24 Απριλίου, 2013

Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Την ώρα που η ανεργία στην Ευρώπη χτυπάει κόκκινο, οδηγώντας στην απελπισία εκατομμύρια νοικοκυριά, η Κομισιόν ανακαλύπτει με καθυστέρηση ετών ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει τα όρια τους. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ξύπνησε ξαφνικά από τον λήθαργο για να διαπιστώσει ότι για να πετύχουν οι πολιτικές λιτότητας, πρέπει να έχουν πολιτική και κοινωνική στήριξη.

Μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Think Tank Dialogue, ο Μπαρόζο ανέφερε ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης. Υπό όρους μπορεί να δίνεται και παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή».Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, άσκησε κριτική στις ελληνικές Αρχές, για παραβίαση της Συνθήκης και των κανόνων της Ε.Ε., θεωρώντας πολιτική διαστρέβλωση» και «ακαδημαϊκή ανεπάρκεια» να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στην Ε.Ε. για τα προβλήματα των χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Οι πολιτικές της Κομισιόν όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπαγορεύτηκαν από το Βερολίνο που απροκάλυπτα υποστηρίζει διά στόματος της Ανγκελα Μέρκελ ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να παραδώσουν τον έλεγχο που ασκούν σε ορισμένους τομείς της πολιτικής στην Ευρώπη προκειμένου η νομισματική ένωση να ξεπεράσει την κρίση που την ταλανίζει. Ως απόλυτη κυρίαρχος του παιχνιδιού η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αντίθεσή της στα προγράμματα που δημιουργούν κίνητρα ανάπτυξης, αυξάνοντας το χρέος, αμφισβητώντας τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους.

«Η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική, αλλά όχι στο λάθος πλαίσιο. Δεν θεωρώ σωστή την απλή εξυγίανση, θέλω να βλέπω και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου της «Sueddeutsche Zeitung» Στέφαν Κορνέλιους. «Η καγκελάριος και ο κόσμος της», από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο. Ο τελευταίος, πάντως, προειδοποίησε ότι θα ήταν «επικίνδυνο» εάν οι εταίροι της Γερμανίας αισθάνονταν ότι το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλει το δικό του οικονομικό μοντέλο σε ολόκληρη την Ενωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: