24 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Να ρίξει τους τόνους, για το θέμα που έχει προκύψει με το αίτημα του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση να παραιτηθεί ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας και την έντονη αντίδραση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ακολούθησε, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Αποφάσεις για το θέμα δεν αποκλείεται να ληφθούν τελικά σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Πολυμελές κύκλωμα που εισήγαγε και διακινούσε στη χώρα μας μη εγκεκριμένα φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση και πωλούσε στο εξωτερικό αντικαρκινικά που αγόραζε φθηνά στην Ελλάδα εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ. Τουλάχιστον τρεις γυναικολόγοι στη Θεσσαλονίκη έχουν συλληφθεί και 15 άτομα είχαν προσαχθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ άλλες δύο προσαγωγές έγιναν στην Αθήνα. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι γιατροί και υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης νέων άνεργων ναυτικών με την επωνυμία «Νέαρχος» παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη, σε ειδική ημερίδα στον ΟΛΠ το υπουργείο Ναυτιλίας. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης. Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου και να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες τους, ώστε να τους πείσουν για τις εργασιακές τους δυνατότητες.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην κυβέρνηση, με την Ιπποκράτους να φαίνεται αποφασισμένη να «δείξει τα δόντια» της σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από το Μαξίμου τα αιτήματά της για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ανασχηματισμό και στενότερη συνεννόηση σε ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής. Οι προειδοποιητικές βολές εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εμπλοκής κατά τη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο.

Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η λίστα με τους φορείς που καταργούνται, από τους οποίους θα προέλθουν οι πρώτοι 1.800-2.000 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν. Στη σύσκεψη της Τρίτης διαμορφώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 15.000 απομακρύνσεις μέχρι το 2014. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα στείλει επιστολή στην τρόικα με τις τελικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού. Οι αποφάσεις αυτές θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Κόσμος

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στο παρισινό Ανβαλίντ το βράδυ μετά την τελική υπερψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών: Ομάδες συγκεντρωμένων που αντιτίθενται στο νέο νόμο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας στους αστυνομικούς μπουκάλια και μεταλλικές μπάρες οι οποίοι και απάντησαν με δακρυγόνα. Ο γκέι γάμος έχει αναδείξει ένα όλο και πιο «εμφανές» κύμα αντίθεσης, η οποία στρέφεται εναντίον του γάμου ομόφυλων αλλά και στον ίδιο (τουλάχιστον) βαθμό που κατά της κυβέρνησης: Τα συνθήματα πολλές φορές δεν αφορούν το γάμο ομοφυλοφίλων, αλλά τον Φρανσουά Ολάντ.

Τον σοβαρό κίνδυνο να μην υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών στις φτωχές χώρες εξαιτίας του υψηλού κόστους των νέων εμβολίων επισημαίνουν οι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Εμβόλια που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη.

Οκταόροφο κτίριο που στέγαζε εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 25 εργαζομένους και τραυματίζοντας πάνω από 500, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο εργοδότης αγνόησε προειδοποίηση των αρχών να μην βάλει μέσα τους εργαζομένους εξαιτίας ρωγμής στο κτίριο.

Απορρίπτουν τις κατηγορίες σε βάρος τους οι δύο συλληφθέντες στον Καναδά για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα, όπως φάνηκε από την πρώτη τους ακρόαση ενώπιον Δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του πρώτου από τους συλληφθέντες είπε πως ο κατηγορούμενος «θα υπερασπιστεί σθεναρά» τον εαυτό του, ενώ ο δεύτερος είπε στο δικαστήριο πως το κατηγορητήριο στηρίζεται σε γεγονότα και λόγια «που είναι μόνο φαινόμενα».

Η παραβίαση του λογαριασμού του Associated Press στο twitter, χάρη στην οποία το πρακτορείο «μετέδωσε» την παραπλανητική είδηση περί δήθεν βομβιστικής επίθεσης στο Λευκό Οίκο, ερευνάται από το FBI, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία. Καθώς μάλιστα το ψεύτικο tweet προκάλεσε έναν μίνι πανικό στα χρηματιστήρια, το ζήτημα εξετάζει και η αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οικονομία

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης βρίσκονται το Μνημόνιο και το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Αν τα κείμενα τύχουν της έγκρισης του Υπουργικού, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ολομέλεια της οποίας συγκαλείται για τελευταία φορά πριν τις διακοπές του Πάσχα, αύριο, Πέμπτη.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εν όψει των εορτών του Πάσχα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Τη Μεγάλη Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας είναι 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την Αθήνα και τον Πειραιά και 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη. Τη Μεγάλη Παρασκευή επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τη 1 το μεσημέρι.

Το ελληνοτσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta, ο μοναδικός υποψήφιος στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ δεν αποκάλυψε χθες το εάν θα αυξήσει την προσφορά του για τον ΟΠΑΠ, όπως του έχει ζητήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, η Emma Delta επιβεβαίωσε την προσφορά των 622 εκατ. ευρώ για την εξαγορά ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 682 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα 60 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο σε μερίσματα στα πλαίσια της συμφωνίας, πρόσθεσε η Emma Delta.

Αθλητισμός

Η Μπάγερν Μονάχου «αποκαθήλωσε» τη Μπαρτσελόνα και συντρίβοντάς τη με 4-0 στο Μόναχο βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης με το...1,5 πόδι στον τελικό του Champions League. Η «Μπάρτσα» πλέον χρειάζεται ένα θαύμα πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο εναντίον της Μίλαν, στη ρεβάνς των ημιτελικών την επόμενη εβδομάδα στο «Καμπ Νου». Την Τετάρτη ο έτερος πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ΠΑΕ ΑΕΚ άφησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με μέλη της «Original». Οι δύο πλευρές συζήτησαν για περίπου δύο ώρες, με τον «τίγρη» να τονίζει ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει. Οι οπαδοί του εξήγησαν ότι όπως έχουν τα πράγματα είναι προτιμότερο η ομάδα να πάει στη Γ' Εθνική για να ξεχρεώσει, με τον Μελισσανίδη να απαντάει ότι «αν γίνει γίνει αυτό και εμπλακώ με κάποιο τρόπο, ο στόχος πρέπει να είναι η ΑΕΚ σε τρία χρόνια στην Α' Εθνική με ομαδάρα και γήπεδο. Το παν τώρα για την ΑΕΚ είναι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Δεν σταματάει να εκπλήσσει ο Ζοζέ Μουρίνιο. Όταν ρωτήθηκε για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο ματς ενάντια στην Μπορούσια Ντόρτμουντ για τον πρώτο ημιτελικό στην Γερμανία την Τετάρτη, ενώ όλοι περίμεναν μια «κλισέ» απάντηση, ο Πορτογάλος έκανε και πάλι την διαφορά και σχεδόν την αποκάλυψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: