21 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εμπλοκή και του ιδιοκτήτη της έκτασης στη Μανωλάδα, όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση εναντίον των μεταναστών εργατών, προκύπτει από νέα στοιχεία που έρχονται στη φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας οπτικό υλικό από κινητό τηλέφωνο στο οποίο ο ιδιοκτήτης της έκτασης εμφανίζεται να απειλεί τους εργάτες ότι θα κινδύνευε η ζωή τους αν επέμεναν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε.

«Το 19ο Συνέδριο άνοιξε το δρόμο, την εναλλακτική διέξοδο για το λαό, διατύπωσε την πρόταση εξουσίας προς την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών κρίσεων, για την ευημερία του λαού και της νεολαίας» επισημαίνει σε συνέντευξή του στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «πρέπει να γίνει μια νέα αρχή ώστε να ανταποκριθούμε στην επιταγή του Συνεδρίου που συμπυκνώνεται στη φράση 'να γίνουμε Κόμμα παντός καιρού'».

Μηνύματα με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα. Από τα μηνύματα δεν λείπουν οι αναφορές στη Χρυσή Αυγή και η επισήμανση για την ανάγκη απομόνωσης νοσταλγών του φασισμού.

Αιχμές όσον αφορά την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και την τρόικα για αθέτηση των συμφωνηθέτων αφήνει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής.

Κόσμος

Δεύτερη θητεία, αφού δεν τα κατάφερε κανείς άλλος, για τον ιταλό πρόεδρο: Μετά από μία καταστροφικά αδιέξοδη αναζήτηση, στην οποία «κάηκαν» όλοι οι υποψήφιοι, διχάστηκε η Κεντροαριστερά και οδηγήθηκε σε παραίτηση ο μέχρι πρότινος προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, οι Ιταλοί επανεξέλεξαν τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που Ιταλός πρόεδρος αναλαμβάνει δεύτερη θητεία. Αντιδρά ο Γκρίλο, μιλώντας για πραξικόπημα και λέγοντας πως κατεβαίνει στη Ρώμη, καλώντας σε συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή.

Στη συμφωνία-ορόσημο στην οποία κατέληξαν Βελιγράδι και Πρίστινα για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ, αλλά και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα ακυρώσει σχεδόν όλες τις πτήσεις της μικρών και μεσαίων αποστάσεων την Δευτέρα, λόγω απεργίας του προσωπικού της. Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Δυνάμεις του συριακού στρατού μαζί με παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στον Άσαντ συγκρούστηκαν με δυνάμεις αντικαθεστωτικών κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ανακαταλαμβάνοντας τουλάχιστον ένα χωριό. Απογοητεύμενοι με την στήριξη από τη Δύση εμφανίστηκαν οι αντικαθεστωτικοί σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Γερμανία τους κάλεσε να «απομονώσουν τους τρομοκράτες».

Την ανακούφιση στη Βοστώνη για τη σύλληψη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ ως υπόπτου για την επίθεση στη Βοστώνη, μετά το νυχτερινό πανδαιμόνιο που είχε οδηγήσει στη σύλληψη και το θάνατο του πρώτου υπόπτου -του αδελφού του, Ταμερλάν- ακολουθούν τα σενάρια για τα κίνητρά τους και τις πιθανές διασυνδέσεις τους. Τα αμερικανικά ΜΜΕ οργιάζουν, προσπαθώντας να ρίξουν φως στο παρελθόν των δύο υπόπτων παίρνοντας συνεντεύξεις από κάθε συγγενή και γνωστό των αδελφών Τσαρνάεφ που μπορούν να βρουν. Παράλληλα, το FBI επιβεβαίωσε ότι ο Τάμερλαν είχε μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας το 2011 για σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Οικονομία

Ρύθμιση-σκούπα για όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις πριν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από το πακέτο βοήθειας, προωθεί η κυβέρνηση. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας ώστε να ψηφιστεί ώς την Κυριακή, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές του Πάσχα και πριν το Eurogroup του Μαΐου.

«Ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Νομοσχέδιο-σκούπα που θα αφορά στη ρύθμιση χρεών προς την Εφορεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, ακόμα και τη ΔΕΗ προωθούν προς ψήφιση στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Αθλητισμός

Με γκολ του Σεσκ Φάμπρεγας στο 84ο λεπτό, η Μπαρτσελόνα νίκησε 1-0 τη Λεβάντε στο «Καμπ Νου», στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και διατήρησε τη διαφορά των 13 βαθμών από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία επικράτησε 3-1 της Μπέτις στο «Μπερναμπέου», αλλά... μέτρησε τραυματίες.

Στη σκιά της τιμωρίας της ΑΕΚ πέφτει την Κυριακή η αυλαία της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λίγκα. Εν αναμονή της τελεσίδικης απόφασης, η «Ένωση» χρειάζεται μόνο τη νίκη απέναντι στον Ατρόμητο στο Περιστέρι για να ελπίζει ότι θα παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία, σε περίπτωση δικαίωσης της έφεσης. Ο Πανθρακικός έχει το θεωρητικά πιο εύκολο έργο από αυτές, καθώς υποδέχεται την ουραγό και υποβιβασμένη Κέρκυρα, την ώρα που ΟΦΗ, Βέροια και Άρης έχουν δύσκολες εκτός έδρας αποστολές.

Ιστορικές στιγμές για τη Σεντ Ετιέν, η οποία κατέκτησε το πρώτο πρώτο της τρόπαιο εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια! Η ιστορική γαλλική ομάδα, με δέκα πρωταθλήματα στο παλμαρέ της (τελευταίο εξ αυτών όμως το 1981), επικράτησε 1-0 της Ρεν στον τελικό που διεξήχθη στο «Σταντ ντε Φρανς» και κατέκτησε το Λιγκ Καπ Γαλλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: