16 Μαρτίου, 2013

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Η συμβολή της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν το θέμα της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Αλιάρτου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελεύθερου λαϊκού Πανεπιστημίου της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στην αίθουσα του Δήμου ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αλιάρτου Γεώργιος Ντασιώτης και ο πρόεδρος της Εταιρίας Βοιωτικών Σπουδών Νικόλαος Κόλλιας. Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Στρατοπεδάρχης Θήβας, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Σπουδών καρδιολόγος Παύλος Τούτουζας, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εκπαιδευτικοί, κληρικοί και λαϊκοί του Νομού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία Αλιάρτου  Ακραίφνιου. Αμέσως μετά τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ενώ ευχήθηκε στον Μακαριώτατο κουράγιο και δύναμη σε μία εποχή με τόσες δυσκολίες. Επισήμανε, επίσης, ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, αφού "η Εκκλησία του Χριστού, οι τόποι της και η προσφορά της είναι νυν και αεί". Ο Δήμαρχος Αλιάρτου αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, αναφέρθηκε στο Ελεύθερο λαϊκό Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, ο οποίος μίλησε για την πρωτοβουλία δημιουργίας του Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου, αλλά και την στήριξη του Αρχιεπισκόπου, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Καλωσόρισε επίσης τον Μακαριώτατο εκπρόσωπος του "Κοινού των Βοιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον" Οδυσσέας Καρβούνης και τόνισε "η επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, είναι μία ξενάγηση στην ιστορία, στον πολιτισμό και τη φύσης της πατρίδας μας".

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση αυτή και για τη δημιουργία του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου και τόνισε πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές. Με αφορμή την αναφορά του κ. Κόλλια στο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής, ο Μακαριώτατος επισήμανε πως σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, στην ελεημοσύνη δε χρειάζεται να γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί. Άλλωστε, η Εκκλησία δεν είναι εξουσία, είναι διακονία. Αυτός που θέλει να γίνει πρώτος, να είναι έσχατος. Πολλοί λένε γιατί δεν ξεκινά εξέγερση η Εκκλησία. Μπορεί να το κάνει, αλλά αυτά δεν είναι για την Εκκλησία. Αυτό που κάνει κι αυτό που θέλουμε να κάνει είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο, να τον διακονεί, πρώτα στην ψυχή του και μετά στα προβλήματά του. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχει η ανάγκη να στερεωθεί η ψυχή του ανθρώπου και μετά να φάει. Έτσι, λοιπόν, η Εκκλησία στεριώνει τη ψυχή του ανθρώπου και μετά προσφέρει ό,τι μπορεί, για να μην μείνει κανείς νηστικός. Εξάλλου, η ελπίδα σήμερα είναι ότι ο κόσμος βοηθάει, στέκεται δίπλα στην προσπάθεια της Εκκλησίας".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία της Θήβας και της Μονής Οσίου Λουκά. "Στην νότια πλευρά του φημισμένου Ελικώνα άρχισε να χτίζεται το Μοναστήρι του οσίου Λουκά, από τον ομώνυμο άγιο της Εκκλησίας κατά τα μέσα του 10ου αιώνα", αναφέρει στην ομιλία του ο Μακαριώτατος και προσθέτει "η αρχιτεκτονική του, η διακόσμηση, τα ψηφιδωτά συνδέουν το μοναστηριακό συγκρότημα με την Κωνσταντινούπολη. Κατά την παράδοση κι άλλες μαρτυρίες κτήτορες του μοναστηριού υπήρξαν ο Ρωμανός ο Β΄ και ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος. Ο ιδρυτής της Μονής έγινε μοναχός σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα, ασκήτεψε στην Κόρινθο, στην Βοιωτία, στη Φωκίδα και κατέληξε στο χώρο της σημερινής Μονής το έτος 947μ.Χ."

Υπογράμμισε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως "η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της η μοναστηριακή κοινότητα αποτελούσε πηγή χριστιανικής πίστης και θείας ευλογίας". Μίλησε ωστόσο ο Μακαριώτατος για τους περιηγητές που επισκέφθηκαν το Μοναστήρι, αλλά και τις λεηλατήσεις που υπέστη. Αναφέρθηκε στα πρόσωπα μοναχών και κληρικών που πρωτοστάτησαν στον αγώνα της Ελευθερίας. "Μεγάλη υπηρεσία προσέφεραν εκείνοι που φρόντιζαν τα ποίμνια και τ' άλλα ζώα, καλλιεργούσαν τους αγρούς, συγκέντρωναν τροφές και τροφοδοτούσαν τους αγωνιστές ή κατά διαταγή του Οδυσσέα απομάκρυναν τα ζώα από τους δρόμους, απ' όπου επρόκειτο να περάσουν τα τουρκικά στίφη για να μη μπορούν αν εφοδιασθούν".

Μεγάλη ήταν η συμβολή της Μονής στον αγώνα με την συμπαράσταση και παροχή κάθε υλική βοήθειας. Η Μονή διέτρεφε τους αρχηγούς και υπαρχηγούς, το προσωπικό τους και τα άλογα. Χορηγούσε χρήματα στη Διοίκηση και άφθονες τροφές στα στρατεύματα που διέρχονταν απ' αυτήν ή στρατοπέδευαν στον Παρνασσό και τον Ελικώνα. Από το 1823, αφ' ότου ο Περκοφτσάλης έκαψε όλα τα γύρω χωριά, δεν ευρίσκοντο τρόφιμα παρά μόνο στις κρύπτες και τα όρη. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά έγγραφα και αποδείξεις που δίνουν μία εικόνα της τότε πραγματικότητας. Το 1821 με την έναρξη της επανάστασης διέτρεφε όλο τον υπό τον Διάκον στρατόν. Στις 14 Φεβρουαρίου 1821 έδωσε στην εφορία της Λειβαδιάς 300 γρόσια για την προετοιμασία του αγώνα. Το 1823 από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι 8 Νοεμβρίου 191 οκάδες λάδι. Το 1824 προς τον στρατηγό Οδυσσέα Ανδρούτσο και το στρατό του έδωσε 71 οκάδες λάδι. Το ίδιο έτος στον στρατηγό Οδυσσέα για τις ανάγκες του στρατού χιλιάδες οκάδες σίτο, κριθάρι, αίγες και πρόβατα, οίνο, τυρί, ελιές. Σε άλλες δυνάμεις στο Δίστομο στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους άρτο, αίγας και πρόβατα.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος με την αναφορά στην επίσκεψη του Όθωνα στη Μονή Οσίου Λουκά. Ο βασιλιάς θαύμασε το ναό και επήνεσε την ανδρεία των αγωνιστών. Αφού διηγήθηκαν στον Βασιλιά την στήριξή τους στην Ελληνική Επανάσταση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο, ο Όθωνας υποσχέθηκε πως μόλις επιστρέψει στην Αθήνα θα φροντίσει υπέρ της Μονής. Πέρασε πολύς καιρός, αλλά δεν έγινε τίποτε, και επειδή οι μοναχοί δεν πίστευαν ότι οι βασιλείς παραβαίνουν τις υποσχέσεις τους ανέμεναν με ακράδαντη ελπίδα την εκπλήρωση των λόγων του βασιλιά. Και όμως και τούτο είναι δυνατόν. Και οι βασιλείς ξεχνούν τις υποσχέσεις τους." Αμέσως μετά ακολούθησε σύντομη συζήτηση, ενώ ο Μακαριώτατος τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει ιδιοτέλεια και καλούμαστε να πολεμήσουμε τον εγωισμό.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ALPHA BANK ΓΙΑ ΤΡΟΪΚΑ


Ελληνική Οικονομία

Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και τις αγορές με τις καλές της επιδόσεις. Η δραστική δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιείται συνοδεύεται από εντυπωσιακή πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.  

Για να διαβάσετε όλη την Έκθεση πατήστε εδώ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε απολύσεις προχώρησε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας υλοποιώντας  σύμφωνα με πληροφορίες - σχετική απόφαση της προϊσταμένης Υπηρεσίας ΕΜΙΕΕ, που τύγχανε και της εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές νωρίτερα σήμερα εκλήθησαν 6 εργαζόμενοι στον Σταθμό τρεις δημοσιογράφοι και τρεις τεχνικοί - για να τους κοινοποιηθεί η απόλυση και να παραλάβουν επιταγή με την αποζημίωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος και η Προϊσταμένη Υπηρεσία του Ρ/Σ σε μια προσπάθειά τους  να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες και να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας του, είχαν καλέσει τους εργαζομένους να αποδεχθούν μειώσεις μισθών μεγαλύτερες του 40%, διαφορετικά θα προχωρούσαν σε απολύσεις.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δέχθηκαν τις μειώσεις ενώ όπως φαίνεται για όσους αρνήθηκαν άνοιξε η πόρτα της εξόδου από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας.


Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ "ΚΡΑΤΑΕΙ" ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ 2013 ΑΛΛΑ "ΗΠΙΟΤΕΡΟ" - Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2014


Οι αλλαγές και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να ισχύσουν από το 2014, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής”. "Για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό το ειδικό τέλος να παραμείνει ως έχει, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ως το τέλος του 2013 και ο ενιαίος φόρος και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τις αλλαγές να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014", λέει ο κ. Στουρνάρας.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εξηγεί πως "έτσι θα έχουμε και το χρόνο προετοιμασίας του μηχανισμού είσπραξης των φόρων (περιουσιολόγιο κ.λπ.), αλλά και τα έσοδα από το τέλος, που είναι σημαντικά, θα εισπράξει κανονικά το κράτος εφέτος, που είναι η πιο κρίσιμη χρονιά του προγράμματος".Οι νέες δηλώσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες και όλα σηματοδοτούν πως το χαράτσι τελικά θα το πληρώσουμε και το 2013, όσο κι αν προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δήλωνε πως το χαράτσι μετά το 2012 θα καταργηθεί.

Βέβαια, για να "χρυσώσουν" την άτακτη υποχώρηση στις ορέξεις της τρόικας για παραμονή αυτού του φόρου, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως φέτος η επιβάρυνση των κατόχων ακίνητης περιουσίας θα είναι μικρότερη από πέρυσι, αλλά ανέφερε πως "τώρα ψάχνουμε το πώς θα πληρώσουν φέτος οι πολίτες".  Με λίγα λόγια το χαράτσι θα ζει και θα βασιλεύει και το 2013 παρά το γεγονός πως οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν ήδη το χαράτσι του 2012 και ενώ απομένει άλλη μία δόση που είναι προγραμματισμένη να φτάσει στα νοικοκυριά από τον άλλον μήνα.

Έτσι οι πολίτες για πολλοστή φορά θα κληθούν να πληρώσουν την ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών να εντοπίσει έσοδα για το κράτος και να τα εισπράξει και έτσι προτιμούν τον πλέον καλό μηχανισμό είσπραξης ζεστού χρήματος, τη ΔΕΗ για να βγάλει τα σπασμένα! Την ίδια ώρα το χαράτσι απειλεί να τινάξει στον αέρα την τριτοκομματική κυβέρνηση μιας και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχθούν επέκταση του χαρατσίου και το 2013.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη Real News που θα δημοσιευτεί το Σάββατο αναφέρει πως οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν είναι δυνατό να ληφθούν νέα μέτρα. Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως το κόμμα του αντιμετωπίζει κάθε διαπραγμάτευση ως εθνικό καθήκον και γι' αυτό έγινε συνάντηση με την τρόικα, ώστε να καταστεί σαφής η θέση ότι δεν μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα. Σημειώνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και το ειδικό τέλος ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το συνολικό πλαίσιο και μετά σε αυτό να ενταχθούν τα επιμέρους.

Στην αναφορά για νέα μέτρα παρενέβη και ο ανεξάρτητος βουλευτής με συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, λέγοντας πως "σας διαβεβαιώ ότι δεν θα περάσουν νέα μέτρα" και "πλέον ό,τι μέτρο χρειαστεί να ψηφιστεί θα προκύπτει από τις αδυναμίες της κυβέρνησης". Ο επικεφαλής της ΡΙΚΣΣΥ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός δεν είναι φυγόπονος, αλλά δεν έχει σχέδιο και επιπλέον, όταν έχεις μια κυβέρνηση τέσσερις μήνες υπό ανασχηματισμό, δεν δουλεύει κανένας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχωρούσε από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο του θανάτου για το στρατόπεδο του Αουσβιτς, που μετέφερε σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους, περίπου 2.800, εβραίους της πόλης. Εβδομήντα χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη αποτίει σήμερα, Σάββατο, φόρο τιμής στα θύματα των ναζί, με μια πορεία μνήμης. Η πορεία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης με τίτλο: «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Αουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Νομοσχέδιο με το οποίο ανασυγκροτείται το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με παράλληλη υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος σε αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, μαζί με τροπολογία που προβλέπει μείωση κατά 50% των συντελεστών της ετήσιας εισφοράς που καταβάλλουν τα ναυτιλιακά γραφεία και οι αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες με γραφεία στην Ελλάδα (με εξαίρεση εκείνων των επιβατηγών και των εμπορικών εσωτερικών πλόων), με επιβολή φόρου 10% στους μερισματούχους τους.

Στις συνθήκες κράτησης του στις φυλακές αναφέρεται ο Β.Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Λέει, μεταξύ άλλων: «Σε 20 τετρ. μέτρα 10 άτομα! 10 κρεβάτια, 5 ντουλαπάκια, 2 τραπεζάκια, 4 σκαμπό, 1 ψυγειάκι, 30 τσάντες, παράθυρα ψηλά να μη βλέπεις τον ορίζοντα, μία τουαλέτα για 10 άτομα...»

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ζακύνθου, θα καθορίσει και την στάση των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Εγκαταλείφθηκαν οι αριθμητικοί στόχοι, που είχαν τεθεί για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων με σκοπό την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μετά τις επαφές κλιμακίου της τρόικας με τους επιτελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης και με μέλη δικαστικών ενώσεων. Μετά την τελευταία συνάντηση, ζητείται πλέον αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου: για την επίσπευση έκδοσης αποφάσεων, αλλά κυρίως η καθιέρωση πάγιου συστήματος επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης.

Κόσμος

Η Βενεζουέλα αναγκάζεται να απορρίψει την επιλογή της ταρίχευσης της σορού του Τσάβες, «παρά την επιθυμία πολλών πολιτών», όπως ανέφερε ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας Ερνέστο Βιγέγκας. Ο υπουργός ανέφερε πως η ρωσική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξέτασε το ζήτημα κατέληξε πως η σορός θα έπρεπε να μεταφερθεί στη Ρωσία για επτά ή οκτώ μήνες, κάτι που οδήγησε το Καράκας στην εγκατάλειψη της επιλογής.

Ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης του ειδησεογραφικού δικτύου Sky News που έκαναν ρεπορτάζ στην πλατεία Τιενανμέν συνελήφθησαν από Κινέζους αστυνομικούς σε απευθείας μετάδοση την Παρασκευή. Η επέμβαση ήλθε όταν ο δημοσιογράφος Μαρκ Στόουν άρχισε να αναφέρεται στην εξέγερση του 1989.

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων απαγόρευσε στον 52χρονο βουλευτή Έρικ Τζόις την κατανάλωση αλκοόλ εντός του κτιρίου μετά τη σύλληψή του για επεισόδιο που προκάλεσε στο μπαρ του Κοινοβουλίου, στη διάρκεια βραδιάς καραόκε. Ο ανεξάρτητος βουλευτής του Φόλκερκ της Σκωτίας ενεπλάκη για δεύτερη φορά φέτος σε καβγά μέσα στο μπαρ της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε 302 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Φερνάντο Τόρες Μπανέα, για την λεγόμενη «υπόθεση καράτε», τη σοβαρότερη υπόθεση παιδεραστίας που έχει ποτέ αποκαλυφθεί στην Ισπανία. Ωστόσο, σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας, το ανώτερο διάστημα που μπορεί να παραμείνει στη φυλακή είναι 20 έτη.

Οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας συνέλαβαν έναν αυτοαποκαλούμενο «θεραπευτή» όταν εκείνος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, όπου έχει προσαχθεί με την κατηγορία ότι μόλυνε 16 ανθρώπους με τον ιό HIV.

Οικονομία

Πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, θα κυρωθεί ο νόμος για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις που αποφάσισε το Eurogroup. Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους, όσο και σε ξένους καταθέτες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. ευρώ περίπου.

Με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές, το Eurogroup αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να δώσει παράταση στο Δουβλίνο και τη Λισαβόνα στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων στήριξης. Υπενθυμίζεται πως το διήμερο της Συνόδου έκλεισε και η παράταση ενός χρόνου στην Πορτογαλία για να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν ύστερα από δέκα ώρες επίμονων συζητήσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες. Το ύψος του πακέτου διάσωσης θα διαμορφωθεί έως τα 10 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% κάτω απ' αυτό το όριο. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων, ενώ αυξάνεται η εταιρική φορολογία σε 12,5% από 10%.Τη συμβολή της Ρωσίας στη συμφωνία ζητεί το Eurogroup.

Αθλητισμός

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, το ενδιαφέρον στο αγγλικό πρωτάθλημα στρέφεται στις «μάχες» για την έξοδο στην Ευρώπη, καθώς και την αποφυγή του υποβιβασμού. Στις «μάχες» για την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και την αποφυγή του υποβιβασμού, εστιάζεται το ενδιαφέρον και σε Ιταλία, Ισπανία. Ντέρμπι Λεβερκούζεν - Μπάργεν Μονάχου στη Bundesliga.

Μπορεί στον ΠΑΟΚ να καίει το θέμα της τιμωρίας του Σαλπιγγίδη, αλλά και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά... ξαφνικά επέστρεψε το θέμα αποχώρησης του Πάμπλο Γκαρσία! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ουρουγουανός πήγε στα αποδυτήρια πριν από την προπόνηση της Παρασκευής, μάζεψε τους συμπαίκτες του και τους είπε «Ο ΠΑΟΚ με τελειώνει. Δεν γίνεται τίποτα απ' όσα συμφωνήσαμε». Ο ίδιος δεν προπονήθηκε και τέθηκε εκτός αποστολής για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και είναι πιθανό μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να λύσει το συμβόλαιό του και να επιστρέψει στην πατρίδα του ακόμα και την προσεχή Τρίτη. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήρε θέση για το θέμα Γκαρσία και αργά το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου φανερά στηρίζει τις επιλογές του προπονητή.

Χωρίς τον τραυματία Ρούμπεν Πουλίδο, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στο δικέφαλο, και τους τιμωρημένους Νίκο Ψυχογιό, Ανδρέα Τάτο, Νούνο Κοέλιο και τον Μιχάλη Γιαννίτση θα παραταχθεί ο Άρης απέναντι στον ΠΑΣ το Σάββατο στα Γιάννενα.


ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Ελλάδα, από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, το 1981, έως τα τέλη του 1995 ακολούθησε μία συνεπέστατη πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Ηταν η πολιτική του βέτο απέναντι σε οτιδήποτε αφορούσε τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΟΚ, όταν σε κάθε προσπάθεια χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας, με το αιτιολογικό ότι η Τουρκία κατείχε παρανόμως το 37% του κυπριακού εδάφους και απειλούσε την Ελλάδα με πόλεμο, για να μην κάνει χρήση του κυριαρχικού της δικαιώματος στο θέμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ.

Το 1995 η Ελλάδα έκανε την πρώτη υπαναχώρηση στην πολιτική τού βέτο, όταν δέχτηκε την είσοδο της Τουρκίας στην Τελωνειακή Ενωση, ως αντάλλαγμα της άτυπης αποδοχής από πλευράς της Αγκυρας των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρες μέλος. Η απόφαση της Ελλάδας να άρει το βέτο αποτέλεσε μία στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μία στροφή που έμελλε να έχει επώδυνα αποτελέσματα για την Ελλάδα, αφού η Αθήνα εγκατέλειπε, κατά κάποιον τρόπο, την ευρωπαϊκή ασπίδα. Η στροφή αυτή, με κάποιες… στάσεις στα Ιμια, στη Μαδρίτη και στο Ναϊρόμπι, ολοκληρώθηκε στο Ελσίνκι το 1999, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα για προσχώρηση στην Ε.Ε. επί ίσης βάσης με άλλες υποψήφιες χώρες.

Παρά τις επώδυνες στάσεις αυτής της στροφής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μπορούμε να πούμε ότι η νέα στρατηγική είχε ένα σκεπτικό που μπορούσε να αποδώσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η μία ήταν η εξής: Η Ελλάδα θα έπρεπε να καταστρώσει ένα καλομελετημένο σχέδιο με μη μαξιμαλιστικούς στόχους, με βάση το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα υποχρέωναν την Τουρκία, αποδεχόμενη κάθε φορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να τροποποιεί την πολιτική της σε συγκεκριμένα ζητήματα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση και, όταν λέμε να υπάρχει, εννοούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση των αρχών δικαίου και της αλληλεγγύης και όχι την Ευρώπη των στυγερών εκβιαστών που, αντί να βοηθούν, εξοντώνουν λαούς και χώρες-μέλη!

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της λογικής (sic) και των προσδοκιών εξημέρωσης του… θηρίου, ως μέρος της παραπάνω στρατηγικής, ξεκίνησε ο αέναος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, επαφές που αισίως αριθμούν τις 54 (!), με μόνο αποτέλεσμα τη μετακίνηση της Ελλάδος από την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ΕΝΑ, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Με τις διερευνητικές επαφές κατά κάποιον τρόπο νομιμοποιήσαμε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, που αρχίζουν από τη θέση ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και φτάνουν μέχρι τη διεκδίκηση του μισού Αιγαίου, χωρίς να μας… χαρίζουν το υπόλοιπο!

Εστω κι αν αποτελεί κοινοτοπία, θα επαναλάβουμε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα της νέας στρατηγικής, που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, που δημιούργησαν ολόκληρη σχολή πολιτικής και διπλωματών με ιδιαίτερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, είναι ορατά. Το θηρίο κάθε άλλο παρά εξημερώθηκε, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας έφθασαν ως τον Νέστο και τον Καφηρέα και, φυσικά, τα νησιά συνεχίζουν να μην έχουν υφαλοκρηπίδα και να μη δικαιούνται ΑΟΖ, όπως μας θύμισε πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου με τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ.

Παρότι οι δύο προϋποθέσεις για την επιτυχία της νέας ελληνικής στρατηγικής είναι εν αμφιβόλω, ακόμα και αυτή η Ε.Ε. των εκβιασμών και της καταστροφής των λαών και των κρατών-μελών, με επιτυχείς χειρισμούς, μας δίνει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, για να αντιμετωπίσουμε το νεοοθωμανικό θηρίο. Μόνο που τη φορά αυτή οι σχετικές κινήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή ΑΟΖ και ευρωπαϊκά αποθέματα, που γίνονται για να έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία ολόκληρη την Ε.Ε. αντί μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αντί να υποστηρίζονται, καταγγέλλονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως ξεπούλημα και πράξεις μειοδοσίας. Για τέτοιο επίπεδο πολιτικού λόγου και υπευθυνότητας μιλάμε.

Εν πάση περιπτώσει, παρά το τελευταίο ευρωπαϊκό μετερίζι που μας έχει απομείνει, η στρατηγική εξημέρωσης του θηρίου έχει αποδώσει ελάχιστα και εξελίσσεται σε μέγα λάθος. Και ως γνωστόν, όταν επιμένεις σε ένα λάθος…

ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Εχοντας υπ’ όψιν τη συγκυρία και τις τρέχουσες εξελίξεις, καλό είναι να γίνει μνεία στο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο σε έκθεσή του συγκρίνει την ελληνική και την ιρλανδική περίπτωση. Εκεί αποκαλύπτεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» προβλέπει τριπλάσια σε μέγεθος ένταση μέτρων, με τον μέσο ετήσιο όρο δημοσιονομικής σύσφιξης να φτάνει το 5,2% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% της Ιρλανδίας. Το σχετικά μετριοπαθές πρόγραμμα της Ιρλανδίας κατόρθωσε να «επανεκκινήσει» την οικονομία της χώρας, ενώ η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πατρίδα μας προκάλεσε κατάρρευση των δεικτών, τους οποίους υποτίθεται ότι σκόπευε να βελτιώσει.

Στην αντίπερα όχθη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου βρίσκονται οι συνήθεις ύποπτοι· οι υπάλληλοι της τρόικας, που με θράσος χιλίων πιθήκων μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και διανέμουν τελεσίγραφα για την παράταση του εγκληματικού χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και για την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ η ελληνική κοινωνία αγκομαχά αβοήθητη στην επέλαση της φτώχειας και της ανεργίας, πρόσωπα τα οποία δεν είναι άξια ούτε για να χειριστούν με επάρκεια ένα φωτοτυπικό μηχάνημα αξιώνουν τη συνέχιση της άγριας φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και την απόλυση χιλιάδων με το στίγμα του «επιόρκου» - και μάλιστα δίχως να έχουν «κλείσει» οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια, όπως θα επιβαλλόταν σε κάθε ευνομούμενο κράτος.

Είναι προφανές ότι η όρεξη των προσώπων που πρακτορεύουν το χάος και την εξαθλίωση ανοίγει όσο διαπιστώνουν τις αμήχανες και όχι ιδιαίτερα στιβαρές προσπάθειες αντιμετώπισής τους. Το έργο αυτό έχει παιχτεί πολλάκις την παρελθούσα τριετία και το κοινό έχει κουραστεί με την παρακολούθησή του. Το πατριωτικό καθήκον της κυβέρνησης είναι να θέσει ένα τέρμα στην παραφροσύνη εκείνων που βρίσκουν μέσω των Μνημονίων τρόπο για να εκδικηθούν τους Ελληνες για την Ιστορία τους και την αξιοζήλευτη γεωπολιτική θέση της χώρας. Το χαράτσι της ΔΕΗ πρέπει να καταργηθεί τώρα και οι απολύσεις των επιόρκων να γίνονται άμεσα, αφότου πρώτα έχει αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη. Απλά πράγματα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1921: Ο ελληνικός στρατός κατακτά το Αφιόν Καραχισάρ κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1968: Δυνάμεις του “U.S Army” εισβάλλουν στο χωριό Μάι Λάι του Βιετνάμ και σκοτώνουν 450 άοπλους χωρικούς.

1993: Ο Άρης κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, νικώντας την Εφές Πίλσεν με 50-48.


Γεννήσεις

1868: Maxim Gorky, Ρώσος συγγραφέας.