20 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο έκπτωτος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων και περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δασκάλων, καθηγητών και γονέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός κενών στην Ειδική Αγωγή και να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι παραμένουν εδώ και μια δεκαετία αναπληρωτές.

Αλλαγές στον Κανονισμό, με τις οποίες εναρμονίζεται η Βουλή στην ισχύουσα αναλογία «1 προς 5» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, η Βουλή υποχρεούται να δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλες τις προσλήψεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ενώ ορίζεται ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Αλλαντικά από μοσχαρίσιο κρέας, τα οποία είχαν βρεθεί θετικά σε DNA αλόγου και έχουν αποσυρθεί από την αγορά, περιείχαν και το κτηνιατρικό φάρμακο φαινυλοβουταζόνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΦΕΤ.

Εκατόν ογδόντα έξι προϊόντα από 22 κατηγορίες της διατροφικής αλυσίδας, καθώς και προϊόντα οικιακής χρήσης, που αναδείχθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου του Δήμου Παλλήνης, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της 6ης διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου τα δύο τελευταία χρόνια.

Κόσμος

Κατάμαυρος καπνός από το Μοντετσιτόριο Μέγαρο και στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς μετά τον Φράνκο Μαρίνι και ο δεύτερος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι «κάηκε» από τις εσωτερικές διαιρέσεις στη συμμαχία. Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς έσπασαν την κομματική γραμμή και ο Πρόντι δεν εξελέγη ούτε καν με την απλή πλειοψηφία του τέταρτου γύρου. Μπερλουσκονική δεξιά και Λέγκα απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Βατερλώ» για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σοκ και χάος στο Δημοκρατικό Κόμμα...

Με το ποσοστό ανεργίας στο 35,86% και έξι στα 100 παιδιά να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, η αυτόνομη περιοχή της Ανδαλουσίας, που πλήττεται βάναυσα από την κρίση με το κοινωνικό ρήγμα βαθαίνει ανησυχητικά, ετοιμάζεται να εγκρίνει νομοθέτημα που θα εγγυάται πως όλα τα παιδιά θα μπορούν να έχουν τρία γεύματα την ημέρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από νοσοκομείο στο Νέο Δελχί όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ένα πεντάχρονο κορίτσι, το οποίο βιάστηκε επανειλημμένως από γείτονα της οικογένειάς του, στην ινδική πρωτεύουσα. Η είδηση προκάλεσε αποτροπιασμό και αναβίωσε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών στην Ινδία.

Πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό του δεύτερου δράστη της επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστώνης βρίσκεται επί ώρες σε εξέλιξη στην πόλη: η αστυνομία αναζητά νεαρό άνδρα τσετσενικής καταγωγής που διαφεύγει μετά από καταδίωξη. Νεκρός είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του καταζητούμενου. Μεγάλο μέρος της Βοστώνης έχει «νεκρώσει». Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους· δεν κυκλοφορούν μέσα μεταφοράς. Εννέα χιλιάδες αστυνομικοί αναζητούν τον ύποπτο βομβιστή. Το χρονικό των εξελίξεων...

Κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων τους με τη Μόσχα αλλά και μέσω των τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν οργανώσει στο εξωτερικό -κατά βάση στην περιοχή του Καυκάσου- οι Τσετσένοι είχαν κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για αυτούς· είναι όμως η πρώτη φορά που θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για μία τέτοιας κλίμακας τρομοκρατική ενέργεια στη Δύση.

Οικονομία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έπρεπε να προσπαθήσει να περιορίσει την ποσότητα της διαθέσιμης ρευστότητας στην ευρωζώνη, αν και αναγνώρισε παράλληλα την «επισφαλή» οικονομική κατάσταση ορισμένων χωρών της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ «είναι απολύτως ανεξάρτητη» απάντησε ο Μάριο Ντράγκι.

Οι τιμές του πετρελαίου και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εμφάνισαν την Παρασκευή σημάδια ανάκαμψης, μετά τη «βουτιά» που κατέγραψαν στη διάρκεια της εβδομάδας, έπειτα από τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στη καθιέρωση συμβουλίου υπουργών των τριών χωρών (Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανία) για την υποστήριξη και προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, κατέληξε η συνάντηση στη Ρώμη του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, με την Ιταλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Μάρτα Ντασσού και τους Αλβανούς υφυπουργούς Εξωτερικών Έντι Χάρξι και Εμπορίου, Έννο Μπόζντο.

Αθλητισμός

Ποδοσφαιρική δράση σε Αγγλία και Ιταλία. Μεγάλες μάχες για τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια αλλά και για τον υποβιβασμό και στα δύο πρωταθλήματα το Σαββατοκύριακο. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια της Λίβερπουλ με την Τσέλσι, της Τότεναμ με την Μάντσεστερ Σίτι στην primer league αλλά και τον Γιουβέντους -Μίλαν στο campionato.

Με επιστολή της στην ΕΠΟ η ΠΑΕ ΑΕΚ η ζητά να μάθει με ποιόν επικοινώνησε ο διαιτητής της αναμέτρησης, Σταύρος Τριτσώνης, πριν πάρει την απόφαση για οριστική διακοπή του παιχνιδιού με τον Πανθρακικό. Έτσι στόχος της «Ένωσης» να γίνει άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του διαιτητή.

O Γιάννης Βονόρτας έκανε ένα απολογισμό στην εφετινή σεζόν, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Παράλληλα μίλησε για το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στην Βέροια, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα στο «πράσινο» στρατόπεδο και το μέλλον του στην ομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: