10 Ιουλίου, 2013

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ


Το σκηνικό στην Ταχρίρ μοιάζει πιο εμφυλιακό από ποτέ, με δύο διαφορετικά στρατόπεδα μέσα στην πλατεία-σύμβολο που, αν μιλούσε, από πλατεία Απελευθέρωσης θα συστηνόταν πλέον ως πλατεία Εθνικού Διχασμού. Οι διαδηλωτές κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων -με πρωτεργάτες το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά)- στέκονται απέναντι από τους οπαδούς του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι καταγγέλλουν το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας. Και ενώ η Αίγυπτος συνεχίζει να πάλλεται σε ρυθμούς «βίας και ανταρσίας», με τουλάχιστον 37 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες σε 24 ώρες, ο σχηματισμός της κυβέρνησης τεχνοκρατών δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν.

Ο διορισμός του φιλελεύθερου νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι - «της πιο λογικής επιλογής», σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ -, παρεμποδίστηκε από τους σαλαφιστές. Συγκεκριμένα, το κόμμα αλ-Νουρ, η δεύτερη μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου, η οποία είχε υποστηρίξει αρχικά τον πολιτικό οδικό χάρτη του στρατού που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αντιτίθεται πλέον στην υποψηφιότητα του Ελ Μπαραντέι. Προηγουμένως ο Ελ Μπαραντέι είχε υποστηρίζει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πρέπει να ενσωματωθούν στο πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου. Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» υπογράμμισε ότι «κανένας δεν πρέπει να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης χωρίς πειστική αιτία», ενώ διασαφήνισε ότι «έθεσα στον εαυτό μου ως κόκκινη γραμμή να μη συνεργαστώ με οποιονδήποτε δεν σέβεται την ανεκτικότητα και τη δημοκρατία», τις δύο «βασικές προϋποθέσεις για την εθνική συμφιλίωση».

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, φυσικά, δεν αποκάλεσε «πραξικόπημα» την ανατροπή της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο και δήλωσε έτοιμος να δεχτεί ακόμα και τη νίκη των Αδελφών Μουσουλμάνων, αν σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας. Και ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, μια έκρηξη σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ιορδανία, στη Χερσόνησο του Σινά - γεγονός που προστέθηκε σε μια σειρά φονικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες σε σημεία ελέγχου της ευρύτερης περιοχής του Σινά, όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Είχε προηγηθεί η ένοπλη επίθεση οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι στο κυβερνείο του Βόρειου Σινά, στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ύψωσαν τη σημαία τους. Προηγουμένως είχε σκοτωθεί και ένας Κόπτης χριστιανός ιερέας στην αιγυπτιακή επαρχία του Βόρειου Σινά - ενδεχομένως στην πρώτη επίθεση με θρησκευτικά κίνητρα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Την ίδια στιγμή σοκ προκαλούσε χθες στην παγκόσμια κοινότητα το βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπωνόταν ακόμη μια πτυχή της ωμής βίας που κυριαρχεί πια στην Αίγυπτο. Σε αυτό οπαδοί ομάδας ενόπλων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα απεικονίζονται να πετούν διαδηλωτές στο κενό από ταράτσες κτιρίων της Αλεξάνδρειας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: