22 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την άποψη ότι «τα προβλήματα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένα και εξαρτώμενα από τα δομικά προβλήματα του ευρώ» και πως «χρειάζεται ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη» εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο ίδιος μιλά για ανάγκη ανακατανομής μεταξύ χωρών που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων που προσπαθούν να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.

Στο Εφετείο Αθηνών έφθασε λίγο πριν από τις 09:00 με λεωφορείο της αστυνομίας από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Ακης Τσοχατζόπουλος, του οποίου η δίκη αρχίζει σήμερα, Δευτέρα. Μετά και την απόρριψη από τον Αρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που τον παραπέμπει σε δίκη, ο Ακης Τσοχατσόπουλος και άλλοι 18 κατηγορούμενοι θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος και τις αμαρτωλές αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ώρα που αρχίζει η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι το κόμμα έχει αποκηρύξει και πολιτικά και ηθικά τον Ακη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο». Σπεύδουν, δε, να τον χαρακτηρίσουν «ντροπή για την παράταξη» και να σημειώσουν ότι βλέπουν τη δίκη του σαν κάθαρση.

Να συζητηθεί εκτενώς μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση -ακόμη και σε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών- το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα ζητά το ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους επιθυμεί στο πολυνομοσχέδιο να ενταχθούν και οι προτάσεις που έχει καταθέσει για την ανεργία. Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα.

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα, Κυριακή, την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Για το θέμα είχε συζήτηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Κέρι συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κόσμος

Η αστυνομία στην Ινδία συνέλαβε και δεύτερο ύποπτο στο πλαίσιο της έρευνας για το βιασμό ενός κοριτσιού πέντε ετών στο Νέο Δελχί, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Πρόκειται για φίλο του βασικού υπόπτου Μανόζ Κουμάρ, ο οποίος κρυβόταν στο σπίτι θείου του. Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στην Ινδία.

Νέα κόντρα για τη λιτότητα, που παραλίγο να εξελιχθεί σε καβγά μεταξύ των τεχνικών αξιωματούχων σύμφωνα με το Spiegel, σημειώθηκε μεταξύ της γερμανικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ο αμερικανός ομόλογός του είχε καλέσει στο Βερολίνο να προχωρήσει σε πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, διαμαρτυρήθηκε πως «μέχρι τώρα κανείς δεν έχει παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα πρέπει τελικά να κάνει η Γερμανία». Ακόμη πιο τεταμένο φέρεται να ήταν το κλίμα στις διαβουλεύσεις για τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος της G20.

Μία ομάδα εννέα ξένων πολιτών απήχθη από Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ξένοι πολίτες απήχθησαν, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή Άζρα της επαρχίας Λόγκαρ. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της τοπικής αστυνομίας, οι απαχθέντες είναι τούρκοι πολίτες.

Η Βόρειος Κορέα μπορεί να περιμένει ως τα τέλη Ιουλίου για να πραγματοποιήσει νέα δοκιμή, παρατείνοντας για αρκετούς μήνες την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα ακυρώσει σχεδόν όλες τις πτήσεις της μικρών και μεσαίων αποστάσεων την Δευτέρα, λόγω απεργίας του προσωπικού της. Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οικονομία

Σε συμφωνία για κούρεμα 27,5% κατέληξαν η κυπριακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες. Το όριο των 100.000 ευρώ, κάτω από τις οποίες δεν θα υπάρχει επέμβαση, παραμένει.

Νομοσχέδιο-σκούπα που θα αφορά στη ρύθμιση χρεών προς την Εφορεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, ακόμα και τη ΔΕΗ προωθούν προς ψήφιση στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Ήταν 23 Απριλίου του 2010 όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το ακριτικό Καστελόριζο της προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εν όψει της συμπλήρωσης τριών ετών από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει ότι το βασικό συμπέρασμα από την ελληνική εμπειρία είναι ότι «η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση».

Αθλητισμός

Νικηφόρα πέρασε η Ατλέτικο Μαδρίτης, 1-0, από την Ανδαλουσία με αντίπαλο τη Σεβίλη, για την 32η αγωνιστική της Primera Division. Ο Φαλκάο στο 76ο λεπτό πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης με την ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας να φτάνει τους 68 βαθμούς και να βρίσκεται στην 3η θέση. Εκτός από τον Φαλκάο, σημαντικό μερίδιο στο «τρίποντο» έχει και ο γκολκίπερ των «ροχιμπλάνκος», Κουρτουά, ο οποίος στα τελευταία λεπτά κράτησε το μηδέν στην εστία και την νίκη για την ομάδα του.

Ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο του Championnat, βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν από το βράδυ της Κυριακής, καθώς ξεπέρασε με μεγάλη ευκολία το εμπόδιο της Νις της οποίας επιβλήθηκε με 3-0 στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής. Ο Μενέζ στο 10ο λεπτό, ο Ιμπραΐμοβιτς στο 65' με πέναλτι και ο Σαντομέ στο 88ο λεπτό τα γκολ των Παριζιάνων που έφτασαν τους 70 βαθμούς, εννιά περισσότερους από τη δεύτερη Μαρσέιγ. Με δέκα παίχτες αγωνίστηκε για περίπου 30 λεπτά η Νις καθώς στη φάση του πέναλτι στο 63ο λεπτό αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας της ομάδας της Νίκαιας Οσπίνα.

Η πρωτοπόρος Γιουβέντους υποδέχτηκε στο «Γιουβέντους Στάντιουμ» τη Μίλαν σε ένα από τα παραδοσιακά ντέρμπι της Ιταλίας με τη «μεγάλη κυρία» να κερδίζει με σκορ 1-0 την ομάδα του Αλέγκρι και να κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση του Σκουντέτο. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 57ο λεπτό ο Χιλιανός μέσος Αρτούρο Βιδάλ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έπειτα από ανατροπή του Αμέλια στον Ασαμόα. Η Νάπολι επιβλήθηκε δύσκολα της Κάλιαρι στο «Σαν Πάολο» με 3-2, χάρη σε γκολ του Ινσίνιε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η Ρόμα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την ουραγό Πεσκάρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: