12 Αυγούστου, 2013

ΠΩΣ Ο «ΠΥΡΑΥΛΟΣ» ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑΓΗ «ΣΥΝΤΑΓΗΣ»


Η Αμερική μέσω Ομπάμα μπήκε επισήμως στον «πόλεμο» κατά της προτεσταντικής τιμωρητικής λογικής που εκπροσωπεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο «πύραυλος» που εκτόξευσε ο Λευκός Οίκος κατά του Δ' Ράιχ και της άγριας λιτότητας στην Ελλάδα, που μεγαλώνει την ύφεση και οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα και τους Έλληνες σε απόγνωση, δημιουργεί τις πρώτες ρωγμές στο τείχος του Βερολίνου και των χωρών που αποτελούν τον νέο «άξονα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δηλώσεις που έκανε ο πλανητάρχης, έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (μπροστά σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα) και έκαναν τον γύρο του κόσμου, για αλλαγή του Μνημονίου με τη «λάθος συνταγή» αποτελούν το πρώτο φως στο τούνελ. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση. Πρέπει, εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή, να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Εκεί όπου υπάρχει δουλειά υπάρχει παραγωγικότητα και, άρα, αυτές οι χώρες είναι ευκολότερο να μειώσουν το χρέος». Η Αθήνα - που κράτησε ισορροπημένη θέση σε όσα ακούγονταν- περιμένει τώρα εκείνες τις πολιτικές πιέσεις αλλά και τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο που θα δώσουν σάρκα και οστά σε όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τώρα το ζητούμενο είναι τα μηνύματα που έστειλε υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων να μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένες κινήσεις στη σκακιέρα, που θα δείξουν και στην πράξη ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι οι θυσίες των πολιτών δεν πάνε χαμένες. Οι εντυπώσεις που άφησε ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις που είχε τόσο με τον Ομπάμα όσο και με τους άλλους υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ ήταν θετικές και όλα δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Όπως έλεγαν κύκλοι από την Ουάσινγκτον, εάν ο Ομπάμα θέλει, μπορεί να πετύχει μεγάλες αλλαγές. Και το ότι έσπασε το πρωτόκολλο στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κάνοντας δηλώσεις μπροστά στο «τζάκι», ήταν κι αυτό ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλει να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα.

Εκτός από την «πολιτική πίεση» που μπορεί να ασκήσει, υπάρχει και ο μοχλός που ακούει στο όνομα ΔΝΤ. Σε αυτό ο ισχυρός παίκτης είναι οι ΗΠΑ. Άρα ο τρίτος εταίρος της τρόικας μπορεί να παίξει ρόλο τόσο για την αλλαγή των όρων του Μνημονίου όσο και στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επίσης το πράσινο φως για επενδύσεις στην ενέργεια και στο τραπεζικό σύστημα θα αποτελέσουν μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι αλλάζει στην πράξη. Από τη μεριά του, το Μαξίμου είναι ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα του ταξιδιού, αλλά δεν σκοπεύει να γίνει σάκος του μποξ ανάμεσα σε ΗΠΑ - Βερολίνο.

Γι΄ αυτό και εκείνο που επαναλάμβανε συνεχώς ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, τηρεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και ότι στο τέλος του 2013 θα έχει πλεόνασμα, που θα αναγκάσει τους δανειστές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις ρήτρες του Μνημονίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: