16 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχωρούσε από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο του θανάτου για το στρατόπεδο του Αουσβιτς, που μετέφερε σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους, περίπου 2.800, εβραίους της πόλης. Εβδομήντα χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη αποτίει σήμερα, Σάββατο, φόρο τιμής στα θύματα των ναζί, με μια πορεία μνήμης. Η πορεία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης με τίτλο: «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Αουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Νομοσχέδιο με το οποίο ανασυγκροτείται το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με παράλληλη υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος σε αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, μαζί με τροπολογία που προβλέπει μείωση κατά 50% των συντελεστών της ετήσιας εισφοράς που καταβάλλουν τα ναυτιλιακά γραφεία και οι αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες με γραφεία στην Ελλάδα (με εξαίρεση εκείνων των επιβατηγών και των εμπορικών εσωτερικών πλόων), με επιβολή φόρου 10% στους μερισματούχους τους.

Στις συνθήκες κράτησης του στις φυλακές αναφέρεται ο Β.Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Λέει, μεταξύ άλλων: «Σε 20 τετρ. μέτρα 10 άτομα! 10 κρεβάτια, 5 ντουλαπάκια, 2 τραπεζάκια, 4 σκαμπό, 1 ψυγειάκι, 30 τσάντες, παράθυρα ψηλά να μη βλέπεις τον ορίζοντα, μία τουαλέτα για 10 άτομα...»

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ζακύνθου, θα καθορίσει και την στάση των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Εγκαταλείφθηκαν οι αριθμητικοί στόχοι, που είχαν τεθεί για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων με σκοπό την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μετά τις επαφές κλιμακίου της τρόικας με τους επιτελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης και με μέλη δικαστικών ενώσεων. Μετά την τελευταία συνάντηση, ζητείται πλέον αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου: για την επίσπευση έκδοσης αποφάσεων, αλλά κυρίως η καθιέρωση πάγιου συστήματος επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης.

Κόσμος

Η Βενεζουέλα αναγκάζεται να απορρίψει την επιλογή της ταρίχευσης της σορού του Τσάβες, «παρά την επιθυμία πολλών πολιτών», όπως ανέφερε ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας Ερνέστο Βιγέγκας. Ο υπουργός ανέφερε πως η ρωσική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξέτασε το ζήτημα κατέληξε πως η σορός θα έπρεπε να μεταφερθεί στη Ρωσία για επτά ή οκτώ μήνες, κάτι που οδήγησε το Καράκας στην εγκατάλειψη της επιλογής.

Ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης του ειδησεογραφικού δικτύου Sky News που έκαναν ρεπορτάζ στην πλατεία Τιενανμέν συνελήφθησαν από Κινέζους αστυνομικούς σε απευθείας μετάδοση την Παρασκευή. Η επέμβαση ήλθε όταν ο δημοσιογράφος Μαρκ Στόουν άρχισε να αναφέρεται στην εξέγερση του 1989.

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων απαγόρευσε στον 52χρονο βουλευτή Έρικ Τζόις την κατανάλωση αλκοόλ εντός του κτιρίου μετά τη σύλληψή του για επεισόδιο που προκάλεσε στο μπαρ του Κοινοβουλίου, στη διάρκεια βραδιάς καραόκε. Ο ανεξάρτητος βουλευτής του Φόλκερκ της Σκωτίας ενεπλάκη για δεύτερη φορά φέτος σε καβγά μέσα στο μπαρ της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε 302 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Φερνάντο Τόρες Μπανέα, για την λεγόμενη «υπόθεση καράτε», τη σοβαρότερη υπόθεση παιδεραστίας που έχει ποτέ αποκαλυφθεί στην Ισπανία. Ωστόσο, σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας, το ανώτερο διάστημα που μπορεί να παραμείνει στη φυλακή είναι 20 έτη.

Οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας συνέλαβαν έναν αυτοαποκαλούμενο «θεραπευτή» όταν εκείνος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, όπου έχει προσαχθεί με την κατηγορία ότι μόλυνε 16 ανθρώπους με τον ιό HIV.

Οικονομία

Πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, θα κυρωθεί ο νόμος για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις που αποφάσισε το Eurogroup. Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους, όσο και σε ξένους καταθέτες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. ευρώ περίπου.

Με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές, το Eurogroup αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να δώσει παράταση στο Δουβλίνο και τη Λισαβόνα στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων στήριξης. Υπενθυμίζεται πως το διήμερο της Συνόδου έκλεισε και η παράταση ενός χρόνου στην Πορτογαλία για να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν ύστερα από δέκα ώρες επίμονων συζητήσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες. Το ύψος του πακέτου διάσωσης θα διαμορφωθεί έως τα 10 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% κάτω απ' αυτό το όριο. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων, ενώ αυξάνεται η εταιρική φορολογία σε 12,5% από 10%.Τη συμβολή της Ρωσίας στη συμφωνία ζητεί το Eurogroup.

Αθλητισμός

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, το ενδιαφέρον στο αγγλικό πρωτάθλημα στρέφεται στις «μάχες» για την έξοδο στην Ευρώπη, καθώς και την αποφυγή του υποβιβασμού. Στις «μάχες» για την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και την αποφυγή του υποβιβασμού, εστιάζεται το ενδιαφέρον και σε Ιταλία, Ισπανία. Ντέρμπι Λεβερκούζεν - Μπάργεν Μονάχου στη Bundesliga.

Μπορεί στον ΠΑΟΚ να καίει το θέμα της τιμωρίας του Σαλπιγγίδη, αλλά και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά... ξαφνικά επέστρεψε το θέμα αποχώρησης του Πάμπλο Γκαρσία! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ουρουγουανός πήγε στα αποδυτήρια πριν από την προπόνηση της Παρασκευής, μάζεψε τους συμπαίκτες του και τους είπε «Ο ΠΑΟΚ με τελειώνει. Δεν γίνεται τίποτα απ' όσα συμφωνήσαμε». Ο ίδιος δεν προπονήθηκε και τέθηκε εκτός αποστολής για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και είναι πιθανό μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να λύσει το συμβόλαιό του και να επιστρέψει στην πατρίδα του ακόμα και την προσεχή Τρίτη. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήρε θέση για το θέμα Γκαρσία και αργά το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου φανερά στηρίζει τις επιλογές του προπονητή.

Χωρίς τον τραυματία Ρούμπεν Πουλίδο, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στο δικέφαλο, και τους τιμωρημένους Νίκο Ψυχογιό, Ανδρέα Τάτο, Νούνο Κοέλιο και τον Μιχάλη Γιαννίτση θα παραταχθεί ο Άρης απέναντι στον ΠΑΣ το Σάββατο στα Γιάννενα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: