10 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε καταλήψεις δημαρχείων προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το πρόγραμμα απολύσεων και κινητικότητας. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, έξω από το κτίριο του δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων έχουν συγκεντρωθεί δημοτικοί υπάλληλοι. Αντίστοιχη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους δήμους της χώρας. Γενική συνέλευση πραγματοποιείται στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή και την έκταση των κινητοποιήσεων. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η πρόταση να σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Στο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών αναμένεται να οδηγηθεί εντός της ημέρας η 31χρονη μητέρα, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο του τριών μηνών βρέφους της στο Αλεποχώρι Αχαΐας. Η μητέρα, η οποία κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίτσας, συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από σχετικό ένταλμα του ανακριτή Πατρών.

Έως και την Παρασκευή (12 Ιουλίου), οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πύλη υπουργείου Παιδείας και να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών και τη συγκράτηση της τρύπας του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, επιχειρείται να μπει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις και στις μη απαραίτητες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back), την επιβολή, δηλαδή, πλαφόν στις δαπάνες. Παράλληλα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, αλλά και πολύ υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά.

Σήμα εξέπεμψε λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης η «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση», στις τρεις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, ένα μήνα μετά το «μαύρο». Προς το παρόν, εκπέμπεται μόνο μια κάρτα με το σήμα του καναλιού, με την ταυτότητα «ΕΔΤ», συνοδεία μουσικής. Για μεταβατικό στάδιο κάνει λόγο ο αρμόδιος υφυπουργός Π.Καψής, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα βγει το νέο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Κόσμος

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος- Καν μίλησε στο CNN για εκείνη την «τρομερή στιγμή» πριν από δύο χρόνια στη Νέα Υόρκη, όταν προσήχθη με χειροπέδες μπροστά στις κάμερες για τον φερόμενο βιασμό της Ναφισάτου Ντιαλό, αναφέροντας ότι «δεν καταλάβαινα τι συνέβη και γιατί ήμουν εκεί». Έχοντας επιλέξει τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι για πρωθυπουργό και για αναπληρωτή του τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις -και τους ισλαμιστές- κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί «δεν είναι πιθανό να έχει ομόφωνη στήριξη» από όλες τις πλευρές. Αντιρρήσεις από όλους στο προεδρικό διάταγμα για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Την πρόταση της Βενεζουέλας να του χορηγήσει άσυλο πιθανότατα θα αποδεχθεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που παραμένει αποκλεισμένος στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει δημοσιογράφος του Guardian που συνομιλεί μαζί του. To Wikileaks από την πλευρά του προανήγγειλε για την Τετάρτη την έναρξη της «πρώτης φάσης της Φυγής στην Ελευθερία», αφήνοντας ανοικτές τις εξελίξεις. Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα σπίτια εννέα κορυφαίων στελεχών της ομάδας που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, όπως καταγγέλλει η πλατφόρμα κινημάτων. Συνεχίζουν να κρατούνται περίπου 48 άτομα από τη Δευτέρα. Ειρηνικό διάλειμμα στην πλατεία Ταξίμ το βράδυ, όπου στήθηκαν οι σκηνές για το πρώτο γεύμα του Ραμαζανιού (αντί, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, για το πάρκο Γκεζί).

Οι καναδικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα με σκοπό την απόδοση ευθυνών για τον εκτροχιασμό του τρένου που έσπειρε το χάος στο Λακ-Μεγκαντίκ, όταν λύθηκε από τη θέση που ήταν σταθμευμένο και κύλησε ακυβέρνητο στο κέντρο της πόλης ενώ τα 73 βαγόνια του ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά. Ο αριθμός των νεκρών έχει εν τω μεταξύ αυξηθεί σε 15, ενώ οι έρευνες στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς συνεχίζονται και τα συνεργεία φοβούνται πως θα βρουν κι άλλες σορούς.

Οικονομία

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. Την παράταση της υφιστάμενης διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής του υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποφάσισε ο Ειδικός Εκκαθαριστής της υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας ως στόχο την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής λύσης.

Οι επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του προγράμματος «10.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό για νέους έως 29 ετών», εκφράζουν, «μετά τα πρώτα δείγματα γραφής», επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του.

Αθλητισμός

O Δημήτρης Μελισσανίδης ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του σχετικά με τα σχέδια του για την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ. Παρακολουθείστε από το sports.sansimera.gr μέσω Live streaming τη συνέντευξη Τύπου του ισχυρού άνδρα της «Ενωσης» (12:00) από το Tatoi Club, όπου θα λάβει χώρα. Η Σιράκ από την Αρμενία και η Στρέιμουρ από τα Νησιά Φερόε ήταν οι δύο ομάδες που τσέκαραν την πρόκριση τους στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, μετά τις ρεβάνς που έγιναν το βράδυ της Τρίτης.

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League προκρίθηκε η Ζενές Ες παρά την ήττα της με 2-1 από την Τούρκου. Μετά την επικράτησή της με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, ηττήθηκε 2-1 στον επαναληπτικό, χωρίς αυτό όμως να της στοιχίσει. Την πρόκριση με αρκετά δύσκολο τρόπο πανηγύρισε και η Ρούνταρ που πήρε την ισοπαλία εκτός έδρας με 1-1 από τη Μίκα σκοράροντας στο 83’ και έτσι σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι προκρίθηκε. Τέλος, η Ντιφερντάνζ επικράτησε 2-1 της Λάτσι και σε συνδυασμό με το 1-0 του πρώτου αγώνα πήρε την πρόκριση. Το «εισιτήριο» εξασφάλισαν και οι Ρούνταρ Πλιέβλια, Ζενές Ες και Ντιφερνάνζ, ενώ την Τετάρτη θα μάθει η Ξάνθη την αντίπαλό της στον επόμενο γύρο, με τη Λίνφιλντ να έχει σημαντικότατο προβάδισμα μετά το υπέρ της 2-0 επί της Φουγκλαφιόρντουρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: