26 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τις επιπτώσεις των βίαιων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών που ευνοούν την εξάπλωση του προβλήματος των ναρκωτικών φέρνει στο προσκήνιο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το ΚΕΘΕΑ και η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ πραγματοποιούν συναυλίες στο κέντρο της Αθήνας. Με πρώτο στόχο να φύγει το «μαύρο» δήλωσε ότι εργάζεται ο υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής. Όπως σημείωσε, η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα «βγει στον αέρα» περίπου σε τρεις μήνες. Όσον αφορά για τις δικές του αρμοδιότητες μετά τη λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Καψής παρατήρησε ότι η δουλειά του θα είναι να εξασφαλίσει ότι ο νέος φορέας θα μείνει μακριά από κομματικές εξαρτήσεις.
  
Για τρίτη συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό» ανοίγει τις πύλες του στην Κοζάνη με πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες για τέσσερις ημέρες θα στείλουν σε ολόκληρη την πόλη ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην προκατάληψη και τον ρατσισμό. Η εθελοντική οργάνωση ΑΡΣΙΣ - Κοζάνης, ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης ενώνουν τις δυνάμεις τους από την Πέμπτη 27 μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα.

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για τα επεισόδια που είχαν διαδραματιστεί στην Κόρινθο, έξω από το πρώην στρατόπεδο στο οποίο κρατούνται μετανάστες. Επίσης από την Επιτροπή ζητείται η άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη έως στιγμής αίτια, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα την Τρίτης, σε δασική έκταση με πεύκα στο Προκόπι του δήμου Κηρέως, στη βόρεια Εύβοια. Αργά το βράδυ η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Κόσμος

Κάθε άλλο παρά αθώα σύγχυση προκάλεσε στη Γερουσία του Τέξας το χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη: Το πότε ξεκίνησε η διαδικασία που κατέληξε στην υπερψήφιση νόμου που ουσιαστικά κλείνει σχεδόν κάθε κλινική για έκτρωση στο Τέξας είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών (που είπαν «ναι») και Δημοκρατικών (που είπαν «όχι»). Αιτία της ασάφειας ήταν η απόπειρα μέλους της Γερουσίας -από τους Δημοκρατικούς- να καθυστερήσει τη διαδικασία μιλώντας για ώρες στο Σώμα.Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανέφερε πως η Γερμανία γνωρίζει πως πρέπει να τονώσει την εσωτερική ζήτηση στους τομείς που αυτό είναι δυνατόν περισσότερο ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Έχουμε επίγνωση πως εάν θέλουμε να πάμε εμείς καλά, θα πρέπει να πάει καλά κι η Ευρώπη», υπογράμμισε.
  
Συμφωνώντας ουσιαστικά με ένα από τα κεντρικά αιτήματα του δρόμου, το βραζιλιανικό Κογκρέσο απέρριψε την εμπρηστική PEC37, τροποποίηση που θα περιόριζε το δικαίωμα των εισαγγελέων να ερευνούν πολιτικούς. Ο νόμος είχε θεωρηθεί πως ευνοεί τη συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς. Παράλληλα, η πρόταση της προέδρου της χώρας για δημοψήφισμα συναντά σκεπτικισμό και αντιδράσεις από πολιτικούς και νομικούς. Σε απεργία καλούν στις 11 Ιουλίου τα κυριότερα συνδικάτα της χώρας, πρώτη κίνηση συμμετοχής στο κύμα διαδηλώσεων. Νέες μεγάλες συγκεντρώσεις αναμένονται την Τετάρτη.Περισσότεροι από 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν ξανά γύρω από την πλατεία Ταξίμ καταγγέλλοντας την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο τον αστυνομικό που ευθύνεται για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 26χρονου διαδηλωτή Ετιέμ Σαρίσουλουκ. 

«Ζητούμε να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι» φώναζαν οι διαδηλωτές, εκατοντάδες εκ των οποίων στέκονταν σε μικρή απόσταση από δεκάδες αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο κέντρο της πλατείας.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι-«θύμα συνωμοσίας των δικαστών» διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Φαρνέζε της Ρώμης με πρωτοβουλία του διευθυντή της δεξιάς εφημερίδας Il Foglio, Τζουλιάνο Φεράρα, και υπό το σύνθημα «Είμαστε όλοι πόρνες». Το «παρών» έδωσε και η νεαρή αρραβωνιαστικιά του Μπερλουσκόνι, Φραντσέσκα Πασκάλε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Δεν είμαι πόρνη, ούτε και η Ρούμπι».

Οικονομία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι Εφοριακοί και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών. Η ΠΟΕ ΔΟΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου αντιδρώντας στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το μέλλον των υπηρεσιών του υπουργείου. Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη στις 10 το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού αναμένονται την Παρασκευή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο TAP έχει το προβάδισμα.Αντικειμενικές αξίες οικοπέδων σε 457 περιοχές της Ελλάδας καθόρισε με απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προκειμένου να υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών προσώπων των ετών 2011, 2012, 2013. Πρόκειται για τιμές που προσδιορίστηκαν από τις κατά τόπους Εφορίες, οι οποίες ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδικες και ατεκμηρίωτες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αντιφάσεις με υψηλές τιμές σε φτηνές περιοχές, που υπερβαίνουν τις τιμές σε πολύ ακριβότερες περιοχές.

Αθλητισμός

Στο Τορίνο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις θα μεταβεί την Τετάρτη ο Κάρλος Τέβες και αν όλα πάνε καλά θα υπογράψει το καινούργιο του συμβόλαιο με τη Γιουβέντους! Οι εξελίξεις ήταν άμεσες στην υπόθεση μεταγραφής του Τέβες. Ο γενικός αρχηγός των «μπιανκονέρι», Μπέμπε Μαρότα, αφού συμφώνησε με τους ανθρώπους της Μάντσεστερ Σίτι για την απόκτηση Αργεντινού επιθετικού, θα τον συνοδέψει την Τετάρτη στο Τορίνο προκειμένου να υποβληθεί στα ιατρικά τεστ.Ισόπαλη 0-0 αναδείχθηκε η εθνική Νέων (U20) με την αντίστοιχη του Μάλι, στον δεύτερο αγώνα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας. Το ματς έγινε στο Γκαζιάντεπ και η ομάδα του Κώστα Τσάνα πήρε το βαθμό που χρειαζόταν για να φτάσει τους τέσσερις και ουσιαστικά να εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16» του θεσμού μέσω του 4ου ομίλου. Σ΄ένα ισορροπημένο παιχνίδι, η εθνική έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη, όταν ο Μπουχαλάκης έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι προ κενής εστίας στο 58'.Στο άλλο ματς του ομίλου, η Παραγουάη νίκησε με 1-0 το Μεξικό, το οποίο μετά από δύο αγωνιστικές δεν έχει ούτε βαθμό!
  
Στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και αποδεσμευμένος από την Αλκμάαρ θα βρίσκεται το μεσημέρι της Τετάρτης ο Έρικ Φάλκενμπεργκ! Ο Ολλανδός άσος αναμένεται στη χώρα μας στις 16:20 με πτήση από το Άμστερνταμ και θα έχει μαζί του την ελευθέρας από την ΑΖ που θα του δίνει το δικαίωμα να συζητήσει με τον Παναθηναϊκό τους όρους της συνεργασίας των δυο πλευρών, καθώς ακόμα δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία. Στο μεταξύ, με τον Παναθηναϊκό θα κάνει η Νόριτς την πρόβα τζενεράλε (10/8) εν όψει του αγώνα της πρεμιέρας του αγγλικού πρωταθλήματος κόντρα στην Έβερτον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: