τόνισε ο κ. Χαλβατζάκης και πρόσθεσε "αποφασίσαμε όλες οι ομάδες να βοηθήσουμε το έργο της Εκκλησίας, για να στηριχτούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα". Ο Γενικός Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρίας "Αποστολή" επισήμανε "η Εκκλησία και ο αθλητισμός στέλνουν σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης.

Η αποστολή μας είναι να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο που υποφέρει. Το ελληνικό μπάσκετ θα στηρίξει την προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής, για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει πει "δεν πρέπει να μείνει κανείς χωρίς φάρμακο, γιατρό και φαγητό" και σήμερα έχουμε έναν σύμμαχο που στέλνει μήνυμα στη νέα γενιά, για να προχωρήσουμε μαζί".

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποιεί από αύριο 1 έως 7 Ιουνίου 2013 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών αύριο το απόγευμα στις 18.15.

Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο θα υποδεχθούν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τα  μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Στις 7 το απόγευμα της ιδίας ημέρας στον Ιερό Ναο Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία για την άφιξη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου και της Συνοδείας του στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών.

Ακολούθως, το απόγευμα στις 5 μ.μ., ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος θα παραδώσει αποτμήματα ιερών λειψάνων των Οσίων Σεραφείμ του Σάρωφ και Ματρώνης, στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου.  Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί την Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουνίου και ώρα 09.00, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η υποδοχή του Πατριάρχου θα γίνει στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα γίνει παρασημοφόρησις του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Κοινή Σύσκεψις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και του Προέδρου και των Μελών της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαρχιστιανικών Σχέσεων μετά του Πατριάρχου Μόσχας και των Μελών της Τιμίας Συνοδείας του.

Στις 12.30 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθούν τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Στις 13.00 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνιο Σαμαρά.

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουνίου, ο Πατριάρχης και η Συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις, εξετάζονται σήμερα, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Από το υπουργείο Παιδείας θα ερευνηθεί τελικά εάν ευσταθεί η καταγγελία δασκάλας μουσικής της Ε' τάξης δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης ότι δέχθηκε επίπληξη από τη διευθύντριά της ύστερα από παράπονο γονιού μαθητή για ισλαμική προπαγάνδα, επειδή δίδαξε στα παιδιά το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Διαψεύδουν ΕΛ.ΑΣ και Χαμόγελο του Παιδιού δημοσιεύματα που εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Διαδίκτυο και τα οποία προειδοποιούν τους γονείς για απαγωγές ανηλίκων από αγνώστους. 

Πρόκειται για ιστορίες-σενάρια που προκαλούν φόβο και τρόμο σε γονείς και που σύμφωνα με την Αστυνομία και την οργάνωση είναι αβάσιμες και περιέχουν μεγάλες δόσεις υπερβολής. Μετά τη σκληρή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου για τη στάση της ΝΔ στο θέμα του αντιρατιστικού νομοσχεδίου, υπήρξε νέα παρέμβαση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, που κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές για να ψηφίσουν ένα νόμο που θα δείχνει μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, τον αντισημιτισμό και τη διάψευση του Ολοκαυτώματος. 

Το ζήτημα έχει αρχίσει και τίθεται και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες να κάνει σχετική μνεία στον Δ.Αβραμόπουλο. Ουρές σχηματίζονται από το πρωί της Παρασκευής στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Χωρίς καταχωρημένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν μείνει 96.333 συντάξεις, 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές. Όσοι δηλώσουν τα στοιχεία τους έως την 6η Ιουνίου, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κόσμος

Μία Αμερικανίδα, προσήλυτη στο Ισλάμ, ένας Βρετανός και άλλος ένας άνδρας δυτικής υπηκοότητας σκοτώθηκαν στη Συρία πολεμώντας στο πλευρό των ανταρτών, σύμφωνα με τα επίσημα συριακά ΜΜΕ. Ενώ οι μάχες μαίνονται, και το διπλωματικό πεδίο γύρω από το συριακό εμφύλιο έχει πάρει φωτιά: Η διοργάνωση της ειρηνευτικής διάσκεψης παραμένει στον αέρα, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει συμμετοχή «όσο συνεχίζονται οι σφαγές», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έβαλε ομόφωνα στη μαύρη λίστα οργάνωση στη Συρία που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα ενώ οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να υπερβούν τις εσωτερικές διαμάχες.

Το πράσινο φως για να γίνει καισαρική τομή στην 22χρονη έγκυο Μπεατρίς έδωσε το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ, μετά το σάλο που προκάλεσε η δικαστική απόφαση να της απαγορευτεί η άμβλωση παρά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ζωή της. Νωρίτερα, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών είχε καλέσει το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ να επιτρέψει στους γιατρούς να κάνουν την άμβλωση.Την ανάγκη να «κρατήσει αποστάσεις» ο Λίβανος από την πυρκαγιά στη Συρία υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, επικρίνοντας την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο και τονίζοντας πως πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία η εθνική ενότητα. 

Η ένταση μέσα στο Λίβανο κινδυνεύει να παγιωθεί με φόντο την στήριξη ή την αντίθεση στην ηγεσία της Συρίας -διαμάχη που κινείται παράλληλα με τις σεκταριστικές διαφορές στην ούτως ή άλλως ευαίσθητη χώρα.Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι τοξικομανείς θα μπορούν να κάνουν χρήση υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού όλες τις ημέρες της εβδομάδας πρόκειται να εγκαινιαστεί για πρώτη φορά το φθινόπωρο στη Γαλλία. Η αποκαλούμενη «αίθουσα ενέσεων», παρόμοια με εκείνες που λειτουργούν ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θα στεγαστεί στο Παρίσι, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ. Αντιδρούν οι κάτοικοι και η γαλλική Δεξιά.

Οι συριακές δυνάμεις θα απαντήσουν σε κάθε ισραηλινή επίθεση στη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντμ, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Χεζμπολάχ, Al-Manar, της στενότερης συμμάχου του στο Λίβανο, και από τις λίγες άλλωστε που του έχουν απομείνει μετά από δύο χρόνια ανηλεούς εμφυλίου. Ασαφείς οι απαντήσεις του Άσαντ για το αν παραδόθηκαν τμήματα των S-300 από τη Ρωσία: «τα συμφωνηθέντα θα παραδοθούν».

Οικονομία

Στα 6,4 δισ. ευρώ διαμορφώνονται μέχρι στιγμής τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Από αυτά τα 6 δισ. ευρώ αφορούν κέρδη των τραπεζών. Η επίδοση αυτή οφείλεται σε έκτακτα στοιχεία (one offs) και δεν αποτελεί επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Σε πιλοτική εφαρμογή σε φορείς του Δημοσίου αναμένεται να τεθεί μέσα στο προσεχές διάστημα το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

Ο στόχος είναι από τις αρχές του 2014 όλες οι συναλλαγές μεταξύ φορέων του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση να γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, καταργώντας πλήρως τα χάρτινα. Με την συμμετοχή ομάδων φοιτητών από σειρά ευρωπαϊκών σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων, ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα ο διήμερος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας «European Business Plan of the Year».

Αθλητισμός

Ο 44χρονος τεχνικός, Ντομίνγκος Πασιένσια, φέρεται να συμφώνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης με το μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη για να αναλάβει τα ηνία του «δικεφάλου του Βορρά». Η επιτροπή εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ έκανε δεκτές τις εφέσεις των ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός και τους χορήγησε άδεια, ύστερα από συνεδρίαση... μαμούθ (είχε διάρκεια πάνω από έξι ώρες).

Έτσι η ομάδα των Ιωαννίνων θα αγωνισθεί στην Ευρώπη, ενώ οι «πράσινοι» θα παίξουν κανονικά στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα και μπορούν να προχωρήσουν σε μεταγραφές. Αδεια και για τον Πανθρακικό, την άλλη εβδομάδα η εκδίκαση του ΟΦΗ. Αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για δεύτερη φορά μέσα σε μια διετία στον Ολυμπιακό Βόλου. Η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού έκανε αποδεκτή τη διαδικασία κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής και νέο αφεντικό των «ερυθρολεύκων» είναι ο Δημήτρης Καραγιάννης.


Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΗΝ… ΤΟΥΡΚΙΑ

Δυο σημαντικές προειδοποιήσεις από πολύ σοβαρούς παράγοντες της δημόσιας ζωή της Τουρκίας ότι ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στην γειτονική Συρία αλλά και η λάθος πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία εμπεριέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στην ίδια την Τουρκία, έγιναν ταυτόχρονα δείχνοντας και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε μια Τουρκία με πολλά πολιτικά αδιέξοδα που δεν δικαιολογούν με κανένα τρόπο την τουρκοφοβία με την  οποία την αντιμετωπίζουμε

Συγκεκριμένα ο Deniz Baykal, πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και πρώην αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, γνωστός στην Ελλάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά την κρίση των Ιμίων, προειδοποίησε τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του ότι η πολιτική του στο συριακό οδηγεί την Τουρκία σε εμφύλια σύρραξη μεταξύ των σουνιτών ισλαμιστών και της μειονότητας των Αλεβητών που αριθμεί περί τα 25 εκατομμύρια. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι την ίδια ακριβώς ημέρα, (28/5), που ο Baykal απεύθυνε αυτή την προειδοποίηση στον Ερντογάν και ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, ο μετριοπαθής για πολλούς, Mehmet Görmez, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισλαμικής εφημερίδας Yeni Şafak, προειδοποίησε ότι ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας  απειλεί με εμφύλιο θρησκευτικό πόλεμο την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι οι Αλεβήτες της Τουρκίας θωρούνται αδελφοί  και συγγενείς με τους Αλαουΐτες της Συρίας, δηλαδή την θρησκευτική αίρεση στην οποία ανήκει και ο Μπασέρ αλ Άσαντ, ο πρόεδρος της Συρίας και η οποία είναι το μεγαλύτερο στήριγμα του Σύρου προέδρου στον πόλεμο κατά των ανταρτών. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές, οι Αλεβητες θεωρούνται Σιΐτες όπως είναι και οι Αλαουΐτες, οι Ιρανοί και οι οπαδοί της Χετζμπολάχ στον Λίβανο που έχει ταχτεί στο πλευρό του Άσαντ πολεμώντας τους φανατικούς σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες. Επίσης πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στην ίδια την Τουρκία κάνουν λόγο για ελληνοχριστιανική καταγωγή των Αλεβητών, γι’ αυτό και οι σουνίτες τους θεωρούν σαν άπιστους γκιαούρηδες.

Και ενώ στην Τουρκία το κλίμα σχετικά με τον εμφύλιο της Συρίας είναι τεταμένο καθώς η μεγάλη μειονότητα των Αλεβητών υποστηρίζει  ανοιχτά το καθεστώς του Άσαντ διαφωνώντας με την ισλαμική κυβέρνηση, εν όψει της κατάρτισης του νέου τουρκικού συντάγματος οι Αλεβήτες οργανώνουν  μεγάλες κινητοποιήσεις για  να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους προκαλώντας  ακόμα μεγαλύτερη εσωτερική  ένταση. Παράλληλα καθημερινά σχεδόν στην περιοχή του Χατάυ, όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες από τον εμφύλιο της Συρίας και οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί  έχουν τις βάσεις τους, γίνονται διαδηλώσεις των Αλεβητών, οι οποίοι  έχουν την συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή, προς υποστήριξη του καθεστώτος  Άσαντ ενώ δεν λείπουν και οι μικροσυγκρούσεις με τους φανατικούς Σύρους ισλαμιστές.

Ενώ λοιπόν ακόμα και το φάσμα ενός εκρηκτικού θρησκευτικού εμφυλίου πλανάται πάνω από την Τουρκία καθώς έχει μπλεχτεί για τα καλά με την μεγάλη σύγκρουση της Συρίας, εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τις ρατσιστικές βλακείες και το μόνο που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε άφωνοι τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ενώ η τουρκοφοβία  καλλιεργείτε συστηματικά από τα τουρκολαγνικά κανάλια.



LE MONDE. "ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ"

Αυξάνει η αντίδραση ως προς το ευρώ, και όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να ζουν με τα παλιά εθνικά τους νομίσματα. Από την Ανγκελα Μέρκελ ως τον Φρανσουά Ολάντ περνώντας από τον Κάμερον και τον Λέττα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για το κύμα ευρωσκεπτικισμού και ευρωφοβίας που καλπάζει στην ήπειρο, ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν από τις 22 ως τις 25 Μαΐου 2014.

Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλλουν έναν μόνο γύρο στις ευρωεκλογές για να περιορίσουν τυχόν απώλειες, σύμφωνα με τη Le Monde. Ωστόσο η προοπτική που ανησυχεί τους ηγέτες είναι η θορυβώδης είσοδος εκλεγμένων ευρωβουλευτών που θα σαμποτάρουν το ευρώ και τις δράσεις στην ευρωζώνη.

Ο χρόνος είναι ακόμη πολύς ως τότε, η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ξεκινήσει αλλά οι ευρωεκλογές δεν δείχνουν ευοίωνες για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, σημειώνει η Le Monde. Από τον Νότο ως τον Βορρά της Ενωσης τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού τα οποία κινούνται στα πολιτικά άκρα σκοπεύουν να επωφεληθούν από την υπαρξιακή κρίση που δυναμιτίζει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιδέας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ήδη έναν μέσο όρο πάνω από 20% για τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού. Ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, χτύπησε το κόκκινο καμπανάκι την Τετάρτη, 22 Μαΐου, ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών αλλά όλα δείχνουν ότι μίλησε σε ώτα μη ακουόντων, καταλήγει η έγκυρη εφημερίδα.

ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Αν η κρίση ανεργίας, που στους νέους ξεπερνά το 60%, ήταν ένα ελληνικό φαινόμενο ή, εν πάση περιπτώσει, μια επίπτωση της λεγόμενης «ελληνικής τραγωδίας» στη χώρα μας, τότε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μέτρα όπως αυτά που προτείνει ο γερμανογαλλικός άξονας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ανεργία σε εξωφρενικά επίπεδα θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί δομικό στοιχείο της ευρωζώνης· μια περισπούδαστη απόδειξη της αποτυχίας του όλου εγχειρήματος της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη.

Η ανεργία που δημιουργήθηκε από τις λανθασμένες πολιτικές του Βερολίνου και την εμμονή της γερμανικής ελίτ να υποβαθμίζει τις επιπτώσεις της ύφεσης και της ανεργίας, σε μία ούτως ή άλλως μη ανταγωνιστική απέναντι στις αυτοκρατορίες της BRIC Ευρώπης, δεν μπορεί να ανατραπεί με επιδόματα. Γιατί ουσιαστικά αυτό που λένε ως «new deal» Παρίσι και Βερολίνο είναι μια επιστροφή στη φεουδαρχία, με εργαζομένους και ανέργους να έχουν περίπου τις ίδιες αποδοχές, από 300 έως 600 ευρώ στην πλειονότητά τους και με κίνητρα κάποιος νέος των μέσων και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων να επιλέξει την ανεργία παρά την εργασία-δουλεία.

Στην Ελλάδα, όπου ολόκληρο το πελατειακό κράτος και το σύστημα εξουσίας για δεκαετίες βασίστηκαν στα επιδόματα και στη ρουσφετολογική αντίληψη για τη ζωή, γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από τους Γερμανούς και τους Γάλλους πού οδηγούν όλα αυτά: στην αποβιομηχάνιση, στον στασιμοπληθωρισμό, στη διαφθορά, στη μετριοκρατία. Η Ευρώπη της ύφεσης και της ανεργίας δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών του φθινοπώρου, όποια και αν είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Καγκελαρία την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή της πολιτική.

Η έξοδος από την ύφεση και η δομική ανάκαμψη που θα περιορίσει την ανεργία δεν μπορεί να προκύψουν σε επίπεδο ευρωζώνης ή Ενωσης, γιατί πολύ απλά η κάθε χώρα έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και τομείς αιχμής από την άλλη για να αξιοποιήσει και να φέρει ανάπτυξη. Αν όλες οι χώρες έχουν τις ίδιες νόρμες να ακολουθήσουν, ανάλογα επιτόκια και φορολογία, με κεντρικό σχεδιασμό από το Βερολίνο και το «κλαμπ των ισχυρών» του ευρώ, ολόκληρη η ευρωζώνη θα μείνει εδώ στη «ζώνη του λυκόφωτος», με τους οικονομικούς εθνικισμούς να γιγαντώνονται και τις κοινωνικές εξάρσεις να κυριαρχούν.

Η ευρωζώνη ήταν από την αρχή ένα λάθος. Βασίστηκε στη δεινότητα της λεγόμενης, μυθολογικά, «ατμομηχανής της Ευρώπης», υπονοώντας ως τέτοια τη Γερμανία. Η στρατηγική του Βερολίνου και του Ράιχ είναι πάντα η ίδια: εσωστρεφής, αναζητά ζωτικό χώρο εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, θέλοντας να ισοπεδώσει έθνη και λαούς για να χτίσει τη Μεγάλη Γερμανία. Τα πράγματα είναι απλά. Το λάθος του Μεσοπολέμου, που, αντί για Νέα Ρώμη, οδήγησε στη μεγαλύτερη ανθρωποθυσία της ανθρωπότητας, δεν μπορεί να διορθωθεί με τη μεταψυχροπολεμική νέα Ευρώπη, που ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τότε, μόνον που, αντί για στρατούς και στρατηγούς, έχουμε dealing rooms και τραπεζίτες. Η Ευρώπη ως ζώνη θα πρέπει να διαλυθεί εγκαίρως, προτού γεννήσει επιπλέον άσκοπες ανθρωποθυσίες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1678: Αρχίζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα ίππευσε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι τον 11ο αιώνα, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της Λόρδο Λίοφρικ να καταργήσει τη δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβάλλει στους υπηκόους του.

1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

1924: Η Βουλή των Ελλήνων, με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.

1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120 είναι ο νικητής του Α' Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.

1970: Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Μεξικό - Ρωσία στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό. Για τις ανάγκες του Κυπέλλου παράγεται για πρώτη φορά επίσημη μπάλα αγώνων. Πρόκειται για την Telstar της Adidas, που αποτελείται από 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η μπάλα αυτή θα αντικατασταθεί μετά από 18 χρόνια από την «τρικολόρε» στη Γαλλία και έκτοτε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει τη δική του (Fevernova-2002, Roteiro-2004, Starball-2006).

1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Γεννήσεις

1819: Γουόλτ Γουίτμαν, αμερικανός ποιητής. (Θαν. 26/3/1892)   [Αποφθέγματα]

1930: Κλιντ Ίστγουντ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1954: Θωμάς Μαύρος, ποδοσφαιριστής, με θητεία στον Πανιώνιο και την ΑΕΚ.

Θάνατοι

1809: Γιόζεφ Χάιντν, αυστριακός συνθέτης, που συνόψισε στο έργο του την Κλασσική Περίοδο της Δυτικής Μουσικής και ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας. (Η Δημιουργία, Συμφωνία αρ. 94) (Γεν. 31/3/1732)

1905: Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πλειστάκις πρωθυπουργός. (Γεν. 19/5/1824)   [Αποφθέγματα]

1957: Στέφανος Σαράφης, βουλευτής της ΕΔΑ και αρχηγός του ΕΛΑΣ. (Γεν. 1890)