29 Μαΐου, 2013

ΜΑΧΗ ΤΩΝ «ΕΞΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

 
Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να ανοίξουν οι τελικές προσφορές των έξι υποψηφίων εταιριών - κοινοπραξιών για την εκμετάλλευση τριών εντοπισμένων κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο, στα ανοιχτά των Ιωαννίνων και στο Κατάκολο. Με το άνοιγμα των βελτιωμένων κλειστών προσφορών που κατατέθηκαν την Παρασκευή αναμένεται να μπει στο τελικό στάδιο το σίριαλ με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011. Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), ο Πατραϊκός περικλείει αποθέματα γύρω στα 200.000.000 βαρέλια, η περιοχή ανοιχτά των Ιωαννίνων 50.000.000 - 80.000.000 βαρέλια και το Κατάκολο περίπου 3.000.000 βαρέλια.

Με το άνοιγμα των προσφορών, η αρμόδια 17μελής επιτροπή του ΥΠΕΚΑ πρόκειται να καλέσει τους ομίλους που θα επικρατήσουν, προκειμένου να συζητήσουν το περιεχόμενο της σύμβασης που θα υπογράψουν. Εκτιμάται ότι οι συμβάσεις μπορεί να υπογραφούν μέσα στο καλοκαίρι, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί έγκριση από τη Βουλή, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό και κάποιοι θεωρούν ότι τα γεωτρύπανα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν να λειτουργούν στις τρεις περιοχές πριν από το τέλος του 2013. Για το κοίτασμα ανοιχτά των Ιωαννίνων είχαν παραμείνει στον διαγωνισμό δύο διεκδικητές: η κοινοπραξία της Energean Oil & Gas (εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) με τη Schlumberger και την Petra Petroleum, που ελέγχεται από τον καναδικό επενδυτικό όμιλο Taurus, και η Chariot Oil and Gas Ltd.

Προ μηνών είχαν αποκλειστεί η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) με την Edison και τη Melrose, καθώς και η κοινοπραξία των καναδικών ομίλων Arctic Hunter - Enterprises. Για τον Πατραϊκό Κόλπο έχουν μείνει στο παιχνίδι η κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ. - Edison - Melrose και η κοινοπραξία Energean Oil & Gas - Trajan Oil - Schlumberger. Η τελευταία κοινοπραξία και η Grekoil (ελέγχεται από Νορβηγούς και άλλους επενδυτές με έδρα την Κύπρο) μονομαχούν για το κοίτασμα στο Κατάκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: