26 Ιουνίου, 2013

MΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ!

 
Νέο -οικονομικό αυτήν τη φορά, και με έντονες πολιτικές προεκτάσεις- σεισμό προκάλεσε στην Ιταλία η απόρρητη έκθεση της τράπεζας επενδύσεων Mediabanca, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τη γειτονική μας χώρα να χρεοκοπήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες!  Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην έκθεση της Mediobanca αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του χρόνου, η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να αντιμετωπίσει «μερική χρεοκοπία» και τελικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία Mediobanca Securities, που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει κύριο μέτοχό της τη συγκεκριμένη ιταλική τράπεζα επενδύσεων, η κυριότερη απειλή για τη Ρώμη είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο πλέον έχει ξεπεράσει τα 2.000 δισ. Ευρώ!

Οσο για τις προτεινόμενες λύσεις; Αφορούν μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να μπορέσει η Ιταλία να ξεπεράσει την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή οικονομική φάση. Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις παρεμβάσεις, με τις οποίες η Mediobanca θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας ζητούν να υπογραφεί άμεσα συμφωνία με την Ελβετία για τα κεφάλαια που Ιταλοί πολίτες μετέφεραν στη γειτονική χώρα, να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους Ιταλούς διαθέτουν αγαθά και εισοδήματα άνω του 1.300.000 ευρώ και να θεσπισθεί υψηλότερη φορολόγηση όλων των σταθερών χρηματιστηριακών απολαβών, εκτός των ομολόγων του δημοσίου.

Το περασμένο Σάββατο πάντως, για μία ακόμη φορά, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί πολίτες -κυρίως συνταξιούχοι και μισθωτοί- βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να συμμετάσχουν στις πρώτες, έπειτα από μία δεκαετία, ενιαίες κινητοποιήσεις που συνδιοργάνωσαν τα μεγάλα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil. Αιτία της ένωσης των δυνάμεών τους; Οι επιπτώσεις της σοβαρής ύφεσης στην οποία έχει καταβυθιστεί πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της ιταλικής κοινωνίας. «Πέφτουμε στο βάραθρο, η φτώχεια αυξάνεται δραματικά και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε εσφαλμένες οικονομικές επιλογές» σχολίαζε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Uil Λουίτζι Αντζελέτι, περιγράφοντας ουσιαστικά την κατάσταση που επικρατεί πλέον στη χώρα του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: