20 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Ε΄ ΜΕΡΟΣ)


Γαλιλαία (Ε΄ ΜΕΡΟΣ)

Προχωρώντας πιο ψηλά ακόμα, εκεί στο χώρο που ονομάζεται μικρά Γαλιλαία, εκεί ο τόπος είναι Άγιος! Εκεί ο Κύριος με τους μαθητές που πολλές φορές συναντήθηκαν,  κυρίως μετά την Ανάστασή Του! Δροσερό το περιβάλλον, με πολλά δέντρα, στη σκιά τών οποίων ξεκουράζεται ο προσκυνητής από την κούραση. Μπαίνοντας στο ναό και εκεί πρώτος τόπος που συναντούμε είναι το σημείο όπου εμφανίστηκε ο Κύριος στούς δέκα μαθητές Του μετά την Ανάστασή του,  ο Ναός είναι τεράστιος, Πίσω από την Αγία Τράπεζα ένας Σταυρός μαρτυρεί ένα φοβερό θαύμα.  Όταν κάποτε κάηκε κάποιος Ναός, ο  Σταυρός αυτός, πού ήταν μέσα στο Ναό, κάηκε μεν, αλλά περιμετρικά γύρω από τό Σώμα του Εσταυρωμένου! Κράτησε εντελώς καθαρό από τη φωτιά το σώμα του Κυρίου!!! 

Στο υπόγειο του Ναού,  βρίσκονται οι τάφοι των πατριαρχών των Ιεροσολύμων. Βγαίνοντας από το ναό εκεί απ έξω... άλλος ιερός χώρος.  Είναι ο χώρος εκείνος όπου είδαν οι μαθητές ξαφνικά τον Κύριο μπροστά τους και τον νόμισαν φάντασμα. Ο Κύριος όμως τους καθησύχασε από το φόβο τους, όταν πήρε και έφαγε κηρήθρα και ψαρί ψητό, για να τους δείξει ότι δεν είναι φάντασμα.  Σε κάποια μικρή απόσταση υπάρχει ένας άλλος ναός,  όπου ονομάζεται "Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο".  Ο Ναός αυτός είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο.  Κάποτε, εκεί πού στέκει ο Ναός αυτός, τότε παλαιά ήταν ο χώρος προσευχής της Υπεραγίας Θεοτόκου, τα χρόνια εκείνα τα οποία έζησε αφού ο κύριος είχε φύγει από τον κόσμο αυτό.

Εκεί στο χώρο αυτό, τρείς μέρες πριν πεθάνει,  η Θεοτόκος παίρνει το μήνυμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ότι σε τρείς ημέρες θα φύγει από τον κόσμο αυτό.  Αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της τα λιγοστά, στις γνωστές και φίλες της, έφυγε από κει κι όπως προείπαμε πήγε στο σπίτι του Ευαγγελιστού Ιωάννου όπου και εκεί πέθανε.  Συνεχίζοντας ακόμα πιο ψηλά συναντάμε το σημείο, όπου ο Κύριος αναλήφθηκε από τη γη προς τον ουρανό.  Εκεί που άφησε το τελευταίο του ίχνος επάνω στη γη.  Δυστυχώς ο χώρος αυτός βρίσκεται σήμερα στην κατοχή των μουσουλμάνων,  πληρώνοντας ένα μικρό εισιτήριο μπαίνετε μέσα να προσκυνήσετε.

Φεύγοντας περνάμε ακριβώς απέναντι από το προσκύνημα, όπου εκεί ευρίσκεται το ορθόδοξο προσκύνημα της Αναλήψεως. Ο χώρος αυτός είναι ο μαρτυρικός.  Οχι διότι πέθανε κάποιος μαρτυρικά, αλλά διότι, ο ίδιος ο Ναός και το Μοναστήρι, δέχτηκαν τη βία των Εβραίων! Εκεί πριν από λίγα χρόνια οι Εβραίοι γκρέμισαν τό Ναό και το Μοναστήρι και σήμερα αναδομούνται και τα δύο εκ θεμελίων. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει Ρωσσικό Μοναστήρι όπου τιμάται και η Ανάληψις του Κυρίου, αλλά εκεί υπάρχει καί ο τόπος της πρώτης ευρέσεως της Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου!

Νεκρά θάλασσα.

Η νεκρά θάλασσα είναι γνωστή σε όλους για τα ιδιαίτερα στοιχεία που περιέχει, εξαιτίας των οποίων, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει σ΄ αυτή. Σε αυτό άλλωστε το γεγονός οφείλεται και το όνομά της, το νερό της είναι πολύ σημαντικό για πολλούς καθώς έχει ιαματικές ιδιότητες. Την ερυθρά θάλασσα, την οποία συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη και μας θυμίζει την διάβασή της από τους Ισραηλίτες μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Το τοπίο γύρω μας είναι πολύ γραφικό. Μετά από πολύωρη διαδρομή θα φτάσουμε στο Εϊλάτ προς το ενυδρείο που αξίζει κανείς να θαυμάσει. Το περίφημο αυτό ενυδρείο είναι  πολύ γνωστό ανά τον κόσμο και προσελκύει πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη.

Το ενυδρείο χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες, η καθεμία από τις οποίες έχει και από ένα θέμα. Στην πρώτη θα δούμε διάφορα ζώα της θάλασσας μέσα σε σύγχρονα ενυδρεία. Ψάρια πολλών ειδών, μικρά, μεγάλα και με διάφορους χρωματισμούς. Παράξενα ψάρια, πολλά από τα οποία θα δούμε για πρώτη φορά και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του προσκυνητή. Τα χρώματά τους είναι άξια θαυμασμού ενώ, παρατηρούμε και πολλά σπάνια είδη ψαριών το καθένα με τη δική του ιδιαιτερότητα. Για την καλύτερη ενημέρωση υπάρχουν καρτέλες με το όνομα και το είδος του κάθε ψαριού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα πολλά φυτά της θάλασσας, τα οποία προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά μέσα στα ενυδρεία.

Επίσης, κοράλλια με έντονα χρώματα, κοχύλια διαφόρων σχημάτων και πλούσιες, πολύχρωμες ανεμώνες, επίσης θα συναντήσουμε τα άλλα μεγάλα ενυδρεία τα οποία “φιλοξενούν” καρχαρίες και μεγάλα ψάρια, παρατηρώντας τα, διακρίνει κανείς τη δυναμικότητά τους αλλά και την επιβλητικότητά τους. Προχωρώντας στην αίθουσα των ερπετών για τα οποία μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την σπανιότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Πιο πέρα θα αντικρίσουμε διάφορα είδη χελωνών, οι οποίες απολαμβάνουν την τροφή τους που οι φροντιστές τους με ιδιαίτερη περιποίηση τους παρέχουν. Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν άλλο χώρο όπου θα δείτε τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κατεβαίνοντας  αρκετά σκαλιά κάτω από την επιφάνεια της ερυθράς θάλασσας και εκεί με μεγάλο θαυμασμό θα δείτε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών στο βυθό της θάλασσας. Η θέα είναι εκπληκτική, βλέποντας αγέλη μικροσκοπικών ψαριών να κολυμπούν και να “ταξιδεύουν” στο βυθό της θάλασσας. Άλλα πάλι ψάρια ξετρυπώνουν από τα πολύχρωμα κοράλλια, τα οποία αποτελούν το σπίτι τους ή το καταφύγιό τους. Ψάρια μικρά, μεγάλα, πολύχρωμα, με ιδιαίτερους χρωματισμούς και ποικίλα σχέδια. Την ομορφιά όλων αυτών έρχεται να συμπληρώσει το φυσικό φως του ηλίου, οι ακτίνες του οποίου φτάνουν μέχρι το βυθό και τον φωτίζουν.

Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου.

Ο τάφος του Αγίου βρίσκεται στη Βηθανία. Εκεί ο Κύριός μας ανέστησε τον αγαπημένο Του φίλο Λάζαρο, ενώ εκείνος ήταν ήδη “τετραήμερος” νεκρός.  Κατεβαίνοντας ακριβώς στο σημείο που είναι ο τάφος του Αγίου, ο χώρος είναι πολύ μικρός και στενός και γι΄ αυτό μπαίνει ένας - ένας. Προχωρώντας φτάνουμε στο μοναστήρι των αδελφών Μάρθας και Μαρίας.. 

Η συνέχεια αύριο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: