29 Μαΐου, 2013

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ: 9 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ

Στο 5,3% η ύφεση για την Ελλάδα - Η «λύση» των μέτρων λιτότητας, και τα μνημόνια που φέρνουν την «ανάπτυξη» στην ευρωζώνη… Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώνεται σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (σ.σ. pentapostagma.gr - Eurostat) εδώ και έξι συνεχόμενα τρίμηνα.. Εννέα από τις 17 χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης: Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Σλοβενία. Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα και η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ έχουν διαλύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα… Τα δεδομένα της Eurostat δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 15 Μαίου και σχετίζονται με το Α.Ε.Π στην ζώνη του ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Κατά μέσο όρο, το Α.Ε.Π της περιφέρειας μειώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2013 συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και 1% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, αποτελώντας ουσιαστικά την μακρύτερη περίοδο ύφεσης από την στιγμή που ξεκίνησαν να υπολογίζονται και να μετρώνται οι οικονομικές δείκτες της ζώνης στο έτος 1995.Το Α.Ε.Π της Γαλλίας μειώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2013 συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, με ύφεση που εμμένει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, και έτσι βρίσκεται σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης. Το 2012, το Α.Ε.Π της Γαλλίας μειώθηκε κατά 0,4%. Παράλληλα, η Γερμανία μόλις μετά βίας απέφυγε την υφεσιακή κατάσταση, καθώς το Α.Ε.Π της αυξήθηκε κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε. Πάντως, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,3% για το Γερμανικό Α.Ε.Π.

Ο Carsten Brzeski, ανώτατος οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες δήλωσε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters: "Η «μιζέρια» συνεχίζεται. Σχεδόν όλες οι μεγάλες χώρες εκτός της Γερμανίας, βρίσκονται σε ύφεση, και έως τώρα τίποτα δεν έχει βοηθήσει για να σταματήσει αυτή η καθοδική πορεία" Η Ιταλία, αποτελώντας την Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, σημείωσε το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης της οικονομίας της, οδηγώντας στο μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα ύφεσης από την χρονιά έναρξης υπολογισμού των οικονομικών δεικτών στη δεκαετία του ’70..

Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο, με την συρρίκνωση να οξύνεται. Για το α’ τρίμηνο του 2013, το Α.Ε.Π μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αλλά κατά 3,9% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2012.Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, η ύφεση βρίσκεται στο 5,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2013, με το Α.Ε.Π να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών διαλύοντας τις ψεύτικες «αισιοδοξίες» και «θετικές εικόνες»..Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από δύο περίπου εβδομάδες η Eurostat είναι ακόμη πιο απογοητευτικά από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής..



Δεν υπάρχουν σχόλια: