26 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΕ ζητεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέες οριζόντιες περικοπές και προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος την άνοιξη. Επιτίθεται στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν κάνει τίποτα για να εκμεταλλευτεί το κλίμα που δημιούργησε η εκταμίευση της δόσης, ενώ στρέφει τα βέλη του και στην αντιπολίτευση.
  • Αστατος θα παραμείνει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους, γεγονός που θα ρίξει τη θερμοκρασία. Xωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό σιδηρόδρομο θα μείνει η Αθήνα το Σαββατοκύριακο, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ). Ακινητοποιημένα θα είναι επίσης τα τρένα του ΟΣΕ. Κανονικά κινούνται τα μέσα σταθερής τροχιάς: Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της πολιτικής επιστράτευσης.
  • Ως «θετική» αποτιμά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση», όπως είπε, τονίζοντας ότι «βρήκαμε ανοικτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό».
  • Στις ράγες μπήκαν σταδιακά από το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ). Αρχικά τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν με συχνότητα Σαββατοκύριακου, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα η λειτουργία των μέσων αποκαταστάθηκε πλήρως. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία καλύπτονται από την ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ και συνεχίζουν την απεργία, ωστόσο, η διοίκηση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Πορεία των εργαζομένων από τα Σεπόλια έως τον σταθμό του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι. Παράλληλα ανακοινώθηκε η προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά της επιστράτευσης.
 Κόσμος

  • Τουλάχιστον 54 άτομα σκοτώθηκαν και 88 τραυματίστηκαν στη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές της Ουριμπάνα στην βορειοανατολική Βενεζουέλα, έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές. Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με την εφημερίδα Universal είναι δύο διευθυντικά στελέχη των φυλακών, καθώς και δύο ιερείς.
  • Χαμηλό βαθμό στα ξενοδοχεία του Λονδίνου έβαλαν τουρίστες που επισκέφθηκαν τη βρετανική πρωτεύουσα και τα αξιολόγησαν ως τα χειρότερα από μια λίστα ξενοδοχείων από 100 πόλεις. Τα υπερτιμημένα μίνι μπαρ, το μη ικανοποιητικό πρωινό και η αργή εξυπηρέτηση είναι οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους τα λονδρέζικα ξενοδοχεία έλαβαν αρνητική κριτική. Πρώτη στη λίστα με τα καλύτερα ξενοδοχεία είναι γερμανική πόλη Δρέσδη και ακολουθούν το Ανόι στο Βιετνάμ, το Τόκιο, το Σικάγο και η Κρακοβία στην Πολωνία.
  • Καλά νέα για την πορεία της υγείας του Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε στα Μέσα Ενημέρωσης ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρέθηκε και πάλι στην Κούβα. «Ο πρόεδρος βρίσκεται στη φάση των συμπληρωματικών θεραπειών για να αντιμετωπίσει την ασθένεια» τόνισε ο Μαδούρο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στην καλύτερή του στιγμή.
  • Mόνο καλά λόγια είχε να πει ο Μπαράκ Ομπάμα για την Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν για το δίκτυο CBS και την εκπομπή '60 minutes'. «Είχαμε μια καλή συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μου λείψει» επισήμανε ο πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως θα ήθελε η Χίλαρι Κλίντον να παραμείνει στο πόστο της και τη δεύτερη θητεία του. Η εκπομπή θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.
  • Φωτογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, που βρετανικό ταμπλόιντ έκρινε ακατάλληλη προς δημοσίευση, πουλήθηκε τελικά σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 18.306 δολαρίων, ανακοίνωσε ο οίκος RR Auctions of Amherst. Αυτό που ανέβασε τόσο πολύ την τιμή ήταν η φράση «Να μην δημοσιευθεί» που ήταν γραμμένη πάνω στη φωτογραφία.
 Οικονομία

  • Σαφή προειδοποίηση ότι μόνον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης θα αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απευθύνει ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
  • Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Παρασκευή οι δείκτες στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη, επιμένοντας στην ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Στις 1.499,99 μονάδες με άνοδο 0,35% έκλεισε ο S&P. Ο δείκτης καταγράφει συνεχώς κέρδη εδώ και τέσσερις εβδομάδες: είναι το μακρύτερο σερί ανόδου από το 2004.
  • Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών του ΦΠΑ, προανήγγειλε ο Χρ.Σταϊκούρας. Στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα το ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, είπε. Επίσης γνωστοποίησε ότι ήδη υπέγραψε τις αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ στις περιπτώσεις που το ποσό ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ενώ για ποσά μικρότερα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ. Παραμένει προτεραιότητα η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης είπε ακόμη.
 Αθλητισμός

  • Με τους αγώνες του 4ου γύρου συνεχίζεται το Κύπελλο Αγγλίας και το ενδιαφέρον στην αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη δεν λείπει ποτέ! Το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Φούλαμ είναι το πιο ελκυστικό ζευγάρι. Εντός έδρας αποστολή για τη Γιουβέντους στο ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς υποδέχεται βράδυ του Σαββάτου (21:45) στο Τορίνο τη Τζένοα. Δύσκολη αποστολή έχει η Μπάγερν στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής στην Bundesliga, καθώς φιλοξενείται από την Στουτγάρδη.
  • Παρελθόν από τον Ολυμπιακό αποτελεί από το βράδυ της Παρασκευής ο Λουίς Ντιόγκο, κάτι που λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο, απλά έγινε και επίσημο. Εδώ και αρκετό καιρό ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποτελούσε «ξένο σώμα» για τους «ερυθρόλευκους», καθώς ο Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν τον υπολόγιζε, αλλά ούτε και προσωρινός (;) διάδοχος του Αντώνης Νικοπολίδης. Εκτός αποστολής Ολυμπιακού έμεινε ο Άριελ Ιμπαγάσα εν όψει της αναμέτρησης με τον Πανθρακικό το Σάββατο εκτός έδρας.
  • Σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Στο πρόγραμμα του Σαββάτου, η αυλαία ανοίγει στην Κομοτηνή, όπου ο Ολυμπιακός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του κόντρα στον αξιόμαχο Πανθρακικό (17:15) και θα πρέπει να προσέξει πολύ για να μην έχει απώλειες. Την ίδια ώρα, ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί τον Λεβαδειακό στη Νέα Σμύρνη. Στις 19:30, η ΑΕΚ μετά το «Χ» στο Βικελίδης θα υποδεχτεί τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: