24 Ιουνίου, 2013

ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ!

 

Σύννεφα που θα φέρουν θύελλες σωρεύονται ταχύτατα πάνω από την Ελλάδα, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση. Κάποιοι είπαν ότι ο Φ. Κουβέλης έψαχνε διέξοδο, φοβούμενος αυτά που έρχονται. Η κυβέρνηση (που από τρικομματική έγινε δικομματική) μπορεί να προσπαθεί να ξορκίσει τα νέα μέτρα, όμως τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δείχνουν ότι σύντομα θα κληθεί να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, αντικρίζοντας κατάματα το πρόβλημα. Προχθές, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης από το β' εξάμηνο του 2014 και μετά. Μάλιστα, πήγε και ένα βήμα παραπέρα, «συστήνοντας» στην τρόικα να τελειώσει γρήγορα τους ελέγχους (που διεξάγει) ώστε το ΔΝΤ να εκταμιεύσει εγκαίρως τη δική του συμμετοχή στην επόμενη μεγάλη δόση.

 Ο Γ. Στουρνάρας, που γνωρίζει τις ενστάσεις του ΔΝΤ, ανέφερε μετά το προχθεσινό Εurogroup ότι δεν πρέπει να εύχεται κανένας το να μην πάρουμε εγκαίρως τα χρήματα της επόμενης δόσης (8,2 δισ. ευρώ), καθώς αυτό θα δημιουργούσε μια σειρά από προβλήματα. Στις μέχρι τώρα επαφές της τρόικας με τους Ελληνες αρμόδιους, οι δεύτεροι διαπίστωσαν με τρόμο ότι η τρόικα θέτει ένα σωρό θέματα που δεν είναι στην ατζέντα. Ταυτόχρονα όμως κάνουν «παράπονα» και οι τροϊκανοί, που εμφανίζονται απελπισμένοι για το επίπεδο των επαφών, ενώ κάποιοι από αυτούς (αν και Δυτικοί ορθολογιστές) ακούστηκαν να ελεεινολογούν την τύχη τους που έμπλεξαν με τους Ελληνες...Τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και τα αιτήματα της τρόικας προμηνύουν ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο, για το οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ενημερώσει πρόσφατα -πριν από την πολιτική κρίση με την ΕΡΤ- τους τρεις αρχηγούς (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.). Αρα και οι τρεις ξέρουν τις θύελλες που έρχονται.

 Η τρόικα ζητά -από τώρα- να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων ύψους 549.000.000 ευρώ, που καταγράφηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, αλλά και την μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. ευρώ που θα ανοίξουν στον Προϋπολογισμό (στη διετία 2013 -2014) τα ελλείμματα κυρίως του ΕΟΠΥΥ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.Μεγάλο πρόβλημα είναι η αιμορραγία των εσόδων από φόρους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 καταγράφηκε υστέρηση:

 268.000.000 ευρώ στις εισπράξεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων,

272.000.000 στις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

242.000000 ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων, τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα και τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού.

 Οι επικεφαλής της τρόικας που θα επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους το Σάββατο 29 Ιουνίου, θα ζητήσουν από τον Γιάννη Στουρνάρα να χαρτογραφήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες και κυρίως τις εξελίξεις από τον φθινόπωρο και μετά. Την ίδια στιγμή, τα τέσσερα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι:

1. Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Προκαλεί νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014, που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Εντονο προβληματισμό προκαλεί ειδικά η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

2. Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 στα δημόσια ταμεία 3,17 δισ. ευρώ. Ετσι, ασκεί πιέσεις για τη συνέχιση του φετινού καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Παράταση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα σημάνει όμως και παράταση του ΦΑΠ για το 2014. Η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις και για την είσπραξη του φετινού ΕΕΤΑ σε πέντε δόσεις και ζητεί να μειωθούν οι δόσεις σε τέσσερις, με το σκεπτικό ότι, σε διαφορετική περίπτωση, ποσό ύψους 400.000 ευρώ θα «περάσει» αναγκαστικά στον Προϋπολογισμό του 2014.

3. Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έπρεπε να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

4. Η τρόικα ζητά νέα μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ , ώστε να αντισταθμιστεί η μη επιβολή της εισφοράς 0,02% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου (που προβλέπεται στο Μνημόνιο).Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν και οι εφιαλτικές προτάσεις για εισπρακτικά μέτρα όπως:

Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων πρόνοιας που ζητά η τρόικα.

Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία.

Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ.

Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και τυπικά λήγει το 2015.

Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.

Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: