29 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης (13:30) το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο τη νέα δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Χανιά και Αρεόπολη. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν σπεύσει στα σημεία και δίνουν μάχη με τις φλόγες. Στα Χανιά το κύριο βάρος έχει πέσει στην περιοχή του Βαμβακόπουλου, όπου γίνονται προσπάθειες να σβήσουν όλες οι εστίες. Η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια χωρίς να τα απειλεί. Στην Αρεόπολη, το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση. Σε ύφεση η φωτιά στην Κυπαρισσία. Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε στον κυβερνητικό συνασπισμό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς η σύγκρουση μεταξύ των εταίρων κλιμακώνεται και μεταφέρεται στη Βουλή.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προχωρούν στη δημιουργία μετώπου για την προώθηση της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δίνει οδηγία για «ενταφιασμό» του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη και η ΝΔ επεξεργάζεται τη στρατηγική της για τη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή.Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κοτζιά με τίτλο «Ελλάδα αποικία χρέους. Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία». Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «Μερκελιστή» και τόνισε ότι «η λύση δεν είναι να οδηγηθούμε στο κενό». 

Πρόσθεσε ότι μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολιτική αλλαγή που θα αλλάξει και το τοπίο στην Ευρώπη. «Η Αριστερά πρέπει να πείσει όχι μόνο ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει» είπε.Από τα ρούχα τους θα βγουν και φέτος δεκάδες ποδηλάτες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην 6η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία που θα γίνει στις 7 Ιουνίου. Πρόκειται για μία γιορτή για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και τη ρύπανση που δημιουργεί, για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Κόσμος

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, κατά την οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζίνπινγκ, αλλά και με άλλα σημαντικά στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής κινεζικής ηγεσίας. Προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στην Καλιφόρνια, στις 7 και 8 Ιουνίου, ο κ. Ντόνιλον δήλωσε ότι η συνάντηση «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή σε βάθος συζητήσεων για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας» Στη σύλληψη ενός 17χρονου αμερικανού, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε επίθεση στο σχολείο του, ανάλογη με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στο λύκειο του Κολουμπάιν πριν από 14 χρόνια, προχώρησε η αστυνομία του Όρεγκον. Εναντίον του η Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για 19 αδικήματα, μεταξύ των οποίων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατασκευή εκρηκτικών. Ο νεαρός παραμένει υπό κράτηση, αφού η εγγύηση που όρισε το δικαστήριο ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας της Βενεζουέλας τραυματίστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε γνωστό στριπ κλαμπ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο ένας από τους διπλωμάτες πυροβολήθηκε στο πόδι μετά από διαμάχη με τους υπαλλήλους του κλαμπ. Ο δεύτερος αξιωματούχος της πρεσβείας πυροβολήθηκε στο στομάχι.Ψηφιακό ξέπλυμα συνολικά έξι δισ. δολαρίων υποστήριζουν οι αμερικανικές αρχές ότι έχει στο «ενεργητικό» της μόνο μία εταιρεία συναλλάγματος, η Digital Reserve, η οποία είχε γίνει κόμβος για εγκληματίες κάθε είδους -από κλέφτες ταυτοτήτων μέχρι διακινητές παιδικής πορνογραφίας. Η εταιρεία με έδρα την Κόστα Ρίκα είχε σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο οποιοσδήποτε μπορούσε, στην πράξη ανώνυμα, να μετατρέψει κεφάλαια σε «εικονικά νομίσματα», να τα χρησιμοποιήσει σε συναλλαγές και στο τέλος να τα πάρει πίσω (με το αζημιώτο) σε πραγματικά νομίσματα χωρίς να φαίνεται η προέλευσή τους.

Στο δημαρχείο του Μονπελιέ θα γίνει η πρώτη γαλλική τελετή γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, συμβολική κατάληξη της διαμάχης που δίχασε την κοινή γνώμη της χώρας και έβγαλε στο δρόμο χιλιάδες υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στο νέο μέτρο. Οι αρχές θα προσπαθήσουν διακριτικά να αποφευχθούν έκτροπα από τυχόν συγκεντώσεις αντιτιθέμενων για τον γάμο του Βενσάν Αουτίν και του Μπρούνο Μπουαλό.

Οικονομία

Νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Στην Αθήνα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής και εν συνεχεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό. Ο Αντ.Σαμαράς θα παραθέσει γεύμα στον Ολλανδό αξιωματούχο, στο οποίο θα παρακαθίσουν οι κ.κ. Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης.

Αθλητισμός

Εν αναμονή της... βόμβας που ακούει στο όνομα Φαλκάο, η Μονακό συνεχίζει τις με αμείωτο ρυθμό τις μεταγραφές της. Λίγο μετά την ανακοίνωση του... πακέτου Μουτίνιο - Ροδρίγκες από την Πόρτο, η ομάδα του Πριγκιπάτου απέσπασε την υπογραφή ενός πρώην άσου των Δράκων, του Ρικάρντο Καρβάλιο, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος για τη νέα περιπέτεια που θα ζήσει για... 1+1 χρόνια. Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία των παικτών του ΠΑΟΚ για τον εντός έδρας αγώνα της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ με τον Ατρόμητο, στο γήπεδο της Τούμπας.

Εκτός αποστολής έμεινε ο Έτο που δεν ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού, και ο Σαρλ Ιτάνζ. Αντίθετα, κανονικά συμπεριλήφθηκε ο Βούκιτς που κατάφερε να ακολουθήσει όλο το πρόγραμμα της προπόνησης χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις, ενώ στην αποστολή θα βρίσκεται και ο Γιώργος Κατσικάς. Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το πρόγραμμα Διπλής Ανάπλασης για τις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έπειτα από απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει στον Παναθηναϊκό ότι δεν μπορεί να γκρεμιστεί η ιστορική έδρα των Πρασίνων, αν πρώτα δεν κατασκευαστεί γήπεδο στον Βοτανικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: