15 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μετά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την ΕΥΔΑΠ. Αφορμή η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμού του δήμου σε τράπεζα, λόγω οφειλών, με αποτέλεσμα 640 εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες. Συμβολική κατάληψη στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στον Αγροκέραμο.
  • Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας δικάζονται στη 1 το μεσημέρι οι 12 αγρότες, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια επεισοδίων στη Λαμία, στο ύψος της Ανθήλης.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών διοργανώνει το πρωί της Παρασκευής η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας εδώ και τώρα την λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων της αναπηρικής οικογένειας.
  • Στον ερχομό του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ποντάρει τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο μνημονιακό πλαίσιο και κυρίως στη φορολογική συνταγή. Το κλίμα που διαμορφώνεται από την κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, πρωτίστως στον χώρο της εστίασης, προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Ωστόσο το Μαξίμου ευελπιστεί να αναδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος ο Ολάντ, αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν διορθρωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα.
  • Mε τον εφιάλτη των απολύσεων θα ζουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η τρόικα επανέρχεται με το αίτημα άμεσων αποχωρήσεων από το Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας. Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση -εκτός των επίορκων, των αδικαιολογήτως απόντων κλπ- είναι οι 2.000 που έχουν τεθεί σε «διαθεσιμότητα» από το 2012 και άλλοι 3.500 υπάλληλοι που κρίνονται ως πλεονάζοντες μετά τον περιορισμό των οργανικών μονάδων σε τέσσερα υπουργεία.

Κόσμος

  • Το κατηγορητήριο για τη δολοφονία της συντρόφου του θα ακούσει ο Όσκαρ Πιστόριους, ο 26χρονος ολυμπιονίκης που έχει βυθίσει στο σοκ τη Νότιο Αφρική και τον παγκόσμιο αθλητισμό, προσαγόμενος την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου στην Πρετόρια. Η σύντροφος του αθλητή βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμούς τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι του, με μοναδικό άλλο παρόντα τον ίδιο· η προσαγωγή του ενώπιον του δικαστή, που θα αποφασίσει επίσης εάν θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ή όχι, ενδέχεται να ρίξει λίγο φως στις θολές συνθήκες του τραγικού περιστατικού.
  • Βροχή μετεωριτών προκάλεσε βίαιες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια και περιοχές της κεντρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια σε πολλά κτίρια, προκαλώντας μέχρι και 150 μικροτραυματισμούς σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ρωσικό RT υποστηρίζει, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του -αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη, ενώ οι πρώτες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
  • Δεν κύρωσε, εξαιτίας του «όχι» των Ρεπουμπλικανών, η Γερουσία την υποψηφιότητα του Τσάκ Χέιγκελ για το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση Ομπάμα σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου που η αμερικανική κυβέρνηση επικρίνει ως «μικροπολιτική» επίδειξη δύναμης. Η υποψηφιότητα του (Ρεπουμπλικανικής προέλευσης) Χέιγκελ δεν θεωρείται πάντως νεκρή, και αναμένεται να εγκριθεί στην ψηφοφορία που προγραμματίστηκε για τις 26 Φεβρουαρίου.
  • Ως τα λείψανα του Κρις Ντόρνερ, του πρώην αστυνομικού του Λος Άντζελες που είχε επιδοθεί σε ένοπλες «εφόδους» και τον οποίο κυνηγούσε η αστυνομία για σχεδόν μία εβδομάδα, ταυτοποίηθηκε η καμένη σορός στο ορεινό καταφύγιο που είχε καταλήξει η καταδίωξή του την Τρίτη. Χωρίς να δίνει ακόμη αιτία θανάτου (ο Ντόρνερ είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς με τους οποίους αντάλλασσε πυρά πριν πιάσει φωτιά το καταφύγιο), η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η αναγνώριση έγινε βάσει της οδοντοστοιχίας του.
  • Στο λιμάνι Μομπάιλ της Αλαμπάμα έφτασε το κρουαζιερόπλοιο Carnival Triumph το οποίο έπλεε ακυβέρνητο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από την περασμένη Κυριακή, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο με τους 3.143 επιβάτες και το πλήρωμα που αριθμεί πάνω από 1.000 άτομα, έφτασε στο λιμάνι με τη βοήθεια στολίσκου ρυμουλκών. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία για να ολοκληρωθεί η αποβίβαση των επιβατών θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Οικονομία

  • Δέσμευση εμπλοκής της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου έλαβαν χθες στη Μόσχα ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης, σε συνάντησή τους με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοβ.
  • Αυστηρή προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές αρχές ότι τυχόν κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην αξιολόγηση ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέδωσε χθες Πέμπτη ο οίκος Moody’s. Ο οίκος εκτιμά ότι οι πιθανότητες κουρέματος είναι περιορισμένες αλλά προειδοποιεί πως, σε περίπτωση υλοποίησης του εν λόγω σεναρίου, θα το εκλάβει ως αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ σε θέματα στήριξης των τραπεζών και αυτό θα έχει αρνητικές πιστοληπτικές συνέπειες για ευρωπαϊκές τράπεζες. Σημειώνει επίσης τους «σημαντικούς κινδύνους μετάδοσης» που ελλοχεύουν για τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
  • Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Βank και η Τράπεζα Πειραιώς εκπροσωπώντας τις τράπεζες τις οποίες έχουν απορροφήσει απηύθυναν πρόσκληση στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για διαπραγμάτευση και υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.Η πρώτη συνάντηση για διαπραγμάτευση ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν ήδη θέσει θέμα μείωσης μισθών έως 15% .

Αθλητισμός

  • Τεράστια έκπληξη από την Βικτόρια Πλζεν, καθώς η ομάδα της Τσεχίας νίκησε με 3-0 τη Νάπολι μέσα στο «Σαν Πάολο». Νταρίντα στο 28', Ραϊτόραλ στο 79' και Τετσλ στο 90' πέτυχαν τα γκολ για τους φιλοξενούμενους που κρατούν την πρόκριση για τους «16» του Europa League στα χέρια τους. Την ήττα με 2-0 από τη Ρουμπίν Καζάν γνώρισε η Ατλέτικο Μαδρίτης και πλέον καλείται να «γυρίσει» την κατάσταση στον επαναληπτικό για τη φάση των «32». Με το ένα πόδι στον επόμενο γύρο είναι και η Ζενίτ, η οποία επικράτησε 2-0 της Λίβερπουλ στην Αγία Πετρούπολη.
  • Στην έλλειψη συγκέντρωσης που απέφερε το πρώτο γκολ της Λεβάντε, στάθηκε μετά το τέλος του αγώνα και την ήττα με 3-0 στον πρώτο αγώνα της φάσης των 32 του Europa League, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ. «Συνέβησαν πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο και όλα ήταν εναντίον μας. Μπήκαμε καλά, αλλά στο πρώτο γκολ χάσαμε τη συγκέντρωσή μας. Δεν παίξαμε με τον τρόπο που θα θέλαμε. Οσο περνούσε ο χρόνος, τόσο χάναμε τη συγκέντρωσή μας. Η Λεβάντε μας κέρδισε με τον τρόπο που ήξερε. Θα το πάρουμε σαν εμπειρία αυτό το παιχνίδι, για να μάθουμε στο μέλλον».
  • Ισχύει η πρόταση του αγνώστου επιχειρηματία σύμφωνα με επιστολή του Άκη Λιμοντζόγλου, ο οποίος τον εκπροσώπησε στο σημερινό ΔΣ. Ο Ανδρέας Δημητρέλος απάντησε με γραπτή δήλωσή στον Αντώνη Ηλιόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε καταγγέλοντας ως παράνομο το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τοποθετήθηκε για όσα συνέβησαν το πρωί της Πέμπτης 14/2)στο ΔΣ της «Ένωσης», προσθέτοντας ότι «η παραίτηση του είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η ΑΕΚ κάποιον ο οποίος δήλωνε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η ενότητα και η οικονομική διαφάνειά της.



Δεν υπάρχουν σχόλια: