22 Απριλίου, 2013

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ... ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

«Πόσο δίκαιη είναι η διάσωση του ευρώ όταν οι κάτοικοι των χωρών που λαμβάνουν χρήματα είναι πλουσιότεροι από τους πολίτες των χωρών που δίνουν; Η συζήτηση για την αναδιανομή των βαρών έχει καθυστερήσει». Με κεντρικό δημοσίευμα που ξεκινά με τον παραπάνω πρόλογο και έχει τίτλο «Φτωχή Γερμανία», το περιοδικό «Der Spiegel» απασχολεί και πάλι όχι μόνο την Ελλάδα και τις υπό κρίση χώρες, αλλά αυτή τη φορά και την ίδια τη Γερμανία.

Ενώ οι εκλογές στη χώρα πλησιάζουν και η οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων επηρεάζει τις συζητήσεις και τις εντυπώσεις για τη στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την επίλυση της κρίσης, το γερμανικό περιοδικό επιλέγει να στήσει ένα κεντρικό θέμα με αφορμή μία έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με θέμα το πόσο πλούσια είναι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, στην οποία επισημαίνεται η... δεινή κατάσταση (!) στην οποία βρίσκονται οι Γερμανοί πολίτες σε σχέση με τους πολίτες των χωρών του Νότου. Η έρευνα, ωστόσο, της ΕΚΤ χαρακτηρίστηκε παραπλανητική και η δημοσίευσή της προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Γερμανία. Παρ' όλα αυτά, το περιοδικό «Der Spiegel» επέλεξε να τη χρησιμοποιήσει, παίζοντας όσο πιο καλά μπορούσε το παιχνίδι της προπαγάνδας.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης προέκυψαν μετά τη συγκέντρωση στοιχείων για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται 62.000 νοικοκυριά σε 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης και έδειξε ότι εκείνα που βρίσκονται στις υπό κρίση χώρες είναι πλουσιότερα από νοικοκυριά της Γερμανίας και μάλιστα με διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ο καθαρός μέσος πλούτος των γερμανικών νοικοκυριών είναι κατά 50% χαμηλότερος από εκείνον των ελληνικών και ίσος με περίπου το 30% του πλούτου των ισπανικών νοικοκυριών και με το 20% εκείνου των κυπριακών!

Μάλιστα, αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποδώσει και το σκίτσο που υπάρχει στο εξώφυλλο του τεύχους του περιοδικού, το οποίο έχει τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας: Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης κρύβουν τον πλούτο τους». Το σκίτσο δείχνει έναν ηλικιωμένο άνδρα που κρατά μια ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθεται σε έναν (προφανώς μεσογειακής έμπνευσης) γάιδαρο, που είναι φορτωμένος με μεγάλα καλάθια, από τα οποία πέφτουν 500ευρα! Πολλοί πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι τόνισαν, όμως, ότι τα στοιχεία δεν πρέπει να ληφθούν τοις μετρητοίς, κάτι που αναφέρεται ακόμη και από τους ίδιους τους συντάκτες της μελέτης. Κι αυτό γιατί πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είχαν συγκεντρωθεί πριν από το 2008, δηλαδή προτού η οικονομική κρίση πλήξει την Ελλάδα και την Ισπανία. Επίσης δεν έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες, όπως οι συντάξεις, ενώ τα αποτελέσματα αλλοιώνονται από το γεγονός ότι οι οικογένειες στις χώρες του Νότου έχουν περισσότερα μέλη απ' ό,τι οι οικογένειες στη Γερμανία.

Στην έρευνα έχει υπολογιστεί ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών, δηλαδή η ιδιοκτησία σπιτιών, αυτοκινήτων, εκτάσεων κ.λπ., όμως προφανώς δεν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα άτομα που νοικιάζουν σπίτια μόνα τους και πως οι τράπεζες της χώρας ήταν πάντα πιο συγκρατημένες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μελέτη διαψεύδει τον μύθο που θέλει τους Γερμανούς να κυκλοφορούν με αστραφτερά αυτοκίνητα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, διευκρινίζοντας ότι μπορεί η ακραία φτώχεια να είναι σπάνια, ωστόσο εκατομμύρια κάτοικοι μένουν σε φτωχικά σπίτια, μετακινούνται με το μετρό και ψωνίζουν από φτηνές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Και παρόλο που συμβαίνουν όλα αυτά, κατά το δημοσίευμα οι... κακοί κάτοικοι του Νότου έχουν την απαίτηση να πληρώσουν γι' αυτούς οι «φτωχοί» Γερμανοί. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τη Ρώμη μέχρι τη Μαδρίτη και από τη Λευκωσία μέχρι την Αθήνα οι διαδηλωτές έχουν μία κοινή πεποίθηση - ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τη διάσωση του ευρώ και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερο για κάθε περίπτωση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι πλούσια χώρα, έχει μεγαλύτερο κέρδος από το ευρώ σε σχέση με όλες τις άλλες, τις έχει γεμίσει με εξαγωγές και έτσι έχει πολλαπλασιαστεί η ευμάρειά της εις βάρος τους.

«Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη εικόνα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, η οποία δεν έχει να κάνει με συναίσθημα, αλλά με αριθμούς, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η εικόνα δείχνει μια χώρα τα νοικοκυριά της οποίας έχουν κατά μέσο όρο λιγότερο πλούτο απ' ό,τι εκείνοι που απαιτούν χρήματα» συνεχίζει. Σύμφωνα με το «Spiegel», στους τελευταίους ανήκει και η Κύπρος, ενώ η Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο κάτω ακόμη και από τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση. Ειδικά για την Κύπρο το δημοσίευμα ρωτά: «Γιατί άραγε; Η Κύπρος δεν είναι αρκετά πλούσια για να βοηθήσει τον εαυτό της;»

Μάλιστα, οι συντάκτες του δημοσιεύματος δεν διστάζουν να παρουσιάσουν τη Γερμανία ακόμη και ως θύμα, λόγω της ήττας της στους δύο παγκόσμιους πολέμους: «Στην πραγματικότητα υπάρχουν απολύτως κατανοητοί λόγοι για το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι φτωχότεροι από τις χώρες της κρίσης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Γαλλία. Κι αυτό γιατί τον τελευταίο αιώνα υπήρξαν πολλές φορές θύματα ενεργειών με απαλλοτριωτικό χαρακτήρα» γράφει το δημοσίευμα, αναφέροντας τον πληθωρισμό της δεκαετίας του '20 και τη νομισματική αλλαγή του 1948.

Το περιοδικό δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη φοροδιαφυγή, για την οποία γράφει ότι στη μάχη εναντίον της οι Ελληνες ερευνητές δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο. «Υπάρχουν λίστες με εγκληματίες γιατρούς, με απρόθυμους να πληρώσουν πλούσιους ή με φοροφυγάδες στην Ελβετία. Υπάρχουν κατόψεις με αδήλωτες πισίνες ή με περήφανους ιδιοκτήτες σκαφών αξίας εκατομμυρίων, οι οποίοι δεν δηλώνουν καν εισόδημα για να πληρώσουν» γράφει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι από τα 2.000.000 ευρώ που έπρεπε να συγκεντρωθούν πέρυσι από τους φόρους στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν μόλις 1.100.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Οικονομολογίας Λ. Λαμπριανίδη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή. Και μ' αυτό δεν εννοώ τον ιδιοκτήτη περιπτέρου που δεν δίνει απόδειξη για ένα πακέτο τσιγάρα» εξηγεί στο περιοδικό, τονίζοντας ότι εννοεί τους πολύ πλούσιους. Τονίζει δε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνει καταγραφή της περιουσίας τους, αλλά δεν βλέπει να γίνεται «κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το κυνήγι του κεφαλαίου».

Το «Spiegel» επισημαίνει παράλληλα ότι «οι περιπτώσεις των πλουσίων που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση των συνεπειών της κρίσης είναι ελάχιστες σε όλες τις χώρες του Νότου. Με εξαίρεση ίσως εκείνη του Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, ιδιοκτήτη της εταιρίας δερματίνων ειδών Tod's, ο οποίος έχει κάνει την εξής πρόταση: εταιρίες όπως η δική του, που προκαλούν την κρίση, να επενδύουν ένα ποσοστό από τα κέρδη τους για την ενίσχυση των αδύναμων μελών της κοινωνίας, όπως ηλικιωμένους και άνεργους νέους από το περιβάλλον τους».

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο 59χρονος Ντέλα Βάλε ετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία, καθώς γι' αυτόν δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα μεγάλο θύμα και κανένας λαϊκισμός».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ακόμη ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις των χωρών της κρίσης, οι αυξήσεις των φόρων και η προσπάθειά τους να βελτιώσουν τη διαχείριση της φορολογίας δεν αρκούν για να θέσουν υπό έλεγχο τα τεράστια χρέη». Παράλληλα, με δήλωσή του στο περιοδικό, ο Γκούντραμ Βολφ από το think tank Bruegel των Βρυξελλών τονίζει ότι χωρίς τη μείωση των δαπανών και την εισαγωγή νέων φόρων, τα περισσότερα κράτη που πλήττονται από την κρίση δεν θα καταφέρουν να πετύχουν την αλλαγή.

Επίσης, ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, που ανήκει στην «επιτροπή σοφών», επισημαίνει ότι για την εξυγίανση των κρατικών οικονομικών, οι πλούσιοι πρέπει σε διάστημα δέκα ετών να δώσουν ένα μέρος της περιουσίας τους, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικό σε σχέση με όσα έγιναν στην Κύπρο. Ο Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει ακόμη ότι «θα γίνει σαφέστερο το πόσο λανθασμένα είναι μοιρασμένη η ιδιοκτησία και στη Γερμανία», συμπληρώνοντας ότι «η σωτηρία του ευρώ θα ήταν παράδοξη αν τα συγκριτικά φτωχά γερμανικά νοικοκυριά συνεχίσουν να σώζουν τους πάμπλουτους Ελληνες από τους υψηλούς φόρους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: