24 Απριλίου, 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ρ/Σ

Σήμερα εκδικάζεται η πρώτη προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Δικαιοσύνη σχετικά με την απεργία των τεχνικών του ραδιοφωνικού σταθμού της, που τις τελευταίες εβδομάδες απεργούν εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς τους. Η διοίκηση του σταθμού αποδίδει την κρίση στα οικονομικά του, στην μεγάλη μείωση των εσόδων της Εκκλησίας εν γένει αλλά και τοπικά στις Μητροπόλεις, που αποτελούν τον κύριο χρηματοδότη του εγχειρήματος.

Πρόσφατα η διοίκηση κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις που έφθασαν το 40%. Παρά το γεγονός πως έχουν υπάρξει αρκετές διαβουλεύσεις μεταξύ Εκκλησίας και εργαζομένων για το μέλλον του σταθμού, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα κάτι το οποίο κρατά τον σταθμό «βουβό». Η Εκκλησία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της απεργίας ως καταχρηστική. Δεν αποκλείεται αν η υπόθεση δεν λυθεί ούτε στα δικαστήρια, η Εκκλησία να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του σταθμού, κάτι το οποίο έχει ήδη εγκρίνει η Δ.Ι.Σ.

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ: ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ

Κηδεύτηκε σήμερα στο Χαλέπι ο άτυχος οδηγός του Συρο-Ιακωβίτη Μητροπολίτη Χαλεπίου, που δολοφονήθηκε κατά την απαγωγή των Μητροπολιτών Παύλου και Ιωάννη Αβραάμ. Ο άτυχος Fautuh ήταν διάκονος και πατέρας τριών παιδιών. Άγνωστες παραμένουν ακόμη οι συνθήκες της δολοφονίας του, αφού δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, όπως σημείωσε στέλεχος της Συρο-Ιακωβίτικης Μητρόπολης, αν το θύμα δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς ή αν έπεσε θέμα ατάκτων ομάδων που δρουν στην περιοχή.


ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ


Δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες στα Μέσα Ενημέρωσης περί απελευθέρωσης του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου Yohanna Ibrahim», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, και υπογραμμίζεται πως για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση.

Η ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαλεπίου δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει ενημέρωση για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες. Νωρίτερα, ανακοίνωση της οργάνωσης "l' oeuvre d'Orient", που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ αφέθησαν ελεύθεροι.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ
ΚΑΙ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΖΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ
ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Συρορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας με αφορμή την απαγωγή των δύο Ιεραρχών τους, ελληνορθοδόξου Μητροπολίτη Παύλου και Συρορθοδόξου Μητροπολίτη Ιωάννου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι του ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το αν και πότε απελευθερώθηκαν οι δύο Ιεράρχες, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβεί.

H ανακοίνωση των Πατριαρχών Ιωάννη και Ιγνατίου Ζακκά:

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 μας εξέπληξε η είδηση της απαγωγής των δύο αδελφών μας Μητροπολιτών, του Ελληνορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου (Ιάζιτζι) και του Συρορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου κ. Ιωάννου (Ιπραχίμ), οι οποίοι απήχθησαν, επιστρέφοντες στο Χαλέπι μετά την εκπλήρωση ανθρωπιστικής αποστολής. Λυπούμεθα σφόδρα γι΄ αύτήν την πράξη και για κάθε όμοιά της , που προσβάλλει τον άνθρωπο ασχέτως καταγωγής . Ενταύθα επιθυμούμε να σημειώσουμε τα εξής προς ενημέρωση της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης .

1-Οι χριστιανοί σ΄αυτήν την περιοχή είναι οργανικό μέρος του κοινωνικού ιστού των των λαών της περιοχής  . Υποφέρουν και συμπάσχουν με κάθε δοκιμαζόμενο . Εργάζονται γιά την άρση της αδικίας εμπνεόμενοι από τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, που έχει την αγάπη ως βάση γιά την επικοινωνία των ανθρώπων . Η επίσημη στάση των διαφόρων πνευματικών και εκκλησιαστικών αρχών, καθώς και η εκπλήρωση της ανθρωπιστικής αποστολής εκ μέρους των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές .

2-Οι Χριστιανοί της περιοχής της Μέσης Ανατολής λυπούνται γιά τη βία ,που απομακρύνει τον ένα πολίτη από τον άλλο και εκθέτει τη ζωή των φιλήσυχων πολιτών σε διαφόρους κινδύνους, όπως η απαγωγή,  που είναι η χειρίστη μορφή βίας εναντίον άοπλων ανθρώπων. Εμείς απευθύνοντας έκκληση στους απαγωγείς, τους καλούμε να σεβαστούν τη ζωή των δύο απαχθέντων αδελφών και καλούμε τους πάντες να σταματήσουν τις ενέργειες εκείνες, που σκορπούν τη διχόνοια, τους θρησκευτικούς και κομματικούς διαχωρισμούς μεταξύ των πολιτών της ιδίας πατρίδας .

3-Εμείς αντιλαβανόμαστε το άγχος, που κυριαρχεί στις ψυχές όλων των Χριστιανών, συνεπεία αυτού του γεγονότος . Τους καλούμε να δείξουν υπομονή και πίστη, στηριζόμενοι στο Θεό, ο οποίος με τη δύναμή Του χαλιβδώνει την αδυναμία μας . Εμείς θεωρούμε ότι, η άμυνα υπέρ της πατρίδας συνίσταται στην παραμονή μας σ΄ αυτήν, εργαζόμενοι γιά να την καταστήσουμε χώρα αγάπης και συμφιλίωσης. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι, οι άλλοι πολίτες ετέρων δογμάτων υποφέρουν ομοίως συνεπεία παρομοίων ενεργειών. Προσευχόμαστε γιά να τους χαρίσει ο Θεός δύναμη σ΄ αυτήν τη δοκιμασία και υψώνουμε δυνατά τη φωνή μας, αρνούμενοι κάθε είδος βίας, που διαμελίζει το κορμό της πατρίδας μας και ματώνει τις καρδιές μας .

4-Με αφορμή, αυτό το λυπηρό γεγονός, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μεριμνήσει γιά τον τερματισμό αυτής της συμφοράς στη Συρία, ώστε να ξαναγίνει χώρα αγάπης, ασφάλειας και συμβίωσης . Με κανένα τρόπο δεν πρέπει οι πολιτικές σκοπιμότητες να είναι εις βάρος των πολιτών της περιοχής .

5-Καλούμε όλες τις, ανά τον κόσμο, Χριστιανικές Κοινότητες να αντιμετωπίζουν σθεναρά τα γεγονότα της Συρίας, εκφράζοντας την πίστη Τους με μαρτυρία αγάπης στον κόσμο και να λάβουν εκείνα τα κατάλληλα μέτρα κατά της βίας, που απειλεί τους ανθρώπους της περιοχής της Μέσης Ανατολής .

6-Δραττόμεθα της ευκαιρίας να απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας, όλων των Μουσουλμανικών Κοινοτήτων να συνεργαζόμαστε, αρνούμενοι να θεωρήσουμε τον άνθρωπο, ως εμπορικό προϊον ή ανθρώπινη ασπίδα στις συγκρούσεις ή χρηματικό ή πολιτικό ανταλλάξιμο προϊον .

7-Τέλος, απευθυνόμαστε στους απαγωγείς και τους λέμε ότι, οι απαχθέντες είναι απόστολοι αγάπης στον κόσμο και τούτο βεβαιώνεται από τα θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά έργα τους. Δια τούτο τους καλούμε να ενεργήσουν κατ αυτή τη λυπηρή κατάσταση μακριά από φανατισμό, που υπηρετεί μόνο τους εχθρούς της πατρίδας.

Τέλος, παρακαλούμε το Θεό κατ΄ αυτές τις ευλογημένες μέρες, να λήξει σύντομα αυτή η συμφορά και να επανέλθει η ηρεμία στις ψυχές όλων μας και να απολαμβάνει η περιοχή μας την ειρήνη και την ευημερία, που της αξίζει.

Ο Πατριάρχης
Ιωάννης ο Ι΄

Ο Πατριάρχης
Μαρ Ιγνάτιος Ζάκκα ο Α΄ Ιουάζ




ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Θ΄ ΜΕΡΟΣ)


Λύδδα - (Θ΄ ΜΕΡΟΣ)

Στη Λύδδα βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου και είναι ένα από τα πολυάριθμα μοναστήρια του Αγίου που θα συναντήσετε  στους Αγίους Τόπους. Ο ναός μέσα είναι  αρκετά μεγάλος με ωραίες εικόνες και αγιογραφίες. Το τέμπλο είναι ψηλό με όμορφες εικόνες και με ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακόσμηση. Μεταξύ των ποικίλων εικόνων του Αγίου, συναντήσαμε κι αυτή που εικονίζεται με τους δύο Αγίους γονείς του, τον Άγιο Γερόντιο και την Αγία Πολυχρονία.

Μια πάρα πολύ ωραία εικόνα της Παναγίας μας με τον Κύριο ως βρέφος στην αγκαλιά της στόλιζε την δεξιά πλευρά του ναού. Εδώ υπάρχει επίσης – όπως και στα περισσότερα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου- μια αλυσίδα που φημολογείται ότι είναι η αλυσίδα του αλόγου του Αγίου. Η αλυσίδα ήταν τοποθετημένη σε μια γυάλινη κατασκευή πάνω σε ένα προσκυνητάρι. Αφού προσκυνήσαμε, καθίσαμε για λίγο στο ναό και ακούσαμε κάποια λόγια από τον ηγούμενο σχετικά με τον Άγιο Γεώργιο. Εκεί θα προσκυνήσετε τα Άγια Λείψανα του Αγίου. , στο κάτω μέρος του ναού όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου. 

Σ΄ αυτό το μέρος παλιά ήταν το σπίτι της μητέρας του Αγίου και αργότερα ο ίδιος ο Άγιος Γεώργιος ενταφιάστηκε εκεί. Μέσα ο τάφος του Αγίου δεν περιέχει Άγια Λείψανα· είναι κενός. Πίσω από τον τάφο βρίσκεται μια χαρακτηριστική, ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου με πολλές, χρωματιστές ψηφίδες.

Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου.

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται αρκετά μακριά από τα Ιεροσόλυμα και περιβάλλεται από απέραντη έρημο. Στην περιοχή αυτή επικρατεί πάρα πολύ ζέστη και πολύ έντονη υγρασία. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και κυρίως, τις μεσημεριανές ώρες, όπου η ζέστη γίνεται αφόρητη. Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ένας από τους μεγάλους ασκητές της ερήμου. Ζούσε στην έρημο του Ιορδάνου, απ΄ όπου πήρε και το προσωνύμιο «Ιορδανίτης», με σκληρή άσκηση, προσευχή και νηστεία. Η πνευματική ζωή που ζούσε, ο αδιάκοπος πνευματικός του αγώνας και η μεγάλη αγάπη του προς τον Κύριο μας Ιησού Χριστό χαρακτήριζαν τη ζωή του.

Είχε φτάσει σε τέτοιο πνευματικό στάδιο που επικοινωνούσε και συνομιλούσε με τα ζώα. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι δίπλα του βρίσκονταν όχι μόνο ήμερα ζώα αλλά και άγρια ζώα. Πιστός υποτακτικός του, με απόλυτη υπακοή, ήταν ένα λιοντάρι. Το λιοντάρι αυτό τον ακολουθούσε, τον συνόδευε και υπάκουε πιστά στις προσταγές του Αγίου Γέροντα.  Κάποτε ο Άγιος είχε στείλει το λιοντάρι μαζί με ένα γαϊδουράκι στον Ιορδάνη ποταμό για να φέρουν νερό. Ενώ είχαν φορτώσει το νερό, το λιοντάρι αποκοιμήθηκε. Τότε, περνώντας από ΄κει κάποιοι καμηλιέρηδες, βρήκαν ευκαιρία και άρπαξαν το γαϊδουράκι. Το λιοντάρι γύρισε πίσω στον Άγιο μόνο του και, βεβαίως, δεν μπορούσε να εξηγήσει με ανθρώπινα λόγια τι είχε συμβεί.

Ο Άγιος, νομίζοντας ότι το λιοντάρι είχε φάει το  γαϊδουράκι, του επέβαλε σαν τιμωρία να πηγαίνει εκείνο καθημερινά να φέρνει νερό από τον ποταμό. Πιστό και υπάκουο το λιοντάρι τελούσε καθημερινά το δρομολόγιο προς τον Ιορδάνη. Κάποια μέρα βρήκε τους καμηλιέρηδες, πήρε πάλι πίσω το γαϊδουράκι που είχαν αρπάξει και μαζί πήρε από τους καμηλιέρηδες και τις καμήλες τους. Αφού γύρισαν πίσω, ο Άγιος Γεράσιμος κατάλαβε τι είχε συμβεί και διαπίστωσε μ΄ αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη αφοσίωση του λιονταριού προς το πρόσωπό του.

Μάλιστα το λιοντάρι έμεινε μαζί του μέχρι που ο Άγιος έφυγε από αυτή τη ζωή και ξεψύχησε κοντά στον τάφο του ''Γέροντά'' του. Η έκταση του μοναστηριού είναι αρκετά μεγάλη με μεγάλους και πολλούς εξωτερικούς χώρους. Ακριβώς έξω από το μοναστήρι υπάρχει ένα μπρούτζινο λιοντάρι για να μας θυμίζει το πιστό λιοντάρι που έζησε δίπλα στον Άγιο. Κατά την είσοδό μας στο μοναστήρι συναντούμε μια εσωτερική αυλή και από αυτή εισερχόμαστε στο ναό της Μονής.  Θα συναντήσετε πολλές εικόνες της Παναγίας μας μεταξύ αυτών της Ιεροσολυμίτισσας και της Γαλακτοτροφούσας.  Επίσης, στις περισσότερες εικόνες και αγιογραφίες ο Άγιος εικονίζεται με το λιοντάρι, το οποίο  έζησε με υπακοή δίπλα του. 

Η συνέχεια αύριο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Να ρίξει τους τόνους, για το θέμα που έχει προκύψει με το αίτημα του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση να παραιτηθεί ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας και την έντονη αντίδραση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ακολούθησε, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Αποφάσεις για το θέμα δεν αποκλείεται να ληφθούν τελικά σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Πολυμελές κύκλωμα που εισήγαγε και διακινούσε στη χώρα μας μη εγκεκριμένα φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση και πωλούσε στο εξωτερικό αντικαρκινικά που αγόραζε φθηνά στην Ελλάδα εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ. Τουλάχιστον τρεις γυναικολόγοι στη Θεσσαλονίκη έχουν συλληφθεί και 15 άτομα είχαν προσαχθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ άλλες δύο προσαγωγές έγιναν στην Αθήνα. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι γιατροί και υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης νέων άνεργων ναυτικών με την επωνυμία «Νέαρχος» παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη, σε ειδική ημερίδα στον ΟΛΠ το υπουργείο Ναυτιλίας. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης. Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου και να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες τους, ώστε να τους πείσουν για τις εργασιακές τους δυνατότητες.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην κυβέρνηση, με την Ιπποκράτους να φαίνεται αποφασισμένη να «δείξει τα δόντια» της σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από το Μαξίμου τα αιτήματά της για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ανασχηματισμό και στενότερη συνεννόηση σε ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής. Οι προειδοποιητικές βολές εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εμπλοκής κατά τη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο.

Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η λίστα με τους φορείς που καταργούνται, από τους οποίους θα προέλθουν οι πρώτοι 1.800-2.000 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν. Στη σύσκεψη της Τρίτης διαμορφώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 15.000 απομακρύνσεις μέχρι το 2014. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα στείλει επιστολή στην τρόικα με τις τελικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού. Οι αποφάσεις αυτές θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Κόσμος

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στο παρισινό Ανβαλίντ το βράδυ μετά την τελική υπερψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών: Ομάδες συγκεντρωμένων που αντιτίθενται στο νέο νόμο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας στους αστυνομικούς μπουκάλια και μεταλλικές μπάρες οι οποίοι και απάντησαν με δακρυγόνα. Ο γκέι γάμος έχει αναδείξει ένα όλο και πιο «εμφανές» κύμα αντίθεσης, η οποία στρέφεται εναντίον του γάμου ομόφυλων αλλά και στον ίδιο (τουλάχιστον) βαθμό που κατά της κυβέρνησης: Τα συνθήματα πολλές φορές δεν αφορούν το γάμο ομοφυλοφίλων, αλλά τον Φρανσουά Ολάντ.

Τον σοβαρό κίνδυνο να μην υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών στις φτωχές χώρες εξαιτίας του υψηλού κόστους των νέων εμβολίων επισημαίνουν οι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Εμβόλια που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη.

Οκταόροφο κτίριο που στέγαζε εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 25 εργαζομένους και τραυματίζοντας πάνω από 500, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο εργοδότης αγνόησε προειδοποίηση των αρχών να μην βάλει μέσα τους εργαζομένους εξαιτίας ρωγμής στο κτίριο.

Απορρίπτουν τις κατηγορίες σε βάρος τους οι δύο συλληφθέντες στον Καναδά για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα, όπως φάνηκε από την πρώτη τους ακρόαση ενώπιον Δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του πρώτου από τους συλληφθέντες είπε πως ο κατηγορούμενος «θα υπερασπιστεί σθεναρά» τον εαυτό του, ενώ ο δεύτερος είπε στο δικαστήριο πως το κατηγορητήριο στηρίζεται σε γεγονότα και λόγια «που είναι μόνο φαινόμενα».

Η παραβίαση του λογαριασμού του Associated Press στο twitter, χάρη στην οποία το πρακτορείο «μετέδωσε» την παραπλανητική είδηση περί δήθεν βομβιστικής επίθεσης στο Λευκό Οίκο, ερευνάται από το FBI, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία. Καθώς μάλιστα το ψεύτικο tweet προκάλεσε έναν μίνι πανικό στα χρηματιστήρια, το ζήτημα εξετάζει και η αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οικονομία

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης βρίσκονται το Μνημόνιο και το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Αν τα κείμενα τύχουν της έγκρισης του Υπουργικού, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ολομέλεια της οποίας συγκαλείται για τελευταία φορά πριν τις διακοπές του Πάσχα, αύριο, Πέμπτη.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εν όψει των εορτών του Πάσχα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Τη Μεγάλη Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας είναι 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την Αθήνα και τον Πειραιά και 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη. Τη Μεγάλη Παρασκευή επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τη 1 το μεσημέρι.

Το ελληνοτσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta, ο μοναδικός υποψήφιος στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ δεν αποκάλυψε χθες το εάν θα αυξήσει την προσφορά του για τον ΟΠΑΠ, όπως του έχει ζητήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, η Emma Delta επιβεβαίωσε την προσφορά των 622 εκατ. ευρώ για την εξαγορά ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 682 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα 60 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο σε μερίσματα στα πλαίσια της συμφωνίας, πρόσθεσε η Emma Delta.

Αθλητισμός

Η Μπάγερν Μονάχου «αποκαθήλωσε» τη Μπαρτσελόνα και συντρίβοντάς τη με 4-0 στο Μόναχο βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης με το...1,5 πόδι στον τελικό του Champions League. Η «Μπάρτσα» πλέον χρειάζεται ένα θαύμα πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο εναντίον της Μίλαν, στη ρεβάνς των ημιτελικών την επόμενη εβδομάδα στο «Καμπ Νου». Την Τετάρτη ο έτερος πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ΠΑΕ ΑΕΚ άφησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με μέλη της «Original». Οι δύο πλευρές συζήτησαν για περίπου δύο ώρες, με τον «τίγρη» να τονίζει ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει. Οι οπαδοί του εξήγησαν ότι όπως έχουν τα πράγματα είναι προτιμότερο η ομάδα να πάει στη Γ' Εθνική για να ξεχρεώσει, με τον Μελισσανίδη να απαντάει ότι «αν γίνει γίνει αυτό και εμπλακώ με κάποιο τρόπο, ο στόχος πρέπει να είναι η ΑΕΚ σε τρία χρόνια στην Α' Εθνική με ομαδάρα και γήπεδο. Το παν τώρα για την ΑΕΚ είναι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Δεν σταματάει να εκπλήσσει ο Ζοζέ Μουρίνιο. Όταν ρωτήθηκε για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο ματς ενάντια στην Μπορούσια Ντόρτμουντ για τον πρώτο ημιτελικό στην Γερμανία την Τετάρτη, ενώ όλοι περίμεναν μια «κλισέ» απάντηση, ο Πορτογάλος έκανε και πάλι την διαφορά και σχεδόν την αποκάλυψε.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«Η ανακήρυξη ΑΟΖ από παράκτια κράτη και η οριοθέτησή της με άλλα γειτονικά και αντικείμενα παράκτια κράτη είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών. Αλλά η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια».Με αυτή τη φράση, που περιλαμβανόταν σε ομιλία του στις 18.4.2013, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφή την πρόθεση της Ελλάδας να προβεί στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ταυτοχρόνως έστειλε το μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν θέλει η Ενωση να αποδείξει ότι έχει οντότητα και μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της, καλείται να στηρίξει με κάθε τρόπο τις χώρες-μέλη που θα ανακηρύξουν ΑΟΖ. Με απλά λόγια, καλούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αν θέλουν πράγματι να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας και της Κύπρου, να διαμηνύσουν προς την Τουρκία να μην απειλεί και να μη διεκδικεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου και της μισής Κύπρου. Αν δεν σταθούν αλληλέγγυοι οι εταίροι, τότε θα αποδείξουν ότι δεν έχει σκοπό υπάρξεως η Ε.Ε. και ότι απλώς αγόμεθα όλοι πίσω από το γερμανικό άρμα μέχρι να διαλυθεί η Ενωση.

Προσωπικά, βρίσκω επίκαιρη και ευφυή την προσπάθεια του πρωθυπουργού να συνδέσει την ελληνική ΑΟΖ με το γενικότερο ευρωπαϊκό συμφέρον και μάλιστα προτείνοντας -στην ίδια ομιλία του- να συνδεθεί η ΑΟΖ της Ελλάδας με εκείνη της Κύπρου και εκείνη της Μάλτας. Ετσι, τα δύο κράτη του Ελληνισμού έρχονται πιο κοντά, αλλά και η Ευρώπη θα διευρυνθεί γεωοικονομικά μέσω της ΑΟΖ τριών μελών της. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι η ανακήρυξη είναι το πρώτο βήμα και ακολουθούν τα πιο δύσκολα. Δηλαδή, η διαδικασία οριοθέτησης με κάθε γειτονικό κράτος ξεχωριστά. 

Η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Αλβανία και η Ιταλία θα κληθούν να συζητήσουν μαζί μας και άλλοι μεν θα συμφωνήσουν εύκολα, άλλοι δύσκολα και άλλοι, όπως η Τουρκία, θα φέρουν τεράστια εμπόδια. Ομως, η αρχή πρέπει να γίνει και νομίζω ότι θα γίνει σύντομα. Η ανακήρυξη, ως δήλωση βουλήσεως της Ελλάδας, θα βοηθήσει ψυχολογικά και γεωπολιτικά τη χώρα μας να καταδείξει ότι συνεχίζει να έχει ρόλο και συμφέροντα στην περιοχή παρά τα προβλήματά της.

Είχαμε, όμως, και μια άλλη δήλωση αυτές τις ημέρες, η οποία κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κοέν Μπεντίτ δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία να επανενωθεί το νησί και προσέθεσε ότι είναι προτιμότερο να επενδύουν οι Τούρκοι στην Κύπρο παρά οι Ρώσοι! Οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις του Μπεντίτ δεν γίνονται τυχαία. Τον θυμόμαστε ως Γάλλο ακροαριστερό τον Μάιο του 1968 να αγωνίζεται να ανατρέψει τον Ντε Γκολ. Αργότερα, εμφανίστηκε ως Γερμανός οικολόγος και χειροκροτούσε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά αμάχων στη Σερβία (1999). 

Προ ολίγων ετών τον είδαμε να φωνάζει υπέρ των Σκοπίων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη ρυθμική κραυγή «Μακεδονία, Μακεδονία»! Τώρα, ουσιαστικά ζητεί την επαναφορά ενός χειρότερου Σχεδίου Ανάν. Δηλαδή, να υπάρχει πλήρης τουρκική κυριαρχία στον κυπριακό Βορρά και μερική τουρκική κυριαρχία στον Νότο. Μετά την οικονομική υποδούλωση να έλθει και η πολιτική και αμυντική υποδούλωση των Ελληνοκυπρίων.

Ο Ελληνισμός πρέπει να φανεί ψύχραιμος και ενωμένος στο μέτωπο Θράκης - Αιγαίου - Κύπρου. Να επανενεργοποιήσουμε τον ενιαίο αμυντικό χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να δηλώσουμε -η Αθήνα και η Λευκωσία- ότι χωρίς την απομάκρυνση του Αττίλα το Κυπριακό δεν λύνεται. Οποιαδήποτε επαναφορά του πνεύματος Ανάν απορρίπτεται. Η μελλοντική λύση να εγγυάται τις βασικές ελευθερίες και την εθνική επιβίωση του Ελληνισμού.



Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Την ώρα που η ανεργία στην Ευρώπη χτυπάει κόκκινο, οδηγώντας στην απελπισία εκατομμύρια νοικοκυριά, η Κομισιόν ανακαλύπτει με καθυστέρηση ετών ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει τα όρια τους. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ξύπνησε ξαφνικά από τον λήθαργο για να διαπιστώσει ότι για να πετύχουν οι πολιτικές λιτότητας, πρέπει να έχουν πολιτική και κοινωνική στήριξη.

Μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Think Tank Dialogue, ο Μπαρόζο ανέφερε ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης. Υπό όρους μπορεί να δίνεται και παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή».Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, άσκησε κριτική στις ελληνικές Αρχές, για παραβίαση της Συνθήκης και των κανόνων της Ε.Ε., θεωρώντας πολιτική διαστρέβλωση» και «ακαδημαϊκή ανεπάρκεια» να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στην Ε.Ε. για τα προβλήματα των χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Οι πολιτικές της Κομισιόν όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπαγορεύτηκαν από το Βερολίνο που απροκάλυπτα υποστηρίζει διά στόματος της Ανγκελα Μέρκελ ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να παραδώσουν τον έλεγχο που ασκούν σε ορισμένους τομείς της πολιτικής στην Ευρώπη προκειμένου η νομισματική ένωση να ξεπεράσει την κρίση που την ταλανίζει. Ως απόλυτη κυρίαρχος του παιχνιδιού η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αντίθεσή της στα προγράμματα που δημιουργούν κίνητρα ανάπτυξης, αυξάνοντας το χρέος, αμφισβητώντας τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους.

«Η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική, αλλά όχι στο λάθος πλαίσιο. Δεν θεωρώ σωστή την απλή εξυγίανση, θέλω να βλέπω και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου της «Sueddeutsche Zeitung» Στέφαν Κορνέλιους. «Η καγκελάριος και ο κόσμος της», από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο. Ο τελευταίος, πάντως, προειδοποίησε ότι θα ήταν «επικίνδυνο» εάν οι εταίροι της Γερμανίας αισθάνονταν ότι το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλει το δικό του οικονομικό μοντέλο σε ολόκληρη την Ενωση.


ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟ ΕΔΑΔ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί προσφυγής που είχε κάνει η Κύπρια Ελένη Μελεάγρου, αποφάνθηκε, ότι οι τίτλοι του κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από μόνοι τους δεν αποδεικνύουν την ιδιοκτησίας ενός ακινήτου στα κατεχόμενα.  Οι αιτητές είχαν ακολουθήσει την οδό που ζητούσε το ΕΔΑΔ, δηλαδή την εξάντληση όλων των «εσωτερικών ένδικων μέσων», που ετοίμασε η Τουρκία στα κατεχόμενα.

Στην απορριπτική του απόφαση, το ΕΔΑΔ συμφώνησε με τη θέση των τουρκικών αρχών ότι οι τίτλοι του κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από μόνοι τους δεν αποδεικνύουν την ιδιοκτησία ενός ακινήτου στα κατεχόμενα. Στη βάση αυτήν, το δικαστήριο απέρριψε τη θέση των αιτητών για επιστροφή 14 τεμαχίων γης στα κατεχόμενα. Στην παράγραφο 12 της απόφασης αναφέρεται ότι «ως μέτοχοι, οι αιτητές δεν μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα περιουσίας σε γη που ανήκει σε εταιρεία, η οποία συνεχίζει να υφίσταται».

Η εταιρεία Μελεάγλου είχε ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 14 επίμαχα τεμάχια γης και μετά το 1974 αδρανοποιήθηκε και έμεινε ως εταιρεία, μόνο στα χαρτιά. Το 1986, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αποφάσισε να μεταβιβάσει την περιουσία στην μητέρα της Ελένης Μελεάγρου, σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ έγινε από τους νέους νόμιμους ιδιοκτήτες της περιουσίας, όπως αυτοί αναγνωρίζονται από το κυπριακό κτηματολόγιο, αλλά αμφισβητούνται από την Τουρκία. Οι αιτητές, στην αρχική τους καταχώρηση, ζητούσαν μόνο επιστροφή της περιουσίας τους και όχι αποζημιώσεις.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1915: Η σύλληψη 200 Αρμενίων από νεότουρκους αποτελεί την απαρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατ. ανθρώπους μέσα σε διάστημα 8 χρόνων.

Γεννήσεις

1952: Jean-Paul Gaultier, Γάλλος μόδιστρος.

Θάνατοι

1783: Grigori Orlov, Ρώσος αξιωματικός που προσπάθησε να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες ενάντια στους Οθωμανούς.

2004: Estee Lauder, δημιουργός της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς.