22 Απριλίου, 2013

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ «ΒΟΥΒΗ» Η «ΚΟΥΦΗ»;


H έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγ. Σαρακοστής ονομάζεται "Εβδομάδα των Βαΐων". Για έξι μέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων η λατρεία της Εκκλησίας μας ωθεί ν' ακολουθήσουμε το Χριστό καθώς πρώτος αναγγέλει το θάνατο του φίλου Του και κατόπιν αρχίζει το ταξίδι Του στη Βηθανία και στην Ιερουσαλήμ.

Στο κέντρο της προσοχής είναι ο Λάζαρος - η αρρώστεια του, ο θάνατός του, ο θρήνος των συγγενών του και η αντίδραση του Χριστού σ' όλα αυτά.  Η τελευταία εβδομάδα δηλαδή περνάει με πνευματική περισυλλογή πάνω στην ερχόμενη συνάντηση του Χριστού με το θάνατο - πρώτα στο πρόσωπο του φίλου Του Λαζάρου, έπειτα στο θάνατο του ίδιου του Χριστού.  Πλησιάζει η "ώρα του Χριστού" για την οποία τόσο συχνά μιλούσε και προς αυτήν προσανατολιζόταν όλη η επίγεια διακονία Του.

Η ανάσταση του Λαζάρου έγινε για να βεβαιωθούμε για "Την κοινήν ανάστασιν". Είναι κάτι το συναρπαστικό να γιορτάζουμε κάθε μέρα για μια ολοκληρη εβδομάδα αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, που αργά αργά πλησιάζει, να γινόμαστε μέρος της, να νιώθουμε με όλο το είναι μας αυτό που υπονοεί ο Ιωάννης με τα λόγια του: "Ιησούς ως είδεν αυτήν κλαίουσαν και τους συνελθόντας... ενεβριμήσατο τω πνεύματι και ετάραξεν εαυτόν... και εδάκρυσεν"(Ιωάν. 11, 33-35). Μέσα στη λειτουργική ορολογία, το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαϊων είναι η "έναρξη του Σταυρού".

Παρά ταύτα ο ευσεβής λαός μας αποκαλεί την εβδομάδα αυτή «κουφή» η «βουβή» με μοναδική δικαιολογία ότι την Εβδομάδα αυτή δεν τελούνται Ακολουθίες και ως εκ τούτου δεν σημαίνει ούτε η καμπάνα οπότε ούτε λέμε (Ακολουθία) ούτε ακούμε (Καμπάνα) αυτήν την Εβδομάδα.

Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη.

 Αρκεί μια ματιά στα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας για να μας πείσει ότι, όχι «βουβή» και «κουφή» δεν είναι αυτή η Εβδομάδα αλλά αντίθετα όπως είδαμε και πιο πάνω είναι πλήρης μηνυμάτων και Θεολογικών εννοιών γύρω από το Μυστήριο του θανάτου. Παλαιότερα αυτό εκαλλιεργείτο και από τους ίδιους τους ιερείς σαν μια δικαιολογημένη ίσως!! προσπάθεια για λίγη ξεκούραση λίγο πρίν τον μεγάλο κόπο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Το Τυπικό της Εκκλησίας μας, υπαγορεύει και αυτήν την Εβδομάδα τις Ακολουθίες που τελούνται καθ’ όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλ. Μεσονυκτικό Όρθρο, Ώρες και Εσπερινό το πρωί,το Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα, την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή καθώς και το Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου την Παρασκευή το απόγευμα.

Η μοναδική Ακολουθία που απουσιάζει είναι η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας η οποία αποτελεί και την μοναδική χαρμόσυνη νότα στην πένθιμη περίοδο που διανύουμε. Τό ότι δεν τελείται η χαρμόσυνη Ακολουθία των Χαιρετισμών την Εβδομάδα αυτή οδήγησε στην παρεξήγηση; Ίσως! Η τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής (αφού από την Κυριακή ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα με την δική της νηστεία), είναι η τελική αποκάλυψη του νοήματος της Μεγάλης Σαρακοστής που είναι η μετάνοια, η νηστεία από την αμαρτία, η χαρμολύπη και η επαναβίωση του λατρευτικού στοιχείου της Εκκλησίας!

Ας φροντίσουμε να μην χάσουμε τα όσα έχει να μας προσφέρει και αυτήν την Εβδομάδα η Εκκλησία μας ξεφεύγοντας από επιπόλαιες και ανυπόστατες συμβουλές γύρω από την Λατρευτική μας ζωή. Οι μπόρες του ουρανού δε στερεύουν. Η ξαστεριά θα’ρθεί το Σαββατόβραδο. Τότε λησμονάς τα μαρτύρια των δρόμων της μεγάλης Παρασκευής της ζωής μας».

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!

Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;

Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).

Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;

Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δευτέρα

(Κυριακή Βαϊων βράδυ): Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:

α/Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

β/Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22):Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ):

Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:

α/Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.

β/Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ):

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47),που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):

Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :

α/Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.

β/Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

γ/Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και

δ/την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.

Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):

Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:

α) Τα πτυσίματα

β) τα μαστιγώματα

γ) τις κοροϊδίες

δ) τους εξευτιλισμούς

ε) τα κτυπήματα

στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την

ζ) Σταύρωση και

η) τον θάνατο του Χριστού μας.

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ):

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:

α) την Ταφή Του Κυρίου και

β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!

Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωϊ και νύχτα από τις 12.00 π.μ):

Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!

Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.

Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Αναστάσεως για όλους εμάς τους Πιστούς;

Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση»! Ο Χριστός με την θέληση του (εκουσίως), έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς! Αυτό σημαίνει ότι δεν λυπούμαστε «μοιρολατρικά» για το Πάθος του, αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανοιώνουμε ειλικρινώς μπορούμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός να την κάνουμε και υποκειμενική - προσωπική σωτηρία!

ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ!





ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Ζ΄ ΜΕΡΟΣ)


Η Μονή  «Κατά Μόνας» (Ζ΄ ΜΕΡΟΣ)

Σ΄ αυτό το μοναστήρι βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Ο ναός, αν και όχι πολύ μεγάλος, είναι πολύ κατανυκτικός. Τους τοίχους διακοσμούν όμορφες αγιογραφίες και εικόνες με φωτεινά χρώματα. Τα καντηλάκια που κρέμονται μέσα στο ναό, είτε μικρά είτε μεγάλα, έρχονται να συμπληρώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του ναού. Αριστερά στο ναό είναι ο χώρος, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Συμεών. Ο Άγιος Συμεών ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα, οι οποίοι ερμήνευσαν την Παλαιά Διαθήκη στην Αλεξάνδρεια. Ο Άγιος Συμεών έπρεπε να ερμηνεύσει το Βιβλίο του Ησαΐου.

Στάθηκε, λοιπόν, στο στίχο που έλεγε «Ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει καί τέξεται υιόν,...».Μη μπορώντας να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτό που διάβασε ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί από Παρθένο - το άφησε και πήρε το πλοίο για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στο πλοίο που ταξίδευε, ενώ στεκόταν στην κουπαστή, πέταξε το δαχτυλίδι του  στη θάλασσα και είπε ότι όσο δυνατό είναι να ξαναβρώ το δαχτυλίδι μου άλλο τόσο δυνατό είναι να γεννηθεί ο Μεσσίας από Παρθένο γυναίκα.

Στο σπίτι του όταν έφτασε τον περίμενε η γυναίκα του, η οποία είχε μαγειρέψει ψάρια για να τον περιποιηθεί από το ταξίδι. Ο Άγιος Συμεών μόλις άνοιξε το ψάρι βρήκε μέσα το δαχτυλίδι του. Έτσι είπε ότι εφόσον βρήκα το δαχτυλίδι, θα πραγματοποιηθούν και τα γραφόμενα σχετικά με τη Γέννηση του Μεσσία. Παρακάλεσε τον Κύριο να του επιτρέψει να ζήσει για να δει με τα ίδια του τα μάτια αυτό το τεράστιο θαύμα. Ο Κύριος του επέτρεψε να ζήσει μέχρι τα 270 του χρόνια, οπότε και αξιώθηκε να πιάσει στα ίδια του τα χέρια το Μεσσία του κόσμου, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Πνεύμα Άγιο τον είχε πληροφορήσει ότι δεν θα πέθαινε αν δεν έβλεπε τον Σωτήρα του κόσμου, όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη.

Όλα αυτά τα γεγονότα από τη ζωή του Αγίου, με χρονική σειρά, εικονίζονται σε μεγάλες εικόνες γύρω από τον τάφο του. Ο τάφος του Αγίου, βρίσκεται στη μέση με μια μεγάλη εικόνα από την κοίμησή του.

Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού.

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στη Νέα Πόλη των Ιεροσολύμων και είναι πολύ μεγάλο. Τα τείχη του είναι τεράστια που το κάνουν να μοιάζει με κάστρο. Είναι παλαιό μοναστήρι με μεγάλη ιστορία και αυτό το διαπιστώσαμε όταν μπήκαμε μέσα και περιηγηθήκαμε στους ιερούς χώρους του. Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στο κέντρο και είναι πολύ ψηλό. Τον εσωτερικό χώρο του ναού διακοσμούν υπέροχες αγιογραφίες.

Περπατώντας μέσα στο ναό αντικρίζουμε μωσαϊκά δάπεδα, περισσότερα από τα οποία δεν είναι ολόκληρα και μας παραπέμπουν σε παλαιότερους αιώνες. Προχωρώντας στο βάθος του ναού βρίσκεται η ρίζα του ξύλου από το οποίο κατασκευάστηκε ο Σταυρός του Κυρίου. Η ιστορία του ξύλου αυτού ξεκινάει από τη φιλοξενία του Αβραάμ όταν ο ίδιος ο Αβραάμ αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα που του παρουσιάστηκε με τη μορφή τριών Αγγέλων, γεγονός που περιγράφεται στο βιβλίο της Γενέσεως.

Οι τρεις Άγγελοι άφησαν τα ραβδιά τους και ο Αβραάμ συμβούλεψε το Λωτ να φυτέψει μαζί αυτά τα τρία ραβδιά. Ποτίζοντας τα ο Λωτ, αυτά μεγάλωσαν και έγιναν ένα δέντρο με τριπλή σύνθεση: πεύκο, κυπαρίσσι και κέδρο. Το ξύλο αυτό αρχικά το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή του Ναού του Σολομώντος. Δεν ταίριαζε όμως πουθενά, καθώς είχε μια ιδιαιτερότητα. Αυξομειωνόταν συνεχώς το μήκος του.

Έτσι, το θεώρησαν καταραμένο και το παραπέταξαν. Μετά από χρόνια, το χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν το Σταυρό του Χριστού, θέλοντας να ατιμώσουν τη Σταύρωσή Του. Ο Κύριος, όμως, αγίασε τον Σταυρό, τον οποίο όλοι προσκυνούμε και αναγνωρίζουμε τη Δύναμή του. Η σειρά όλων αυτών των γεγονότων φαίνεται στις εικόνες που υπάρχουν γύρω από το σημείο που βρίσκεται η ρίζα του ξύλου του Τιμίου Σταυρού.

Χεβρώνα.

Σ΄ αυτό το μέρος ο Πατριάρχης Αβραάμ αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα. Εκεί υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα η «δρυς του Μαμβρή» στη σκιά της οποίας έγινε η  θαυμαστή φιλοξενία που αναφέρεται στο Βιβλίο της Γενέσεως. Η Αγία Τριάδα εμφανίστηκε στον Αβραάμ, με τη μορφή τριών Αγγέλων και η φιλοξενία έγινε κάτω από αυτό το δέντρο που διατηρείται ακόμα. Φτάνοντας, σε εκείνο το σημείο θα αντικρίσετε αυτό το δέντρο. Λόγω των πολλών αιώνων που έχουν περάσει το δέντρο είναι υποστηλωμένο και ο χώρος στον οποίο βρίσκεται είναι περιφραγμένος, ώστε να προστατεύεται το  δέντρο και να είναι ασφαλές, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται  το δέντρο ανήκει σ΄ ένα ρωσικό μοναστήρι που θα το συναντήσετε πιο ψηλά.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μπεντζαλά.

Στους Αγίους Τόπους υπάρχουν πολλά μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, ένα από τα οποία είναι και το συγκεκριμένο. Και εκεί θα συναντήσετε ωραιότατες αγιογραφίες με ζωντανά χρώματα. Σε όλο το ναό υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εικόνες του Αγίου.Μία χαρακτηριστική εικόνα στο ναό είναι αυτή που εικονίζει τον Άγιο Γεώργιο με τους γονείς του, οι οποίοι και οι δύο είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Γερόντιος και η Αγία Πολυχρονία. Κατά παράδοση στα περισσότερα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου υπάρχει μία αλυσίδα φημολογούμενη ότι είναι η αλυσίδα του αλόγου του Αγίου.

Έτσι, οι προσκυνητές περνούν από πάνω τους και ακουμπούν την αλυσίδα αυτή και παίρνουν την ευλογία του Αγίου. 

Η συνέχεια αύριο.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την άποψη ότι «τα προβλήματα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένα και εξαρτώμενα από τα δομικά προβλήματα του ευρώ» και πως «χρειάζεται ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη» εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο ίδιος μιλά για ανάγκη ανακατανομής μεταξύ χωρών που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων που προσπαθούν να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.

Στο Εφετείο Αθηνών έφθασε λίγο πριν από τις 09:00 με λεωφορείο της αστυνομίας από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Ακης Τσοχατζόπουλος, του οποίου η δίκη αρχίζει σήμερα, Δευτέρα. Μετά και την απόρριψη από τον Αρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που τον παραπέμπει σε δίκη, ο Ακης Τσοχατσόπουλος και άλλοι 18 κατηγορούμενοι θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος και τις αμαρτωλές αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ώρα που αρχίζει η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι το κόμμα έχει αποκηρύξει και πολιτικά και ηθικά τον Ακη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο». Σπεύδουν, δε, να τον χαρακτηρίσουν «ντροπή για την παράταξη» και να σημειώσουν ότι βλέπουν τη δίκη του σαν κάθαρση.

Να συζητηθεί εκτενώς μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση -ακόμη και σε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών- το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα ζητά το ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους επιθυμεί στο πολυνομοσχέδιο να ενταχθούν και οι προτάσεις που έχει καταθέσει για την ανεργία. Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα.

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα, Κυριακή, την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Για το θέμα είχε συζήτηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Κέρι συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κόσμος

Η αστυνομία στην Ινδία συνέλαβε και δεύτερο ύποπτο στο πλαίσιο της έρευνας για το βιασμό ενός κοριτσιού πέντε ετών στο Νέο Δελχί, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Πρόκειται για φίλο του βασικού υπόπτου Μανόζ Κουμάρ, ο οποίος κρυβόταν στο σπίτι θείου του. Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στην Ινδία.

Νέα κόντρα για τη λιτότητα, που παραλίγο να εξελιχθεί σε καβγά μεταξύ των τεχνικών αξιωματούχων σύμφωνα με το Spiegel, σημειώθηκε μεταξύ της γερμανικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ο αμερικανός ομόλογός του είχε καλέσει στο Βερολίνο να προχωρήσει σε πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, διαμαρτυρήθηκε πως «μέχρι τώρα κανείς δεν έχει παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα πρέπει τελικά να κάνει η Γερμανία». Ακόμη πιο τεταμένο φέρεται να ήταν το κλίμα στις διαβουλεύσεις για τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος της G20.

Μία ομάδα εννέα ξένων πολιτών απήχθη από Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ξένοι πολίτες απήχθησαν, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή Άζρα της επαρχίας Λόγκαρ. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της τοπικής αστυνομίας, οι απαχθέντες είναι τούρκοι πολίτες.

Η Βόρειος Κορέα μπορεί να περιμένει ως τα τέλη Ιουλίου για να πραγματοποιήσει νέα δοκιμή, παρατείνοντας για αρκετούς μήνες την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα ακυρώσει σχεδόν όλες τις πτήσεις της μικρών και μεσαίων αποστάσεων την Δευτέρα, λόγω απεργίας του προσωπικού της. Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οικονομία

Σε συμφωνία για κούρεμα 27,5% κατέληξαν η κυπριακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες. Το όριο των 100.000 ευρώ, κάτω από τις οποίες δεν θα υπάρχει επέμβαση, παραμένει.

Νομοσχέδιο-σκούπα που θα αφορά στη ρύθμιση χρεών προς την Εφορεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, ακόμα και τη ΔΕΗ προωθούν προς ψήφιση στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Ήταν 23 Απριλίου του 2010 όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το ακριτικό Καστελόριζο της προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εν όψει της συμπλήρωσης τριών ετών από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει ότι το βασικό συμπέρασμα από την ελληνική εμπειρία είναι ότι «η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση».

Αθλητισμός

Νικηφόρα πέρασε η Ατλέτικο Μαδρίτης, 1-0, από την Ανδαλουσία με αντίπαλο τη Σεβίλη, για την 32η αγωνιστική της Primera Division. Ο Φαλκάο στο 76ο λεπτό πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης με την ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας να φτάνει τους 68 βαθμούς και να βρίσκεται στην 3η θέση. Εκτός από τον Φαλκάο, σημαντικό μερίδιο στο «τρίποντο» έχει και ο γκολκίπερ των «ροχιμπλάνκος», Κουρτουά, ο οποίος στα τελευταία λεπτά κράτησε το μηδέν στην εστία και την νίκη για την ομάδα του.

Ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο του Championnat, βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν από το βράδυ της Κυριακής, καθώς ξεπέρασε με μεγάλη ευκολία το εμπόδιο της Νις της οποίας επιβλήθηκε με 3-0 στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής. Ο Μενέζ στο 10ο λεπτό, ο Ιμπραΐμοβιτς στο 65' με πέναλτι και ο Σαντομέ στο 88ο λεπτό τα γκολ των Παριζιάνων που έφτασαν τους 70 βαθμούς, εννιά περισσότερους από τη δεύτερη Μαρσέιγ. Με δέκα παίχτες αγωνίστηκε για περίπου 30 λεπτά η Νις καθώς στη φάση του πέναλτι στο 63ο λεπτό αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας της ομάδας της Νίκαιας Οσπίνα.

Η πρωτοπόρος Γιουβέντους υποδέχτηκε στο «Γιουβέντους Στάντιουμ» τη Μίλαν σε ένα από τα παραδοσιακά ντέρμπι της Ιταλίας με τη «μεγάλη κυρία» να κερδίζει με σκορ 1-0 την ομάδα του Αλέγκρι και να κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση του Σκουντέτο. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 57ο λεπτό ο Χιλιανός μέσος Αρτούρο Βιδάλ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έπειτα από ανατροπή του Αμέλια στον Ασαμόα. Η Νάπολι επιβλήθηκε δύσκολα της Κάλιαρι στο «Σαν Πάολο» με 3-2, χάρη σε γκολ του Ινσίνιε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η Ρόμα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την ουραγό Πεσκάρα.


ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την κατάρριψη ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αερόστατου ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε η Συρία. Το αερόστατο καταρρίφθηκε  στην επαρχία Idleb την ώρα που αυτό πετούσε πάνω από θέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων. Το γεγονός αναφέρει τόσο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου Al Manar.  Πιο συγκεκριμένα το αερόστατο όταν εντοπίστηκε πετούσε  πάνω από την πόλη της Maarat-an-Numan καταγράφοντας τις θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με πηγές της συριακής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών έγινε γνωστό  ότι το αερόστατο  είχε ενσωματωμένη υπερσύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης  που  χρησιμοποιείται ευρέως  από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για  επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Το συγκεκριμένο αερόστατο ήταν εξοπλισμένο με δύο σύγχρονες ψηφιακές κάμερες υψηλής ευκρίνειας (μια ημέρας και μια IIR)  και επεξεργαστές με δυνατότητα πολύ μεγάλης  μνήμης για να αποθηκεύει τις μαγνητοσκοπημένες πληροφορίες. Επίσης είχε την δυνατότητα να αναμεταδίδει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του στο επίγειο κέντρο ελέγχου του, το οποίο είναι άγνωστο που βρίσκεται, πηγές από τη Συρία πάντως εκτιμούν ότι το αερόστατο επιχειρούσε από την Τουρκία. Σύμφωνα με μια πηγή από την  διοίκηση των συριακών δυνάμεων,  το αερόστατο εντοπίστηκε από  μονάδα αεράμυνας που βρισκόταν στην περιοχή της βάσης του Wadi al-Deif, όπου  πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη πολιορκία από οργανωμένες συμμορίες ανταρτών. Ο συριακός Στρατός εξεδίωξε τους αντάρτες και τους κατανίκησε στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της συγκεκριμένη περιοχής.

Οι Σύροι  στρατιωτικοί εκτιμούν ότι το αερόστατο παρείχε βοήθεια στις χερσαίες δυνάμεις των ανταρτών που πολιορκούσαν την βάση και αυτό στο πλαίσιο της υπόσχεσης των ΗΠΑ για παροχή βοήθειας ύψους 123 εκατ. $ περί μη θανατηφόρας βοήθειας προς του αντάρτες της al-Qaeda. Σε μια άλλη εκδοχή το αερόστατο συνδέεται με δράση συγκεκριμένης ομάδας των Σύρων ανταρτών με διασυνδέσεις στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα Συριακές και ρωσικές δυνάμεις είχαν κατασχέσει κατασκοπευτικό εξοπλισμό ο όποιος βρισκόταν σε νήσο απέναντι από την έξοδο της ρωσικής ναυτικής βάσης της Ταρτούς, αποδίδοντας την ευθύνη για τον εξοπλισμό αυτό και την τοποθέτησή του στο Ισραήλ. Επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη κατάρριψη δεν έχει υπάρξει.


Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ... ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

«Πόσο δίκαιη είναι η διάσωση του ευρώ όταν οι κάτοικοι των χωρών που λαμβάνουν χρήματα είναι πλουσιότεροι από τους πολίτες των χωρών που δίνουν; Η συζήτηση για την αναδιανομή των βαρών έχει καθυστερήσει». Με κεντρικό δημοσίευμα που ξεκινά με τον παραπάνω πρόλογο και έχει τίτλο «Φτωχή Γερμανία», το περιοδικό «Der Spiegel» απασχολεί και πάλι όχι μόνο την Ελλάδα και τις υπό κρίση χώρες, αλλά αυτή τη φορά και την ίδια τη Γερμανία.

Ενώ οι εκλογές στη χώρα πλησιάζουν και η οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων επηρεάζει τις συζητήσεις και τις εντυπώσεις για τη στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την επίλυση της κρίσης, το γερμανικό περιοδικό επιλέγει να στήσει ένα κεντρικό θέμα με αφορμή μία έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με θέμα το πόσο πλούσια είναι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, στην οποία επισημαίνεται η... δεινή κατάσταση (!) στην οποία βρίσκονται οι Γερμανοί πολίτες σε σχέση με τους πολίτες των χωρών του Νότου. Η έρευνα, ωστόσο, της ΕΚΤ χαρακτηρίστηκε παραπλανητική και η δημοσίευσή της προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Γερμανία. Παρ' όλα αυτά, το περιοδικό «Der Spiegel» επέλεξε να τη χρησιμοποιήσει, παίζοντας όσο πιο καλά μπορούσε το παιχνίδι της προπαγάνδας.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης προέκυψαν μετά τη συγκέντρωση στοιχείων για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται 62.000 νοικοκυριά σε 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης και έδειξε ότι εκείνα που βρίσκονται στις υπό κρίση χώρες είναι πλουσιότερα από νοικοκυριά της Γερμανίας και μάλιστα με διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ο καθαρός μέσος πλούτος των γερμανικών νοικοκυριών είναι κατά 50% χαμηλότερος από εκείνον των ελληνικών και ίσος με περίπου το 30% του πλούτου των ισπανικών νοικοκυριών και με το 20% εκείνου των κυπριακών!

Μάλιστα, αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποδώσει και το σκίτσο που υπάρχει στο εξώφυλλο του τεύχους του περιοδικού, το οποίο έχει τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας: Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης κρύβουν τον πλούτο τους». Το σκίτσο δείχνει έναν ηλικιωμένο άνδρα που κρατά μια ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθεται σε έναν (προφανώς μεσογειακής έμπνευσης) γάιδαρο, που είναι φορτωμένος με μεγάλα καλάθια, από τα οποία πέφτουν 500ευρα! Πολλοί πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι τόνισαν, όμως, ότι τα στοιχεία δεν πρέπει να ληφθούν τοις μετρητοίς, κάτι που αναφέρεται ακόμη και από τους ίδιους τους συντάκτες της μελέτης. Κι αυτό γιατί πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είχαν συγκεντρωθεί πριν από το 2008, δηλαδή προτού η οικονομική κρίση πλήξει την Ελλάδα και την Ισπανία. Επίσης δεν έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες, όπως οι συντάξεις, ενώ τα αποτελέσματα αλλοιώνονται από το γεγονός ότι οι οικογένειες στις χώρες του Νότου έχουν περισσότερα μέλη απ' ό,τι οι οικογένειες στη Γερμανία.

Στην έρευνα έχει υπολογιστεί ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών, δηλαδή η ιδιοκτησία σπιτιών, αυτοκινήτων, εκτάσεων κ.λπ., όμως προφανώς δεν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα άτομα που νοικιάζουν σπίτια μόνα τους και πως οι τράπεζες της χώρας ήταν πάντα πιο συγκρατημένες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μελέτη διαψεύδει τον μύθο που θέλει τους Γερμανούς να κυκλοφορούν με αστραφτερά αυτοκίνητα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, διευκρινίζοντας ότι μπορεί η ακραία φτώχεια να είναι σπάνια, ωστόσο εκατομμύρια κάτοικοι μένουν σε φτωχικά σπίτια, μετακινούνται με το μετρό και ψωνίζουν από φτηνές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Και παρόλο που συμβαίνουν όλα αυτά, κατά το δημοσίευμα οι... κακοί κάτοικοι του Νότου έχουν την απαίτηση να πληρώσουν γι' αυτούς οι «φτωχοί» Γερμανοί. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τη Ρώμη μέχρι τη Μαδρίτη και από τη Λευκωσία μέχρι την Αθήνα οι διαδηλωτές έχουν μία κοινή πεποίθηση - ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τη διάσωση του ευρώ και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερο για κάθε περίπτωση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι πλούσια χώρα, έχει μεγαλύτερο κέρδος από το ευρώ σε σχέση με όλες τις άλλες, τις έχει γεμίσει με εξαγωγές και έτσι έχει πολλαπλασιαστεί η ευμάρειά της εις βάρος τους.

«Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη εικόνα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, η οποία δεν έχει να κάνει με συναίσθημα, αλλά με αριθμούς, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η εικόνα δείχνει μια χώρα τα νοικοκυριά της οποίας έχουν κατά μέσο όρο λιγότερο πλούτο απ' ό,τι εκείνοι που απαιτούν χρήματα» συνεχίζει. Σύμφωνα με το «Spiegel», στους τελευταίους ανήκει και η Κύπρος, ενώ η Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο κάτω ακόμη και από τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση. Ειδικά για την Κύπρο το δημοσίευμα ρωτά: «Γιατί άραγε; Η Κύπρος δεν είναι αρκετά πλούσια για να βοηθήσει τον εαυτό της;»

Μάλιστα, οι συντάκτες του δημοσιεύματος δεν διστάζουν να παρουσιάσουν τη Γερμανία ακόμη και ως θύμα, λόγω της ήττας της στους δύο παγκόσμιους πολέμους: «Στην πραγματικότητα υπάρχουν απολύτως κατανοητοί λόγοι για το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι φτωχότεροι από τις χώρες της κρίσης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Γαλλία. Κι αυτό γιατί τον τελευταίο αιώνα υπήρξαν πολλές φορές θύματα ενεργειών με απαλλοτριωτικό χαρακτήρα» γράφει το δημοσίευμα, αναφέροντας τον πληθωρισμό της δεκαετίας του '20 και τη νομισματική αλλαγή του 1948.

Το περιοδικό δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη φοροδιαφυγή, για την οποία γράφει ότι στη μάχη εναντίον της οι Ελληνες ερευνητές δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο. «Υπάρχουν λίστες με εγκληματίες γιατρούς, με απρόθυμους να πληρώσουν πλούσιους ή με φοροφυγάδες στην Ελβετία. Υπάρχουν κατόψεις με αδήλωτες πισίνες ή με περήφανους ιδιοκτήτες σκαφών αξίας εκατομμυρίων, οι οποίοι δεν δηλώνουν καν εισόδημα για να πληρώσουν» γράφει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι από τα 2.000.000 ευρώ που έπρεπε να συγκεντρωθούν πέρυσι από τους φόρους στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν μόλις 1.100.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Οικονομολογίας Λ. Λαμπριανίδη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή. Και μ' αυτό δεν εννοώ τον ιδιοκτήτη περιπτέρου που δεν δίνει απόδειξη για ένα πακέτο τσιγάρα» εξηγεί στο περιοδικό, τονίζοντας ότι εννοεί τους πολύ πλούσιους. Τονίζει δε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνει καταγραφή της περιουσίας τους, αλλά δεν βλέπει να γίνεται «κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το κυνήγι του κεφαλαίου».

Το «Spiegel» επισημαίνει παράλληλα ότι «οι περιπτώσεις των πλουσίων που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση των συνεπειών της κρίσης είναι ελάχιστες σε όλες τις χώρες του Νότου. Με εξαίρεση ίσως εκείνη του Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, ιδιοκτήτη της εταιρίας δερματίνων ειδών Tod's, ο οποίος έχει κάνει την εξής πρόταση: εταιρίες όπως η δική του, που προκαλούν την κρίση, να επενδύουν ένα ποσοστό από τα κέρδη τους για την ενίσχυση των αδύναμων μελών της κοινωνίας, όπως ηλικιωμένους και άνεργους νέους από το περιβάλλον τους».

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο 59χρονος Ντέλα Βάλε ετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία, καθώς γι' αυτόν δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα μεγάλο θύμα και κανένας λαϊκισμός».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ακόμη ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις των χωρών της κρίσης, οι αυξήσεις των φόρων και η προσπάθειά τους να βελτιώσουν τη διαχείριση της φορολογίας δεν αρκούν για να θέσουν υπό έλεγχο τα τεράστια χρέη». Παράλληλα, με δήλωσή του στο περιοδικό, ο Γκούντραμ Βολφ από το think tank Bruegel των Βρυξελλών τονίζει ότι χωρίς τη μείωση των δαπανών και την εισαγωγή νέων φόρων, τα περισσότερα κράτη που πλήττονται από την κρίση δεν θα καταφέρουν να πετύχουν την αλλαγή.

Επίσης, ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, που ανήκει στην «επιτροπή σοφών», επισημαίνει ότι για την εξυγίανση των κρατικών οικονομικών, οι πλούσιοι πρέπει σε διάστημα δέκα ετών να δώσουν ένα μέρος της περιουσίας τους, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικό σε σχέση με όσα έγιναν στην Κύπρο. Ο Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει ακόμη ότι «θα γίνει σαφέστερο το πόσο λανθασμένα είναι μοιρασμένη η ιδιοκτησία και στη Γερμανία», συμπληρώνοντας ότι «η σωτηρία του ευρώ θα ήταν παράδοξη αν τα συγκριτικά φτωχά γερμανικά νοικοκυριά συνεχίσουν να σώζουν τους πάμπλουτους Ελληνες από τους υψηλούς φόρους».


ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ!

Ήταν 23 Απριλίου 2010, πριν από τρία χρόνια. Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή διαλαλούσε ότι «λεφτά υπάρχουν», δήλωνε περήφανος που το ΠΑΣΟΚ τιμούσε τις δεσμεύσεις του και απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε σενάριο προσφυγής στο ΔΝΤ, προχώρησε στο «έγκλημα».

Όπως μάλιστα αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο κ. Παπανδρέου αθέτησε τη δέσμευσή του προς την Ανγκελα Μέρκελ ότι θα ανακοίνωνε την προσφυγή στο ΔΝΤ μερικές εβδομάδες αργότερα, μετά τις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες να υποστούν την πιο οδυνηρή μεταπολεμική ήττα τους στο κρατίδιο αυτό και η Γερμανίδα καγκελάριος να αποφασίσει, με μια προτεσταντική λογική, ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά.  Επιλέγοντας το ακριτικό Καστελόριζο, με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε λοιπόν στον ελληνικό λαό την καταδίκη του για τα επόμενα χρόνια, την προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, που κατέληξε στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

Ομολόγησε ότι πρόκειται για «μία νέα οδύσσεια για τον Ελληνισμό», αλλά ακόμα και τότε, με άριστη υποκριτική ερμηνεία, εξέφραζε τη σιγουριά του ότι γνωρίζει «τον δρόμο για την Ιθάκη». Η «εθνική προδοσία» είχε επιτελεστεί με απόλυτη επιτυχία. Τα ψέματα και οι φρούδες ελπίδες έδωσαν ξάφνου τη θέση τους στην ωμή πραγματικότητα. Εκτόξευση της ανεργίας, λουκέτα σε επιχειρήσεις, πετσόκομμα σε μισθούς και συντάξεις και συνεχείς φόροι άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ελληνικών νοικοκυριών, οδηγώντας ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο αδιέξοδο και στην απόγνωση.  Κι όμως, μόλις επτά μήνες πριν, από τη Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο «καπετάνιος του Τιτανικού» ήταν απόλυτος: «Λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες, πελατειακής φύσης. Εάν εισπράξουμε ένα ποσοστό από αυτούς τους ανείσπρακτους φόρους, θα έχουμε τεράστια έσοδα, τεράστια οικονομία, νοικοκύρεμα» σημείωνε.

Μάλιστα, μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός με τα γνωστά «ψεύτικα» συνθήματα, όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα, μα άφησε τον χρόνο να κυλά εις βάρος της Ελλάδας. Σπατάλησε οχτώ μήνες να αναζητεί τρόπους αλλά και να φτιάχνει το κλίμα για την προσφυγή στο ΔΝΤ, αντί στο διάστημα αυτό να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πρόσφεραν πολύ πιο αναίμακτες λύσεις. Ωστόσο, αυτός συνέχιζε το ίδιο… παραμύθι. «Πολλοί είχαν προεξοφλήσει πως θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα τους απογοητεύσουμε», έλεγε στις 5 Νοεμβρίου του 2009. «Είμαστε και υπερήφανοι που τιμούμε τις δεσμεύσεις μας» τόνιζε έναν μήνα αργότερα, ενώ και σε συζήτηση με δημοσιογράφους λίγο αργότερα επισήμαινε ότι «δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει». Την ίδια ώρα βέβαια, στο παρασκήνιο οργάνωνε με κάθε λεπτομέρεια την παράδοση της χώρας στα χέρια της τρόικας. 

Το αποκάλυψε πρώτος όλων ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του στο γαλλικό Canal+, λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε απευθυνθεί σε αυτόν από τον Δεκέμβριο του 2009, έναν μήνα δηλαδή μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία. Ο ίδιος, πάντως, ενώπιον των Ελλήνων πολιτών απέρριπτε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο με επανειλημμένες δηλώσεις του. Χαρακτηριστική αυτή της 9ης Μαρτίου 2010 (μόλις έναν μήνα πριν από την ανακοίνωση του Μηχανισμού Στήριξης), όταν ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και, επομένως, δεν συζητούμε την προσφυγή στο ΔΝΤ»! Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, έκανε λόγο ακόμα και για... ανάπτυξη και «έξοδο της χώρας μας από το τούνελ», αφού, όπως ισχυριζόταν, «το 2012 θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη και το 2013 θα δρομολογούμε εξελίξεις οριστικής πια εξόδου από την κρίση».

Σε ομιλία του πάντως στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στις 4 Μαρτίου του 2011, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ομολογήσει δίχως κανέναν δισταγμό και υπό το βάρος των αποκαλύψεων ότι οι επαφές του δεν γίνονταν γιατί ήθελε απλά την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, αλλά διότι έψαχνε... λεφτά. Πάντως, σίγουρα δεν είχε απαντήσεις σε τρία καυτά ερωτήματα που είχε απευθύνει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος τότε της χώρας μας στο ΔΝΤ: Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν; Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την ευρωζώνη; Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής; Για όλα αυτά, αποκάλυψε ο κ. Ρουμελιώτης, «είχε ενημερωθεί από τον Ντομινίκ Στρος Καν και από εμένα».

Συνεργό του βέβαια σ’ αυτό το «έγκλημα» κατά της Ελλάδας και των πολιτών είχε τον τότε στενό του συνεργάτη, υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, παίζοντας πολύ καλά τον ρόλο που του είχε ανατεθεί, τόνιζε με σιγουριά ότι το 2011 θα ήταν η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα και ως εκ τούτου θα ξανάβγαινε στις αγορές ως το τέλος του 2010 και στη συνέχεια εντός του επόμενου έτους.

Το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε το καλοκαίρι του 2010 η Ζωή Γεωργαντά, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να καταγγείλει ότι το τελικό ποσοστό του ελλείμματος (15,4%) «φουσκώθηκε» τεχνηέντως από τον πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου (τώρα ο ίδιος αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες), κατόπιν εντολών του ΔΝΤ και συμφωνίας του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σκοπός του «φουσκώματος», όπως τόνισε η καθηγήτρια, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Παπανδρέου, ήταν να ξεπεραστεί το έλλειμμα της Ιρλανδίας, να φτάσει η Ελλάδα στο υψηλότερο έλλειμμα και να δικαιολογηθούν τα σκληρά και επώδυνα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονταν έπειτα.

Το πιο εντυπωσιακό; Οτι ο κ. Παπανδρέου συνέχιζε να δείχνει εκτός τόπου και χρόνου - ή, καλύτερα, να υποκρίνεται με περισσό ταλέντο. Εγκαινιάζοντας τον Εθνικό Κοινωνικό Διάλογο τον Δεκέμβριο του 2010 υπογράμμιζε: «Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Και αυτά τα λεφτά θα πηγαίνουν σε βασικές προτεραιότητες για τον Ελληνα πολίτη»! Και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε τον Νοέμβριο του 2011, αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, να προαναγγείλει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της χώρας μας στο ευρώ, προκαλώντας «σεισμό» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το κακό βέβαια είχε ήδη γίνει. Ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία, μα είχε ήδη επιτύχει τον στόχο του. Κατάφερε να «γονατίσει» τη χώρα, χωρίς βέβαια ακόμα και σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες του. Και μάλιστα τώρα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, απολαμβάνει τους «καρπούς» της πολιτικής του, έχοντας βρει καταφύγιο στην «αγαπημένη» του Αμερική, όπου παραδίδει μαθήματα της (μη) αντιμετώπισης της κρίσης...



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1912: Η «Πράβδα» αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.

1915: Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα σε πεδίο μάχης. Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις επιτίθενται με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στο νομό Κορινθίας με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και 3.000 να καταστραφούν.

Γεννήσεις

1724: Emmanuel Kant, φιλόσοφος γερμανικής καταγωγής και ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού.

1904: Robert Oppenheimer, γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φυσικός που υπήρξε και ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας.

1922: Charlie Mingus, Αμερικανός μπασίστας από τους κορυφαίους τζαζίστες όλων των εποχών.