12 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δύο από τους 10 αλλοδαπούς που είχαν αποδράσει από την Αμυγδαλέζα συνελήφθησαν στο Μενίδι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την ανεύρεση και των υπόλοιπων. Ο δήμαρχος Μενιδίου θεωρεί ότι η εξέγερση ήταν θέμα χρόνου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε επισημάνει το θέμα στον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Συνεχίζεται και τη Δευτέρα η μάχη των πυροσβεστών για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο, ενώ σε ύφεση είναι το μέτωπο στην Ηλεία. Στο νησί των Κυκλάδων έχουν μεταβεί ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης από την Αθήνα, τη Σύρο και την Τήνο. Συνολικά επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, δύο υδροφόρες και ένα ελικόπτερο.

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αναφορικά με τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Να κλείσουν άμεσα τα «κρατητήρια-κολαστήρια» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εξέγερση στο κέντρο κράτηση μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια». «Η Ελλάδα δεν είναι πια 'ξέφραγο αμπέλι'» απάντησε ο Ν.Δένδιας.

Μήνυμα στην κυβέρνηση «να μην τολμήσει να αγγίξει τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο» στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια νέα 'σεισάχθεια'» με την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει. Όσον αφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η τελική αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι «άνθρακες ο θησαυρός», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την ελληνική κοινωνία και προσδεδεμένος στο άρμα της κας Μέρκελ και της μνημονιακής λιτότητας».

Κόσμος

Ομάδα ισλαμιστών τρομοκρατών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα διεκδικούν την ευθύνη για το κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε σιιτικές περιοχές στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο. Oι επιθέσεις, που έπληξαν τους εορτασμούς για τη λήξη του Ραμαζανιού, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 64 ανθρώπους. Ενισχύοντας με σάκους τα οδοφράγματα στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι περιμένουν οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων την προαναγγελθείσα επέμβαση της αστυνομίας στις δύο συγκεντρώσεις στο Κάιρο. Η ατμόσφαιρα γύρω από το τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια και γύρω από το Πανεπιστήμιο είναι ηλεκτρισμένη, καθώς το πρώτο που αναμένεται να κάνει η αστυνομία είναι να περικυκλώσει τα δύο σημεία.

Τη λίστα των πρώτων 26 Παλαιστινίων κρατουμένων από τους περίπου εκατό που θα απελευθερωθούν, στο πλαίσιο της επανέρξης του διαλόγου, δημοσίευσε το Ισραήλ -λίγο μετά την τελική έγκριση για συνέχιση του προγράμματος εποικισμού με οικοδόμηση 1.200 νέων κατοικιών σε Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ. Εναντίον της απελευθέρωσης των 26 μπορούν να υποβάλουν ένσταση οι συγγενείς των θυμάτων τους, αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η παρέμβαση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρώτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό περίπου 30% αναδείχθηκε το περονιστικό κόμμα της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, στις προκριματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Σημείωσε όμως απώλειες σε επαρχίες-«κλειδί», όχι πάντα από την αντιπολίτευση, αλλά και από πρώην συμμάχους ή άλλους περονιστές. Η διαδικασία έγινε εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όταν και θα ανανεωθεί μέρος του Κογκρέσου.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό, ιδίως μέσω της μόρφωσης νέων γενεών πιστών. Ο ποντίφικας απηύθυνε χαιρετισμό «στα αδέλφια μας», τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, με αφορμή τη λήξη του Ραμαζανιού, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ευλογίας των πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Οικονομία

Ένας στους τέσσερις που έπαιρνε επίδομα τυφλότητας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας το ελάμβανε παράνομα, ενώ στα επιδόματα κωφαλαλίας ένας στους πέντε δεν ήταν πραγματικός δικαιούχος, όπως αποκάλυψαν οι έρευνες από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εργασίας. «Φρένο» στην κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων την περίοδο των εκπτώσεων προκύπτει από τα στοιχεία των εμπόρων, για πρώτη φορά από το 2009. Εκπρόσωποι του κλάδου αποδίδουν την εξέλιξη στην αύξηση του τουρισμού, στα ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά και στο ότι η «πίτα» μοιράζεται σε λιγότερους. Την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα γίνει από τον ΟΓΑ η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε 99.683 δικαιούχους.

Αθλητισμός

Ισόπαλοι 0-0 αναδείχτηκαν στην Κομοτηνή, στο τελευταίο και για τους δύο φιλικό παιχνίδι πριν από την έναρξη των υποχρεώσεών τους για το πρωτάθλημα, ο Πανθρακικός και ο Άρης. Μέτριο ποιοτικά το ματς, κυριότερη στιγμή στο οποίο ήταν το πέναλτι που έχασαν στο 59’ οι Θεσσαλονικείς. Ο Ουντότζι ανατράπηκε από τον Σαρακάτσανος ο Τάτος ανέλαβε να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Μισή ντουζίνα γκολ μπήκαν στον αγώνα Σάλκε-Αμβούργο που ολοκληρώθηκε με τη χορταστική ισοπαλία 3-3. «Με το δεξί» μπήκε η Μάιντς στο νέο πρωτάθλημα, καθώς νίκησε 3-2 εντός έδρας τη Στουτγκάρδη.

Την πεποίθησή του ότι ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος αγωνιστικά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος επανέλαβε ο Μίτσελ, προσθέτοντας ότι έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» στο σαββατιάτικο φιλικό με τη Βαλένθια στο «Μεστάγια» παρά την ήττα τους με 2-1. Ο Ισπανός τεχνικός επισήμανε τον ανταγωνισμό που υπάρχει μέσα στην ομάδα, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα οι παίκτες που μπαίνουν αλλαγή να παίζουν καλά. «Προσπαθήσαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό» είπε μεταξύ άλλων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: