15 Φεβρουαρίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ


Την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης επισκέφτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Άρχιεπίσκοπος έφτασε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και τον Αρχιμανδρίτη π. Ιουστίνο Μπαρδάκα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.

Τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος ζήτησε από τον Μακαριώτατος την ευλογία του για τις επικείμενες εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά μιλώντας στον 89,5 τόνισε "με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Ιερά μας Μητρόπολη και ζητήσαμε την ευλογία του και τις ευχές του για τις εόρτιες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν αρχίσει και αφορούν αφενός μεν τις μορφές των Αγίων ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου αφετέρου δε την τοπική μας νεομάρτυρα Αγία Κυράννα.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις αυτές για μεν τους αγίους ξεκίνησαν ανήμερα της μνήμης της Κοιμήσεως του Αγίου Κυρίλλου, με ιερά αγρυπνία στην ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου. Οι εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Κυράννης θα ξεκινήσουν Κυριακή 24 του μηνός Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28. Αρχίζουν με Αρχιερατικό Συλλείτουργο συνεχίζουν με καθημερινές λειτουργικές εκδηλώσεις. Κορυφώνονται με αγρυπνία 27 προς 28 του μηνός, ενώ στις 28 θα λειτουργήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο στην Θεολογική Αγιολογική ημερίδα, η οποία είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται στην Μητροπολή μας".

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στον 89,5 ευχήθηκε στον Μακαριώτατο για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ανάληψη των αριχεπισκοπικών του καθηκόντων λέγοντας "ιδιαιτέρως χαιρόμαστε διότι στο ξεκίνημα της καινούργιας περιόδου, μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών διακονίας ο Μακαριωτατος επευλόγησε τις εκδηλώσεις αυτές και η παρουσία του αποδεικνύει την αγάπη του προς το λαό της επαρχίας προς τα ιερά πρόσωπα των αγίων και ως προς τα ιερά θεολογικά γράμματα, τα οποία πάντοτε τιμά με τη συμμετοχή του δια εμπνευσμένων μηνυμάτων.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι ο Μακαριώτατος προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσφέρει, τις δύσκολες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας, ό,τι καλύτερο για την Εκκλησία και το λαό μας με την ουσιαστική και θετική του συμβολή η οποία είναι μεγάλη προς όλες τις κατευθύνσεις.  Του ευχόμαστε λοιπόν να έχει υγεία και δύναμη να συνεχίζει το έργο του και η χάρις των αγίων που τιμώνται στην επαρχία μας να συνοδεύουν την ιεραποστολική και ποιμαντική του πορεία".

Η Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου διοργανώνεται από την Μητρόπολη Λαγκαδά και τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», με θέμα «Το Μαρτύριον της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης και η Αγία Νεομάρτυς Ακυλίνα-Αγγελίνα».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ 89,5


Άλλο φιλανθρωπία, άλλο ακτιβισμός

"Καλούμαστε να εφαρμόζουμε την Λειτουργία και μετά τη Θεία Λειτουργία. Αυτά που νιώθουμε στη Θεία Λειτουργία να τα κάνουμε πράξη" δήλωσε στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, για να παραβρεθεί στην 9η Επιστημονική Ημερίδα θεολόγων καθηγητών γυμνασίων και λυκείων της Μητρόπολης με θέμα "Από τη Διακονία του Θείου Λόγου στη Διακονία του Πλησίον".

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Δημαρχείο της πόλης στις 10:30, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης Συμεών Δανιηλίδης, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθηγητές πανεπιστημίου και εκπαιδευτικοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με σημαντικό και επίκαιρο θέμα, ενώ εξήγησε πως λέγοντας πλησίον εννοούμε τον Χριστό και πως πρέπει να βλέπουμε στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας τον Κύριο.

Μίλησε, επίσης, ο Μακαριώτατος για τις δυσκολίες της εποχής και πόσο σημαντική είναι η προσφορά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ υπογράμμισε πως ο τίτλος της ημερίδας είναι ο στόχος και η ζωή της Εκκλησίας και ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας να "απλώσουμε το χέρι και να δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί στον άνθρωπο που υποφέρει και να τον στηρίξουμε στις δυσκολίες του".

Αμέσως μετά ξεκίνησε η ημερίδα με την εισήγηση της κ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη, Λέκτορος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα "Η διδασκαλία του λόγου και η διακονία της τράπεζας: Το παράδειγμα της πρωτοχριστιανικής εκκλησιαστικής κοινότητας των Ιεροσολύμων", ενώ ακολούθησε η εισήγηση του κ. Χρήστου Τσιρώνη, Λέκτορος τμήματος θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα "Διακονία, κοινωνία, μαρτυρία. Μια θεολογική και κοινωνιολογική θεώρηση".

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο ότι "ήταν μία πολύ γόνιμη και επιτυχημένη ημερίδα με επίκαιρο θέμα. Ένα θέμα που πολύ συζητείται σήμερα. Το να δίνω ένα πιάτο φαγητό στους αδελφούς μου και να ασχολούμαι με αυτό μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μετά το κήρυγμα, δεν είναι ακτιβισμός είναι φιλανθρωπία. Καλούμαστε να εφαρμόζουμε την Λειτουργία και μετά τη Θεία Λειτουργία. Αυτά που νιώθουμε στη Θεία Λειτουργία να τα κάνουμε πράξη. Αυτό είναι ορθοδοξία και Ορθοπραξία".


ΚΥΝΗΓΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ AΦΝΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

Τακτικές περιπολίες στον βόρειο Αρκτικό Ωκεανό ξεκινούν ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη του ρωσικού Ναυτικού, σε αναζήτηση αμερικανικών και βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βόρειου Στόλου  ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι από τη Δευτέρα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιπολίες.  «Μέχρι τώρα τα πληρώματα του Βόρειου Στόλου έχουν πραγματοποιήσει τρεις συνολικά πτήσεις στην Αρκτική περιοχή» δήλωσε ο Αρχιπλοίαρχος Vadim Serga.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως "Δύο πτήσεις έγιναν από αεροσκάφη Il-38 τα οποία ειδικεύονται σε ναυτικές περιπολίες και σε ανθυποβρυχιακές αποστολές και μια από Tupolev-142 Bear το οποίο εξίσου ειδικεύεται σε αποστολές ναυτικής επιτήρησης και κατά υποβρυχίων. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από το ναυτικούς αεροσταθμούς στις περιοχές του  Murmansk και του Vologda", σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόρειου Στόλου και τα αεροσκάφη πέταξαν, όπως διευκρίνισε, πάνω από τα διεθνή ύδατα παράλληλα με το «διάδρομο της Βόρειας Θάλασσας».

Τα ρωσικά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη ξεκίνησαν περιπολίες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καθώς εντοπίστηκαν "μη φιλικά" υποβρύχια να κινούνται κάτω από τους πάγους της Αρκτικής, έχοντας δυνατότητα προσβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την περιοχή του Αρκτικού Κύκλου, η οποία θεωρείται η πλέον ευάλωτη λόγω του αχανούς της περιφέρειας αυτή.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν ίχνη από δύο αμερικανικά υποβρύχια κλάσης "Los Angeles" και "πιθανόν και ένα βρετανικό" χωρίς να διευκρινιστεί περί τίνος επρόκειτο. Ήδη από τον Αύγουστο του 2007 η Ρωσία ξεκίνησε για πρώτη φορά από την λήξη του «ψυχρού πολέμου» τις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών πάνω από τον βόρειο Αρκτικό κύκλο χρησιμοποιώντας Tu-95 και Tu-160 και από τότε πραγματοποιεί πάνω από 50 πτήσεις το χρόνο.

Προφανώς η κίνηση των Αμερικανο-βρετανών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του power-game που εκτυλίσσεται στην περιοχή. Το Δεκέμβριο του 2012 ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Rogozin είχε δηλώσει πως «η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει εθνικό έδαφος μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε εάν δεν καθορίσει τα συμφέροντα στον Αρκτικό Ωκεανό».

Στο ίδιο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή εντάσσεται και ο προγραμματισμός επανεργοποίησης παλαιών – επι σοβιετικής εποχής - Αεροπορικών Βάσεων της Αρκτικής βάσει όσων πει το καλοκαίρι του 2012 ο διοικητής της ρωσικής Αεροπορίας στην περιοχή αντιπτέραρχος Igor Makushev. Οι Αεροπορικές Βάσεις χρησιμοποιούντο εντατικά μέχρι και το 1991 με τη διάλυση όμως της Σοβιετικής Ένωσης αυτές σταδιακά καταλήφθηκαν.

«Θα ξεκινήσουμε να επανεργοποιούμε τις αεροπορικές βάσεις στην Novaya Zemlya και στο Naryan-Mar» είχε δηλώσει ο Makushev. Βέβαια η επανέναρξη αυτή της χρήσης των αεροπορικών βάσεων ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί τα σχέδια όμως της Ρωσίας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.


ΙΧΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΣΦΑΓΙΑ ΑΛΟΓΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Ίχνη φαινυλοβουταζόνης, αναλγητικής ουσίας η οποία απαγορεύεται να περιέχεται στα προϊόντα διατροφής, ανακαλύφθηκε σε αρκετά σφάγια αλόγου που προέρχονταν από σφαγεία στη Βρετανία και εστάλησαν στη Γαλλία. Η ουσία «πιθανόν να έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα», ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, το κρέας που περιέχει την ουσία αυτή παρουσιάζει «μηδαμινό κίνδυνο» για την υγεία των ανθρώπων. Στα επίπεδα στα οποία εντοπίστηκε, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώνει 500 με 600 μπιφτέκια (χάμπουργκερ) ημερησίως, τα οποία να έχουν παρασκευαστεί 100% από κρέας αλόγου, για να πλησιάσει στο όριο της ημερήσιας δοσολογίας που επιτρέπεται κατ' άτομο, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Ο υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Χιθ δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η Υπηρεσία Διατροφικής Ασφάλειας (FSA) εντόπισε την αποστολή στη Γαλλία τριών σφαγίων που περιείχαν ίχνη της φαρμακευτικής ουσίας, ωστόσο η FSA επισήμανε τελικώς ότι πρόκειται για έξι σφάγια αλόγου, τα οποία είχαν σφαγεί στη δυτική Αγγλία. Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από αναλύσεις που έγιναν σε 206 κουφάρια αλόγων που σφαγιάστηκαν στη Βρετανία για τον εντοπισμό φαινυλοβουταζόνης, μεταξύ της 30ης Ιανουαρίου και της 7ης Φεβρουαρίου.

«Οι αναλύσεις ήταν θετικές σε οκτώ από αυτά», διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Χιθ.

Τρία από τα σφάγια αυτά πιθανόν να εισήλθαν στην διατροφική αλυσίδα στη Γαλλία, σύμφωνα με το βρετανό υπουργό. Το συγκεκριμένο αναλγητικό, το οποίο χρησιμοποιείται για τα άλογα κούρσας και καθιστά ακατάλληλο το κρέας τους για κατανάλωση, δεν εντοπίστηκε στα προϊόντα της μάρκας Findus που εξετάστηκαν στη Βρετανία και από τα οποία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

Η FSA ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι θα συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές για να βρεθούν τα ίχνη αυτών των σφαγίων. Τα ζώα στα οποία έχει χορηγηθεί φαινυλοβουταζόνη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην διατροφική αλυσίδα. Η FSA ξεκίνησε έρευνα σε όλα τα σφαγεία που παρέχουν κρέας αλόγου στη Βρετανία μετά την ανακάλυψη στα μέσα Ιανουαρίου από τις ιρλανδικές αρχές ότι κατεψυγμένα μπιφτέκια τα οποία πωλήθηκαν σε σουπερμάρκετ στη Βρετανία και την Ιρλανδία περιείχαν κρέας αλόγου. Έξι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Γαλλία κατέβασαν από τα ράφια τους τα καταψυγμένα προϊόντα βοδινού της Findus, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία όταν εντοπίστηκαν μπέργκερ με ίχνη κρέατος αλόγου. Για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους ιθύνοντες δεσμεύονται οι αρχές στις δύο χώρες. Το σκάνδαλο έλαβε ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά τον εντοπισμό προσφάτως στη Μεγάλη Βρετανία λαζανιών Findus, τα οποία αναγραφόταν ότι ήταν λαζάνια με βοδινό κρέας, αλλά περιείχαν κρέας αλόγου. Τα τελευταία είχαν παρασκευαστεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel.

Θορυβημένοι οι καταναλωτές με το κρέας αλόγου

Σάλο έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που έχει εντοπιστεί σε συσκευασίες κατεψυγμένων σκευασμάτων κρέατος στα σούπερ μάρκετ πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι καταναλωτές, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τους εντατικούς ελέγχους στα τρόφιμα. Έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για το θέμα, αναφερόμενη στις έως τώρα αποκαλύψεις, τις χαρακτηρίζει ως την «κορυφή του παγόβουνου».

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες το βράδυ τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων DNA σε όλα τα κράτη μέλη, μετά από έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Εκτός από τα 2.500 τεστ DNA στις συσκευασίες γευμάτων βοείου κρέατος που θα πραγματοποιηθούν για τρεις μήνες από την 1η Μαρτίου σε όλη την Ευρώπη, η Ε.Ε. ζήτησε από τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν 4.000 ελέγχους για να εντοπίσουν την πιθανή παρουσία φαινυλοβουταζόνης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μετά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την ΕΥΔΑΠ. Αφορμή η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμού του δήμου σε τράπεζα, λόγω οφειλών, με αποτέλεσμα 640 εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες. Συμβολική κατάληψη στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στον Αγροκέραμο.
  • Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας δικάζονται στη 1 το μεσημέρι οι 12 αγρότες, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια επεισοδίων στη Λαμία, στο ύψος της Ανθήλης.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών διοργανώνει το πρωί της Παρασκευής η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας εδώ και τώρα την λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων της αναπηρικής οικογένειας.
  • Στον ερχομό του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ποντάρει τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο μνημονιακό πλαίσιο και κυρίως στη φορολογική συνταγή. Το κλίμα που διαμορφώνεται από την κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, πρωτίστως στον χώρο της εστίασης, προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Ωστόσο το Μαξίμου ευελπιστεί να αναδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος ο Ολάντ, αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν διορθρωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα.
  • Mε τον εφιάλτη των απολύσεων θα ζουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η τρόικα επανέρχεται με το αίτημα άμεσων αποχωρήσεων από το Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας. Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση -εκτός των επίορκων, των αδικαιολογήτως απόντων κλπ- είναι οι 2.000 που έχουν τεθεί σε «διαθεσιμότητα» από το 2012 και άλλοι 3.500 υπάλληλοι που κρίνονται ως πλεονάζοντες μετά τον περιορισμό των οργανικών μονάδων σε τέσσερα υπουργεία.

Κόσμος

  • Το κατηγορητήριο για τη δολοφονία της συντρόφου του θα ακούσει ο Όσκαρ Πιστόριους, ο 26χρονος ολυμπιονίκης που έχει βυθίσει στο σοκ τη Νότιο Αφρική και τον παγκόσμιο αθλητισμό, προσαγόμενος την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου στην Πρετόρια. Η σύντροφος του αθλητή βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμούς τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι του, με μοναδικό άλλο παρόντα τον ίδιο· η προσαγωγή του ενώπιον του δικαστή, που θα αποφασίσει επίσης εάν θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ή όχι, ενδέχεται να ρίξει λίγο φως στις θολές συνθήκες του τραγικού περιστατικού.
  • Βροχή μετεωριτών προκάλεσε βίαιες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια και περιοχές της κεντρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια σε πολλά κτίρια, προκαλώντας μέχρι και 150 μικροτραυματισμούς σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ρωσικό RT υποστηρίζει, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του -αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη, ενώ οι πρώτες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
  • Δεν κύρωσε, εξαιτίας του «όχι» των Ρεπουμπλικανών, η Γερουσία την υποψηφιότητα του Τσάκ Χέιγκελ για το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση Ομπάμα σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου που η αμερικανική κυβέρνηση επικρίνει ως «μικροπολιτική» επίδειξη δύναμης. Η υποψηφιότητα του (Ρεπουμπλικανικής προέλευσης) Χέιγκελ δεν θεωρείται πάντως νεκρή, και αναμένεται να εγκριθεί στην ψηφοφορία που προγραμματίστηκε για τις 26 Φεβρουαρίου.
  • Ως τα λείψανα του Κρις Ντόρνερ, του πρώην αστυνομικού του Λος Άντζελες που είχε επιδοθεί σε ένοπλες «εφόδους» και τον οποίο κυνηγούσε η αστυνομία για σχεδόν μία εβδομάδα, ταυτοποίηθηκε η καμένη σορός στο ορεινό καταφύγιο που είχε καταλήξει η καταδίωξή του την Τρίτη. Χωρίς να δίνει ακόμη αιτία θανάτου (ο Ντόρνερ είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς με τους οποίους αντάλλασσε πυρά πριν πιάσει φωτιά το καταφύγιο), η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η αναγνώριση έγινε βάσει της οδοντοστοιχίας του.
  • Στο λιμάνι Μομπάιλ της Αλαμπάμα έφτασε το κρουαζιερόπλοιο Carnival Triumph το οποίο έπλεε ακυβέρνητο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από την περασμένη Κυριακή, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο με τους 3.143 επιβάτες και το πλήρωμα που αριθμεί πάνω από 1.000 άτομα, έφτασε στο λιμάνι με τη βοήθεια στολίσκου ρυμουλκών. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία για να ολοκληρωθεί η αποβίβαση των επιβατών θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Οικονομία

  • Δέσμευση εμπλοκής της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου έλαβαν χθες στη Μόσχα ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης, σε συνάντησή τους με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοβ.
  • Αυστηρή προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές αρχές ότι τυχόν κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην αξιολόγηση ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέδωσε χθες Πέμπτη ο οίκος Moody’s. Ο οίκος εκτιμά ότι οι πιθανότητες κουρέματος είναι περιορισμένες αλλά προειδοποιεί πως, σε περίπτωση υλοποίησης του εν λόγω σεναρίου, θα το εκλάβει ως αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ σε θέματα στήριξης των τραπεζών και αυτό θα έχει αρνητικές πιστοληπτικές συνέπειες για ευρωπαϊκές τράπεζες. Σημειώνει επίσης τους «σημαντικούς κινδύνους μετάδοσης» που ελλοχεύουν για τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
  • Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Βank και η Τράπεζα Πειραιώς εκπροσωπώντας τις τράπεζες τις οποίες έχουν απορροφήσει απηύθυναν πρόσκληση στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για διαπραγμάτευση και υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.Η πρώτη συνάντηση για διαπραγμάτευση ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν ήδη θέσει θέμα μείωσης μισθών έως 15% .

Αθλητισμός

  • Τεράστια έκπληξη από την Βικτόρια Πλζεν, καθώς η ομάδα της Τσεχίας νίκησε με 3-0 τη Νάπολι μέσα στο «Σαν Πάολο». Νταρίντα στο 28', Ραϊτόραλ στο 79' και Τετσλ στο 90' πέτυχαν τα γκολ για τους φιλοξενούμενους που κρατούν την πρόκριση για τους «16» του Europa League στα χέρια τους. Την ήττα με 2-0 από τη Ρουμπίν Καζάν γνώρισε η Ατλέτικο Μαδρίτης και πλέον καλείται να «γυρίσει» την κατάσταση στον επαναληπτικό για τη φάση των «32». Με το ένα πόδι στον επόμενο γύρο είναι και η Ζενίτ, η οποία επικράτησε 2-0 της Λίβερπουλ στην Αγία Πετρούπολη.
  • Στην έλλειψη συγκέντρωσης που απέφερε το πρώτο γκολ της Λεβάντε, στάθηκε μετά το τέλος του αγώνα και την ήττα με 3-0 στον πρώτο αγώνα της φάσης των 32 του Europa League, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ. «Συνέβησαν πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο και όλα ήταν εναντίον μας. Μπήκαμε καλά, αλλά στο πρώτο γκολ χάσαμε τη συγκέντρωσή μας. Δεν παίξαμε με τον τρόπο που θα θέλαμε. Οσο περνούσε ο χρόνος, τόσο χάναμε τη συγκέντρωσή μας. Η Λεβάντε μας κέρδισε με τον τρόπο που ήξερε. Θα το πάρουμε σαν εμπειρία αυτό το παιχνίδι, για να μάθουμε στο μέλλον».
  • Ισχύει η πρόταση του αγνώστου επιχειρηματία σύμφωνα με επιστολή του Άκη Λιμοντζόγλου, ο οποίος τον εκπροσώπησε στο σημερινό ΔΣ. Ο Ανδρέας Δημητρέλος απάντησε με γραπτή δήλωσή στον Αντώνη Ηλιόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε καταγγέλοντας ως παράνομο το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τοποθετήθηκε για όσα συνέβησαν το πρωί της Πέμπτης 14/2)στο ΔΣ της «Ένωσης», προσθέτοντας ότι «η παραίτηση του είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η ΑΕΚ κάποιον ο οποίος δήλωνε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η ενότητα και η οικονομική διαφάνειά της.



Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Το λάθος στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής δεν έγκειται απλώς σε έναν πολλαπλασιαστή, που παραδέχθηκε το ΔΝΤ. Ομως η παραδοχή αφήνει «παράθυρο ευκαιρίας» στην ελληνική κυβέρνηση να διαφύγει, έστω και στα σημεία, από τον ασφυκτικό κλοιό των διορθωτικών κινήσεων, για να εκπληρωθούν οι παράλογοι στόχοι για το 2013 και να επιχειρήσει μια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή ενδεχομένως και στους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και ο χειμώνας - μέχρι να συμβεί - θα βρίσκεται στο τέλος του.

Μέσα από το αναγνωρισμένο λάθος του ΔΝΤ μπορεί να προκύψει επίσης ζήτημα αποχώρησης του Ταμείου από την τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε μια πολύ σημαντική επικοινωνιακή ευκαιρία στην κυβέρνηση να συνδυάσει την ανακοίνωση πρωτογενών πλεονασμάτων από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με μια αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Αρα το πρόγραμμα παράγει αποτελέσματα και θα πρέπει να πιστέψουμε ότι πέρα από τον λάθος πολλαπλασιαστή, όλα θα πρέπει να εξελιχθούν όπως έχουν προδιαγραφεί, για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και να αποφύγει την «κόλαση» της εξόδου.

Ολα καλά λοιπόν; Η Ελλάδα και η οικονομία της βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης; Κάποιοι καλοπροαίρετοι και εμμονικά αισιόδοξοι θα σπεύσουν να πουν «ναι». Κάποιοι σκεπτικιστές και κριτικοί στα όσα έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα, χωρίς τους Ελληνες, θα κρατήσουν επιφυλάξεις και θα κάνουν αρνητικές προβλέψεις. Υπάρχουν δύο επίπεδα προσέγγισης του ελληνικού ζητήματος. Το ένα άπτεται σε «μαγικές εικόνες», όπως και το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από 8 δισ. ευρώ. Ο σκοπός που εξυπηρετείται μέσα από τις «μαγικές εικόνες» είναι, από τη μια, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πλαίσιο διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης σε εφιαλτικό περιβάλλον από πλευράς ευημερίας. Από την άλλη, κερδίζεται για ακόμη μία φορά χρόνος, προκειμένου να γίνουν οι γερμανικές εκλογές ή να αποφασίσει η Ευρώπη ως υπερδομή να κάνει κάτι ουσιαστικό για την κρίση συνοχής και ύφεσης που τη χαρακτηρίζει πλέον και σύντομα θα τη διαλύσει.

Αν ακολουθήσουμε την εναλλακτική, κριτική, προσέγγιση στα όσα συμβαίνουν, αυτή που δικαιώνεται μέχρι στιγμής για όσα έχουν συντελεστεί από το 2010 και μετά, βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη μοίρα από την αρχή της περιπέτειας των Μνημονίων. Δεν είναι μόνον η ύφεση, η ανεργία, η διαφθορά και ο λάθος πολλαπλασιαστής. Είναι η πλήρης αποδόμηση του κράτους που υλοποιείται, η αποσάρθρωση της κοινωνίας, η διάλυση της μέσης τάξης, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των assets υπό δημόσια διαχείριση, που ναρκοθετούν την προοπτική της χώρας. Η Ελλάδα ακολουθεί ένα πρόγραμμα που θα είχε κάποια λογική -στη βασική αντίληψη και τηρουμένων των αναλογιών- να υποστηριχτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά τώρα έχουμε 2013 και κοιτάμε προς το 2020. Το όλο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο δημοσιονομικά έκπτωτο, όποτε κάποιος λάθος πολλαπλασιαστής είναι η αιτία του εκτροχιασμού του. Είναι στρατηγικά λάθος και καταστροφικό.

Γιατί, όπως στις ΗΠΑ το 2007-2008, κατέρρευσε ο μύθος των αυτορρυθμιζόμενων αγορών, έτσι στην Ευρώπη σήμερα πλέον καταρρέει η οργάνωση του ελλειμματικού, αναδιανεμητικού, κοινωνικού κράτους. Την επόμενη μέρα, που δεν απέχει παρά ελάχιστα χρόνια, θα προκύψει ένα κράτος-fund, εντός των ορίων της εθνικής του δικαιοδοσίας, που θα στηριχτεί στην αντίληψη της «αγοράς» ως προς τη «μόχλευση» και αξιοποίηση των εσόδων από φόρους και τη διαχείριση των assets που διαθέτει.

Από τον πλούτο του πλέον και όχι από τα δάνεια θα ορίζονται οι κοινωνικές παροχές και οι δημόσιες δαπάνες. Και τότε, το 2015 δηλαδή, η Ελλάδα θα είναι πραγματικά πάμπτωχη. Μέσω ευρώ και τρόικας θα είναι μια Ψωροκώσταινα της νέας εποχής, χωρίς δημόσια περιουσία και ιδιωτικές καταθέσεις, με τεράστιο δημόσιο χρέος…

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΞΥΠΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


Ο δημόσιος διάλογος στον τόπο εξαντλείται σε τετριμμένους αναχρονισμούς. Οχι πάντα, βέβαια, και όχι από όλους. Για παράδειγμα, η πρόσφατη παρέμβαση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο «Βήμα της Κυριακής» αναδεικνύει μια ορθολογική πολιτική προσέγγιση απέναντι στο αναπτυξιακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ή η πρόσφατη πρωτοβουλία του βουλευτή Κορίνθου Χρίστου Δήμα για την κατάθεση ερώτησης υπογεγραμμένη από άλλα 81 μέλη του εθνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τον θεσμικό τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών. Νέοι άνθρωποι με εξαιρετικές σπουδές επιδιώκουν την ποιοτικοποίηση της πολιτικής ατζέντας στην Ελλάδα της ύφεσης, δημιουργικά και κυρίως νηφάλια. Σε γενικές γραμμές, όμως, το πολιτικό βαρόμετρο βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια αδιέξοδη παρελθοντολογία και σε έναν ανέξοδο ιστορικισμό που οδηγεί σε μανιχαϊστικά διλήμματα και απλουστεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συζήτηση γύρω από το μικρό ή το μεγάλο κράτος, δίχως να γίνεται ποτέ αναφορά στη σύγχρονη αναγκαιότητα του «έξυπνου κράτους», που υπερβαίνει τους ανωτέρω αναχρονισμούς και οικοδομεί νέα δεδομένα για τον δυτικό κόσμο.

Τι σημαίνει «έξυπνο κράτος»; Να λειτουργεί υπέρ του πολίτη. Για παράδειγμα, να μη χρειάζεται ο πολίτης να χάνει εργατοώρες ή στιγμές από τον ιδιωτικό βίο του στριμωγμένος σε διαδρόμους εφοριών ώστε να πληρώσει τους φόρους του, όταν αυτό μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου ή ακόμη και ενός απλού SMS. «Έξυπνο κράτος» είναι αυτό που η πολιτική ηγεσία του έχει διαβάσει και κατανοήσει τον διάλογο μεταξύ Μηλίων και Αθηναίων αλλά και τον «Επιτάφιο» του Περικλή, όπως αυτοί αποδίδονται με τον πλέον διαχρονικό τρόπο από τον Θουκυδίδη. «Έξυπνο κράτος» είναι αυτό που ιδιωτικοποιεί φορείς του Δημοσίου με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εισροή ξένων κεφαλαίων με ταχύρρυθμες και στοχευμένες διαδικασίες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος. «Έξυπνο κράτος» είναι αυτό που διαχωρίζει τον ανώφελο κρατισμό από την αναγκαία ύπαρξη του κοινωνικού κράτους. Που προνοεί για την ταχύρρυθμη επανεκπαίδευση αυτών που έχασαν τη δουλειά τους σε νέες τεχνολογίες ή σύγχρονες μορφές βιώσιμης απασχόλησης. Το «έξυπνο κράτος» στηρίζει τον άνεργο με προνοιακά επιδόματα που, ούτως ή άλλως, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού του επιτρέπουν να μετέχει στην καθημερινή μικροοικονομία. Χορηγεί υποτροφίες σπουδών σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα.

Αν ο νέος δεν έχει δουλειά, δεν έχει όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, τότε θα καταλήξει σε παραβατικές συμπεριφορές. Το «έξυπνο κράτος» κατανοεί ότι ο ρόλος του είναι να προστατεύει το ζην και το ευ ζην των πολιτών του. Δεν εξελίσσεται παράλληλα με την κοινωνία ούτε τοποθετείται απέναντι στους πολίτες. Το «έξυπνο κράτος» αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και οικοδομεί πάνω σε αυτά την υψηλή στρατηγική του. Είναι ο τουρισμός και η ποντοπόρος ναυτιλία οι κύριοι τομείς παραγωγής πλούτου για το ελληνικό κράτος; Να επενδύσουμε στην πρωτοπορία των τομέων αυτών, λοιπόν, με δημιουργικό πνεύμα, ενισχύοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα μέσα σε ένα ορθολογικό πλαίσιο ανάπτυξης και εξέλιξης. Κατανοούμε ότι δίχως παιδεία που να αναδεικνύει την αριστεία δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα; Ας επενδύσουμε, λοιπόν, σε κορυφαίο διδακτικό προσωπικό και ας υιοθετήσουμε επιτυχημένα μοντέλα από το δυτικό παράδειγμα (π.χ. το φινλανδικό), αναπτύσσοντάς τα ακόμη περισσότερο, ώστε να πετύχουμε την περιφερειακή πρωτοπορία. Εξαιρετικό βήμα προς αυτόν τον τομέα είναι η πρόσφατη θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για επαναφορά των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια.

Το «έξυπνο κράτος» επιλέγει τους αρίστους για να ασχοληθούν με τα κοινά. Η πολιτική δεν είναι χόμπι, αλλά μια σοβαρή τεχνοκρατική εργασία. Τα κριτήριά μας, λοιπόν, οφείλουν να είναι πολιτικώς εκλεπτυσμένα και οι απαιτήσεις μας από τους εκπροσώπους μας υψηλές. Το «έξυπνο κράτος» κατανοεί ότι βάλτωσε, ξυπνά από τον λήθαργο και προχωρά με μεγάλους δρασκελισμούς, γιατί ο χρόνος στην πολιτική δεν είναι απεριόριστος.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

399 π.Χ: Επικυρώνεται η καταδίκη του Σωκράτη εξαιτίας των «καινών δαιμονίων» που εισήγαγε στην πολιτεία των Αθηναίων. Έτσι, καταδικάστηκε να πιει το κώνειο.

1936: Απίστευτο κι όμως αληθινό: ανακοινώνεται δια στόματος Αδόλφου Χίτλερ η δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Ο Σκαραβαίος της “Volkswagen”.

1999: Συλλαμβάνεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στην Τουρκία όπου φυλακίστηκε και καταδικάστηκε.

Γεννήσεις

54: Νέρωνας, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1564: Galileo Galilei, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός ο οποίος αναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί - τότε αβάσταχτα πρωτοπόρο - την ηλιοκεντρική θεωρία που ο ίδιος εισήγαγε.

1835: Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος. Πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Θάνατοι

1965: Nat King Cole, τραγουδιστής αμερικανικής καταγωγής.

1981: Mike Bloomfield, λευκός μπλουζίστας αμερικανικής καταγωγής.