12 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στοιχεία-σοκ βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας για την αλόγιστη παραπομπή νοσηλευόμενων σε αξονικές τομογραφίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία και εκτίθενται σε επικίνδυνη ακτινοβολία, την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει, ενώ παράλληλα οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων επιβαρύνονται με τεράστια ποσά.

Έντονο αναμένεται το Σαββατοκύριακο στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να τεθούν όλα τα «καυτά» θέματα, όπως της φυσιογνωμίας του κόμματος, των συμμαχιών, του ευρώ και της τακτικής έως τις εκλογές. Στο κείμενο της εισήγησης περιλαμβάνονται αρκετά σημεία με τα οποία δεν συμφωνεί η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να καταθέσει τροπολογίες.

Να περάσουν μία νύχτα στο δρόμο καλεί τους πολίτες η «Κλίμακα» που διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά σήμερα, Παρασκευή, από τις 6:00 μ.μ. έως τις 8:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος βραδιά «Sleep Out». Πρόκειται για μία εκδήλωση συμβολικής συμπαράστασης στους αστέγους που πραγματοποιείται μαζί με τους αστέγους. Η αυλαία της φετινής εκδήλωσης «Sleep out» προγραμματίζεται να ανοίξει με πορεία αστέγων προς την Βουλή.

Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ αναγκάζει τους επιτελείς να καταρτίσουν το δικό τους «Μνημόνιο». Σύμφωνα με αυτό, εξετάζεται η επιστροφή στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ενοίκιο στο κτίριο της Ιπποκράτους είναι πολύ «αλμυρό», ενώ οι υπάλληλοι του κόμματος εντάσσονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (2-3 ημέρες την εβδομάδα).

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις δείχνει να ξεμπλοκάρει το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και να επιτυγχάνεται μια κατ' αρχήν συμφωνία με βασικούς άξονες την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών και του σχεδίου κινητικότητας. Ο Αντ.Μανιτάκης δεσμεύθηκε για ολοκλήρωση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων και την άμεση κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης και η τρόικα φέρεται να δίνει πίστωση χρόνου έως την επόμενη αξιολόγηση του Ιουνίου, χωρίς να ζητά δεσμεύσεις επί συγκεκριμένων αριθμών.

Κόσμος

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι γυναίκες βουλευτές θα μπορούν πλέον να φορούν και παντελόνια: Ο κανονισμός, μετά από περίπου δύο χρόνια συζητήσεων, άλλαξε και δεν περιορίζει στις φούστες και τα ταγέρ τις επιλογές των γυναικών που εκλέγονται στο Σώμα.

Το χαρτί της ιταλικής προεδρίας παίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη μάχη για έξοδο της Ιταλίας από το πολιτικό αδιέξοδο, εμφανιζόμενος πρόθυμος να δώσει την στήριξή του σε υποψήφιο από το Δημοκρατικό Κόμμα για την ιταλική προεδρία -επιμένοντας όμως σε σχηματισμό κυβέρνησης με συμμετοχή του κόμματός του.

Ένα τεράστιο «πάρτι» για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ ετοιμάζουν για αύριο, Σάββατο, οργανώσεις αναρχικών, βετεράνοι ανθρακωρύχοι και εκπρόσωποι συνδικάτων στην πλατεία Τραφάλγκαρ εν μέσω του Λονδίνου. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας μέχρι και την ημέρα της κηδείας, καθώς η αστυνομία εκφράζει φόβους για ταραχές.

Αναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων -που βασίστηκαν στις πληροφορίες κατασκόπου του Πενταγώνου- ότι η Βόρειος Κορέα έχει τη δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής σε βαλλιστικό πύραυλο. «Ανακριβείς» έσπευσε να χαρακτηρίσει τις πληροφορίες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ η Σεούλ εκτιμά ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει πυραύλους στους οποίους μπορεί να ενσωματωθεί πυρηνική κεφαλή. Στη Νότιο Κορέα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Με τη γερμανίδα καγκελάριο συναντάται την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ξεκινώντας τις πρώτες «αναγνωριστικές» συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες μετά την προαναγγελία του για αλλαγή της σχέσης του Λονδίνου με την Ένωση και έπειτα διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι. Ο Κάμερον είχε ξεκινήσει την εβδομάδα περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την οποία όμως διέκοψε με το θάνατο της Θάτσερ· δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί πότε θα γίνει η επίσκεψη με τον Ολάντ.

Οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αυξήσουν την συμβολή τους -ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ- στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, παρά τις πληροφορίες ότι το κόστος διάσωσης της Κύπρου θα είναι τελικά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου. Σκοπό του είναι να συντονίζει και να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομου εμπορίου και ενδεικτικά διακίνησης στην αγορά κάθε είδους εμπορευμάτων τα οποία κυκλοφορούν κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, διακινούνται στην αγορά χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, διατίθενται χωρίς την απαιτούμενη άδεια, συνιστούν παράνομη απομίμηση προϊόντων ή διακινούνται κατά παράβαση των σχετικών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας διατάξεων της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ενημερώνει σήμερα, Παρασκευή, τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άτυπου Eurogroup που συγκαλείται στο Δουβλίνο ο Γ.Στουρνάρας. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, πάντως, δεν αναμένονται αποφάσεις για την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ωστόσο, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια πρώτη ισχυρή θετική ένδειξη, καθώς έχει «κλείσει» το θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Αθλητισμός

Η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε την πρόκριση για τους «4» του Europa League, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε με 3-2 από τη Ρουμπίν Καζάν στη Ρωσία. Οι Άγγλοι πήραν το εισιτήριο χάρη στη νίκη τους με 3-1 στο πρώτο ματς στην Αγγλία. Διά πυρός και σιδήρου, η Φενέρμπαχτσε διαφύλαξε το σκορ του πρώτου αγώνα (2-0) και προκρίθηκε μετά την ισοπαλία 1-1 με τη Λάτσιο στη Ρώμη. Στους «4» και η Μπενφίκα που πήρε 1-1 στην Αγγλία από τη Νιούκαστλ και στο πρώτο ματς είχε νικήσει με 3-1. Στα πέναλτι με 4-1 η Βασιλεία πήρε την πρόκριση από την Τότεναμ μετά το 2-2 της κανονικής διάρκειας, σκορ που είχαμε και στο ματς της Αγγλίας και έμεινε και στην παράταση.

Πολλά και σημαντικά είπε ο Γιώργος Δώνης στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Nova. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε για τον αγώνα πρωταθλήματος, για το ματς κυπέλλου, αλλά και για το ρόστερ της νέας ομάδας…

Με τέσσερις αγωνιστικές (συν μια της κόκκινης κάρτας) τιμώρησε ο αθλητικός δικαστής τον Νταβίντ Αγκάνθο, για την αποβολή του και όσα έκανε στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Ο διαιτητής Στυλιαράς έγραψε στο φύλλο αγώνα για εξύβριση και βάσει αυτού ο αθλητικός δικαστής «τελείωσε» για φέτος τον επιθετικό του Άρη. Έφεση αναμένεται να καταθέσει ο Άρης με την ελπίδα να μειωθεί η ποινή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: