24 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Θ΄ ΜΕΡΟΣ)


Λύδδα - (Θ΄ ΜΕΡΟΣ)

Στη Λύδδα βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου και είναι ένα από τα πολυάριθμα μοναστήρια του Αγίου που θα συναντήσετε  στους Αγίους Τόπους. Ο ναός μέσα είναι  αρκετά μεγάλος με ωραίες εικόνες και αγιογραφίες. Το τέμπλο είναι ψηλό με όμορφες εικόνες και με ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακόσμηση. Μεταξύ των ποικίλων εικόνων του Αγίου, συναντήσαμε κι αυτή που εικονίζεται με τους δύο Αγίους γονείς του, τον Άγιο Γερόντιο και την Αγία Πολυχρονία.

Μια πάρα πολύ ωραία εικόνα της Παναγίας μας με τον Κύριο ως βρέφος στην αγκαλιά της στόλιζε την δεξιά πλευρά του ναού. Εδώ υπάρχει επίσης – όπως και στα περισσότερα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου- μια αλυσίδα που φημολογείται ότι είναι η αλυσίδα του αλόγου του Αγίου. Η αλυσίδα ήταν τοποθετημένη σε μια γυάλινη κατασκευή πάνω σε ένα προσκυνητάρι. Αφού προσκυνήσαμε, καθίσαμε για λίγο στο ναό και ακούσαμε κάποια λόγια από τον ηγούμενο σχετικά με τον Άγιο Γεώργιο. Εκεί θα προσκυνήσετε τα Άγια Λείψανα του Αγίου. , στο κάτω μέρος του ναού όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου. 

Σ΄ αυτό το μέρος παλιά ήταν το σπίτι της μητέρας του Αγίου και αργότερα ο ίδιος ο Άγιος Γεώργιος ενταφιάστηκε εκεί. Μέσα ο τάφος του Αγίου δεν περιέχει Άγια Λείψανα· είναι κενός. Πίσω από τον τάφο βρίσκεται μια χαρακτηριστική, ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου με πολλές, χρωματιστές ψηφίδες.

Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου.

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται αρκετά μακριά από τα Ιεροσόλυμα και περιβάλλεται από απέραντη έρημο. Στην περιοχή αυτή επικρατεί πάρα πολύ ζέστη και πολύ έντονη υγρασία. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και κυρίως, τις μεσημεριανές ώρες, όπου η ζέστη γίνεται αφόρητη. Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ένας από τους μεγάλους ασκητές της ερήμου. Ζούσε στην έρημο του Ιορδάνου, απ΄ όπου πήρε και το προσωνύμιο «Ιορδανίτης», με σκληρή άσκηση, προσευχή και νηστεία. Η πνευματική ζωή που ζούσε, ο αδιάκοπος πνευματικός του αγώνας και η μεγάλη αγάπη του προς τον Κύριο μας Ιησού Χριστό χαρακτήριζαν τη ζωή του.

Είχε φτάσει σε τέτοιο πνευματικό στάδιο που επικοινωνούσε και συνομιλούσε με τα ζώα. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι δίπλα του βρίσκονταν όχι μόνο ήμερα ζώα αλλά και άγρια ζώα. Πιστός υποτακτικός του, με απόλυτη υπακοή, ήταν ένα λιοντάρι. Το λιοντάρι αυτό τον ακολουθούσε, τον συνόδευε και υπάκουε πιστά στις προσταγές του Αγίου Γέροντα.  Κάποτε ο Άγιος είχε στείλει το λιοντάρι μαζί με ένα γαϊδουράκι στον Ιορδάνη ποταμό για να φέρουν νερό. Ενώ είχαν φορτώσει το νερό, το λιοντάρι αποκοιμήθηκε. Τότε, περνώντας από ΄κει κάποιοι καμηλιέρηδες, βρήκαν ευκαιρία και άρπαξαν το γαϊδουράκι. Το λιοντάρι γύρισε πίσω στον Άγιο μόνο του και, βεβαίως, δεν μπορούσε να εξηγήσει με ανθρώπινα λόγια τι είχε συμβεί.

Ο Άγιος, νομίζοντας ότι το λιοντάρι είχε φάει το  γαϊδουράκι, του επέβαλε σαν τιμωρία να πηγαίνει εκείνο καθημερινά να φέρνει νερό από τον ποταμό. Πιστό και υπάκουο το λιοντάρι τελούσε καθημερινά το δρομολόγιο προς τον Ιορδάνη. Κάποια μέρα βρήκε τους καμηλιέρηδες, πήρε πάλι πίσω το γαϊδουράκι που είχαν αρπάξει και μαζί πήρε από τους καμηλιέρηδες και τις καμήλες τους. Αφού γύρισαν πίσω, ο Άγιος Γεράσιμος κατάλαβε τι είχε συμβεί και διαπίστωσε μ΄ αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη αφοσίωση του λιονταριού προς το πρόσωπό του.

Μάλιστα το λιοντάρι έμεινε μαζί του μέχρι που ο Άγιος έφυγε από αυτή τη ζωή και ξεψύχησε κοντά στον τάφο του ''Γέροντά'' του. Η έκταση του μοναστηριού είναι αρκετά μεγάλη με μεγάλους και πολλούς εξωτερικούς χώρους. Ακριβώς έξω από το μοναστήρι υπάρχει ένα μπρούτζινο λιοντάρι για να μας θυμίζει το πιστό λιοντάρι που έζησε δίπλα στον Άγιο. Κατά την είσοδό μας στο μοναστήρι συναντούμε μια εσωτερική αυλή και από αυτή εισερχόμαστε στο ναό της Μονής.  Θα συναντήσετε πολλές εικόνες της Παναγίας μας μεταξύ αυτών της Ιεροσολυμίτισσας και της Γαλακτοτροφούσας.  Επίσης, στις περισσότερες εικόνες και αγιογραφίες ο Άγιος εικονίζεται με το λιοντάρι, το οποίο  έζησε με υπακοή δίπλα του. 

Η συνέχεια αύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: