31 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις, εξετάζονται σήμερα, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Από το υπουργείο Παιδείας θα ερευνηθεί τελικά εάν ευσταθεί η καταγγελία δασκάλας μουσικής της Ε' τάξης δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης ότι δέχθηκε επίπληξη από τη διευθύντριά της ύστερα από παράπονο γονιού μαθητή για ισλαμική προπαγάνδα, επειδή δίδαξε στα παιδιά το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Διαψεύδουν ΕΛ.ΑΣ και Χαμόγελο του Παιδιού δημοσιεύματα που εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Διαδίκτυο και τα οποία προειδοποιούν τους γονείς για απαγωγές ανηλίκων από αγνώστους. 

Πρόκειται για ιστορίες-σενάρια που προκαλούν φόβο και τρόμο σε γονείς και που σύμφωνα με την Αστυνομία και την οργάνωση είναι αβάσιμες και περιέχουν μεγάλες δόσεις υπερβολής. Μετά τη σκληρή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου για τη στάση της ΝΔ στο θέμα του αντιρατιστικού νομοσχεδίου, υπήρξε νέα παρέμβαση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, που κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές για να ψηφίσουν ένα νόμο που θα δείχνει μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, τον αντισημιτισμό και τη διάψευση του Ολοκαυτώματος. 

Το ζήτημα έχει αρχίσει και τίθεται και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες να κάνει σχετική μνεία στον Δ.Αβραμόπουλο. Ουρές σχηματίζονται από το πρωί της Παρασκευής στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Χωρίς καταχωρημένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν μείνει 96.333 συντάξεις, 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές. Όσοι δηλώσουν τα στοιχεία τους έως την 6η Ιουνίου, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κόσμος

Μία Αμερικανίδα, προσήλυτη στο Ισλάμ, ένας Βρετανός και άλλος ένας άνδρας δυτικής υπηκοότητας σκοτώθηκαν στη Συρία πολεμώντας στο πλευρό των ανταρτών, σύμφωνα με τα επίσημα συριακά ΜΜΕ. Ενώ οι μάχες μαίνονται, και το διπλωματικό πεδίο γύρω από το συριακό εμφύλιο έχει πάρει φωτιά: Η διοργάνωση της ειρηνευτικής διάσκεψης παραμένει στον αέρα, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει συμμετοχή «όσο συνεχίζονται οι σφαγές», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έβαλε ομόφωνα στη μαύρη λίστα οργάνωση στη Συρία που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα ενώ οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να υπερβούν τις εσωτερικές διαμάχες.

Το πράσινο φως για να γίνει καισαρική τομή στην 22χρονη έγκυο Μπεατρίς έδωσε το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ, μετά το σάλο που προκάλεσε η δικαστική απόφαση να της απαγορευτεί η άμβλωση παρά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ζωή της. Νωρίτερα, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών είχε καλέσει το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ να επιτρέψει στους γιατρούς να κάνουν την άμβλωση.Την ανάγκη να «κρατήσει αποστάσεις» ο Λίβανος από την πυρκαγιά στη Συρία υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, επικρίνοντας την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο και τονίζοντας πως πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία η εθνική ενότητα. 

Η ένταση μέσα στο Λίβανο κινδυνεύει να παγιωθεί με φόντο την στήριξη ή την αντίθεση στην ηγεσία της Συρίας -διαμάχη που κινείται παράλληλα με τις σεκταριστικές διαφορές στην ούτως ή άλλως ευαίσθητη χώρα.Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι τοξικομανείς θα μπορούν να κάνουν χρήση υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού όλες τις ημέρες της εβδομάδας πρόκειται να εγκαινιαστεί για πρώτη φορά το φθινόπωρο στη Γαλλία. Η αποκαλούμενη «αίθουσα ενέσεων», παρόμοια με εκείνες που λειτουργούν ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θα στεγαστεί στο Παρίσι, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ. Αντιδρούν οι κάτοικοι και η γαλλική Δεξιά.

Οι συριακές δυνάμεις θα απαντήσουν σε κάθε ισραηλινή επίθεση στη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντμ, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Χεζμπολάχ, Al-Manar, της στενότερης συμμάχου του στο Λίβανο, και από τις λίγες άλλωστε που του έχουν απομείνει μετά από δύο χρόνια ανηλεούς εμφυλίου. Ασαφείς οι απαντήσεις του Άσαντ για το αν παραδόθηκαν τμήματα των S-300 από τη Ρωσία: «τα συμφωνηθέντα θα παραδοθούν».

Οικονομία

Στα 6,4 δισ. ευρώ διαμορφώνονται μέχρι στιγμής τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Από αυτά τα 6 δισ. ευρώ αφορούν κέρδη των τραπεζών. Η επίδοση αυτή οφείλεται σε έκτακτα στοιχεία (one offs) και δεν αποτελεί επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Σε πιλοτική εφαρμογή σε φορείς του Δημοσίου αναμένεται να τεθεί μέσα στο προσεχές διάστημα το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

Ο στόχος είναι από τις αρχές του 2014 όλες οι συναλλαγές μεταξύ φορέων του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση να γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, καταργώντας πλήρως τα χάρτινα. Με την συμμετοχή ομάδων φοιτητών από σειρά ευρωπαϊκών σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων, ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα ο διήμερος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας «European Business Plan of the Year».

Αθλητισμός

Ο 44χρονος τεχνικός, Ντομίνγκος Πασιένσια, φέρεται να συμφώνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης με το μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη για να αναλάβει τα ηνία του «δικεφάλου του Βορρά». Η επιτροπή εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ έκανε δεκτές τις εφέσεις των ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός και τους χορήγησε άδεια, ύστερα από συνεδρίαση... μαμούθ (είχε διάρκεια πάνω από έξι ώρες).

Έτσι η ομάδα των Ιωαννίνων θα αγωνισθεί στην Ευρώπη, ενώ οι «πράσινοι» θα παίξουν κανονικά στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα και μπορούν να προχωρήσουν σε μεταγραφές. Αδεια και για τον Πανθρακικό, την άλλη εβδομάδα η εκδίκαση του ΟΦΗ. Αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για δεύτερη φορά μέσα σε μια διετία στον Ολυμπιακό Βόλου. Η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού έκανε αποδεκτή τη διαδικασία κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής και νέο αφεντικό των «ερυθρολεύκων» είναι ο Δημήτρης Καραγιάννης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: