24 Ιουνίου, 2013

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ INTERNET

Μία από τις σατιρικές «μόδες» των ημερών έχει ως πηγή έμπνευσής της τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε στον κόσμο του διαδικτύου με τα εξής λόγια: «Το ίντερνετ είναι για όλους εμάς μία Νέα Γη». Η κ. Μέρκελ έκανε τούτη την αναφορά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο. Οι «βετεράνοι» των νέων τεχνολογιών αντιμετώπισαν ειρωνικά την αποστροφή του λόγου της, αλλά εν προκειμένω έχουν άδικο.

Η «Νέα Γη» υπάρχει, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των κατοίκων του πλανήτη μας και η επιρροή της δεν σταματά στις οθόνες των υπολογιστών μας ή στα πολύπλοκα κυκλώματα που βρίσκονται πλέον σε όλες τις συσκευές, στα οχήματα, στα οπλικά συστήματα. Η «Νέα Γη» καθορίζει την ισχύ, το χρήμα και την εξουσία στον «Παλαιό Κόσμο». Η ταχύτητα της επικοινωνίας, η διασπορά αληθών ή αναληθών πληροφοριών και το δικαίωμα των χρηστών στην αυτοδημοσίευση των απόψεών τους (μέσω ιστοσελίδων και ιστολογίων) αλλάζουν δραστικά τον παγκόσμιο χάρτη. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έκανε οργισμένες δηλώσεις εναντίον του... twitter, επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει τις διαδηλώσεις εναντίον του, που συντονίζονταν μέσω αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο... ισλαμικός χειμώνας (για μερικούς «Αραβική Ανοιξη») στη βόρεια Αφρική εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στο ίντερνετ! Το ίδιο συνέβη με τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών ΜΜΕ, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, νιώθουν τον θρόνο τους να τρίζει και τη δύναμή τους να χάνεται από τους αντίστοιχους διαδικτυακούς σταθμούς, τους οποίους μπορεί να ιδρύσει οποιοσδήποτε! Η λειτουργία τους απαιτεί σχεδόν μηδενικά κόστη, η επιρροή τους αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς και σταδιακά -όσο αυξάνεται η ευρυζωνικότητα- τείνουν να υποκαταστήσουν τα παραδοσιακά «αναλογικά» μέσα ενημέρωσης.

Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο του βιβλίου. Στις ΗΠΑ το 2009 πωλήθηκαν ψηφιακά βιβλία συνολικής αξίας 166.900.000 δολαρίων και το 2012 οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια! Οι πρωτοπόροι της αγοράς συντονίζονται με τις νέες δομές που επιβάλλει η εξοικείωση με τη «Νέα Γη» και οι διστακτικοί απλώς θα χρειαστεί να ακολουθήσουν -έχοντας χάσει αρκετές θέσεις στην αφετηρία. Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και στην πολιτική, όπου το διαδίκτυο διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην επικράτηση του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

 Στην Ελλάδα, φυσικά, ελάχιστα πράγματα έχουν αντιληφθεί οι κρατούντες. Παρόλο που έχουν δαπανηθεί πόροι... διαστημικών επιπέδων ο διαδικτυακός πρωτογονισμός μας είναι εμφανής. Αν αμφιβάλλει κάποιος, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τις παλαιολιθικές ιστοσελίδες της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της ΕΣΗΕΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: