24 Ιουνίου, 2013

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί με αφορμή την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πεφανερωμένης, πολιούχου της Λευκάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόταν από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ενώ τον υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο Δήμαρχος του νησιού, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου ιστορικό ορόσημο για τη Λευκάδα, ενώ αναφέρθηκε στην πολυποίκιλη κρίση της πατρίδας και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να προσευχηθεί για το καλό της Λευκάδας και της Ελλάδας γενικότερα. Ο Μητροπολίτης Λευκάδος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερη τιμή για το νησί που θα παραβρεθεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας Φανερωμένης. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λευκάδος και το Δήμαρχο του νησιού για την υποδοχή και τόνισε: "ενώπιον του λαού αισθάνομαι την ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Υπάρχει μία όμορφη λέξη στο ελληνικό λεξικό, η λέξη "πολίτης", που σημαίνει εκείνος που ασχολείται με θέματα της πόλης και των ανθρώπων. Αυτή η λέξη αργότερα πήρε και έννοια πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να μη συμμετέχουμε στις ανάγκες της πόλης και του λαού. Η Εκκλησία στέκεται πλάι στους ανθρώπους, δεν έχει λόγο να κομματίζει την πορεία της".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις εποχής τονίζοντας τα προβλήματα κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπου άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια, για να βρούνε φαγητό και επισήμανε πως "καλούμαστε να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας έχει περάσει πολλές κρίσεις με κοινό χαρακτηριστικό την ύφεση της δυνατότητας της προσπάθειας του λαού μας. Οι αντίθετοί μας, κάνουν ότι μας αγαπούν, αλλά δε μας αγαπούν. Ξέρουν ότι όσο δυσκολευόμαστε, τόσο αδυνατούμε, γι αυτό που πρέπει να διδάξουμε είναι η γιγάντωση της ψυχής μας. Όχι ότι δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια των φίλων μας, αλλά αυτοί που δίνουν, δίνουν για να πάρουν". "Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποφάσισε να κάνει Βαβέλ χωριστά από το Θεό", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος "δεν σκότωσε μόνο το Θεό, αλλά και την ανθρωπιά του. Ο άνθρωπος έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και έχασε την αξία του και την αξιοπρέπειά του".

Μίλησε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος για την ιστορία, τις αξίες και τις παραδόσεις αυτού του τόπου λέγοντας πως έτσι θα αγωνιστούμε και θα ξεπεράσουμε την κρίση. Με αφορμή την εορτή της Παναγίας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από συνήθεια, άλλοι ως εκδρομή, αλλά υπάρχουν και αυτοί που πονάει η ψυχή τους και έχουν την εσωτερική ανάγκη να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να εκφράσουν τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Αυτή είναι η παράδοσή τους". Μίλησε, ωστόσο, για τις ξενικές επιδράσεις που επηρεάζουν την χώρα μας, ενώ εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τοπικών εκκλησιών και τοπικών αρχών και είπε πως "αυτό πρέπει να εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς, γιατί είναι ένας κοινός αγώνας για το καλό της πατρίδας μας". Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους χώρους των γραφείων της Μητρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: