21 Απριλίου, 2013

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Οι Γερμανοί αγόρασαν κι άλλη λίστα καταθετών σε ελβετική τράπεζα. Αρα κάποια στιγμή όλο και θα ξεμπουκάρει κάποιος αντιπολιτευόμενος αστέρας να υποδείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτά κάνουν οι χώρες που κυνηγάνε τη φοροδιαφυγή ενώ εμείς έχουμε στα χέρια κοτζάμ «λίστα Λαγκάρντ» αλλά δεν λέμε να την αξιοποιήσουμε. Και φυσικά θα κοροϊδεύει τον κόσμο, όπως τον κοροϊδεύουν όλοι όσοι διατείνονται ότι η περίφημη πια λίστα αποτελεί σοβαρό όπλο κατά της φοροδιαφυγής. Όποιος σοβαρά θέλει να μαζέψει λεφτά από τη φοροδιαφυγή ασχολείται με τη λίστα των 54.000 συμπατριωτών μας που έβγαλαν λεφτά σε ξένες τράπεζες από το 2009 και μετά. Αν δεν κάνω λάθος, έχει ήδη διαπιστωθεί ότι οι 18.000 δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα λεφτά που έβγαλαν και άρα πρόκειται για καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Θέλετε κι άλλες λίστες; Μας υπέδειξαν πώς να τις βρούμε φοιτητές αμερικανικού πανεπιστημίου με έρευνά τους πριν από ενάμιση χρόνο. Επειδή η φοροδιαφυγή είναι σπορ στο οποίο κατεξοχήν επιδίδονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το μόνο που έχουν να κάνουν οι φορολογικές αρχές είναι να συγκρίνουν τις ετήσιες καταβολές για στεγαστικά δάνεια με τα δηλωθέντα εισοδήματα των δανειοληπτών. Και μετά όρεξη για δουλειά να έχουν... Από τη στιγμή που καταργήθηκε το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων μαθαίνουμε κάθε τόσο για ένα σωρό λεφτάδες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας δηλώνοντας εξοργιστικά μικρά ή και μηδενικά εισοδήματα. 

Για όλα αυτά, όμως, ούτε είδατε ούτε θα δείτε να εκδηλώνεται από την αντιπολίτευση το ένα εκατοστό έστω του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Και ο λόγος είναι απλός. Πολιτικό και μόνο είναι το ενδιαφέρον τους και αποκλειστικά πολιτικά τα οφέλη που επιδιώκουν να αποκομίσουν. Γιατί τα φορολογικά είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά που μπορούμε ευκολότερα, ανετότερα και αμεσότερα να μαζέψουμε. Οι ξένοι -Γερμανοί, Γάλλοι και άλλοι- έχουν καταφέρει και την έχουν περιορίσει τη φοροδιαφυγή τους. Οι λίστες τύπου Λαγκάρντ τούς επιτρέπουν να μαζέψουν και κάτι από το μικρό κομμάτι που τους διαφεύγει. Γι' αυτό και τις κυνηγάνε. Αλλά εμείς άλλα πρέπει πρώτα να κυνηγήσουμε, αν θέλουμε σοβαρά να ασχοληθούμε με τη φοροδιαφυγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: