26 Ιουνίου, 2013

ΝΤΡΟΠΗ: EΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Η πώληση της ΔΕΣΦΑ στη SOCAR προχωράει παρά το σκανδαλώδες τίμημα αγοράς, μαζί, βέβαια με την δορυφοροποίηση της χώρας στις "δύο Τουρκίες", την κανονική και τους τουρκόφωνους Αζέρους, κάτι που παρουσιάζεται ως "επιτυχία": Η επιλογή του ΤΑΡ ως αγωγού μεταφοράς αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για την "μεγάλη" επιτυχία της ενεργειακής δορυφοροποίησης της χώρας από την Τουρκία!

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε σήμερα στις 10:00 το πρωί ο Νο 2 της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και αρμόδιος για τα θέματα επενδύσεων και μάρκετιγκ, Ελσχαντ Νασίροφ  και ο αντιπρόεδρος της ΒP, μεγαλομετόχου της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, Αλ Κουκ.  Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αν η κυβέρνηση τα βρει με τους Αζέρους για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ανοίγει ο δρόμος και για τη ΔΕΣΦΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ενημερωθεί σήμερα απ' τους παραπάνω για τις προθέσεις της κοινοπραξίας εάν τελικά θα επιλέξει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, ή τον "ανταγωνιστή" Nabucco West. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων χωρών, τόσο αυτών που στηρίζουν τον TAP (Ρώμη, Τίρανα, μαζί με Αθήνα), όσο και εκείνων που στηρίζουν τον Nabucco (Σόφια, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Βιέννη). Με άλλα λόγια, σήμερα το μεσημέρι, έστω και ανεπίσημα (διότι οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου), θα γίνει γνωστό αν το «χρίσμα» δόθηκε τελικά στον TAP ή στον Nabucco.

Κυβερνητικά στελέχη, παρότι κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι θα επικρατήσει ο TAP, ενώ αντίστοιχο είναι και το κλίμα που μεταφέρουν τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Μετά τις κυριακάτικες αναφορές ρουμανικών ιστοσελίδων, χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο New Europe, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, σε αποκλειστικό - όπως σημειώνει - δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι ο TAP είναι ο αγωγός που έχει επιλεγεί από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη. Το πρακτορείο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Μπακού οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο κέντρο αποφάσεων των Αζέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: