26 Ιανουαρίου, 2013

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο ιατρείο κοινωνικής αποστολής στην οδό Σεβαστουπόλεως. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις 12 το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον Γεν. Διευθ. του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ι.Α.Α. κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα. Τους υποδέχθηκε ο πρ. του ιατρικού συλλόγου κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των Δήμων που συνεργάζονται με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, διοικητές νοσοκομείων και μέλη του ιατρικού συλλόγου.

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο και στις δράσεις που οργανώθηκαν μέχρι τώρα. Συγκεντρώθηκαν 120.000 φάρμακα σε 30 δήμους της Αττικής, πραγματοποιήθηκαν ακριτικά οδοιπορικά υγείας σε πολλές άγονες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας από το Καστελόριζο ως την Ορεστιάδα με την επίδοση χιλιάδων φαρμάκων, αναλώσιμων και παραφαρμακευτικού υλικού. Μίλησε, εξάλλου, και για την προσφορά στους ανασφάλιστους πολίτες με δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, εμβολιασμούς και φάρμακα.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης μίλησε για τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουν θέσει για το 2013 και κάλεσε τους γιατρούς να στηρίξουν αυτή τη συνεργασία.

O Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε την πίτα, ευχήθηκε να έχουμε μια χρονιά δημιουργική και του χρόνου να μη χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στο φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, στην αξία του εθελοντισμού, τονίζοντας πως πρέπει να γιγαντωθεί το ρεύμα που λέγεται εθελοντισμός. Μίλησε, ακόμη για τη δημιουργία κέντρου παιδείας και πολιτισμού στο χώρο των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής, ενώ επισήμανε πως "σκοπός της Εκκλησίας είναι να βοηθήσει, να δυναμώσει τον άνθρωπο και να είναι πλάι του στις δυσκολίες.

Κλείνοντας η εκδήλωση ο Μακαριώτατος απένειμε τιμητικούς επαίνους στους εθελοντές των κοινωνικών ιατρείων.

Η ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ

Ο ένας μετά τον άλλον παραδέχονται ότι το μαρτύριο της λιτότητας που επέβαλαν στους πολίτες ήταν, απλώς ένα λάθος.  Οι καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας έχουν καταγγελθεί σε επίσημα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ η ΓΣΕΕ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τρόικας. Μετά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ (Olivier Jean Blanchard), ο οποίος δήλωσε στις 3 Ιανουαρίου του 2013 στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά, ο Πολ Τόμσεν (Paul Thomsen), επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, διατύπωσε δημόσια και τις δικές του παραδοχές για τις αστοχίες στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο Τόμσεν δήλωσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Επίσης, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα. Άλλωστε, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» της 1ης Φεβρουαρίου του 2012, ο κ. Τόμσεν είχε ήδη τότε -σχεδόν έναν χρόνο πριν δηλαδή- επισημάνει ότι η λιτότητα κάνει κακό στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων της ελληνικής κοινωνίας ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Τέρενς Κουίκ μαζί με τη νομική του ομάδα, στις 16 Ιανουαρίου 2013, υπέβαλαν μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Πολ Τόμσεν, αξιωματούχου του ΔΝΤ, κατά του Μαθίας Μορς (Mathias Morse), αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατά του Κλάους Ματσούχ (Klaus Mazouch), αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατηγορώντας τους ότι η λιτότητα που επέβαλαν στην Ελλάδα (επιφέροντας 3.500 αυτοκτονίες, μαζική αύξηση της ανεργίας, καθώς χάθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις, καταστροφή του βιοτικού επιπέδου πολλών οικογενειών και βαθιά ύφεση) αντιβαίνει προς τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το Σύνταγμα της Ελλάδας και προς την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με μια παρόμοια κίνηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τρόικας. Επίσης, στη Λισαβόνα στις 15 Ιανουαρίου του 2013, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας εξέδωσαν «Ανοικτή Επιστολή προς τους Πολιτικούς Ηγέτες και τις Υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης», καταγγέλλοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές λιτότητας της Τρόικας για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Μήπως, άραγε, φταίει ο «κακός» ευρωπαϊκός Νότος;

Μήπως, άραγε, η «κακή» ελληνική κοινωνία δεν είναι δεκτική των ευφυών συνταγών της Τρόικας; Αυτές τις κακοήθεις ανοησίες -πέραν ίσως από τον Θεόδωρο Πάγκαλο και λίγους ακόμη νεοεκσυγχρονιστές διανοουμένους- δεν τις υποστηρίζει πλέον ούτε η ίδια η Τρόικα. Και τούτο διότι οι συνταγές της Τρόικας δεν απέτυχαν μόνο στην Ελλάδα αλλά απέτυχαν, επίσης, και στην Ιρλανδία. Η αποτυχία είναι οικουμενική - απλώνεται από τον Νότο μέχρι τον Βορρά.

Ιρλανδία, το μεγάλο θύμα των πολιτικών λιτότητας

Η ηγεσία της Ευρωζώνης έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση προπαγάνδας για να πείσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι μετά τη λιτότητα που επιβλήθηκε στο Δουβλίνο επίκειται μια νέα αναπτυξιακή φάση στην Ιρλανδία, η οποία θα βγάλει τους Ιρλανδούς από την κρίση, καθώς -μας λέει η Ευρωζώνη- βελτιώνονται οι δείκτες της απασχόλησης και των επενδύσεων στη χώρα και, επίσης, βελτιώνεται η απόδοση των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων. Όμως, αυτή η ρητορική -την οποία προσπαθεί να ψελλίσει και η κυβέρνηση Σαμαρά στην Ελλάδα- δεν έχει να πει τίποτε για το γεγονός ότι, μετά το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το ιρλανδικό δημόσιο χρέος έφθασε στο 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ το 2007, όταν άρχιζε η σημερινή κρίση, ήταν στο 25%.

Επίσης, η κατάσταση της Ιρλανδίας γίνεται ακόμη τραγικότερη αν αναλογιστούμε ότι το κατά κεφαλήν κόστος διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας είναι με διαφορά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπως έδειξε πρόσφατη έκθεση της Eurostat, δηλαδή της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν σε αυτές τις διαπιστώσεις προσθέσουμε και το γεγονός ότι 80.000 νέοι Ιρλανδοί -σε συνολικό πληθυσμό 6 εκατομμυρίων ανθρώπων- μετανάστευσαν επειδή δεν είχαν πια ελπίδα να βρουν εργασία στη χώρα τους, τότε η ιρλανδική περίπτωση όχι μόνο δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά μάλλον αποτελεί παράδειγμα κοινωνίας-θύματος αποτυχημένων τεχνοκρατικών σχεδίων.

Τραπεζικό χρέος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας politico.ie της 15ης Ιανουαρίου του 2013, ο Μάικλ Ταφτ (Michael Taft), επιστημονικό στέλεχος της ιρλανδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης «Unite», δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια πραγματική πρόκληση κατά τις διαπραγματεύσεις περί του τραπεζικού χρέους. Αλλά υπάρχει ένας πάτος εδώ. Αν μια οποιαδήποτε συμφωνία δεν μεταβάλλει ποιοτικά αυτά τα δυσμενή στατιστικά στοιχεία τότε δεν θα πρόκειται για συμφωνία άξια επευφημίας». Εάν κάθε Ιρλανδός πολίτης καταλήξει να συνεχίσει να πληρώνει περίπου 9.000 ευρώ -συνέχισε ο Ταφτ-, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρωζώνης πληρώνουν μικρότερο τίμημα για τις οικονομικές διασώσεις τους, τότε «δεν υπάρχει καμία συμφωνία, απλώς αλλάζουν χέρια τα ευρώ στο κατάστρωμα ενός βουλιαγμένου πλοίου».

Παρεμπιπτόντως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η περίπτωση της Ιρλανδίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους για να επιβληθούν νέα, επαχθέστερα, μέτρα λιτότητας. Αφού θυματοποίησαν την ιρλανδική κοινωνία περισσότερο από ό,τι την ελληνική, άρα -θα σκέπτονται κάποιοι- ίσως υπάρχει περιθώριο να επιβληθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα στην Ελλάδα.

Θυσίες

Στην Ιρλανδία, το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος ανήλθε στα 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν, τη στιγμή που το μέσο χρέος της τραπεζικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 192 ευρώ κατά κεφαλήν. Στα 9.000 ευρώ τα οποία επιβαρύνθηκαν οι Ιρλανδοί κατά κεφαλήν δεν συνυπολογίζεται το άχθος των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που ληστεύθηκαν από το Εθνικό Συνταξιοδοτικό Αποθεματικό Ταμείο (National Pension Reserve Fund) της Ιρλανδίας χάριν του προγράμματος διάσωσης. Εάν συνυπολογιστούν και αυτά τα βάρη, τότε το κατά κεφαλήν κόστος του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς, μάλιστα, η ιρλανδική κυβέρνηση είπε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προσδοκά να εισπράξει 500 εκατομμύρια ευρώ από νέα αύξηση των λογαριασμών ύδατος, η οποία θα επιβαρύνει τα ιρλανδικά νοικοκυριά με 370 ευρώ επιπλέον ετησίως.

Με ανάλογο σκεπτικό, οι Γερμανοί συνταξιούχοι υποχρεώθηκαν -καθότι και πολλοί εξ αυτών είναι νοσηρά εύπιστοι στην κυβερνητική προπαγάνδα- να «βάλουν πλάτη», υφιστάμενοι περικοπές 491 ευρώ κατ’ άτομο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα διάσωσης των μεγάλων περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή -αντί να ασχολούνται με την εμπορική τραπεζική (καταθέσεις-δάνεια)- κερδοσκόπησαν αγρίως στην αγορά των hedge funds και μετακυλύουν τις ζημίες τους στον λαό. Η πολιτική λιτότητας του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι (Enda Kenny) εξυπηρετεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα μια Ευρωζώνη οι οποίες επιμένουν να επιβάλλουν όλο και μεγαλύτερες θυσίες στους Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να διασώσουν ένα μη βιώσιμο νομισματικό καθεστώς του ευρώ και ένα πολιτικά και οικονομικά απειλητικό υπερεθνικό σύστημα των Βρυξελλών, εναντίον του οποίου η πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ (Margaret Thatcher) και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ (John Major) είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς, και ειδικότερα τις οικονομικά πιο αδύναμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταγγελία

Στις 15 Ιανουαρίου του 2013 η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Νέσα Τσάιλντερς (Nessa Childers) κατήγγειλε την πολιτική λιτότητας του Ιρλανδού πρωθυπουργού, ως πολιτική που υπηρετεί την τραπεζοκρατορία, και ζήτησε από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό να αλλάξει την πολιτική του και να παραδεχθεί ότι το χρέος των τραπεζών δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο και πρέπει να διαγραφεί. Επίσης, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαπλώνεται ένα πολιτικο-οικονομικό ρεύμα, ζητώντας τον σαφή διαχωρισμό της τραπεζικής σε εμπορική και επενδυτική, ώστε να ελεγχθεί και να οριοθετηθεί η κερδοσκοπική δράση των τραπεζιτών.

Το ανυποχώρητο τραπεζικό λόμπι της Γερμανίας και τα σκάνδαλα της DeutscheBank

Στις 17 Ιανουαρίου του 2013 εννέα γερμανικές τραπεζικές και βιομηχανικές ενώσεις εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία υποστηρίζουν το υφιστάμενο τραπεζικό μοντέλο και απορρίπτουν τον διαχωρισμό της τραπεζικής σε εμπορική και επενδυτική. Με άλλα λόγια, προέβησαν σε μια κίνηση υπεράσπισης της σημερινής «οικονομίας καζίνο» και έδειξαν ότι συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στο δομικό πρόβλημα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Με το ανωτέρω κοινό ανακοινωθέν Γερμανοί τραπεζίτες επικαλούνται τη βαθιά παράδοση παγκόσμιας τραπεζικής που υπάρχει στη Γερμανία αλλά, από την άλλη πλευρά, παραλείπουν να επισημάνουν ότι η παγκόσμια τραπεζική αναπτύχθηκε και λειτούργησε επί μακρόν στη Γερμανία υπό καθεστώς συγκεκριμένων ρυθμίσεων και περιορισμών. Η άρση αυτών των ρυθμίσεων και περιορισμών επί της τραπεζικής οδήγησε σε φαινόμενα παγκόσμιων τραπεζών τύπου Deutsche Bank και ανέδειξε τη Γερμανία σε διεθνώς κορυφαίο πλυντήριο μαύρου χρήματος.

Κατηγορίες

Το «κόσμημα» της απορρυθμισμένης γερμανικής παγκόσμιας τραπεζικής, η Deutsche Bank, βρέθηκε στον πυρήνα τεράστιων σκανδάλων. Μάλιστα, μόλις τον Δεκέμβριο του 2012, χρειάστηκαν 500 ένοπλοι Γερμανοί αστυνομικοί να εισβάλουν στα γραφεία της Deutsche Bank για να διευκολύνουν τη διερεύνηση κατηγοριών που βαρύνουν την εν λόγω τράπεζα για παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης και απάτη. Επίσης, τα σκάνδαλα της συγκεκριμένης τράπεζας ερευνώνται και από το γραφείο της Εισαγγελίας Νέας Υόρκης. Η Deutsche Bank είναι απλώς το σύμπτωμα ενός νοσηρού χρηματοοικονομικού συστήματος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει και το οποίο η Ευρωζώνη υπηρετεί με εμμονή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΕ ζητεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέες οριζόντιες περικοπές και προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος την άνοιξη. Επιτίθεται στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν κάνει τίποτα για να εκμεταλλευτεί το κλίμα που δημιούργησε η εκταμίευση της δόσης, ενώ στρέφει τα βέλη του και στην αντιπολίτευση.
  • Αστατος θα παραμείνει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους, γεγονός που θα ρίξει τη θερμοκρασία. Xωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό σιδηρόδρομο θα μείνει η Αθήνα το Σαββατοκύριακο, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ). Ακινητοποιημένα θα είναι επίσης τα τρένα του ΟΣΕ. Κανονικά κινούνται τα μέσα σταθερής τροχιάς: Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της πολιτικής επιστράτευσης.
  • Ως «θετική» αποτιμά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση», όπως είπε, τονίζοντας ότι «βρήκαμε ανοικτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό».
  • Στις ράγες μπήκαν σταδιακά από το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ). Αρχικά τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν με συχνότητα Σαββατοκύριακου, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα η λειτουργία των μέσων αποκαταστάθηκε πλήρως. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία καλύπτονται από την ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ και συνεχίζουν την απεργία, ωστόσο, η διοίκηση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Πορεία των εργαζομένων από τα Σεπόλια έως τον σταθμό του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι. Παράλληλα ανακοινώθηκε η προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά της επιστράτευσης.
 Κόσμος

  • Τουλάχιστον 54 άτομα σκοτώθηκαν και 88 τραυματίστηκαν στη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές της Ουριμπάνα στην βορειοανατολική Βενεζουέλα, έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές. Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με την εφημερίδα Universal είναι δύο διευθυντικά στελέχη των φυλακών, καθώς και δύο ιερείς.
  • Χαμηλό βαθμό στα ξενοδοχεία του Λονδίνου έβαλαν τουρίστες που επισκέφθηκαν τη βρετανική πρωτεύουσα και τα αξιολόγησαν ως τα χειρότερα από μια λίστα ξενοδοχείων από 100 πόλεις. Τα υπερτιμημένα μίνι μπαρ, το μη ικανοποιητικό πρωινό και η αργή εξυπηρέτηση είναι οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους τα λονδρέζικα ξενοδοχεία έλαβαν αρνητική κριτική. Πρώτη στη λίστα με τα καλύτερα ξενοδοχεία είναι γερμανική πόλη Δρέσδη και ακολουθούν το Ανόι στο Βιετνάμ, το Τόκιο, το Σικάγο και η Κρακοβία στην Πολωνία.
  • Καλά νέα για την πορεία της υγείας του Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε στα Μέσα Ενημέρωσης ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρέθηκε και πάλι στην Κούβα. «Ο πρόεδρος βρίσκεται στη φάση των συμπληρωματικών θεραπειών για να αντιμετωπίσει την ασθένεια» τόνισε ο Μαδούρο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στην καλύτερή του στιγμή.
  • Mόνο καλά λόγια είχε να πει ο Μπαράκ Ομπάμα για την Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν για το δίκτυο CBS και την εκπομπή '60 minutes'. «Είχαμε μια καλή συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μου λείψει» επισήμανε ο πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως θα ήθελε η Χίλαρι Κλίντον να παραμείνει στο πόστο της και τη δεύτερη θητεία του. Η εκπομπή θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.
  • Φωτογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, που βρετανικό ταμπλόιντ έκρινε ακατάλληλη προς δημοσίευση, πουλήθηκε τελικά σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 18.306 δολαρίων, ανακοίνωσε ο οίκος RR Auctions of Amherst. Αυτό που ανέβασε τόσο πολύ την τιμή ήταν η φράση «Να μην δημοσιευθεί» που ήταν γραμμένη πάνω στη φωτογραφία.
 Οικονομία

  • Σαφή προειδοποίηση ότι μόνον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης θα αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απευθύνει ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
  • Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Παρασκευή οι δείκτες στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη, επιμένοντας στην ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Στις 1.499,99 μονάδες με άνοδο 0,35% έκλεισε ο S&P. Ο δείκτης καταγράφει συνεχώς κέρδη εδώ και τέσσερις εβδομάδες: είναι το μακρύτερο σερί ανόδου από το 2004.
  • Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών του ΦΠΑ, προανήγγειλε ο Χρ.Σταϊκούρας. Στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα το ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, είπε. Επίσης γνωστοποίησε ότι ήδη υπέγραψε τις αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ στις περιπτώσεις που το ποσό ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ενώ για ποσά μικρότερα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ. Παραμένει προτεραιότητα η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης είπε ακόμη.
 Αθλητισμός

  • Με τους αγώνες του 4ου γύρου συνεχίζεται το Κύπελλο Αγγλίας και το ενδιαφέρον στην αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη δεν λείπει ποτέ! Το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Φούλαμ είναι το πιο ελκυστικό ζευγάρι. Εντός έδρας αποστολή για τη Γιουβέντους στο ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς υποδέχεται βράδυ του Σαββάτου (21:45) στο Τορίνο τη Τζένοα. Δύσκολη αποστολή έχει η Μπάγερν στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής στην Bundesliga, καθώς φιλοξενείται από την Στουτγάρδη.
  • Παρελθόν από τον Ολυμπιακό αποτελεί από το βράδυ της Παρασκευής ο Λουίς Ντιόγκο, κάτι που λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο, απλά έγινε και επίσημο. Εδώ και αρκετό καιρό ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποτελούσε «ξένο σώμα» για τους «ερυθρόλευκους», καθώς ο Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν τον υπολόγιζε, αλλά ούτε και προσωρινός (;) διάδοχος του Αντώνης Νικοπολίδης. Εκτός αποστολής Ολυμπιακού έμεινε ο Άριελ Ιμπαγάσα εν όψει της αναμέτρησης με τον Πανθρακικό το Σάββατο εκτός έδρας.
  • Σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Στο πρόγραμμα του Σαββάτου, η αυλαία ανοίγει στην Κομοτηνή, όπου ο Ολυμπιακός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του κόντρα στον αξιόμαχο Πανθρακικό (17:15) και θα πρέπει να προσέξει πολύ για να μην έχει απώλειες. Την ίδια ώρα, ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί τον Λεβαδειακό στη Νέα Σμύρνη. Στις 19:30, η ΑΕΚ μετά το «Χ» στο Βικελίδης θα υποδεχτεί τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.



WALL STREET JOURNAL: Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Την πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ο καθηγητής Παύλος Ελευθεριάδης, υποστηρίζοντας ότι οι απόψεις που εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν μία “χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και το δυτικό κόσμο”.

Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο αρθρογράφος παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν παράταξη που θέλει την ανατροπή του καπιταλισμού και την πάλη ενάντια στο “παγκοσμιοποιημένο μεγάλο κεφάλαιο”, παρατηρώντας πως το κόμμα επιθυμεί ουσιαστικά έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας προς την κατεύθυνση του σοσιαλισμού.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να πετύχει εκεί που όλα τα σοσιαλιστικά πειράματα απέτυχαν”, επισημαίνει ο κ. Ελευθεριάδης, που χαρακτηρίζει “απελπισμένο” το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, αν είχε κερδίσει στις εκλογές, να “εκβιάσει” την Ευρωζώνη με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερα χρήματα από τις χώρες της Ευρωζώνης, υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ευρώ. “Ευτυχώς, τον περασμένο Ιούνιο οι Έλληνες ψήφισαν την παραμονή στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, αποφεύγοντας έτσι μία καταστροφική χρεοκοπία και μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Ο κ. Ελευθεριάδης κατηγορεί ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν παρέχει μία σοβαρή ανάλυση της κρίσης χρέους και αναλώνεται στον ταξικό πόλεμο, τη σοσιαλιστική επανάσταση και την καταπολέμηση του κεφαλαίου, σχολιάζοντας: “Η άνοδος και οι θέσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μία χαμένη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον δυτικό κόσμο”.