22 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Ζ΄ ΜΕΡΟΣ)


Η Μονή  «Κατά Μόνας» (Ζ΄ ΜΕΡΟΣ)

Σ΄ αυτό το μοναστήρι βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Ο ναός, αν και όχι πολύ μεγάλος, είναι πολύ κατανυκτικός. Τους τοίχους διακοσμούν όμορφες αγιογραφίες και εικόνες με φωτεινά χρώματα. Τα καντηλάκια που κρέμονται μέσα στο ναό, είτε μικρά είτε μεγάλα, έρχονται να συμπληρώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του ναού. Αριστερά στο ναό είναι ο χώρος, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Συμεών. Ο Άγιος Συμεών ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα, οι οποίοι ερμήνευσαν την Παλαιά Διαθήκη στην Αλεξάνδρεια. Ο Άγιος Συμεών έπρεπε να ερμηνεύσει το Βιβλίο του Ησαΐου.

Στάθηκε, λοιπόν, στο στίχο που έλεγε «Ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει καί τέξεται υιόν,...».Μη μπορώντας να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτό που διάβασε ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί από Παρθένο - το άφησε και πήρε το πλοίο για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στο πλοίο που ταξίδευε, ενώ στεκόταν στην κουπαστή, πέταξε το δαχτυλίδι του  στη θάλασσα και είπε ότι όσο δυνατό είναι να ξαναβρώ το δαχτυλίδι μου άλλο τόσο δυνατό είναι να γεννηθεί ο Μεσσίας από Παρθένο γυναίκα.

Στο σπίτι του όταν έφτασε τον περίμενε η γυναίκα του, η οποία είχε μαγειρέψει ψάρια για να τον περιποιηθεί από το ταξίδι. Ο Άγιος Συμεών μόλις άνοιξε το ψάρι βρήκε μέσα το δαχτυλίδι του. Έτσι είπε ότι εφόσον βρήκα το δαχτυλίδι, θα πραγματοποιηθούν και τα γραφόμενα σχετικά με τη Γέννηση του Μεσσία. Παρακάλεσε τον Κύριο να του επιτρέψει να ζήσει για να δει με τα ίδια του τα μάτια αυτό το τεράστιο θαύμα. Ο Κύριος του επέτρεψε να ζήσει μέχρι τα 270 του χρόνια, οπότε και αξιώθηκε να πιάσει στα ίδια του τα χέρια το Μεσσία του κόσμου, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Πνεύμα Άγιο τον είχε πληροφορήσει ότι δεν θα πέθαινε αν δεν έβλεπε τον Σωτήρα του κόσμου, όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη.

Όλα αυτά τα γεγονότα από τη ζωή του Αγίου, με χρονική σειρά, εικονίζονται σε μεγάλες εικόνες γύρω από τον τάφο του. Ο τάφος του Αγίου, βρίσκεται στη μέση με μια μεγάλη εικόνα από την κοίμησή του.

Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού.

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στη Νέα Πόλη των Ιεροσολύμων και είναι πολύ μεγάλο. Τα τείχη του είναι τεράστια που το κάνουν να μοιάζει με κάστρο. Είναι παλαιό μοναστήρι με μεγάλη ιστορία και αυτό το διαπιστώσαμε όταν μπήκαμε μέσα και περιηγηθήκαμε στους ιερούς χώρους του. Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στο κέντρο και είναι πολύ ψηλό. Τον εσωτερικό χώρο του ναού διακοσμούν υπέροχες αγιογραφίες.

Περπατώντας μέσα στο ναό αντικρίζουμε μωσαϊκά δάπεδα, περισσότερα από τα οποία δεν είναι ολόκληρα και μας παραπέμπουν σε παλαιότερους αιώνες. Προχωρώντας στο βάθος του ναού βρίσκεται η ρίζα του ξύλου από το οποίο κατασκευάστηκε ο Σταυρός του Κυρίου. Η ιστορία του ξύλου αυτού ξεκινάει από τη φιλοξενία του Αβραάμ όταν ο ίδιος ο Αβραάμ αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα που του παρουσιάστηκε με τη μορφή τριών Αγγέλων, γεγονός που περιγράφεται στο βιβλίο της Γενέσεως.

Οι τρεις Άγγελοι άφησαν τα ραβδιά τους και ο Αβραάμ συμβούλεψε το Λωτ να φυτέψει μαζί αυτά τα τρία ραβδιά. Ποτίζοντας τα ο Λωτ, αυτά μεγάλωσαν και έγιναν ένα δέντρο με τριπλή σύνθεση: πεύκο, κυπαρίσσι και κέδρο. Το ξύλο αυτό αρχικά το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή του Ναού του Σολομώντος. Δεν ταίριαζε όμως πουθενά, καθώς είχε μια ιδιαιτερότητα. Αυξομειωνόταν συνεχώς το μήκος του.

Έτσι, το θεώρησαν καταραμένο και το παραπέταξαν. Μετά από χρόνια, το χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν το Σταυρό του Χριστού, θέλοντας να ατιμώσουν τη Σταύρωσή Του. Ο Κύριος, όμως, αγίασε τον Σταυρό, τον οποίο όλοι προσκυνούμε και αναγνωρίζουμε τη Δύναμή του. Η σειρά όλων αυτών των γεγονότων φαίνεται στις εικόνες που υπάρχουν γύρω από το σημείο που βρίσκεται η ρίζα του ξύλου του Τιμίου Σταυρού.

Χεβρώνα.

Σ΄ αυτό το μέρος ο Πατριάρχης Αβραάμ αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα. Εκεί υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα η «δρυς του Μαμβρή» στη σκιά της οποίας έγινε η  θαυμαστή φιλοξενία που αναφέρεται στο Βιβλίο της Γενέσεως. Η Αγία Τριάδα εμφανίστηκε στον Αβραάμ, με τη μορφή τριών Αγγέλων και η φιλοξενία έγινε κάτω από αυτό το δέντρο που διατηρείται ακόμα. Φτάνοντας, σε εκείνο το σημείο θα αντικρίσετε αυτό το δέντρο. Λόγω των πολλών αιώνων που έχουν περάσει το δέντρο είναι υποστηλωμένο και ο χώρος στον οποίο βρίσκεται είναι περιφραγμένος, ώστε να προστατεύεται το  δέντρο και να είναι ασφαλές, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται  το δέντρο ανήκει σ΄ ένα ρωσικό μοναστήρι που θα το συναντήσετε πιο ψηλά.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μπεντζαλά.

Στους Αγίους Τόπους υπάρχουν πολλά μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, ένα από τα οποία είναι και το συγκεκριμένο. Και εκεί θα συναντήσετε ωραιότατες αγιογραφίες με ζωντανά χρώματα. Σε όλο το ναό υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εικόνες του Αγίου.Μία χαρακτηριστική εικόνα στο ναό είναι αυτή που εικονίζει τον Άγιο Γεώργιο με τους γονείς του, οι οποίοι και οι δύο είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Γερόντιος και η Αγία Πολυχρονία. Κατά παράδοση στα περισσότερα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου υπάρχει μία αλυσίδα φημολογούμενη ότι είναι η αλυσίδα του αλόγου του Αγίου.

Έτσι, οι προσκυνητές περνούν από πάνω τους και ακουμπούν την αλυσίδα αυτή και παίρνουν την ευλογία του Αγίου. 

Η συνέχεια αύριο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: